تاریخ انتشار : ۲۶ دی ۱۳۸۷ - ۰۷:۲۸  ، 
کد خبر : ۷۱۹۷۰

مصرف سیاسى یک طرح


طرح انتخابى شدن روساى دانشگاه ها طرحى است که بارها از سوى برخى از اعضاى هیات علمى دانشگاه ها و فعالان دانشجویى مورد تاکید قرار گرفته است و از سوى نمایندگان مجلس شوراى اسلامى نیز به وزارت علوم، تحقیقات و فناورى تذکر داده شده است. بررسى طرح انتخابى شدن روساى دانشگاه ها بار دیگر در دستور کار کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شوراى اسلامى قرار گرفته است که البته این طرح با 9 راى مخالف در این کمیسیون رد شد.
وزارت علوم تحقیقات وفناورى که بر خلاف دوره سابق مخالف این طرح است دلایل متعددى براى مخالفت با طرح انتخابى شدن روساى دانشگاه ها دارداین طرح مغایر و متفاوت با اصول قانون اساسی، قانون برنامه چهارم توسعه و اهداف وزارت علوم است و عملى کردن آن تغییر در بسیارى از مفاد قانونى را به دنبال دارد.
دکتر “سید محمد حسینی”معاون حقوقى و پارلمانى وزارت علوم معتقد است: در قوانین متعدد قانون اساسى بیان شده که مجلس باید نظارت کند و وزیر در برابر مجلس پاسخگو باشد. وزیر در صورتى مى تواند پاسخگو باشد که مدیرانش را انتخاب کرده باشد و وزیرى که اختیارى در انتخاب روسا نداشته باشد نمى تواند پاسخگوى مجلس باشد. این یعنى تعطیلى نظارت که وظیفه مجلس است این در حالى است که مجلس حق دارد بر وزارت علوم و دانشگاه ها نظارت داشته باشد.
وى اظهار داشت: مخالفت وزارت علوم با انتخابى شدن روساى دانشگاه ها به معناى این نیست که نظر اساتید و دانشجویان براى ما مهم نباشد در حال حاضر وزارت علوم در انتخاب بسیارى از روساى دانشگاه ها، راى اعضاى هیات علمى دانشگاه را مد نظر قرار مى دهد.
دکتر “محمدباقر خرمشاد” - معاون فرهنگى و اجتماعى وزارت علوم در ابراز نظر خود نسبت به طرح انتخابى شدن روساى دانشگاه ها گفت: “بحث انتخابى شدن روساى دانشگاه ها یک حرف است که مصرف سیاسى دارد.”
دکتر”محمد باقر خرمشاد” گفت: “تحقیق کنید و ببینید چند رئیس دانشگاه‌هاى خارج از کشور انتخابى تعیین مى شوند. بحث انتخابى شدن تنها از سوى جریانات سیاسى داخلى براى پیشبرد مقاصد و یارگیرى استفاده مى شود.”
اما در مجلس
“شهریار مشیری” معتقد است: هیات هاى امنا نباید فقط در بودجه بندى سالیانه و امور معاملاتى دانشگاه ها محدود شوند بلکه باید تصمیم گیرى در مورد نحوه امور اجرایى دانشگاه با نظر هیات امناى دانشگاه صورت گیرد.
دکتر “شهریار مشیری” - عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شوراى اسلامى با بیان این مطلب افزود: باید هیات هاى امنا را در تعیین روساى دانشگاه ها سهیم کرد چراکه اگر هیات امناى دانشگاه به انتخاب رئیس دانشگاه بپردازد حتما با اعضاى هیات علمى دانشگاه مشورت و سپس به وزیر پیشنهاد خواهد کرد.
دکتر “على عباسپور تهرانى فرد” - رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شوراى اسلامى در خصوص طرح انتخابى شدن روساى دانشگاه ها گفت: روساى دانشگاهها در کشورهاى پیشرفته توسط یک هیات مرکزى اجرایى یا هیات امنا که در دانشگاه فعالیت مى کند و بر روى پیشرفت دانشگاه وبرنامه هاى کلان دانشگاه نظارت مى کند، انتخاب مى شود.
دکتر “عباسپور تهرانى فرد” افزود: در هیچ کجاى دنیا چنین رویه اى وجود ندارد که براى تعیینروساى دانشگاه ها صندوقى را بگذارند واعضاى هیات علمى وکارکنان راى شان را در داخل صندوق بیاندازند.
وى اضافه کرد: وزارت علوم باید شرایط روساى دانشگاه ها را مشخص کند و بر اساس آن هیات هاى امنا دانشگاه ها شخصیت هاى علمى دانشگاه یا حتى خارج از دانشگاه را جهت ریاست دانشگاه به وزیر علوم معرفى کنند.
رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شوراى اسلامى گفت: وزیر علوم در برابر مجلس پاسخگو است لذا باید عوامل اجرایى خودش را براى بدنه آموزش عالى انتخاب کند و اگر حق انتخاب نداشته باشد دیگر به مجلس پاسخگو نیست. بهتر است هیات امناى دانشگاه پس از بررسى اقدام به معرفى افرادى جهت احراز ریاست دانشگاه به وزیر علوم کند تا وزیر فرد منتخب خود را از بین آنها به شوراى عالى انقلاب فرهنگى معرفى کند.
عضو هیات علمى دانشگاه صنعتى شریف افزود: اعضاى هیات علمى دانشگاه ها مى توانند جهت ایفاى نقش در تعیین روساى دانشگاه ها نظریات مشاوره اى خود را به هیات امناى دانشگاه که شامل شخصیت هاى علمى برجسته است ارائه کنند.
در پایان با در نظر گرفتن و جمع بندى آراء اعضاى کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شوراى اسلامى و وزارت علوم تحقیقات وفناورى میتوان به این نتیجه رسید على رغم لزوم برخى تغییرات در نحوه انتخاب روئساى دانشگاهها نمیتوان نقش حاکمیتى وزارت علوم را نادیده گرفت . به هر حال وزیر علوم در قبال مجلس باید پاسخگو باشد از سویى این تصمیم میتواند تبعات سیاسى ناخواسته اى را به همراه داشته باشد که چندان در هنجارهاى فعلى دانشگاهى ما نمى گنجد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات