تاریخ انتشار : ۲۷ بهمن ۱۳۸۷ - ۰۸:۲۴  ، 
کد خبر : ۸۱۸۲۱
در واکنش به قطعنامه پیشنهادی اروپا و آمریکا مطرح شد:

احتمال وتوی روسیه و چین


گروه سیاسی: طی دو روز گذشته، نشست‌های شورای امنیت با حضور 15 عضو دایم و غیردایم دربارهء‌ایران در مقرپس از انتشار و توزیع پیش‌نویس، نمایندگان پنج عضو دایم شورای امنیت دربارهء‌موضع نهایی کشورشان دربارهء قطعنامهء شورای امنیت درباره ایران سخن گفتند. در اظهارات مقامات چینی و روسی که بلافاصله با بند مربوط به فصل هفتم شورای امنیت مخالفت کرده‌اند، ‌نشانه‌هایی از تلاش برای خارج کردن آن از قطعنامه یا اصلاح برخی موارد دیگر دیده می‌شود.در همین حال گزارش‌های ضد و نقیض دربارهء سخن گفتن چین و روسیه از استفادهء احتمالی از حق وتو منتشر شده است با این حال هیچ یک از نمایندگان این کشورها در شورای امنیت این جمله را به صراحت به زبان نیاورده‌اند. امیر جانز پری نمایندهء انگلیس، پس از پایان نشست روز پنجشنبهء شورای امنیت دربارهء ایران به خبرنگاران گفت: «در رابطه با مرحلهء بعدی، این رویکردی درجه‌بندی شده است. این روند در صورتی که ایران پایبند باشد، برگشت‌پذیر خواهد بود.» او همچنین ابراز امیدواری کرد که این پیش‌نویس تا قبل از نشست نیویورک در سه‌شنبهء هفتهء جاری به تصویب اعضا برسد. ژان مارک دولا سابلیر، نمایندهء فرانسه در سازمان ملل نیز به خبرنگاران گفت: «از ایران انتظار می‌رود تا پیش از اوایل ماه ژوییه پایبندی نشان دهد خبرگزاری آلمان نیز به نقل از جان بولتون نمایندهء آمریکا در سازمان ملل نوشت که «بیشتر دولت‌های پنج عضو دایم شورای امنیت به نمایندگانشان گفته‌اند تا سه روز آینده و پیش از نشست وزیران خارجه 551 تدوین قطعنامه را به پایان برسانند.»وی افزود: «شکی نیست که ما می‌خواهیم خیلی زود به نتیجه برسیم.»وانگ گوانگیا، ‌نمایندهء چین در سازمان ملل گفت: «پکن همچنان با فصل هفت مخالف است.»ویتالی چورکین، نمایندهء دایم روسیه در سازمان ملل در پاسخ به این سوال که آیا مسکو برای پذیرش پیش‌نویس در صورت اصلاح نشدن و پاسخگویی به نگرانی‌اش آمادگی دارد، گفت: «ما چیزهایی داریم که دربارهء آن بسیار قاطعیت داریم و اگر با آن‌ها موافقت شود تا آن‌جایی که به ما مربوط باشد، می‌تواند روند سریعی باشد و اگر این‌طور نباشد احتمالائ زمان خواهد برد.»
مهلت دوباره به تهران
گزارش‌های دیگری از نیویورک حاکی است که در نشست‌های عمومی شورای امنیت بر دادن مهلتی دوباره به تهران تاکید شده است.بنابر گزارش خبرگزاری فرانسه، نمایندهء فرانسه در شورای امنیت دربارهء این مهلت گفته است: «ما از آژانس خواهیم خواست که تا اوایل ماه ژوییه گزارشی را به شورای امنیت ارسال کند.»بولتون هم در این‌باره گفت: «اکنون کلید در دست ایران است.»
واکنش مقامات ایرانی
مقامات ایرانی از جمله منوچهر متکی، وزیر امور خارجه و جواد ظریف نمایندهء ایران در سازمان ملل هم بلافاصله دربارهء محتوا و قطعنامهء پیشنهادی و جلسات شورای امنیت اظهارنظر کردند.منوچهر متکی، وزیر امور خارجهء ایران بار دیگر بر توسعهء انرژی هسته‌ای در ایران تاکید و ابراز امیدواری کرد، شورای امنیت این حق ضروری را به منازعه‌ای سیاسی بدل نسازد.وی گفت: «اعضای ان.پی.تی باید از حقشان که فن‌آوری هسته‌ای صلح‌آمیز است، بهره‌مند شوند، ما بر آن اصرار می‌ورزیم.»متکی از جامعهء بین‌المللی خواست حقوق ضروری کشورها را نقض نکنند و گفت: «امیدوارم در شورای امنیت این اتفاق رخ ندهد.»محمدجواد ظریف، سفیر و نمایندهء دایم ایران در سازمان ملل هم هشدار داد برخی کشورها تلاش می‌کنند با عجله پیش‌نویس قطعنامه‌ای را تصویب کنند که بحرانی غیرضروری ایجاد می‌کند.وی با اشاره به اقدامات اعتمادساز ایران در سه سال گذشته تصریح کرد: «کشورهای غربی تلاش می‌کنند توجهات را از مسالهء اصلی منحرف کنند، مسالهء اصلی حق ایران در غنی‌سازی برای مقاصد صلح‌آمیز بر اساس معاهدهء منع گسترش هسته‌ای است.»
عنان: ایران و آمریکا دربارهء مسالهء هسته‌ای مذاکره کنند
به موازات این تحولات، بحث مذاکرهء مستقیم تهران- واشنگتن هم دیروز از سوی کوفی‌عنان دوباره مطرح شد.کوفی عنان مذاکرات مستقیم آمریکا با ایران را خواستار شد و ابراز امیداری کرد که برای حل مسالهء هسته‌ای ایران بدون توسل به خشونت توافقی حاصل شود.به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، کوفی‌عنان، دبیرکل سازمان ملل تلاش‌های باقی مانده دیپلماتیک را برای واداشتن ایران به تعلیق غنی‌سازی اورانیوم ضمن روی میز قرار دادن چیزی برای تهران که احتمالائ تضمین‌های فن‌آوری و امنیتی مبنی بر آن باشد که هیچ کس قصد ضربه زدن به تاسیسات هسته‌ای‌شان را ندارد، خواستار شد.عنان در گفت‌وگو با شبکهء تلویزیونی پی.بی.اس آمریکا اظهار داشت: «این خوب خواهد بود که آمریکا با اروپایی‌ها، ایرانی‌ها و روس‌ها برای تلاش و حل این مساله بر سر میز باشد.»وی افزود: «فکر می‌کنم این ایدهء خوبی باشد; زیرا این‌طور به نظر ایرانی‌ها می‌رسد که دربارهء هر چه با اروپایی‌ها مذاکره کنند باید با آمریکا چک شود و بازگردد.»پیشنهاد عنان برای مذاکرهء مستقیم تهران- واشنگتن بلافاصله از سوی آمریکا رد شد، به طوری‌که کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجهء این کشور گفت ‌که لزومی برای مذاکرات مستقیم با ایران در حال حاضر که مطلوب سناتور جمهوری‌خواه ریچارد لوگار، رییس کمیتهء روابط خارجی سنا و دیگر قانون‌گذاران است، نمی‌بیند.خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی نوشت: «کاخ سفید بار دیگر ایدهء گفت‌و‌گوی رو در رو با ایران را نپذیرفت و اعلام کرد که برنامهء هسته‌ای ایران مساله‌ای دوجانبه نیست.»
خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی نوشت: «کاخ سفید بار دیگر ایدهء گفت‌و‌گوی رو در رو با ایران را نپذیرفت و اعلام کرد که برنامهء هسته‌ای ایران مساله‌ای دوجانبه نیست.»
اسکات مک کللان، سخنگوی کاخ سفید با تهدید خواندن برنامهء هسته‌ای ایران مدعی شد: «این تهدیدی برای منطقه و جهان است.»
وی افزود: «این مساله‌ای دوجانبه میان این کشور و آمریکا نیست; بلکه مسالهء میان این کشور و جامعهء بین المللی است.»
بیانیه مهم سفارت ایران در روسیه
اما در این میان، بیانیهء سفارت ایران در روسیه هم شکل جدیدی به مناسبات دیپلماتیک پیرامون مناقشهء هسته‌ای داده است. این بیانیه در حالی منتشر شد که شورای امنیت در حال بررسی پیش‌نویس قطعنامه‌ای بر ضد ایران است.سفارت ایران در روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «مقامات ایرانی در صورتی که ایران اجازه یابد حق غنی‌سازی اورانیوم را حفظ کند، پیشنهاد روسیه برای ایجاد شرکت سهامی مشترک غنی‌سازی اورانیوم را خواهد پذیرفت.»به گزارش خبرگزاری اینترفکس، سفارت ایران در مسکو افزود: «تا آنجایی که به پیشنهاد روسیه مربوط می‌شود، ما مکررائ بیان کرده‌ایم ، ایران از هرگونه پیشنهادی که به عنوان بخشی از پروژهء پیشنهادی رییس‌جمهوری ایران در سازمان ملل ارایه شود، در صورتی که این ابتکارات حق ایران برای فن‌آوری هسته‌ای صلح‌آمیز از جمله غنی‌سازی اورانیوم را در نظر بگیرند، حمایت خواهد کرد.»
پرونده هسته ای در یک نگاه
نخست‌وزیر فرانسه، دومینیک دوویلپن: اقدام نظامی چوب جادویی نیست که بتواند برای حل مسالهء هسته‌ای ایران به کار گرفته شود.
صدراعظم آلمان، آنجلا مرکل: باید جبهه‌ای مشترک برای بازداشتن ایران در به دست آوردن تسلیحات هسته‌ای تشکیل داد.
وزیرخارجهء روسیه، سرگئی‌لاوروف: آژانس باید نقش محوری در حل مسالهء هسته‌ای ایران داشته باشد.
بیانیهء دولت دانمارک: پراشتیگ مولر، وزیر امور خارجهء دانمارک در هفتهء جاری به پکن سفر خواهد کرد تا با نخست‌وزیر چین دربارهء‌ایران و کرهء شمالی گفت‌وگو کند.
سخنگوی وزارت امورخارجهء آمریکا، جان مک‌کورمک: واشنگتن انتظار ندارد رای‌گیری دربارهء‌ایران در سازمان ملل تا پیش از سه‌شنبه انجام شود.
سخنگوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ملیسا فلمینگ:پیشنهاد اخیر ایران مبنی بر تعیین جدول زمانی برای حل مسایل باقی مانده در خصوص پروندهء هسته‌ای ایران به آژانس کمک خواهد کرد تا کار خود را در این زمینه هرچه زودتر به پایان برساند.
فلمینگ افزود: با وجود این‌که تا به حال ما رسمائ درخواستی را دریافت نکرده‌ایم، با این حال احتمال دارد از شورای حکام آژانس برای تشکیل نشستی فوق‌العاده دعوت به عمل آید و در صورت تشکیل این نشست پیشنهادات ایران ممکن است در دستور کار آن گنجانده شود.
ایران این پیشنهاد را با این پیش‌شرط مطرح کرده است که پروندهء‌هسته‌ای‌اش به طور کامل از شورای امنیت به شورای حکام بازگردانده شود.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات