تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۳:۴۱  ، 
کد خبر : ۸۳۲۶۴

روابط نظامی آمریکا و ترکیه به سوی یک پیوند مستحکم


تماسهای ترکیه با آمریکا در زمینه تقویت بنیه نظامی این کشور و تامین تجهیزات نظامی از آمریکا فشرده‌تر می‌شود.
به دنبال تمایل ترکیه برای مشارکت در طرح تولید جنگنده‌های پیشرفته نسل جدید و خرید معادل 10 میلیارد دلار از این هواپیماها و موافقت آمریکا با فروش 30 فروند جنگنده "اف ـ 16" از نوع پیشرفته "بلاک 50" به ترکیه، در آنکارا اعلام شد وزیر دفاع، رییس ستاد و فرمانده نیروی هوایی ترکیه در آینده نزدیک عازم آمریکا هستند.
شبکه خبری "ان تی وی" ترکیه گزارش داد "وجدی گونول" وزیر دفاع این کشور 30 اکتبر مطابق با هشتم آبان ماه به آمریکا می‌رود تا در مورد خرید 10 میلیارد دلاری جنگنده‌های پیشرفته نسل جدید از آن کشور با مقام‌های واشنگتن گفتگو کند.
روزنامه ملیت نیز در شماره روز یکشنبه خود با عنوان "چهار سفر مهم از ترکیه به آمریکا" نوشت که‌ "وجدی گونول" وزیر دفاع، ژنرال "یاشار بیوک آنیت" رییس ستاد فرماندهی، ژنرال "ارگین سایگون" نایب رییس ستاد فرماندهی و ژنرال "فاروق جومرت" فرمانده نیروی هوایی ترکیه به زودی عازم آمریکا هستند.
به نوشته ملیت، "وجدی گونول" در سفر هفته آینده خود به آمریکا با "دونالد رامسفلد" وزیر دفاع، "گوردون انگلند" معاون وزیر دفاع و سایر مقامهای بلند پایه دفاعی آن کشور دیدار خواهد کرد.
به دنبال وزیر دفاع ترکیه، ژنرال سایگون نیز به دعوت دریابد "ادموند گیمبستیانی" معاون رییس ستاد فرماندهی ارتش آمریکا،‌ عازم واشنگتن خواهد شد.
بنابراین گزارش، فرمانده نیروی هوایی ترکیه در ماه دسامبر و رییس ستاد ارتش ترکیه نیز در فوریه آینده عازم آمریکا هستند.
گفته می شود فرمانده نیروی هوایی ترکیه برای شرکت در آیین اولین پرواز رسمی جنگنده‌های اف ـ 35 که از آنها به عنوان نسل جدید جنگنده‌ها یاد می‌شود، عازم آمریکا است.
رییس ستاد فرماندهی ارتش ترکیه نیز به دعوت رسمی "پیتر پیس" رییس ستاد فرماندهی ارتش آمریکا به آن کشور سفر خواهد کرد.
موضوع سفر مقامهای بلندپایه دفاعی و نظامی ترکیه به آمریکا در شرایطی مطرح می‌شود که این کشور گرایش خود را به تدارک تجهیزات نظامی و امروزینه سازی ارتش خود از آمریکا نشان می‌دهد.
به گفته کارشناسان روابط بین‌المللی در آنکارا، آمریکا بطور سنتی مهم‌ترین تامین کننده نیازهای تجهیزات نظامی و دفاعی ترکیه بوده، ولی با توسعه روند همگرایی ترکیه با اتحادیه اروپا بویژه بعد از شروع مذاکرات عضویت این کشور با اروپا در سوم اکتبر (11 مهر) سال گذشته، این انتظار در محافل سیاسی و دفاعی ایجاده شده بود که ترکیه برای تقویت روابط خود با اروپا در این روند، به تامین مایحتاج نظامی دفاعی خود از اروپا هم روی خواهد آورد.
مقاومتها در برابر روند همگرایی ترکیه در اتحادیه اروپا و بویژه رو به وخامت گذاشتن روابط ترکیه با فرانسه و برخی از کشورهای اتحادیه اروپایی بر سر مساله شناسایی قتل‌عام ارامنه و مصوبه اخیر مجلس ملی فرانسه در اعمال مجازات زندان به منکران قتل‌عام ارامنه در اواخر دوران عثمانی، شانس شرکتهای فرانسوی و اروپایی را در مشارکت در مناقصه‌های نظامی و دفاعی ترکیه به شدت کاهش داد.
همزمان با این تحولات خبرگزاری آناتولی اخیرا گزارش داد کنگره آمریکا مخالفتی با فروش 30 فروند جنگنده "اف ـ 16" از نوع پیشرفته "بلاک 50" به ترکیه ابراز نکرد.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) 28 سپتامبر گذشته برای فروش این جنگنده‌ها به ترکیه، خواستار موافقت کنگره آمریکا شده بود.
براساس قوانین و مقررات آمریکا، اگر کنگره آمریکا ظرف 15 روز اعتراضی به پیشنهاد پنتاگون نداشته باشد، این به مفهوم موافقت با پیشنهاد پنتاگون است.
هزینه خرید این هواپیماها برای ترکیه با تجهیزات پیشنهاد شده حدود 9/2 میلیارد دلار خواهد بود.
انتظار می‌رود ترکیه این جنگنده‌ها را با دریافت وام نظامی از آمریکا (اف ام اس) خریداری کند که در این صورت مقدار بدهی ترکیه به آمریکا از طریق "اف ام اس" به بیش از شش میلیارد دلار خواهد رسید.
هواپیماهای‌ "اف ـ 16" در حال حاضر مهمترین ابزار جنگی نیروی هوایی ترکیه است.
بخش عمده‌ای از نیازهای ارتش ترکیه به جنگنده‌های اف ـ 16 با همکاری و مجوز آمریکا، در تاسیسات صنایع هوافضایی ترکیه (تی آ آی) در نزدیکی آنکارا تولید و مونتاژ شده است.
شرکت "تی آ آی" که در دهه 80 تاسیس شد، اجرای اولین پروژه بزرگ خود را با تولید و مونتاژ هواپیماهای جنگنده اف ـ 16، با همکاری آمریکا آغاز کرده است.
این جنگنده‌ها در دو مرحله در دهه 80 و 90 تولید و تحویل نیروی هوایی ترکیه شد.
ترکیه با مجوز آمریکا 40 فروند از این جنگنده‌ها را به مصر فروخته است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات