از پایان جنگ جهانی دوم، دیکتاتورها و مسئولان رژیم های دیکتاتوری بسیاری تاکنون مانند «صدام» عراقی که یکشنبه به اعدام با طناب دار محکوم شد، در دادگاه های ملی و بین المللی محاکمه شدهاند، که از جمله:
- در سال 1945 در آلمان: 22 رهبر آلمان نازی به اتهام جنایاتی که در طول جنگ مرتکب شده بودند، در دادگاه نظامی متفقین در نورنبرگ محاکمه، 12 تن از آنها به اعدام، هفت تن نیز به حبس محکوم و سه تن تبرئه شدند.
- در سال 1945 در فرانسه: «فیلیپ پتن»، رهبر فرانسه که با نازی ها همکاری داشت از سوی دیوان عالی عدالت به مرگ محکوم شد، اما حکم او به دستور «دوگل» به حبس ابد تقلیل یافت. در حالی که، «پیر لاوال» نخست وزیر به مرگ محکوم شد و سپس اعدام گردید.
- در سال 1946در ژاپن: یک دادگاه نظامی بین المللی 25 ژنرال و وزیر سابق ژاپنی را به اتهام جنایات جنگی محاکمه کرد: هفت تن از آنها به اعدام با طناب دار و مابقی به محکومیت زندان از جمله 16 تن به حبس ابد محکوم شدند.
- در سال 1992 در پاناما: ژنرال «مانوئل نوریگا» که در سال 1989 توسط ارتش آمریکا سرنگون و سپس بازداشت شده بود، به اتهام قاچاق مواد مخدر به 40 سال حبس محکوم گردید، اما حکم او در «میامی» به 30 سال حبس تقلیل یافت.
- در سال 1993 در یوگسلاوی: دادگاه جزایی بین المللی که به منظور محاکمه جنایات جنگی، نسل کشی و جنایات علیه بشریت در طول منازعه یوگسلاوی، در لاهه تأسیس شده بود، محاکمه «اسلوبودان میلوشویچ» را آغاز کرد. اما، رئیس جمهور سابق صربستان که اولین رئیس جمهوری بود که در دادگاه بین المللی محاکمه می شد، در سال جاری میلادی پیش از پایان محاکمه اش در زندان درگذشت.
- در سال 1994 در رواندا: دادگاه جزایی بین المللی که در «آروشا» (تانزانیا) مستقر شده بود، محاکمه مسئولان عمده نسل کشی رواندا را آغاز کرد. این دادگاه تاکنون 26 حکم زندان و5 حکم تبرئه صادر کرده است.
- در سال 2002 در سیرالئون: دادگاه ویژه برای سیرالئون به محاکمه جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت در طول جنگ داخلی این کشور (2001-1991) پرداخت. از جمله محاکمه شوندگان «چارلز تیلور»، رئیس جمهور سابق لیبریاست که تاریخ محاکمه اش آوریل 2007 تعیین شده است.
- در سال 2006 در کامبوج: دادگاه سازمان ملل روندی را علیه مسئولان نسل کشی خمر سرخ که 30 سال پیش به وقوع پیوست، آغاز کرده است.
- در سال 2006 در شیلی: «آگوسته پینوشه» که به خاطر جنایات دوران دیکتاتوری تحت پیگرد قضایی قرار دارد، 27 اکتبر به اتهام جنایات انجام گرفته در زندان نظامی مخفی «ویلا گریمالدی»، برای چهارمین بار ظرف پنج سال به بازداشت خانگی محکوم شد.
- در سال 2007 در اتیوپی: حکم محکومیت «منگیستو هایله ماریام» که از سال 1974 تا 1991 در قدرت بود، ژانویه 2007 صادر می شود. دیکتاتور سابق اتیوپی در حال حاضر در زیمبابوه به سرمی برد.
سرویس خارجی کیهان