تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۳۸۸ - ۱۲:۲۲  ، 
کد خبر : ۹۰۱۹۸
خوش‌چهره:

دولت؛ در چارچوب برنامه چهارم کار نمی‌کند

محمد خوش‌چهره، رییس کمیته اقتصادی فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی، که یکی از حامیان انتخاباتی رئیس جمهور بود و اکنون منتقد سیاست‌های اقتصادی دولت نهم به شمار می‌رود، در گفتگویی تفصیلی با ایسنا ضمن بیان مهم‌ترین دغدغه‌های خود، دیدگاه‌هایش در خصوص سیاست‌های اقتصادی دولت‌های پس از جنگ و کنونی، سیاست‌های مسکن و زمین، حساب ذخیره ارزی، پول نفت و درآمدهای دولت، سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی و لایحه متمم بودجه را بیان کرد.

 مهم‌ترین دغدغه آن است که ناکارآمدی، خطاها و شکست دولت نهم به نظام دینی نسبت داده شود
محمد خوش‌چهره با بیان اینکه امروز دولتی با شعارهای ارزشی و دینی عرصه اجرایی را در دست گرفته است، گفت: در صورت عدم توفیق و ضعف و ناکارآمدی‌ دولت موجب خواهد شد، تا نظام دینی هزینه بدهد و کشور به سمت لائیک شدن حرکت کند. از آن پس است که جامعه می‌گوید دین نمی‌تواند از پس شعارهای عدالت‌خواهانه خود بر بیاید. وی با بیان اینکه این اتفاق نه برای جامعه و نه برای آیندگان مناسب نیست، اظهار داشت: اشکال از اسلام نیست، بلکه از عدم توجه و عمل ما به مبانی اسلامی است. من از ناکارآمدی دولت خاتمی آنقدر نگران نبودم که از ناکارآمدی این دولت نگرانم، چون دولت قبلی شعارهای مذهبی، ارزشی و عدالت سر نداد، ولی دولت فعلی شعارهای ارزشی مطرح کرده و ناکامی آن موجب بروز هزینه برای نظام خواهد شد. خوش‌چهره با تاکید بر اینکه عدم توفیق دولت فضا را برای دشمنان نظام باز خواهد کرد، تصریح کرد: خطاهای دولت موجب سقوط بهمنی خواهد شد که تمام نیروهای ارزشی و اصولگرا بر زیر آن فرو خواهند رفت. البته اصولگرا نه به معنی افراطی آن، بلکه به معنی تعریفی که مقام معظم رهبری از آن داشت که دایره وسیعی از نیروهایی که معتقد به مبانی نظام و منافع ملی هستند را فرامی‌گیرد.
در برخی موارد دولت دچار تناقضات عملیاتی و ماهوی شده است
نماینده تهران همچنین عنوان کرد: درطول این یک سال حرف‌ها و شعارهای بسیاری داده شد که فی‌نفسه دارای ارزش است، ولی متاسفانه از عمق لازم برخوردار نبوده است. البته در برخی موارد نیز دولت دچار تناقضات عملیاتی و ماهوی شده است. برخی نیز با ایجاد فضایی با عنوان آن که باید از دولت حمایت شود با بیان جملاتی مانند محیط بین‌المللی جلوی نقد عالمانه را می‌گیرد. خوش‌چهره با ابراز تاسف از آنکه سلایق شخصی مبنای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری‌ها شده است، تصریح کرد: دولت از دو جریان لطمه می‌خورد؛ یک جریان محبان نادان هستند که هر چه دولت انجام دهد را در حد تقدس بالا می‌برند و حاضر به پذیرش خطاهای دولت نیستند و از سوی دیگر از مغرضین آگاه که قصد لطمه زدن به دولت را دارند. وی با بیان اینکه عدم ایجاد فضای نقد عالمانه به دولت ضرر خواهد زد، اظهار داشت: البته تمام جهت‌گیری‌های دولت در جهت حفظ وضع موجود، کاهش تورم، عدم گسترش بیکاری و کنترل تورم است، ولی نگرانم زمان به نفع دولت نباشد.
دولت باید نقد دلسوزانه را بپذیرد
خوش‌چهره با تاکید بر اینکه دولت باید نقد دلسوزانه را بپذیرد، گفت: دولت با ارایه شعارهای ارزشی و شعارهایی مطابق بر مطالبات گروه زیادی از مردم بر سر کار آمد. دولت شعارهای خود را از شخصیت‌های ارزشی مانند بوی فلانی آمد تا شعارهای عدالت برگرفته از قانون اساسی و فرمایشات امام خمینی (ره) گرفته بود.
شعارهای دولت بار سنگینی دارد و یک نظام را درگیر خود کرده است و باید این شعارها خود را در عمل هم نشان دهد. وی تصریح کرد: یکی از اشکالات نظام انتخاباتی ما این است که افراد با طرح شعارهای آرمانی و برخاسته از آموزه‌های دینی و متاثر از فرمایشات امام خمینی (ره) و قانون اساسی فضایی ایجاد می‌کنند، در حالی که نمی‌دانند عقبه این شعارها چیست؟ کاندیدا می‌شوند در حالی که باید این کاندیداها در مرحله بعد بتوانند این شعارها را به صورت کمی نشان بدهند. رییس کمیته اقتصادی اصولگرایان مجلس ادامه داد:‌ وقتی می‌گوییم عدالت و رفع تبعیض، باید این مسائل مصادیق کمی خود را در یک پروسه چهار ساله نشان دهد و وقتی هم دولت و هم مجلس خود را اصولگرا می‌دانند باید از آن حال و هوای شعار خارج شود و آن را عملیاتی کند.
رها کردن سیاست‌های زمین و مسکن موجب سوداگری شده است
به گفته خوش‌چهره، رها کردن سیاست‌های زمین و مسکن موجب سوداگری شده است و افزایش قیمت مسکن و اجاره به طبع آن باعث گستردگی خط فقر می‌شود و در این بخش موجب فشار بر گروه‌های کم‌درآمد جامعه شده است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: به طور قطع این 10 میلیون وام که قرار است از حساب ذخیره ارزی و پول نفت به مردم پرداخت شود نه به حل مشکل مسکن می‌انجامد و نه موجب توزیع عادلانه ثروت و درآمد می‌شود.
دولت صرفا نباید با توسل به پول نفت دنبال رونق اقتصادی باشد
خوش‌چهره با بیان این که مثال سیاست‌ زمین و مسکن شاهد مثالی بود که می‌توان با بکارگیری سیاست مناسب اقتصادی به جای دریافت مجوز پول نفت به ساماندهی اقتصادی پرداخت، گفت: بنابراین دولت باید با اتخاذ سیاست‌های مناسب مشکلات را حل کند، نه آن که با پول نفت مسایل را حل کند و به دنبال رونق اقتصادی باشد.
خوش‌چهره افزود: دولت در لایحه بودجه 85 مطالبات سنگینی از مجلس خواست و افرادی که باید از عملکرد دولت حمایت می‌کردند به دلیل عدم وجود منطق علمی در لایحه بودجه دولت، با آن مخالفت کردند. به طور مثال در دولت قبلی باید 2/14 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی به دولت اختصاص داده می‌شد و این مقدار امسال باید به 4/15 می‌رسید، ولی دولت این مقدار را سه برابر کرد و نزدیک به 40 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی را درخواست کرد. دولت با هیاهو همان 40 میلیارد دلار مندرج در لایحه بودجه خود را از مجلس دریافت کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی تصریح کرد: دولت می‌گفت اگر این مقدار پول اختصاص پیدا کند تمام پروژه‌های عمرانی نیمه تمام به پایان می‌رسد و بیکاری برطرف می‌شود، اما سه برابر کردن درآمدهای نفتی مشکلات بسیاری را برای اقتصاد کشور ایجاد می‌کند؛ به همین جهت مجلس 10 میلیارد از این بودجه را کم کرد، ولی دولت با هیاهو همان 40 میلیارد دلار خود را دریافت کرد، با وجود این مقدار اختصاص پول باز هم دولت لایحه متمم به مجلس می‌فرستد. خوش‌چهره با بیان اینکه اگر مجلس این منابع را در اختیار دولت قرار ندهد، متهم به ایجاد مانع در کار دولت خواهد شد، تصریح کرد: اقتصاد ایران ظرفیت ورود چنین حجم ارزی را ندارد. اقتصاد ایران مانند بیماریست که دچار کم‌خونی شده و پزشک تشخیص داده برای درمان کم‌خونی باید یک واحد خون تزریق کند، ولی بیمار چون فهمید خون خوب است می‌گوید به من سه کیسه خون تزریق کنید. تزریق منابع همچنان که تزریق خون برای بیمار مرگبار است به اقتصاد کشور نیز ضربات فراوانی وارد می‌کند.
برخی افراد فقط به دنبال اجرای طرح‌ها و ایده‌های خود هستند
خوش‌چهره با اشاره به اینکه برخی افراد به کارآمدی دولت‌ها توجه ندارند و فقط به دنبال اجرای طرح‌ها و ایده‌های خود هستند، تصریح کرد: رییس دولت یعنی رئیس جمهور غالبا باورها و سلایق شخصی خود را بدون آنکه بعضا عقبه منطقی علمی و کارشناسانه داشته باشد مبنای تصمیم‌گیری قرار می‌دهد.
شاید هر کسی بتواند باورها و سلایق خود را مطرح کند، ولی این باورها باید همراه با یک عقبه منطقی و علمی باشد. به ویژه در دولت جدید بسیاری از باورهای شخصی مبنای تصمیم‌گیری قرار گرفته که این رویه در صورت استمرار می‌تواند آسیب‌های جدی به کشور وارد کند. وی به استناد مطالعات انجام شده مهم‌ترین آسیب کشورهای جهان سوم را تصمیم‌گیری و عمل روسای جمهور و مدیران کلان را براساس باورهای شخصی خودشان دانست و تصریح کرد: روسای جمهور بعضی از کشورهای جهان سوم به دنبال آزمایش ایده‌های خود و کسب تجربه در میدان عمل هستند به همین جهت به سمت آزمون و خطا می‌روند؛ برای این مساله نیز در کشور ما به مصداق‌های فراوانی از جمله باورها و ایده‌هایی همچون صندوق مهر رضا یا نو نگاه به پروژه‌های ناتمام عمرانی و امثال آن می‌توان اشاره کرد.
نمی‌توان گفت که در حال حرکت به سمت اهداف چشم‌انداز هستیم
رییس کمیته اقتصادی فراکسیون اصولگرایان مجلس در ادامه با تاکید بر اینکه سند چشم‌انداز بیست ساله باید جایگاه منطقی خود را در عرصه برنامه‌ریزی پیدا کند، گفت: چشم‌انداز بیست‌ساله اهداف آرمانی و بلندمدت و مسیر آینده کشور را برای بیست سال آینده مشخص می‌کند، ولی جای این سوال وجود دارد که آیا این سند منطبق بر قابلیت‌های داخل و بین‌المللی و ظرفیت‌های کشور بوده است یا خیر؟ و یا اینکه هدف‌گذاری‌ها براساس یک فرایند علمی به دست آمده و یا بیشتر تمایلات و امیال شخصی بوده است.
به گفته این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اهداف سند چشم‌انداز بیست‌ساله باید به صورت هدف‌های کمی و عملیاتی در برنامه‌های میان مدت و برنامه‌های عملیاتی سالانه نشان داده شود که متاسفانه امروز این مساله در برنامه‌ریزی‌های سالانه و میان مدت وجود ندارد. خوش‌چهره با بیان اینکه هیچ ارتباطی بین سند چشم‌انداز بیست ساله با برنامه چهارم و لایحه بودجه وجود ندارد، تاکید کرد: امروز نمی‌توان گفت که در حال حرکت به سمت اهداف چشم‌انداز هستیم تا به عنوان قدرت اول منطقه در بیست سال آینده معرفی شویم. از سوی دیگر سایر کشورهای منطقه نایستاده‌اند تا ما به اهداف خودمان برسیم. سایر کشورهای منطقه مانند پاکستان، ترکیه و حتی کشورهای عربی در حال رشد هستند.
بودجه 85 انطباق بسیار ضعیفی با برنامه چهارم دارد
وی با تاکید بر اینکه ما باید متناسب با رشد سایر کشورهای منطقه پیش برویم، اظهار داشت: برنامه چهارم براساس این چشم‌انداز فعلی تدوین نشده است. در ابتدا چشم‌انداز اولیه مورد قبول دولت قرار نگرفت و به مجمع رفت و چشم‌انداز دیگری طراحی شد، حتی بودجه انطباق بسیار ضعیفی با برنامه چهارم دارد. دولت نیز چون برنامه چهارم را باور ندارد در چارچوب آن کار نمی‌کند و بارها مقامات دولتی به طور رسمی یا غیررسمی به این برنامه انتقاد کرده‌اند.
خوش‌چهره در ادامه با اشاره به نقش رسانه‌ها، اساتید و نخبگان جامعه برای جلوگیری از انحرافات از چشم‌انداز 20 ساله، اظهار داشت: بالا بردن رشد نرخ اقتصادی به هر قیمتی، بزرگترین اشتباه دولت‌ها است، بلکه دولت باید دنبال توزیع عادلانه ثروت نیز باشد و این مساله‌ای است که در چشم‌انداز توجه شده است.
خوش‌چهره با اشاره به اینکه بسیاری از اهداف توسعه‌ای اجرا نشده است، اظهار داشت: به طور مثال در مساله دانش هسته‌ای براساس فضای موجود یک خیز برداشته‌ایم ولی اینکه ما براساس یک برنامه و گام به گام به این مرحله رسیده‌ایم درست نیست و ما هم اکنون در مباحث هسته‌ای از پاکستان عقب‌تر هستیم و این نشان از عدم انطباق برنامه‌ها دارد. خوش‌چهره در ادامه اصول 110، 44، 43 قانون اساسی را اصول هویت بخشی قانون اساسی دانست و با بیان اینکه اصل 44 قانون اساسی زمینه تحقق شعار عدالت را فراهم می‌کند، تصریح کرد: معتقدم اصل 44 قانون اساسی به عنوان یک اصل مترقی می‌تواند به خوبی فرایند توسعه را دنبال کند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات