تاریخ انتشار : ۱۸ خرداد ۱۳۸۸ - ۱۳:۲۴  ، 
کد خبر : ۹۶۱۴۴

تغییر و تحول در نظام‌های عربی


بار دیگر ساختار سیاسی کشورهای منطقه در معرض تغیر و تحول جدید‌ ‌ومهمی قرار گرفته است و بحرین دومین کشور پس از مصر و فلسطین، شاهد این تحولات‌ ‌سیاسی بسیار مهم است.با پیروزی احزاب معارض بحرین در انتخابات این کشور بار دیگر‌ ‌نظریه تئوری پردازان در زمینه احتمال تسلط احزاب اسلامگرا بر نظام‌های حاکم بر‌‌ ‌کشورهای عربی تقویت شد و به این ترتیب باید شاهد تحولات جدید سیاسی یا اصلاحات‌ ‌ریشه‌ای در نظام موسسات دولتی بحرین و دیگر نظام‌های عربی باشیم.
به گزارش ایسنا، پایگاه‌‌ ‌اینترنتی اسلام آن لاین در ارزیابی پیروزی احزاب معارض دولت بحرین یعنی احزاب شیعه‌‌ ‌در انتخابات پارلمانی این کشور با تیتری تحت عنوان نظام‌های عربی در معرض تغییر و‌ ‌تحول نوشت: پس از آنکه موضوع اصلاحات سیاسی در مصر به میان آمد به دنبال آن این‌ ‌موضوع در بسیاری از کشورهای عربی نیز مطرح شد و به رغم مخالفت شدید و‌آشکار‌‌ ‌نظام‌های حاکم با این مطلب این روند یا جریان توانست هم چنان مطرح بماند و‌ ‌موفقیت‌های چشم‌گیری را حتی در سخت‌ترین نظام‌ها که به نظام‌های آهنین چون عربستان‌ ‌معروفند، به دست آورد.
جریان اصلاحات سیاسی در نظام‌های عربی نگرانی بسیاری از‌ ‌طرف‌های خارجی و داخلی از جمله حکام عرب را برانگیخت و آن‌ها را بر آن داشت که به‌ ‌صورت جدی جهت گسترده‌تر نشدن این جریان اقداماتی را اتخاذ کنند از جمله این‌ ‌اقدامات انجام اصلاحات سیاسی جزئی در نظام‌های دولتی بوده است که این سیاست در مصر‌ ‌و عربستان اتخاذ شد.پیروزی احزاب اسلام‌گرا در چندین انتخابات‌‌ ‌منطقه‌ای منجر به تشدید این نگرانی‌ها شد و تدابیر امنیتی نظام‌های حاکم در کشورهای‌‌ ‌عربی جهت جلوگیری از گسترش این پدیده به همان اندازه نیز بیشتر شد.مثلا پیروزی‌ ‌اسلام‌گرایان اصلاح طلب در مصر موجی از درگیری‌ها و اتهامات دولت به احزاب معارض و‌ ‌در راس آن حزب اخوان‌المسلمین را به دنبال داشت اما این مطلب نه تنها منجر به‌ ‌سخت‌تر شدن عزم و اراده احزاب اسلامی برای انجام اصلاحات سیاسی در ساختارهای‌‌ ‌نظام‌شان شد بلکه موقعیت این احزاب نیز در میان مردم تثبیت شد و گروه‌های داوطلب‌ ‌بیشتری به جریان اصلاحات سیاسی در نظام‌های عربی منطقه پیوستند.
پس از مصر انتخابات‌ ‌فلسطین این واقعیت را بیشتر به جهان تبیین کرد.پایگاه اینترنتی اسلام آن لاین می‌نویسد: واقعیتی‌ ‌که در این وجود داشت این بود که مردم منطقه از نظام‌های مستبد حاکم خسته شده‌اند و‌ ‌دیگر به نظام قانونی و سیاستی این نظام‌ها اعتماد ندارند زیرا این نظام‌ها را‌ ‌نظام‌های وابسته به غرب می‌دانند.پیروزی حماس در انتخابات فلسطین، کناره‌گیری جنبش‌ ‌فتح از قدرت و آماج حملات غرب به دولت تازه بر سر کارآمده حماس و فلسطین همه و‌‌ ‌همه جریان اصلاحات سیاسی در نظام‌های عربی را تقویت کرد. البته برای هیچ کس پنهان‌ ‌نیست که نوع عملکرد نظامی‌های حاکم با اقلیت‌های حزبی و داوطلبان اصلاحات سیاسی در‌ ‌آن کشورها خود از مهمترین عوامل پیوستن گروه‌های مردمی به این جریان بود.سکوت‌ ‌نظام‌های حاکم در کشورهای عربی نسبت به فجایع انسانی در فلسطین و عراق روح‌ ‌اسلام‌گرایی در میان ملت‌های عرب منطقه را بیشتر کرد.این پایگاه در ادامه می نویسد: امروز با پیروزی‌ ‌احزاب معارض در بحرین یا به عبارتی احزاب شیعه در بحرین باید منتظر آن باشیم که این‌ ‌کشور نیز به جریان اصلاحات سیاسی ریشه‌ای در نظام حاکم خود بپیوندد.
این پیروزی در‌ ‌نوع بسیاری از سیاست‌گذاری‌های داخلی و خارجی نظام حاکم در بحرین تاثیر خواهد گذاشت‌ ‌و از سوی دیگر جریان اصلاحات سیاسی و روح اسلام‌گرایی در میان کشورها‌ی عربی را‌ ‌گسترده‌تر خواهد کرد.البته نباید بعد مهم‌تر این پیروزی را نادیده گرفت؛ این بعد‌ ‌بیشتر به روابط خارجه کشورهای عربی با جهان غرب در راس آن آمریکا متعلق است.مطمئنا نظام‌های حاکم بر کشورهای عربی با توجه به این تغییرات مهم که نظام‌های‌ ‌سیاسی این کشورها را تهدید می‌کنند مجبورند در نوع سیاست خارجی خود بسیاری از‌ ‌تعدیلات را وارد کنند.مثلا این نظام‌ها در آینده نزدیک برقراری ارتباط با‌‌ ‌کشورهای اروپایی و اسلامی را جایگزین روابط خود با آمریکا خواهند کرد زیرا ارتباط و‌ ‌وابستگی تام این کشورها به ایالت متحده آمریکا دیگر نمی‌تواند نظام‌های حاکم در‌‌ ‌این کشور را از تغییر یا حتی سقوط و سرنگونی نجات دهد. پایگاه اینترنتی اسلام آن لاین در پایان تحلیل خود‌ ‌می آورد: مطمئنا ادامه این جریان و تحقق موفقیت‌های دیگر از سوی احزاب معارض و‌‌ ‌اسلام‌گرای کشورهای عربی در نوعیت سیاست‌گذاری‌های نظام‌های حاکم در این کشورها‌ ‌تاثیرپذیر خواهد بود.
یکی دیگر از پیامدهای مثبت پیروزی احزاب معارض یا‌ ‌اسلام‌گراهای معتدل در بحرین تاثیر غیر مستقیم بر موضوع عراق است. پیروزی حزب وفاق‌ ‌اسلامی بحرین در انتخابات این کشور به دولت آمریکا ثابت خواهد کرد که منطقه درحال‌ ‌تغییر و تحول سیاسی بسیار سریعی است که این تغییرو تحولات به سود منافع آمریکا نیست‌ ‌و این کشور برای حفظ موقعیت خود در منطقه باید هرچه سریع‌تر به تغییرات ریشه‌ای در‌‌ ‌نوع سیاست‌گذاری‌های خود در منطقه اقدام کند.در راس این تغییرات موضوع عراق و خروج‌ ‌نیروهای آمریکا از عراق است که مطمئنا ادامه این تغییرو تحولات بی‌تاثیر بر سرعت‌ ‌بخشیدن به تحقق این امر نخواهد بود.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات