گروه بینالملل
5 سال پس از حادثه سپتامبر 2001و سقوط طالبان، دستگاه اطلاعاتى پاکستان موسوم به آى.اس.آى کم کم در حال بازگشت به افغانستان و شکل دهى دوباره طالبان است.
ناآرامى هاى افغانستان طى چند هفته گذشته به شکلى سریع و البته دور از چشم هاى افکار عمومى دنیا افزایش یافته و تنها انفجار انتحارى کابل طى روز شنبه 64کشته و زخمى برجاى گذاشت.
پرویز مشرف رئیس جمهور پاکستان که اواخر هفته پیش به واشنگتن رفته بود تا در میان زمزمه هاى خروج اسلام آباد از حلقه متحدین غرب بار دیگر به جرج بوش اعلام وفادارى و روابط کشورش با افغانستان را بازسازى کند، بدون نتیجه خاصى راهى لندن شد. حامد کرزاى رییس جمهور افغانستان که این روزها پیکان انتقاداتش را به سمت مشرف و پاکستان نشانه رفته پس از کنفرانس مطبوعاتى مشترک حتى حاضر به دست دادن با کرزاى هم نشد.
رئیس جمهور پاکستان از واشنگتن یکسره راهى لندن شد تا شاید براى آخرین بار با تونى بلر نخست وزیر انگلیس که هفته هاى پایانى نخست وزیرى خود را مى گذراند دیدار کند.
مشرف در طول این دو سفر کوشش زیادى کرد تا بار دیگر اعلام تعهد خود و کشورش را به مبارزه با تروریسم به غربى ها بباوراند، ولى سفر او به لندن هم خاطره خوشى براى او به همراه نداشت. همزمان با حضور مشرف و پاکستان برنامه نیوزنت شبکه بى بى سى گزارشى به نقل از اداره اطلاعات وزارت دفاع انگلیس پخش کرد که نشان مى داد سرویس اطلاعات پاکستان (ISI) از حلقه هاى تروریستى و گروه هاى تندرو در مرز بین افغانستان و پاکستان حمایت مى کند. دستگاه اطلاعات وزارت دفاع حتى رسم میهمان نوازى را هم نگاه نداشت و به صراحت از دولت پاکستان خواست که آى اس آى را منحل کند. این تنها بخشى از پاداش سفر مشرف به لندن و واشنگتن بود، چون تنها یک روز بعد برخى منابع خبرى از همکارى آى اس آى با افرادى که مظنون به طراحى عملیات نافرجام تروریستى ماه گذشته لندن بودند، پرده برداشتند.
آخرین حلقه اتهامات به پاکستان نیز روز گذشته، وقتى شکل گرفت که پلیس هند اعلام کرد آى.اس.اى در انفجارهاى 11جولاى مومبایى هند که موجب کشته شدن دستکم 186نفر شده با لشگر الطیبه از گروه هاى تروریستى تندرو پاکستانى همکارى داشته است.
جرج بوش و تونى بلر، در طول اقامت رئیس جمهور پاکستان در واشنگتن و لندن تلاش نکردند تا او را به خاطر اطلاعات جدیدى که فاش شده سرزنش و یا حتى تحت فشار بگذارند، ولى شاید این تلخ ترین سفر مشرف به انگلیس و امریکا در طول دوران ریاست جمهورى اش بعد از کودتاى سال 1999بود.
رئیس جمهور پاکستان طى دو روز گذشته و بالاگرفتن اتهامات درباره حمایت هاى جدید کشورش از طالبان این اتهامات را رد کرده و حتى از عملکرد ISI حمایت نمود. با این حال برخى ناظران سیاسى معتقدند که اسلام آباد در حال شکل دهى زمین بازى جدیدى با غرب در افغانستان است که در این عرصه استفاده از کارت بازى طالبان و حتى القاعده براى مشرف حیاتى است. مشرف روز شنبه در لندن به غربى ها گوشزد کرد که اگر اسلام آباد همکارى نکند، آنها قادر نخواهند بود در جنگ با تروریسم روى پاى خود بایستند. مشرف تصریح کرد: بگذارید این را روشن کنم که اگر ISI همراه شما نبود، شما حتماً شکست مى خوردید. با این حال بیشتر ناظران منطقه اى توافق نظر دارند که مشرف و ISI با حمایت از طالبان در مرزهاى افغانستان در حال نوعى قدرت نمایى در برابر غرب هستند.
آنها در این باره به توافق ماه پیش اسلام آباد با سران مناطق قبایلى منطقه وزیرستان اشاره مى کنند که بدون شک دست طالبان را براى ایجاد ناآرامى هاى بیشتر در افغانستان باز تر مى کند. احمد ولى مسعود سفیر کابل در لندن روز شنبه همزمان با حضور مشرف در لندن طى مصاحبه اى گفت: ما از تجربه طولانى خود از سیاست هاى پاکستان مى توانیم درک کنیم که اسلام آباد در حال حاضر در حال یک جنگ فرسایشى با غرب در افغانستان است.
نتیجه چنین جنگى هر چه باشد جداى از اینکه توازن موجود در منطقه را تغییر خواهد داد، آشکارا نشانه خروج مشرف از اتحاد ضد تروریسم با امریکا و غرب است.