صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۴  ، 
شناسه خبر : ۲۶۹۲۳۰
به دنبال جنایت های داعش در عراق، توهین به عتبات و دیگر مقدسات، بازی با احساسات مردم، اجماعی در سطح منطقه و دنیا برای مقابله با داعش به وجود آمده و فرصت یکسره سازی کار داعش فراهم شده است

پایگاه بصیرت؛ گروه بین الملل: خبرهای رسیده از اوضاع امنیتی عراق حاکی از تغییر موازنه قوا به نفع ارتش و نیروهای مردمی عراق است. چند روز قبل شهر آمرلی عراق و سلیمان بیگ آزاد شدند و نوری مالکی، نخست وزیر عراق، در بازدید از این شهر تأکید کرد: عراق به گورستان داعش و تروریست ها تبدیل خواهد شد.

دکتر رویوران در گفتگو با خبرنگار گروه بین الملل بصیرت وضعیت مقابله با تروریست های تکفیری و داعش در عراق را بیشتر توضیح می دهد:

بصیرت: راهبرد آمریکا برخلاف گذشته که ساقط کردن حکومت ها و روی کار آوردن رژیم های سیاسی همسو بود، الان به بی ثبات سازی و ایجاد نا امنی در منطقه تغییر پیدا کرده است، به نظر شما در این راهبرد، محور مقاومت دچار جنگ فرسایشی یعنی آنچه در عراق و سوریه شاهد هستیم، نمی شود و این راهبرد چه پیامدهای دارد؟

دکتر رویوران: آمریکا بعد از 11 سپتامبر بحث خاورمیانه بزرگ را مطرح کرد و تصمیم قطعی گرفته بود تا در چارچوب همان جنگ تمدن‌ها، کل جهان به هم پیوسته اسلامی یعنی از مرزهای هند تا مغرب را تحت سلطه خود قرار بدهد، اما یک سری کانون‌های مقاومت وجود داشت که یکی از آنها ایران و بقیه کشورها مانند سوریه و ... بودند. آمریکا دو گزینه برای مقابله با این کانون ها داشت که باید تصمیم می گرفت که اول از ایران شروع بکند بعد سراغ بقیه برود یا اول از کانون های کوچک شروع کند و بعد سراغ ایران بیاید. نظر بیشتر استراتژی‌های آمریکا بر این بود که از کوچک به بزرگ شروع کند و نهادهای کانون‌های مقاومت مهار شوند و در نهایت جنگ 33 روزه اتفاق افتاد، ولی در اولین جنگ، آمریکا و رژیم اسرائیل شکست خوردند به همین دلیل کسی که طرح خاورمیانه بزرگ را به هم زد ایران بود و کل طراحی استراتژیک آمریکا در سطح منطقه بعد از این جنگ به هم خورد.

الان آمریکا می‌گوید حالا که در منطقه هر جا بحران شود به نفع ایران می‌شود، پس ما بحث بی‌ثباتی، نا امنی و نا پایداری را دنبال می‌کنیم، ولی محور مقاومت در تلاش است تا یکسره سازی بکند. جنگ فرسایشی به نفع ما نیست، چون جنگ فرسایشی مردم را خسته می‌کند و پایگاه‌های اجتماعی را تغییر خواهد داد به همین دلیل در سوریه تلاش بر این است که ان‌شاءالله ظرف 8 الی 9 ماه بحران جمع شود و پاکسازی صورت بگیرد. در عراق چند فاز عملیاتی تعریف شده است:

فاز اول پاکسازی اطراف بغداد است. چون 11 سال است صدام سقوط کرده و روزی 10 الی 15 انفجار در بغداد صورت می گرفت. دلیل آن این است که آنجا یک شهر دشت مانند است و منابع طبیعی جزء رودخانه دجله که از آن عبور می‌کند، وجود ندارد

فاز دوم این که الان پاکسازی مناطق اطراف بغداد به کمک نیروهای مردمی تا حدود 90 درصد انجام شده و الان شما می‌بینید هر 2 الی 3 روزی یک انفجار صورت می‌گیرد.

سوم این که جاده بغداد ـ سامرا که در آنجا کشته زیاد صورت گرفت الان پاکسازی شده و منطقه کاملا امن است. یعنی الان تا 95 درصد ضریب امنیتی جاده سامرا بالا رفته است.

چهارم منطقه شمال سامرا یعنی منطقه تکریت و... الان بخشی از نیروها از طریق ایران و کردستان وارد مناطق جنوب کرکوک شده اند و مناطق کرکوک و بعد موصل در حال پاکسازی هستند.

نکته مهم این است که ما قطعا در عراق درصدد یکسره‌سازی هستیم. چون احساس ما بر این است که جنگ فرسایشی به نفع ما نیست. آمریکا چیزی را از دست نمی‌دهد، اما مردم منطقه کشته می‌شوند و سرنوشت و آینده ما با مردم این منطقه است، لذا مردم باید در یک وضعیت نسبتا راحتی باشند و از این شرایط بحران به سرعت عبور کنند.

با توجه به جنایت های داعش در عراق، توهین به عتبات و دیگر مقدسات، بازی با احساسات مردم، اجماعی در سطح منطقه و دنیا برای مقابله با داعش به وجود آمده است و آمریکا نمی تواند بگوید این کار را انجام ندهید، چون اجماع در کار است. تصور من یکسره سازی داعش است که امکان پذیر می باشد و چیز به دور از عقل نیست، یعنی الان فرصت و اجماع وجود دارد. پارسال آقای روحانی رفته بود سازمان ملل و بحث خطر تکفیری ها را مطرح کرد، اما کشورهای دنیا چندان توجه نکردند، اما الان این توجه تحقق پیدا کرده است.

بصیرت: بحث اجماعی که صورت گرفته درست است، اما از آنجا که عناصر داعشی و تکفیری پراکنده هستند، آیا این تحلیل که در دوره 7 الی 8 ماه بحران یکسره جمع شود، خوشبینانه نیست؟

دکتر رویوران: دولت سوریه الان معتقد است که داعش در سوریه در یک منطقه جزیره مانند نیرو دارد و خیلی برای مقابله با آن ها سرمایه گذاری لازم نیست بکند، بلکه ارتش سوریه به پیشروی زمینی معتقد است و الان تقریبا در چند روز آینده عملیات آزادسازی حلب وجود دارد. ارتش سوریه جاهایی را در شهر حما پاکسازی کرده و بعد می خواهد به سمت شرق یعنی استان بعقوبه بیاید که داعشی ها آنجا استقرار دارند، لذا در مجموع دولت سوریه الان وضعیت خوبی دارد، یعنی آخرین پایگاه آنها در اطراف دمشق که شهرک ملیحه بود، آزاد شد. همچنین اطراف مرز لبنان و قلمون را پاکسازی کردند و منظور اینکه الان سوریه وضعیت بدی ندارد، ولی فوریت عراق کمی بیشتر است و باید شهرهای بزرگ آن را پاکسازی کرد.

نکته مهم این ک�� راهبرد داعش در عراق فرق کرده است. در سوریه راهبرد آن ها زمین سوخته بود، یعنی این که در شهر باقی می مانند تا آخرین ساختمان هم خراب شود. در عراق این گونه عمل نمی کنند و راهبرد آنها سرزمین سوخته نیست. چون پایگاه اجتماعی خود را در این مناطق قرار داده اند و لذا نمی توانند به گونه ایی عمل کنند که پایگاه را از دست بدهند به همین دلیل هر جا در عراق فشار علیه آن ها زیاد می شود، عقب نشینی می کنند، بنابراین پاکسازی آن ها در عراق طی چند ماه آینده دور از ذهن نیست.

بصیرت: اجلاسی که کشورهای جنوب خلیج فارس در هفته قبل برای بررسی مقابله با داعش در جده تشکیل دادند، تا چه اندازه گویای اهداف واقعی سران مرتجع عربی برای مقابله با این تهدید است؟

دکتر رویوران: آنها تابع آمریکا و بازیگر وابسته هستند. قبل از اجلاس جی هفت دو تا عملیات توسط تکفیری‌هایی که به سوریه رفته بودند صورت گرفت که یکی در مارسی فرانسه و دیگری در هلند بود. بنابراین در اجلاس جی هفت یک موضع اروپایی منسجمی علیه داعش و تکفیری ها صورت گرفت.

طبق اعلام CIA که سه روز پیش اعلام کرد بیش از 3 هزار نفر از تروریست های حاضر در سوریه غربی هستند از جمله تعدادی شهروند آمریکایی و این مسائل باعث شده که اروپائی ها به آمریکا فشار آوردند که امنیت اروپا در خطر است و برای آن ها شوخی نیست.

اروپایی‌ها بعد از آن اجلاس جی 7، همکاری امنیتی و اطلاعاتی را با دولت سوریه از سر گرفتند و آمریکا هم اخیرا همکاری اطلاعاتی با سوریه را از 4-5 روز پیش شروع کرده و حتی عکس‌های ماهواره‌ایی را از تروریست ها در اختیار دولت سوریه قرار می‌دهد.

همچنین قطعنامه سازمان ملل که علیه داعش صادر شد که بر اساس این قطعنامه که تحت فصل هفتم منشور سازمان ملل است، هر کشور دنیا می‌توانیم مجری دستور سازمان ملل باشد و علیه داعش عملیات کند. لذا ورود غربی ها علیه داعش یک مقدار اتحاد جهانی علیه تکفیری ها را تقویت می‌کند و این موضوع هر چه بیشتر ‌شود، مانور عربستان محدودتر می‌شود و ناچار است که شفاف عمل کند به همین دلیل کشورهای عربی حامی تکفیری ها موقعی که اجلاس می‌گیرند بیشتر درصدد پاکسازی پرونده خودشان هستند. در حالی که عربستان همه تروریست های تکفیری را جمع و سازماندهی کرده و بندر بن سلطان مسوول همین کار بود. در مجموع الان با شفاف‌سازی مواضع غرب علیه داعش، عربستان دارد دچار بحران می‌شود./

با تشکر از جناب آقای رویوران که وقت خود را در اختیار پایگاه بصیرت قرار دادند.

مصاحبه از: وحید قاسمی