تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۱  ، 
شناسه خبر : ۲۸۹۷۹۹
ايران ‌هراسي پسابرجام آمريكا همزمان با پيشروي‌هاي ائتلاف مقاومت

(روزنامه جوان – 1394/08/17 – شماره 4671 – صفحه 15)

پنج‌شنبه اين هفته دومين دور مذاكرات فراگير وين با حضور ايران براي حل بحران سوريه برگزار مي‌شود. شرايط ميداني به سود ارتش سوريه و همپيمانان پيش مي‌رود. محاصره شهر حلب تنگ‌تر شده و با شروع بمباران مناطق جنوبي سوريه، احتمال عمليات در مناطق جنوبي در نزديك جولان نيز بيشتر شده است.

پنج‌شنبه اين هفته دومين دور مذاكرات فراگير وين با حضور ايران براي حل بحران سوريه برگزار مي‌شود. شرايط ميداني به سود ارتش سوريه و همپيمانان پيش مي‌رود. محاصره شهر حلب تنگ‌تر شده و با شروع بمباران مناطق جنوبي سوريه، احتمال عمليات در مناطق جنوبي در نزديك جولان نيز بيشتر شده است. روز جمعه، انگليس از احتمال شروع حملات هوايي در سوريه خبر داده بود و فرانسوي‌ها هم مي‌خواهند شارل دوگل، بزرگ‌ترين ناو هواپيما بر خودشان را براي رويارويي با داعش، به خليج‌فارس اعزام كنند. در چنين شرايطي، وزير دفاع امريكا در چارچوب سياست ايران‌هراسي بعد از برجام، از عرب‌هاي حوزه خليج فارس خواسته به جاي اينكه از فاصله 30 هزار پايي (1/9 كيلومتري) آسمان وارد بحران سوريه شوند، براي مقابله با «داعش و ايران» نيروي‌زميني به سوريه اعزام كنند.

به گزارش «جوان»، اشتون كارتر وزير دفاع امريكا در گفت و گويي كه آتلانتيك آن را جمعه شب منتشر كرد، عرب‌هاي حوزه خليج فارس و مصر را متهم كرد به طور مؤثر وارد ميدان نبرد با دشمنانشان نمي‌شوند. او ايران و داعش را در كنار هم دشمن كشورهاي عربي توصيف كرد: « اگر شما نگاه كنيد كه ايراني‌ها در كجا نفوذشان را اعمال مي‌كنند، [مي‌بينيد] كه آنها داخل بازي در روي زمين هستند.» وي افزود: «ما مايل نيستيم آنها روي زمين درگير بازي باشند ولي [عرب‌ها‌فقط] داخل بازي باشند.

اين احساس وجود دارد كه برخي دولت‌هاي خليج (فارس) مي‌خواهند از فاصله 30 هزار پايي در بازي باشند.» كارتر گفته: «اين براي ما مشخص شده و سعي مي‌كنيم براي دولت‌هاي خليج [فارس] روشن كنيم و برخي از آنها از جمله امارات متحده عربي بفهمند دليل اينكه آنها فاقد نفوذند و در شرايطي مثل عراق و سوريه در مقابل داعش احساس نفوذ نمي‌كنند، اين است كه آنها به داشتن هواپيماهاي جنگنده با ارتفاع بالا حساب مي‌كنند و به خاطر همين از كار سخت آموزش و نظم دهي به نيروهاي زميني و نيروهاي عمليات ويژه عقب مي‌كشند.»

آتلانتيك فاش كرده كه باراك اوباما رئيس‌جمهور امريكا در ملاقات ماه مه 2015 با اعضاي شوراي همكاري خليج فارس در كمپ ديويد گفته كه امريكا از آنها حمايت جدي مي‌كند ولي به طور خصوصي به آنان گوشزد كرده كه امريكا تحت هيچ شرايطي درگير مستقيم مسائل خاورميانه نخواهد شد و از آنها خواسته خودشان جدي‌تر مقابل دشمنان منطقه‌اي‌شان وارد عمل شوند. اشتون كارتر گفته كه او حالا حاضر است اين را به صورت واضح به كشورهاي عربي بگويد: « اين در كمپ ديويد چيز مخفي‌اي نبود و من مي‌توانم همين را به شما بگويم.» كارتر مي‌گويد: «به كشورهاي عربي گفتم: آقايان شما مي‌آييد و به ما شكايت مي‌كنيد ولي [هيچ كدامتان] داخل بازي نمي‌شويد. شما بايد درگير بازي شويد. چيزي كه شما لازم داريد همين است.» كارتر مي‌گويد كه به عرب‌ها گفته هواپيماهاي پيشرفته «وقتي كه حوثي‌ها يمن را گرفته‌اند، كاري براي شما از پيش نمي‌برند.» اشتون به طور خاص به ارتش مصر اشاره كرد كه به گفته او، ارتشي متعارف و بزرگ دارد.

پيشروي‌هاي ميداني

سخنان وزير دفاع امريكا كه براي اولين بار به صراحت اعراب را به مداخله در بحران‌هاي منطقه از عراق تا سوريه و يمن تشويق مي‌كند، تحت تأثير شرايط ميداني است كه طي هفته‌هاي اخير و با ورود هماهنگ ايران، روسيه و محور مقاومت در كنار ارتش سوريه به وجود آمده است. نيروهاي ارتش سوريه و نيروهاي همپيمان آنها روز گذشته حلقه محاصره تروريست‌ها را در حومه جنوبي حلب تنگ‌تر از قبل كردند و در حومه حماه هم شماري از تروريست‌ها كشته شدند. نيروهاي ارتش سوريه با همكاري نيروهاي همپيمان خود، شهرك كفرحداد در حومه جنوبي حلب را پس از پاكسازي از لوث تروريست‌هاي داعشي و انهدام سلاح‌ها و مهمات آنها به كنترل كامل خود درآوردند. نيروهاي ارتش سوريه توانستند تعداد زيادي خودرو را از تروريست‌هاي داعشي به غنيمت بگيرند.

يك منبع نظامي سوري گفت، با سيطره كامل ارتش بر شهرك كفرحداد، شهرك الحاضر در محاصره قرار گرفته و تروريست‌هاي موجود در آن در تيررس آتش نيروهاي ارتش قرار دارند و در نتيجه نيروهاي مسلح به بزرگراه بين‌المللي نزديك‌تر شدند. با پيشروي‌هاي ارتش سوريه در اطراف حلب، يك منبع نظامي در استان درعاي سوريه در گفت‌وگو با تسنيم از قريب الوقوع بودن آغاز عمليات نظامي ارتش در مناطق جنوبي سوريه خبر داد.

به گفته اين منبع، جنگنده‌هاي روسي، مخفيگاه‌هاي گروه‌هاي تروريستي در كفرناسج و عقربا واقع در حومه درعا را كه شاهد حضور گسترده تروريست‌هاست، هدف قرار دادند، اين مناطق به عنوان خطوط كمك‌رساني به تروريست‌ها از طريق مرزهاي مشترك با اردن در تمام محورهاي منطقه جنوبي به شمار مي‌رود. در مقابل، ارتش امريكا روز جمعه شش جنگنده اف- 15 را براي كمك به حملات هوايي و تدافعي تركيه به پايگاه هوايي اينجرليك در جنوب اين كشور اعزام كرد. فرماندهي امريكايي- اروپايي ناتو واقع در شهر اشتوتگارت آلمان گفته كه اين شش جنگنده به پايگاه اينجيرليك در جنوب تركيه در راستاي عمليات ائتلاف بين‌المللي عليه داعش به رهبري امريكا اعزام شده‌اند.

اسد: تصميم خارجي را نمي‌پذيرم

رئيس‌جمهور سوريه با تأكيد بر اينكه در حكومت باقي خواهد ماند، اظهار داشت: تا آخرين توان با تروريسم مقابله خواهم كرد. به گزارش «ميزان»، روزنامه الديار لبنان ديروز نوشت: منابع سوري نزديك به رئيس‌جمهور سوريه پس از انفجار در هواپيماي مسافربري روسيه در شبه جزيره سينا مي‌گويند كه درخواست بشار اسد از كشورهاي بزرگ براي حمله به گروه‌هاي تروريستي پيش از آغاز حل سياسي بحران اين كشور اقدام درستي بود و مذاكره با تروريسم مانند كسي است كه سم مي‌خورد و معتقد است دواست.

اين منابع به نقل از رئيس‌جمهور سوريه مي‌افزايند: بشار اسد گفته است كه اكنون و پس از سقوط هواپيماي روس چگونه ممكن است كه روسيه با تروريسم به جاي حمايت از ارتش سوريه در زمينه پاكسازي گروه‌هاي تروريستي همزمان با پشتيباني هوايي از عمليات‌هاي نظامي مذاكره كند. بشار اسد با تأكيد بر اينكه در حكومت باقي خواهد ماند و منتظر تصميم بين‌المللي در خصوص اين موضوع نمي‌ماند، افزود: تا آخرين توان با تروريسم مقابله خواهم كرد.

http://javanonline.ir/fa/news/752028

ش.د9404196