تاریخ انتشار : ۱۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۴۶  ، 
شناسه خبر : ۲۹۴۱۱۴
جدیدترین اظهارنظر ضد ایرانی عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان ‌سعودی

(روزنامه وطن امروز – 1395/05/02 – شماره 1937 – صفحه 2)

گروه سیاسی: وزیر خارجه ضد‌ایرانی عربستان‌سعودی گویا بنا ندارد در بیان اظهارات و مواضع غیرمسؤولانه و بی‌ادبانه درباره ایران، کوتاه بیاید. عادل الجبیر که از شروع کار به عنوان وزیر خارجه عربستان، محور فعالیت خود را بر تحرک دیپلماتیک علیه ایران قرار داد و توانست ائتلاف‌هایی را در شورای همکاری خلیج‌فارس، سازمان همکاری اسلامی و اتحادیه عرب علیه ایران ایجاد کند، در بیان مواضع ضد ایرانی نیز رویه جدید و متمایزی نسبت به اسلاف خود در پیش گرفته است.

به گزارش «وطن امروز»، این وزیر تازه‌کار سعودی که توسط محمد بن سلمان، فرزند پادشاه برای پیشبرد دیپلماسی سعودی‌ها انتخاب شد و به نوعی پیش‌برنده سیاست‌های آقازاده سعودی است، نشان داده کمترین ملاحطه‌ای در بیان اظهارات ضد ایرانی ندارد به گونه‌ای که برخی مواضع او علیه ایران، ادبیاتی شبیه ادبیات

جنگی دارد!

این وزیر ضد ایرانی سعودی‌ها در تازه‌ترین مواضع خود علیه ایران، در اظهارنظری عجیب گفته است آل‌سعود دیگر ایران را تحمل نمی‌کند! او در گفت‌وگو با یورونیوز اتهاماتی علیه ایران مطرح کرد و گفت سیاست‌های ایران در منطقه دیگر برای عربستان‌سعودی قابل تحمل نیست. جبیر همچنین با دفاع از توافق هسته‌ای ایران با 1+5 و اعلام رضایت از مفاد آن، در پاسخ به سوال مجری که از او درباره تمایل عربستان برای در اختیار گرفتن سلاح هسته‌ای پرسیده بود، گفت: عربستان‌سعودی برای دفاع از خود، از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند! این وزیر ضد ایرانی سعودی‌ها درباره سیاست‌های جدید آل‌سعود در منطقه، بویژه سیاست‌های آنان در قبال تحولات سوریه و یمن گفت: «شاهد فقدان هدایت (در منطقه) بودیم بنابراین با متحدانمان همکاری و برای حفاظت از منافع‌مان مداخله کردیم. یک گروه شبه‌نظامی تندروی متحد ایران و حزب‌الله می‌خواست کنترل یمن را در دست بگیرد و می‌توانست از موشک‌های بالستیک و نیروی هوایی برخوردار و به تهدیدی مستقیم برای عربستان و کشورهای حاشیه خلیج [فارس] تبدیل شود.

کسی باید کاری می‌کرد، در نتیجه ما مداخله کردیم». وی در ادامه، ادعاهای دیگری را مطرح کرد: «درباره ایران باید بگویم دیگر نمی‌توانیم 35 سال تهاجم این کشور را در مقابل پادشاهی عربستان و متحدان آن تحمل کنیم. در سوریه نیز به دنبال تغییر نظام هستیم». جبیر در ادعایی گفت: «شاهد آن بودیم که حوثی‌ها کنترل یمن را خیلی آرام و در طول 9-8 سال گذشته در دست گرفتند. هیچکس نمی‌خواست با آنان مقابله کند. در نتیجه ما این کار را انجام دادیم. سال‌ها شاهد کشتار بی‌گناهان در سوریه بودیم و هیچکس کاری نکرد، در نتیجه باید کاری می‌کردیم». وزیر خارجه عربستان درباره توافق هسته‌ای با ایران و ارزیابی او پس از گذشت یک‌سال از امضای آن نیز ادعا کرد: «گفته‌ایم هر توافقی که مانع دسترسی ایران به سلاح هسته‌ای شود، سازوکار بازرسی قوی و سرزده را داشته باشد و بندهایی برای بازگرداندن تحریم‌ها در صورت اقدام ایران در نقض مفاد توافق را داشته باشد، مورد استقبال ماست».

وی در ادامه ادعاهایش افزود: «چیزی که مایه نگرانی ما بود و هنوز نیز از بابت آن نگرانیم، مربوط به منابع مالی است که ایران به آن دسترسی خواهد یافت. آنچه می‌بینیم این است که ایران از طریق حمایت از حزب‌الله در لبنان، سوریه، عراق و با تلاش برای رساندن سلاح به یمن همچنان در اقدامات خصمانه دخالت دارد. در نتیجه همواره از خود می‌پرسیم آیا رفتار ایران تغییر کرده است؟ اما در واقع این را نمی‌بینیم». مجری در ادامه پرسید: اگر تردیدهای محکمی داشته باشید مبنی بر اینکه ایران به مفاد توافق احترام نمی‌گذارد، آیا امکان دارد عربستان به دستیابی به سلاح هسته‌ای فکر کند؟ جبیر مدعی شد: «عربستان از هیچ تلاشی برای حفاظت از مردم و کشورش دریغ نمی‌کند. اینکه چگونه یا با چه ابزاری، این چیزی نیست که ما از طریق تلویزیون اعلام کنیم». وزیر خارجه عربستان درباره مواضع منطقه‌ای کشورش که براساس گفته‌های او، محل اختلاف آنها با ایران است نیز اظهارنظر کرد.

او درباره کودتای نافرجام ترکیه نیز اظهار داشت: «این حادثه غم‌انگیز یعنی تلاش برای کودتا در ترکیه، فکر نمی‌کنم تأثیری پایدار روی خوشنامی یا آسایش این کشور داشته باشد». الجبیر که در کشورش هیچ مقام عالیرتبه‌ای تاکنون با رای مردم انتخاب نشده‌ و میلیاردها دلار ثروت مردم این کشور در اختیار یک قبیله قرار گرفته است، درباره مواضع آمریکا در قبال اقدامات اخیر اردوغان پس از کودتا و تأثیر آن بر جنگ با گروه تروریستی داعش افزود: «ترکیه کشوری دموکراتیک است و اراده مردم مورد احترام واقع می‌شود». عادل جبیر در ادامه این گفت‌وگو و پس از آنکه ایران را متهم به دخالت در سوریه کرد، بار دیگر ادعاهایی را درباره سوریه مطرح کرد و برای آن نسخه پیچید. او که درباره ترکیه رفتار اردوغان را به خاطر پشتوانه دموکراتیک آن قانونی و قابل دفاع دانست، این حق را برای اسد که او نیز با رای مستقیم مردم انتخاب شده است، قائل نشد.

جبیر در این باره گفت: «در نهایت سوریه‌ای جدید بدون بشار اسد وجود خواهد داشت. این مساله به زمان نیاز دارد. یا این هدف از طریق روندی سیاسی که زمینه‌ساز حرکت سریع‌تر و بدون درگیری است صورت می‌گیرد یا از طریق نظامی که زمان زیادتری می‌برد و از نظر مرگ و میر و تخریب هزینه بیشتری خواهد داشت». او افزود: «اگر روند سیاسی نباشد، از نظر نظامی اپوزیسیون میانه روی سوریه (معارضان مسلح سوری) را حمایت خواهیم کرد. همچنین اگر روند نظامی (کارآمد) نباشد، از روند سیاسی حمایت خواهیم کرد». او در پاسخ به این پرسش که آیا عربستان حاضر است نیروی زمینی به سوریه بفرستد، عنوان کرد: «حاضریم در چارچوب ائتلاف بین‌المللی ضدداعش نیروهای ویژه به سوریه بفرستیم».

رئیس دستگاه دیپلماسی رژیم آل‌سعود درباره وجود اخبار متعدد مبنی بر حمایت عربستان از افراط‌گرایی از طریق تأمین مالی و پرورش افراد تندرو نیز مدعی شد: چرا باید از افراط‌گرایی حمایت کنیم که هدفش کشتن ماست. ما هدف این افراط‌گرایان هستیم. آنان می‌خواهند به مکه و مدینه دسترسی پیدا کنند. ما از حملات تروریستی آسیب دیده‌ایم. ما به خاطر از دست دادن نیروهای امنیتی که برای دفاع از افراد بی‌گناه تلاش می‌کنند، آسیب دیده‌ایم. ما در نبرد ضد افراط‌گرایی و تروریسم در صف نخست هستیم؛ نه‌تنها در منطقه، بلکه در سراسر جهان(!)

دوستش عادل الجبیر!

اظهارات ضد ایرانی وزیر خارجه تازه‌کار سعودی که از طریق پشتوانه مالی آل‌سعود در مجامع جهانی مطرح می‌شود، در حالی است که در ایران هنوز در راستای تحقق مطالبه افکار عمومی که خواستار مقابله صریح با این گستاخی‌ها هستند، تدبیری اندیشیده نشده است! اقدامات ضد ایرانی سعودی‌ها، از انفجار سفارت ایران در بیروت، تا راه‌اندازی جنگ‌های نیابتی در منطقه علیه ایران، تا جنگ اقتصادی نفتی علیه مردم ایران و نیز مواردی مانند فاجعه منا و... هنوز از سوی مقامات دولت حسن روحانی با یک پاسخ قاطع روبه‌رو نشده است! در این میان متاسفانه رفتار محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه حسن روحانی در قبال این ادبیات توهین‌آمیز به گونه‌ای بوده که تعجب مردم ایران را نیز به دنبال داشته است. البته برخی معتقدند این رفتار عجیب ظریف به خاطر اقامت طولانی‌مدت او در آمریکا و ناآشنایی او با فرهنگ بومی ایران و واقعیات مربوط به دیپلماسی منطقه‌ای است!

این دسته از کارشناسان می‌گویند اوج این عدم آشنایی ظریف با فرهنگ ایرانی در ماجرای فاجعه منا رقم خورد. 500 زائر ایرانی در این فاجعه به خاطر بی‌مسؤولیتی سعودی‌ها مظلومانه جان سپردند و آل‌سعود نیز رفتار توهین‌آمیزی با این کشته‌ها داشت. هزاران خانواده در ایران در عزای این کشته‌ها به سوگ و ماتم نشستند اما وزیر امور خارجه ایران به جای همدردی با این خانواده‌ها و اتخاذ سیاست‌های مقتدرانه برای برخورد با سعودی و کم کردن آلام مصیبت‌دیدگان، در اظهارنظری نسنجیده، آل‌سعود را «برادران سعودی» دانست و عادل الجبیر را «دوست من» خطاب کرد! ظریف در اجلاس امنیتی مونیخ گفت: «هیچ مانعی وجود ندارد که ما و برادران سعودی‌مان را از کار برای رسیدن به آینده‌ای روشن‌تر در منطقه باز دارد». او در ادامه اظهاراتش به مذاکرات وین نیز اشاره کرد و گفت: «خبر خوب این بود که دوست من عادل الجبیر با حضور ایران، به مذاکرات وین بیاید».

توهین به روحانی همزمان با دادگاه سفارت!

البته این مواضع ضد ایرانی جبیر زمانی قابل تامل می‌شود که همزمانی آن با برگزاری دادگاه عوامل ورود به سفارت این کشور در ایران مورد توجه قرار گیرد. در شرایطی که دولت روحانی بر برگزاری سریع دادگاه عوامل ورود به سفارت سعودی در تهران اصرار کرد و در روزهایی که چند جلسه از این دادگاه برگزار شد، عادل الجبیر تور تازه ضدایرانی خود را آغاز کرد. او روز چهارشنبه همزمان با جلسه دوم دادگاه عوامل ورود به سفارت عربستان در تهران، با العربیه گفت‌وگویی انجام داد و علیه حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران مواضعی را مطرح کرد. او گفت: «نه‌تنها از حسن روحانی، سیاست ایرانی میانه‌رو ندیدیم بلکه شاهد اقدامات خصمانه علیه خود نیز بودیم.» جبیر البته پیش‌تر در جریان فاجعه منا نیز علیه رئیس‌جمهور مواضع بی‌ادبانه‌ای اتخاذ کرد. او گفت: روحانی آخرین نفری است که باید درباره دموکراسی و سلامت حجاج حرف بزند! این مواضع بی‌ادبانه البته در شرایطی است که وزارت امور خارجه باز هم نسبت به این وزیر هتاک سعودی سکوت کرده است. گویا ظریف حتی تمایلی ندارد توهین‌های الجبیر به روحانی را نیز پاسخ دهد!

http://www.vatanemrooz.ir/newspaper/page/1937/2/160923/0

ش.د9501416