(روزنامه آفتاب يزد ـ 1395/08/04 ـ شماره 4741 ـ صفحه 2)
شرمندهام!
علی جنتی وزیر مستعفی دولت یازدهم در مراسم خداحافظی با کارمندان ساختمان بهارستان در وزارت ارشاد، اظهار داشت: در 38 ماه گذشته در جمع شما عزیزان، مدیران و کل کارکنان خدوم وزارتخانه توفیق خدمت یافتم و همین که در خدمت مجموعه اهالی فرهنگ و هنر در کشور باشیم و بتوانیم در این جهت یک گام مثبت و به جلو برداریم افتخار است. وی گفت: از نکاتی که در این مراسم درباره بنده مطرح شد، شرمندهام، من هرگز خود را شایسته این اوصاف نمیدانم و خدای را شکر میکنم آنچه را که شایسته آن نبودم به ذهن شما انداخته تا بیان کنید و این روحیه خوشبینی را خدا در شما به ودیعه گذاشته تا به من این گونه بنگرید. وزیر مستعفی دولت یازدهم ضمن اشاره به برنامهها و سیاستهای حجتالاسلام روحانی طی مبارزات انتخاباتی بیان کرد: در طول همین مدت و روزهایی که قرار بود برنامه ارائه دهیم با همکاری بسیاری از دوستان همچون آقای مسجدجامعی و برخی افراد فرهیخته که برنامه فرهنگی دولت را مینوشتند برنامهای نوشته و به مجلس ارائه شد و تلاش کردم در این مدت به آن عمل کنم.
میخواستم همانند مسجدجامعی به اهل فرهنگ احترام بگذاریم
جنتی به واژه اعتماد فرهنگی اشاره کرد و سخنان خود را با مخاطب قرار دادن اهالی فرهنگ این گونه ادامه داد که در روزهای اولی که وارد وزارتخانه شدم در حوزه موسیقی دیداری با پیشکسوتان این حوزه داشتم برخی از آنها اعلام میکردند 4 تا8 سالی است که پایشان به ارشاد نرسیده در ادامه من با توجه به بستهبودن خانه سینما با سه گروه سینمایی که با یکدیگر اختلاف داشتند جلسه داشتم. با این سه گروه صحبت کردم و متوجه شدم در بیانات آنها که آنها میگویند ما با ارشاد خیلی کاری نداشتهایم اما من سعی کردم از روز اول بگویم که گذشته را فراموش کنید و به مانند دوره اصلاحات و مسجدجامعی که به اهالی فرهنگ و هنر احترام میگذاشتند ما نیز قصد داریم به شما احترام گذاریم، سعیمان هم همین بود تا آنها را دلگرم کنیم. اعتماد فرو ریخته را بازسازی کنیم و امیدها را زنده نگه داریم و خوشحالیم امروز اهالی سینما، مطبوعات، رسانه و اهالی قلم با امید بسیار فعالیت میکنند.
عدالت فرهنگی را رعایت کردیم
جنتی اضافه کرد: احساسم این است در حوزه فرهنگ و هنر باید از همه ابزارهای موجود استفاده بهینه کرد باید در این حوزه یک فضای باز و آزادی داشته باشیم تا افراد آنچه در ذهنشان است در چارچوب قانون بیان کنند. در حوزه کتاب و سینما هم بدین ترتیب است لذا در طول این مدت فضایی برای نویسندگان و روزنامهنگاران باز شد تا درچارچوب قانون مطالبشان را بیان کنند و حتی بسیاری از کتابهایی که در گذشته بر اساس خردهگیریها مقابلشان گرفته شده بود فضا باز شد تا این فکر منتشر شود. فکر میکنم این فکر را در راس همه رهبر انقلاب قبول دارند و از بیاناتشان میتوان دریافت. وی با بیان اینکه فکر دیگری هم وجود دارد که میگویند هرچه اطلاعرسانی را محدود کنیم بهتر است افراد باید با سلیقه ما پیش روند، کتاب بنویسند و در رسانهها قلمبزنند، گفت: معتقدم حتی اگر فیلمی هم میخواهند بسازند باید با سلیقه آنها جور در آید در موسیقی و... هم اینگونه است ببینید در فضای مجازی در روزهای اولی که آمده بودم رسانهها سوال میکردند میتوانیم از فیسبوک استفاده کنیم یا نه؟ که من صریح و روشن گفتم به هر صورت تحولات حوزه مجازی در دنیا ما را ناگزیر میکند که از این فضاها استفاده کنیم اما باید جلو مضرات را بگیریم و حسن استفاده را لحاظ کنیم.
دفاتر علما از شبکههای اجتماعی استفاده میکنند
وی به استفاده از دیش و ماهواره که همچنان ممنوع است، اشاره کرد و توضیح داد: استفاده از دیش و ماهواره ممنوع است اما ببینید چند درصد مردم را وادار کردهایم خلاف قانون عمل کنند. یک روزی هم میگفتند که چرا از فضای مجازی استفاده میکنید اما امروز ببینید مراجع تقلید هم دفاترشان روی شبکههای اجتماعی همچون تلگرام قرار گرفته است و از آن استفاده میکنند بنابراین، این اجتنابناپذیر است.
به نماینده ولیفقیه گفتم شما نمیتوانید جدا از فتوای ولیفقیه عمل کنید
جنتی تاکید کرد: گاهی فضایی در کشور راه انداختند که کسی نتواند در این فضا تنفس کند، روزی در سفری به استان بزرگی رفتم با نماینده ولی فقیه استان صحبت میکردم او گفت با موسیقی مخالفم، گفتم شما مخالفید؟ شما نماینده ولی فقیه هستید اما باید ببینید ولی فقیه شما چه فتوایی داده است شما نمیتوانید جدا عمل کنید، وقتی این عنوان را دارید نمیتوانید بگویید کلاً با موسیقی یا تئاتر مخالفم. وی به تدوین شیوهنامه موسیقی اشاره کرد و گفت: پس از مدتها شیوهنامهای برای اجراهای صحنه موسیقی نوشتیم تا تکلیف هم مشخص باشد از مخاطب تا مجریان اما بازهم میبینیم هر روز یک جا مشکل درست میشود. درقم یک گروه کُر برنامه برگزار کرد، محتوایش خوب بود، حجاب خانمهای آن که برگزارکننده بودند مناسب بود اما چهار تا خانم که روسریشان عقب بود عکسشان را گرفته و بعد عناصر سیاسی عکس را در جامعه مدرسین و خدمت مراجع میبرند که فضایی درست کردند تا مدیر کل استان نمیتواند حتی بماند مجبور میشود استعفا بدهد و برود. میگویند حواشی است باید تماشاچیها را کنترل کنید اگر قرار بر این است میخواهید فیلم بیاورم تا ببینید در مراسم سینهزنی و عزاداری خانمهایی که ایستادهاند چه وضعیتی دارند. باید آنها را هم تعطیل کنیم!؟
گاهی برای تئاتری که ندیدهاند برافروخته میشوند
جنتی در ادامه این گلایهها به سراغ
تئاتر هم رفت و گفت: گاهی برای یک تئاتر امام جمعه استانی برافروخته میشود و با
اینکه آن تئاتر را ندیده اما بر اساس گزارشات نظر میدهد هر چند من پشت صحنه این
اتفاقات را میدانم آنها با معاون ادارهکل مسئله دارند از این رو به تئاتر ایراد
میگیرند، تئاتری که در تکریم شهدا بوده است. وی افزود: تکلیف این مسائل در کشور
روشن نیست باید از ابزارهای فرهنگی، هنری در خدمت به نظام استفاده بکنیم یا نه؟
اگر قرار است باشد باید درچارچوب قانون اجرا شود در این دوره در حوزه کتاب هیات
نظارت با 21 تن از شخصیتهای فرهیخته در حوزه نظارت تشکیل شد حتی در حوزه هنرهای
نمایشی، موسیقی، شورای صدور پروانه نمایش فیلم همه شخصیتهای موجود آشنا به مبانی
هستند براساس آن مجوزها را صادر میکنند و با توجه به اینکه مردم احتیاج به نشاط
دارند باید اوقات فراغت را با تغذیه فرهنگی پر کنیم.
جنتی با بیان اینکه برخی انگیزه معنوی و دینی دارند و معتقدند باید تعطیل کنیم، عدهای هم انگیزه سیاسی دارند توضیح داد: من در نامه استعفای خودم به رئیس جمهور آوردم که در چند ماه مانده تا انتخابات حمله شدید از سوی جناحهای مخالف دولت، به دولت خواهد شد همین عده برجام را به شکلی مطرح کردند که گویی هیچ بهدست نیاوردهایم و خیلی چیزها را از دست دادهایم. وی به چند روز پایانی مسئولیتش و آمد و شدهایی که به دفترش صورت میگرفت اشاره کرد و برخی از صحنهها را تاسفبرانگیز دانست و گفت: تعداد قابلتوجهی از افرادی که من را میشناسند طی این 10روز گذشته به دفترم آمدند و گریه کردند، هم متاثر شدم و هم خدا را شاکرم که محبت ما را در دلشان قرار داد که ابراز علاقه میکنند، خدای را بر این نعمت شاکرم. وی در پایان سخنانش آینده کار را برای ارشاد خوب توصیف کرد و گفت: گزینهای که به مجلس معرفی شده آقای صالحی امیری است. او از فرهیختگان و شخصیتهای ارزشمند است، عمرشان را در این حوزه صرف کرده و امروز وجود ذیقیمتی هستند که حتی در طول مدت مدیریت من نیز همراه خوبی با ارشاد داشتند.
جنتی شفاف و صریح بود
سیدعباس صالحی سرپرست وزارت ارشاد در این مراسم گفت: جنتی را فردی متدین یافتم. شناخت من از دیانت ایشان بیش از پیش شد و این کم نیست.
او دین نمایی نمیکند و از بن دندان به ولایت فقیه و رهبر انقلاب ملتزم است و زهدنمایی منفی ندارد. وی ادامه داد: در مورد آقای جنتی در حوزه اخلاق ارتباطی، من و همکارانم ویژگیهایی را دیدیم ادب و تواضع ایشان کمنظیر است. ما حس نکردیم آقای جنتی رییس ماست. مکاتبات و ادبیات کلامی ایشان همیشه برای ما حس برادر بزرگتر، همکار و مشفق ایجاد کرد. حسن خلق ارتباطی ایشان، شفافیت صداقت و صراحت ایشان و آینگی که این روزها کم شده، آقای جنتی شفاف و صریح بود. صالحی همچنین خاطرنشان کرد: حوزه دیگر که علقه مرا به ایشان نزدیک کرد تسلط ایشان به دو زبان بود، تسلط به حوزه زبان فارسی بود. او در مدرسه حقانی معلم انشا بود بنابراین هرمتن چندین بار ویرایش میشد. مجموعا در حوزه مهارت فردی هم نکاتی را میشد در آقای جنتی دید. وی همچنین گفت: خط مقدم و سیبل ارشاد آقای جنتی بود او در خط مقدم اطلاعات که در ارشاد کم نبود در این سه سال ایستاد.
هیچ اهل فرهنگی از رفتن جنتی خوشحالی نمیکند
احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر در مراسم خداحافظی علی جنتی از ساختمان وزارت ارشاد، اظهار داشت: اول برای آقای جنتی کفی بزنید، ایشان کارمند وزارت ارشاد است. وی افزود: از سال 1371 ایشان همکار ما در ارشاد در ذیل حوزه بینالملل بودند، بعد که از ارشاد رفتند ما بنیاد رودکی را راهاندازی کردیم و آقای جنتی عضو هیات امنا بودند. ارشاد هم خانه اوست این جلسات هم جلسات خانگی است. حرف میزنیم و انتقاد میکنیم. مسجدجامعی با بیان اینکه حضرت آقای جنتی یکی از ویژگیهای ارشاد همین است در ارشاد اتفاقات بسیاری میافتد و ممکن است به شدت در جمعی انتقاد کنند که برای بنده هم اتفاق افتاده، گفت: گاهی ناشری آن چنان با شما صحبت میکند که گویی جای ناشر و شما عوض شده اما در سایر دستگاهها این مسئله تحمل نمیشود. وزارت فرهنگ جای رفتار کریمانه است. مسجدجامعی در ادامه ضمن اشاره به بند بحثآفرین در برنامههای آقای جنتی، گفت: بندی که در برنامههای ایشان بحثبرانگیز بود موضوع اسلام رحمانی بود چون آن موقع که ایشان میآمدند این معنای خاصی داشت اما فکر میکنم این روال و رویه ارشاد است. حتی کسانی که این را نمیگفتند در عمل پایبند بودند. این وزارتخانه، وزارتخانه گفتگو، فروتنی، ادب و بردباری است.
بدون این فرهنگ و هنر نیز معنا ندارد. به این سبب است که پرسنل آن هم متفاوتند. وی همچنین ضمن اشاره به برخورد یکی از دوستان خود با هنرمند بنامی چون محمود فرشچیان و پس از شناخت او گفت که بعد از مدتی گفته شد که نمیشود افراد را به ظاهر قضاوت کرد، ادامه داد: این دوست من پساز شناخت میگفت آقای فرشچیان چقدر با معنویت است این دیدار نقطه عطفی در زندگیام شد؛ آدمها در حوزه فرهنگ و هنر برای همین است که عمق دارند ما در ارشاد در گفتگو با آنها این را فهم میکنیم و در زندگیمان تاثیر میگذارد. این مقام مسئول در دولت اصلاحات همچنین با بیان اینکه پس از شنیدهشدن زمزمه استعفای آقای جنتی طی دو هفته اخیر و قصد رفتن ایشان از ارشاد ببینید چه بلوایی به پا شد، گفت: آقای جنتی یکی، دو هفته است قصد رفتن دارد اما ببینید چه بلوایی به پا شده است. چرا برای وزیر آموزش و پرورش و وزارت ورزش این اتفاق نیفتاد ولی وقتی ارشاد مطرح شد چه فضایی ایجادکردند پس نشان میدهد شما یک جایگاه ویژه در مجموعه مناسبات کشور دارید. آنها که ارشاد را وزارتخانه در حاشیه میدانند اشتباه میکنند زیرا این وزارتخانه کلیدی است چون با انسان و عاطفه سروکار دارد.
مسجدجامعی رفتن جنتی از ارشاد را با فانی از آموزش و پرورش و گودرزی از وزارت ورزش مقایسه کرد و گفت: مقایسه کنید رفتن آقای جنتی را با دیگران. من آقای فانی را سالهاست میشناسم هرچند مسئول ورزش را کمتر شناخت دارم اما شما آقای جنتی وزارتخانه ویژه هستید چون فرهنگ با همه زندگی آمیخته شده است. دیگران هم استعفا دادند. حتی آقای صفار؛ به من روزی گفتند وارد وزارتخانه که شدیم این اتاق شماست. به عنوان وزیر گفتم کنار عکس آقای مهاجرانی میخ بکوبید چرا که روزی عکسم پس از ایشان بر این دیوار آویزان خواهد شد. این فعال فرهنگی همچنین در ادامه سخنان خود با بیان اینکه آقای جنتی کار و تلاش بسیار کرد و امروز هیچ یک از اهالی فرهنگ و هنر احساس خوشحالی نمیکنند اما به هر حال اتفاقی است که رخ میدهد، گفت: واقعاً همه شما کارکنان ارشاد در کنار جناب جنتی تلاش کردید و این تلاش ارزشمند را به ثبت رساندید و گذاشتید فرهنگ و هنر بر پاشنه خود بچرخد. وی در ادامه سیدعباس صالحی سرپرست وزارت ارشاد را خطاب قرار داد و گفت: به ایشان تبریک میگویم ایشان هم در زمینههایی ویژگیهای خاصی دارند با شناختی که دارم میدانم او توانسته نقطه وصلی برای نویسندگان و ناشران باشد و رفتار او احترامبرانگیز است. مسجدجامعی در پایان به واژه خداحافظی اشاره کرد و گفت: رفت و آمد معمول است من برای آقای جنتی و آقای صالحی آرزوی توفیق میکنم و امیدوارم آقای صالحی امیری پساز رای اعتماد این راه را ادامه دهند.
http://aftabeyazd.ir/?newsid=53682
ش.د9502424