(روزنامه شرق ـ 1395/09/23 ـ شماره 2750 ـ صفحه 1)
ماجرا به همان فیلم مخفی و سعید مرتضوی و یکشنبه معروف بازمیگردد کمااینکه خود فاضل لاریجانی هم در ادامه نامهاش به سعید مرتضوی اشاره کرده است اما پرسش این بود که چرا نام ناطقنوری را به نامه خود افزوده و خواستار رسیدگی به اموال او هم شده بود. پاسخ این پرسش را ناطق، روز گذشته در لابهلای گفتههایش غیرمستقیم و بعدا در پاسخ به خبرنگاران به طور مستقیم داد؛ از فاضل لاریجانی هم بازرسی شده است.
ناطقنوری این سالها باید مدام پاسخگوي اتهاماتی باشد که رسانهای میشود اما رسیدگی نه. درخواست رسیدگی، مطالبهای است که دو بار در این سالها داشته تا شاید دور اتهامات پایان یابد، اتفاقی که نمیافتد. «علی اکبر ناطقنوری» در همایش مبارزه با فساد درباره متهمشدن خود و خانوادهاش به فساد گلایه کرده است. به گزارش ایسنا و ایلنا، ناطقنوری گفته است: «اینکه عدهای فقط حرف میزنند که فلانی یا فرزندانش از فلان رانت استفاده کردهاند و مدرکی ارائه نمیکنند، نشاندهنده عمق فساد در جامعه است. من دو پسر دارم و به آنها گفتهام که نه در سازمانهای دولتی کار کنند و نه فعالیت تجاری داشته باشند. هفتهای دو گزارش به حراست رهبری ارسال میشود مبنی بر اینکه از اسم من استفاده شده است. من همینجا اعلام میکنم هر کسی مدرکی از فساد اقتصادی فرزندان یا داماد و سایر بستگان من دارد میتواند آن را منتشر کند. من در این موضوع بسیار حساس هستم و حتی وقتی در موردی وزارت اطلاعات به پسرم اتهامی وارد کرد او را از خانه بیرون راندم تا به شکل قانونی مراحل طی شود؛ البته بعد از دو هفته مشخص شد که اتهام درست نبوده است.
دو پسر دارم. هشت سال رئیس مجلس بودم، اینها میآمدند جلوی در مجلس، جلویشان را میگرفتند و اینها را نمیشناختند. حق نداشتند در کار من دخالت کنند، به آنها گفتم کار دولتی و تجارت نکنید هرکسی از این دو و از بستگان و دامادهای من هرچه دارد، میتواند رو کند». یکتا نامزد جناح راست در انتخابات ریاستجمهوری سال٧٦ نخستینبار از سوی نامزد همین جناح در انتخابات ٨٨ متهم به فساد شد. محمود احمدینژاد، رئیس دولت منتخب اصولگرایان، در مناظرههای انتخاباتی سال ٨٨ خطاب به میرحسین موسوی گفت: «بیقانونی در پسران بعضی از همین آقایانی است که امروز از شما حمایت میکنند. پسر آقای ناطق چطوری میلیاردر شد؟ خود آقای ناطق چطوری دارد زندگی میکند اینها حامیان شما هستند بیقانونی آنهاست جناب آقای موسوی ما قانون را نمیپذیریم؟». رئیس مجلس پنجم بهتازگي هم از سوی فاضل لاریجانی، متهم شده است. کسی که خودش پیشتر از سوی احمدینژاد مورد تأیید سالهای ٨٤ و٨٨ اصولگرایان، در یکشنبه معروف مجلس متهم به سوءاستفاده شده بود. ناطقنوری روز گذشته در صحبتهایش سخنی گفت که میتوان آن را کنایه به احمدینژاد هم دانست. او گفت: «هر مسئولی تخلف کند میگوییم که حالا خب مسئولیت دارد و با آن برخورد نمیکنیم بعدا که دوران مسئولیت آن تمام میشود این استدلال را میآوریم که مرده، لگدزدن ندارد. ما در کشور کمبود قانون نداریم بلکه به قانون عمل نمیکنیم».
او نخستینبار سه سال قبل در گفتوگویی با «نگاه پنجشنبه» لب به اعتراض گشود و گفت: «من ناطق اگر واقعا تخلف دارم باید بررسی شود. اساسا چرا مثل منی مورد سؤال و مؤاخذه قرار نگرفت. واقعا این سؤال جدی من است. تعارف نمیکنم. واقعا من چرا مورد سؤال قرار نگرفتم؟ چرا مؤاخذه نشدم؟ اگر نسبتی داده شد، چرا تحقیق نشد، بررسی نشد که این درست است یا درست نیست. واقعا برای من سؤال است و اصلا این برای من مسئله است، برای جامعه هم مسئله است».
ناطق از گذشته تا امروز
زندگی سیاسی «علیاکبر ناطقنوری» بعد از انقلاب با حضور در کمیتهها، جهاد سازندگی و بیشتر آن با نمایندگی مجلس رقم خورد؛ بهجز یک دوره که از مجلس اول به دولت رفت و وزیر کشور شد، تا پیش از آمدن دولت اصلاحات، او پنج دوره نماینده و دو دوره رئیس مجلس بود. ناطقنوری در انتخابات ٧٦ خود را سیاستمداری عملگرا و ادامهدهنده راه هاشمی معرفی میکرد و اين را رمز پیروزی خود میدانست. سال ٧٥ در گفتوگو با روزنامه «فرانکفورت آلگامنیه» خود را «سیاستمداری میانهرو» توصیف کرده و گفته بود در ایران تحت ریاستجمهوری او، کماندویی برای کشتن سلمانرشدی اعزام نمیشود. اما شکست او از رقیب هم برای خودش و هم جناح حامیاش، غیرقابلانتظار بود. ناطق از همان زمان تصمیم گرفت دیگر شانس خود را در عرصه سیاست امتحان نکند و در پشتپرده نقش شیخوخیت و صحنهگردانی را داشته باشد.
تحلیل، این بود که پایان عمر سیاستمدار فرارسیده است، اما آن زمان کسی تصورش را هم نمیکرد که پایان سیاستمداری ناطق این همه پرفرازونشیب شود که از مرکز دایره جناح راست کمکم به منتهیالیه آن کوچ کند. آن زمان تصور اینکه چهره شاخص جامعه روحانیت مبارز و کاندیدای مطلق جناح راست در انتخابات ٧٦ و فردی که روزنامه رسالت در نخستین شمارهاش، سال ٦٤، با او گفتوگو میکند، ٢٢ سال بعد در میهمانی افطاری در کنار رقیب اصلاحطلب خود در یک قاب عکس، جای بگیرند؛ بسیار دور از انتظار بود. اما احمدینژاد کاری کرد که این دور از انتظاری محقق شود. یاران اصولگرا هم دامن شیخ را رها کرده و جانب تازهازراهرسیده را گرفتند.
میشود گفت مجلس پنجم پایان عمر سیاسی ناطق بود. برای انتخابات مجلس ششم ثبتنام نکرد. وقتی از خودش درباره علت و شرکتنكردنش در انتخابات مجلس سؤال کردند و حتی آن را به آمدن هاشمی نسبت دادند، گفت نیامدنش به آمدن هاشمی ربطی ندارد. بازهم از هاشمی دفاع کرد و گفت اتفاقا او ازجمله کسانی بوده که درخواست آمدن هاشمی را داشته و اینکه بودن هاشمی به نفع مجلس است، اما شواهد حاکی از این است که این جناح راست بود که نمیخواست روی ناطق قمار کند؛ احتمالا حضور یک ناکام را در فهرست انتخاباتی خود خوشیمن نمیدانست. باهنر گفته بود برخی گروههای جناح راست مخالف این هستند که نام ناطق در فهرست جناح راست قرار گیرد.
سال ٨٤ رئیس «شورای هماهنگی نیروهای انقلاب» شد؛ درحالیکه با جامعه روحانیت مبارز، تشکلی که از اعضاي اصلیاش بود هم به اختلاف خورده بود. جامعه روحانیت میخواست همچنان مانند سال ٧٦ محور سازوکارهای انتخاباتی باشد، اما حالا یکی از اعضايش در قالب شورایی تازهساخته این مسئولیت را عهدهدار شده بود.
از سویی دیگر شخص مهدوی کنی از ولایتی
دفاع میکرد، اما ناطق دنبال برآمدن گزینه نهایی از دل یک شورا بود. در نهایت تلاشهایش
هم ناکام ماند و اجماعی رخ نداد. با انتخاب احمدینژاد بهعنوان رئیس دولت، او
یکی از نخستین صداهای متفاوت معترض در اردوگاه اصولگرایی علیه احمدینژاد بود و
دربارهاش گفت: «احمدینژاد طرحهایش فضایی بود». این در حالی است که ناطق یکی از
کسانی بود که برای شهردارشدن احمدینژاد تلاش فراوان کرد و به یونسی، وزیر وقت
اطلاعات، زنگ زده و اصرار کرده بود که صلاحیتش را تأیید کند.
از همان سال ٨٨ و بعد از آن اتهاماتی که از سوی احمدینژاد روانه او و خانوادهاش شد و حمایتی که اصولگرایان از او نکردند، در کنار اختلافات قبلی، به نشانه قهر، دیگر در جلسات جامعه روحانیت مبارز شرکت نکرد. بعدا در مراسم افتتاحیه مجلس نهم سال ٩١ هم هنگام سخنرانی احمدینژاد، جلسه را به نشانه اعتراض ترک کرد. هرچه ناطق از عقبه خود فاصله بیشتری میگرفت، حملات تندروهای اصولگرا هم به او بیشتر میشد؛ تاجاییکه سه سال قبل در مراسم شبهای احیا در حرم امام رضا در مشهد سخنرانی ناطق درباره عدالت بهانهای شد برای شعاردادن عدهای علیه او و پرتاب بطری خالی آب به سویش. انتخابات ریاستجمهوری ٩٢ که فرارسید به کمپین حامیان روحانی پیوست و همان روز انتخابات پیشبینی کرد که انتخابات در همان دور نخست به نتیجه میرسد. در همان سال ٩٢ ناطق به دو میهمانی افطاری دعوت شد. یک میهمانی اصولگرا و میهمانی یک اصلاحطلب، دعوت جامعه اسلامی مهندسین به دبیرکلی باهنر را رد کرد، اما در میهمانی عارف شرکت کرد.
http://www.sharghdaily.ir/News/109865
ش.د9502836