(روزنامه بهار ـ 1396/04/20 ـ شماره 226 ـ صفحه 3)
غلامحسین کرباسچی در همایشی با عنوان "شهر مردم" در مشهد ، اظهار کرد: بحث علمی مدیریت شهری و مخصوصا مدیریت کلانشهرها سابقهای حداکثر 50 ساله دارد. شیخ بهایی اولین مدیریت شهری را در نجفاباد اصفهان انجام داد و آثار چهار باغ آن تاکنون وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه موضوع مدیریت شهری موضوعی نو، اما بسیار گسترده است، خاطرنشان کرد: گفته میشود تا سال 2025 بیش از 25 شهر دنیا بالای ده میلیون جمعیت خواهد داشت، البته باتوجه به تغییرات جمعیتی، مهاجرت و ... این تخمین ممکن است افزایش پیدا کند، جمعیت مشهد در 25 سال گذشته تقریبا سه برابر و نیم و در چهل و یک سال اخیر پنجم و نیم برابر شده است.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی تصریح کرد: در حال حاضر مشهد از نظر فیزیکی به طور مثال مجموعه معابر، پلها، مخصوصا فضای سبز و ... شهری قابل قبول به حساب میآید. هنگامی که به عنوان بیننده گذرا مشهد را با دیگر شهرها مقایسه میکنیم این شهر با وجود جمعیت زیاد آن از نظر معابر شهری، فضای سبز، خدمات شهری و نظافتی رتبه اول یا دوم را دارد. البته این موضوع بدون درنظر گرفتن فضای اطراف حرم است که مشکلات خاص خود را دارد.
کرباسچی با بیان اینکه اعضای شورای شهر جدید باید به این موضوع توجه کنند که چه تصویری میخواهند برای آینده شهر ترسیم و چه امکاناتی برای رسیدن به آن تصویر دارند، عنوان کرد: در این زمینه عناوین زیادی وجود دارد که باید به آنها توجه شود، عناوینی از جمله تنوع در ساختار شهرها، چگونگی شکلگیری شهرها در گذر زمان، مسیر و عوامل اساسی رشد و تغییرات شهری، عوامل اقتصادی و نقش شهرها در تغییرات اقتصادی کشور، جهان و ...، اقتصاد شهرهای جهانی در حوادث بینالمللی اثرگذار هستند به طور مثال اتفاقاتی که در نیویورک و لندن رخ داد تاثیر بینالمللی داشته است.
وی افزود: چگونگی مدیریت شهری و موازنه قدرت محلی و ملی که مبتلا به تمام شهرهای دنیا است ، سیاستهای توسعه یافته برای ایجاد محیط شهری و ایجاد محیطی بهتر از جمله دیگر عناوینی است که باید به آن توجه شود.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی با طرح این پرسش که با وجود تغییرات آینده شهر پویا و تغییری که با تغییرات آینده همگام باشد، چیست؟ خاطر نشان کرد: در حال حاضر در سطح دنیا شهرهای سنتی، مدرن، پستمدرن شهرهایی با ساختار چند پاره، کهکشانی و ... مطرح است.
کرباسچی خطاب به اعضای شورای شهر مشهد و خراسان رضوی، یادآور شد: اگر در این شرایط و آرای بالا و امیدی که مردم دارند اتفاقی نیفتد و نتوانیم تصویر اتفاقی که قرار است رخ دهد را برای مردم بیان کنیم حداقل باید تلاش برای رخ دادن آن اتفاقات آغاز شود.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی افزود: موضوع رقیب هراسی را که آقای رئیسی عنوان کردند قبول ندارم این که رای مردم به دولت به دلیل رقیب هراسی بوده، درست نیست و 70 درصد رای مردم به دولت رقیبهراسی نبوده، البته ممکن است بخشی از رایها به دلیل رقیبهراسی بوده باشد و در اثر اشتباهات رقیب ایجاد شده باشد.
وی تصریح کرد: این عدم اعتماد مردم سرمایه منفی است که نمیتواند به راحتی از بین برود، این موضوع در اثر تخریب متقابل ما گروههای سیاسی ایجاد شده است. نمیخواهم بگویم این سرمایه اعتماد عمومی که از بین رفته به دلیل دروغهایی است که ما مسئولین گفتهایم اما ما چیزهایی را عنوان کردهایم که یا به آنها عمل نکردهایم و یا آنها را قبول نداشتهایم، این موضوع یک سابقه 40 ساله دارد.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی عنوان کرد: اعضای جدید شورای شهر باید بدانند در زمینه ذهنی مردم چگونه میتوان رابطه منفی بین دولت و شهروند را از بین برد. تنها رای دادن اعتماد بین دولت و مردم را تعریف نمیکند.
کرباسچی گفت: خلاصه کتاب طراحی شهریِ همکاریگرایانه که نویسنده آن یکی از برجستهترین نظریهپردازان اروپا در حوزه مدیریت شهری است این است که هر طرح شهری عدهای مخالف و عده ای موافق دارد، تصور نکنیم اگر طرحها رای شوراها را آورد میتوانیم آن را اجرا کنیم، باید تمام افرادی که تحت تاثیر آن طرح قرار میگیرند را در اجرای طرح با خود همراه و همکار کنیم. اگرچه این کار زمانبر است اما اگر این سرمایهگذاری اولیه فکری و وقتی انجام شود استفادههای بسیاری خواهد داشت که آن زمان صرف شده اولیه را جبران خواهد کرد.
وی گفت: حرف عمده کتاب طراحی شهریِ همکاریگرایانه این است که تمام افرادی که تحت تاثیر پروژهای قرار می گیرند باید آن را باور کنند. این باور یک سرمایه اجتماعی است که متاسفانه چه اصلاحطلبان و چه اصولگرایان به دلیل نارساییهایی که در کارهایمان داشتهایم آن را از دست داده ایم.
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی خاطرنشان کرد: یکی از حرفهای من در آن دادگاه معروف به آقای اژهای این بود که شما اشکال اداری گرفتید اما قبول دارید که پولی دزدی نشده است آقای اژهای عنوان میکرد چرا پول شرکت واحد را که دادهایم مصوبهاش را از قبل نگرفتهایم پاسخ ما این بود که شب عید بوده باید آن پول را میدادیم و سپس مصوبه را میگرفتیم تا شهر به هم نریزد هنگامی که اسم این اقدام را اختلاس میگذارند آن هم بدون اینکه این اختلاس را معنا کنند ببینید چه تاثیر نامطلوبی برای مدیران در ذهنیت جامعه ایجاد خواهد شد.
کرباسچی عنوان کرد: همه ما یکدیگر را تخریب میکنیم بدون این که ببینیم این اقدام چه اثراتی دارد، یکی از اثرات این است که خودمان دیگر نمیتوانیم زندگی و مدیریت کنیم و کاری را پیش ببریم، در این شرایط حتی اگر میدان را به شما هم بدهند نمیتوانید کاری کنید.
دبیرکل حزب کارگزاران تصریح کرد: عمل یک مجموعهای در مدیریت شهری واقعا باید این احساس را در مردم ایجاد کند که آنها به شورا و مدیریت شهری ایمان آوردهاند، رمز این موضوع این است که بتوانیم سرمایه اساسی و اعتماد را برگردانیم، در این زمینه زحمتهای زیادی کشیده شده و هزینههای زیادی داده شده است، از سال 88 به بعد بسیاری از عزیزان برای این موضوع هزینه دادند و امروز اگر مردم رای میدهند به دلیل آن هزینهها است، ما میراثخوار آن هزینهها هستیم، باید این امید، ایمان و باور به یاس تبدیل نشود. البته این موضوع کار سختی است.
ش.د9601075