ششمین نشست خبری علی رمضانی قائم مقام و سخنگوی سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عصر روز سه شنبه در شبستان اصلی مصلی امام خمینی (ره) برگزار شد.
در این جلسه آزاده نظربلند مدیر کمیته اطلاع رسانی و پاسخگویی نمایشگاه نیز حضور داشت.
در ابتدای نشست، رمضانی گفت: در هفتمین روز برگزاری نمایشگاه کتاب هستیم در حالی که ناشران چشم انتظار حضور بیشتری از مردم هستند و منتظرند اتفاق بهتری در عرضه آثار و فروششان رخ دهد.
وی افزود: امروز نمایشگاه میزبان مسؤولان بود روز گذشته نیز نمایشگاه میزبان رهبر معظم انقلاب بود که با مجموعه ناشران و نویسندگان در زمانی بیش از سه ساعت بازدید کردند، همچنین درباره الزامات کار با مسؤولان برگزاری نمایشگاه کتاب گفتگو داشتند.
رمضانی گفت: مسئله توزیع محتوا و محصول نیز توسط رهبر انقلاب مورد توجه قرار گرفت. اکثر ناشرانی که در مسیر بازدید بودند ناشرانی بودند که در سالهای گذشته در این مسیر نبودند و یا کمتر بودند بنابراین آثار بیشماری به نظر ایشان رسید در یک غرفه هم فرمودند (یک عمر باید این رمانها را بخوانیم).
سخنگوی نمایشگاه کتاب افزود: درباره ضرورت کتابخوانی که وظیفه وزارت ارشاد، صدا و سیما و سایر دستگاههاست؛ موضوع شمارگان آثار و فروش ناشران در هر غرفه مورد پرسش رهبری قرار گرفت. همچنین چاپهای متعددی که برخی از آثار داشت جلب توجه میکرد.
وی گفت: همچنان بحث کودک و نوجوان مورد توجه قرار داشت و برای اینکه فرصت دیده شدن در اختیار این ناشران باشد پنج ناشر از جمله افق، محراب قلم، ذکر و جمال، قدیانی، سروه مهر، امیرکبیر و راه یار مورد توجه شأن قرار گرفت.
رمضانی ادامه داد: مقام معظم رهبری درباره مسئله ضرورت کمک به ناشران هم نکاتی را گفتند. از طرف مجموعه نمایشگاه، وزارت فرهنگ و ارشاد و اهالی صنعت نشر از این لطفی که کردند تشکر میکنم.
سخنگوی نمایشگاه کتاب گفت: امروز نمایشگاه میزبان مسؤولان بود. رئیس سازمان بازرسی، سخنگوی هیئت دولت، معاون رئیس جمهور در بنیاد شهید و سفیر ونزوئلا از این رویداد بازدید کردند. همچنین شهردار تهران تا ساعاتی دیگر از مجموعه ناشران بازدید میکنند. در واقع شهرداری یکی از دستگاههای مهم ما در برای همکاری در برگزاری نمایشگاه است.
وی افزود: یکی از سوالات نظرسنجی درباره تنوع موضوعی کتابهای عرضه شده در نمایشگاه بود که ۷۱ درصد از مخاطبان تنوع موضوعی را خیلی زیاد و زیاد دانستند که برای ناشران پیامی دارد. هرچند ممکن است بخشی از عدم رضایت محصول عدم توان گشتن نمایشگاه به صورت کامل باشد.
به گفته رمضانی سه نقطه قوت نمایشگاه آب و هوای اردیبهشت و انتخاب برگزاری نمایشگاه کتاب در این موقع از سال، بازدتاب خوب رسانهای اخبار و اعلام نتایج نظرسنجی به صورت روزانه بیان شده است. همچنین به روز نبودن دستگاههای جستجو ناشران، کم بودن مدت زمان برگزاری این رویداد و کم بودن و تنوع نداشتن ناشران خارجی از جمله نقاط ضعفی بودند که از آنها یاد شد.
سخنگوی نمایشگاه کتاب افزود: سه درخواست مخاطبان از نمایشگاه کتاب هم افزایش پراکندگی دستگاه جستجوی ناشران، اضافه شدن میز کتابهای پیشنهاد رهبری، استقرار ماشین برقی برای جایه جایی در حیاط و بررسی به روز بودن اطلاعات جستجوی کتاب از جمله درخواستهای مخاطبان نمایشگاه کتاب بود.
رمضانی گفت: در مجموع ۳۵ نشست در ۸ سرا تا امروز در حال برگزاری بوده است. همچنین نشان جشنواره ملی کودک و نوجوان امروز رونمایی شد. نشست هم اندیشی در حوزه چالش قیمت گذاری کتاب هم امروز برگزار شد.
وی ادامه اداد: هیئت رسیدگی به تخلفات در روز گذشته چهار رأی صادر کردند که
سه ناشر محکوم به تعطیلی موقت و یک مورد محکوم به تعطیلی دائم غرفه خود شد که این غرفه به ناشر کناری واگذار شد این تخلف به واسطه تخفیف غیر متعارف و عرضه کتابهای غیر بود. همچنین یک ناشر محکوم به تعهد کتبی، تعطیلی غرفه، پنل و کاهش متراژ غرفه شد.
قائم مقام نمایشگاه کتاب افزود: تا امروز ۱۳۹ هزار نفر از دانشجویان و طلاب از بن خود استفاده کردند. نمره مردم در روز ششم به مجموعه نمایشگاهی در بخش حضوری ۷۲ و در بخش مجازی ۷۸ بود.
وی گفت: تا پایان روز ششم در بخش حضوری ۲۰۱ میلیارد فروش داشتیم که ۱۳۲ میلیارد از طریق درگاههای رسمی و ۶۹ میلیارد از طریق درگاههای غیر رسمی بوده است.
همچنین در بخش مجازی نیز در مجموع ۸۲ میلیارد فروش داشتیم که ۵۶ میلیارد سهم ناشران و ۲۶ میلیارد سهم کتابفروشان بوده است. به این ترتیب تا پایان روز ششم در مجموع ۲۸۳ میلیارد تومان فروش را تجربه کردهایم.این در حالی است که در این بازه زمانی سال گذشته ۱۴۴ میلیارد تومان فروش داشتهایم به این ترتیب ما نزدیک به تجربه فروش دوبرابری به لحاظ ریالی هستیم و شاید بتوان از آن تحلیل افزایش خرید نسخهای را هم برداشت کرد.
رمضانی در پایان سخنانش گفت: در بخش مجازی تا دیروز ۴۸۵ هزار نسخه در قالب ۲۷۵ بسته ارسال شده است همچنین تا ظهر امروز ۵۹ هزار بسته به دست مردم رسیده.
در ادامه نشست، نظربلند گفت: مرکز تماس و پشتیبانی از روز نسخت بیش از ۳۲ هزار تماس در حدود ۴۲۰ ساعت داشته است. تا امروز ۸۶ درصد مراجعان به ما نمره خیلی خوب دادند.
نظر بلند در پایان گفت: در بخش حضوری تعداد جستجوها ۴۳۲ هزار جستجو بوده که ۲۰۲ هزار مورد را همکاران در ایستگاههای اطلاع رسانی پاسخ دادند.