پس از اعلام آتشبس میان حزبالله و صهیونیستها، بحرانسازی در منطقه از طریق تروریستهای تکفیری با پشتیبانی صهیونیستها ادامه یافت. در این اتفاقات، ترکیه نیز به یک بازیگر فعال تبدیل شد و در بحران سوریه نقش ایفا کرد. وضع امنیت سوریه بهشدت ناپایدار شده و تروریستها بدون مقاومت، پیشروی میکنند. در چنین شرایطی، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان به ترکیه و سوریه سفر کرد.
عراقچی ابتدا به سوریه رفت و با بشار اسد، رئیسجمهور این کشور دیدار داشت. در روزهای اخیر خبرهایی منتشر شد مبنی بر اینکه اسد کشور خود را ترک کرده و در روسیه حضور دارد. این دیدار ابتدا نشان داد که رئیسجمهور سوریه در کشور خود حاضر است.
عراقچی پیش از این سفر در نشست بینالمللی تبیین سیاستهای کلی توسعه دریامحور تاکید کرده بود: «دیپلماسی بدون اتکا به قدرتهای درونی جلو نمیرود. دیپلماسی و میدان مکمل همدیگر هستند. در چند ماه گذشته دو مولفه دیپلماسی و قدرت نیروهای مسلح، حافظ امنیت جمهوری اسلامی ایران بودند.»
او پیش از سفر به سوریه تاکید کرد: «عازم دمشق هستم تا حامل پیام جمهوری اسلامی به دولت سوریه باشم. ما قاطعانه از ارتش و دولت سوریه حمایت میکنیم. فرقی بین رژیم صهیونیستی و تروریستهای تکفیری قائل نیستیم و معتقدیم که دشمن پس از ناکامی رژیم صهیونیستی از طریق همین گروههای تروریستی در تلاش برای پیادهسازی اهداف شوم خود در ناامن سازی منطقه است.»
عراقچی در پاسخ به این سوال که «چرا در این شرايط میخواهید به سوریه بروید؟: گفت: «به جبران حمایت سیاسی و دیپلماتیک سوریه در هشت سال دفاع مقدس؛ تا نشان دهیم مردم ایران دوستان روزهای سخت را فراموش نخواهند کرد.»
او در این سفر به حرم حضرت رقیه(س) مشرف شد و باوجود شرایط پیچیده امنیتی و پیشروی تروریستها، در یکی از رستورانهای دمشق در فضای عمومی برای صرف شام حاضر شد. او در توییتر خود به زبان عربی نوشت: «پس از دیداری مهم با رئیسجمهور سوریه و زیارت دلچسب حرم حضرت رقیه(س)، در رستوران دجاجتی در منطقه دِنجِ «مزه» در کنار مردم خونگرمِ دمشق شاورمای معروف این شهر را خوردیم.» این اقدام از سوی وزیر امور خارجه ایران، پیام مهمی به تمام بازیگران حاضر در منطقه بود.
عراقچی پس از حضور در سوریه، عازم ترکیه شد. او در ابتدای ورود به ترکیه گفت: «جولان تروریستها در اثر شرایط منطقه یک اشتباه محاسباتی است و ارتش و دولت سوریه قادر هستند که با آنها مقابله کنند. البته گروههای مقاومت هم کمک میکنند و ایران هم هرگونه پشتیبانی که لازم باشد، انجام خواهد داد.»
وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه با «هاکان فیدان»، وزیر امور خارجه ترکیه دیدار و گفتوگو کرد. عراقچی در نشست مشترک خبری با فیدان تاکید داشت: «فعال شدن مجدد گروههای تروریستی تکفیری در سوریه، نگرانکننده است. بازگشت مجدد تروریسم به سوریه، امنیت و ثبات سوریه را درخطر جدی قرار داده است. تبعات چنین وضعیت خطرناکی، دامن همه کشورها بهویژه همسایگان سوریه را دربر خواهد گرفت. ما معتقدیم که نادیده گرفتن نقش رژیم صهیونیستی در ایجاد تنش در منطقه امر غلطی است.»
او پس از اتمام سفر، در توییتی به زبان انگلیسی نوشت: «گفتوگوهای مهمی با رئیسجمهور سوریه و مذاکرات صریح و سازندهای با وزیر خارجه ترکیه داشتم. سفر من از دمشق به آنکارا یکی از پروازهای مستقیم نادر بین ۲ کشور بود. همه توافق داریم که هیچکس از یک جنگ دیگر در سوریه سود نخواهد برد. بدون ذرهای تردید، درگیریها منجر به گسترش تروریسم به کل منطقه پیرامونیِ سوریه خواهد شد. همچون همیشه، ایران در کنار مردم، دولت و ارتش سوریه در جنگ علیه تروریسم خواهد ایستاد و البته آماده هرگونه کمک و پشتیبانی از کاهش تنش در منطقه از طریق گفتوگو و دیپلماسی هستیم.»
این اولین باری نیست که عراقچی در اوج تنس منطقه، سفری مهم و سازنده را رقم میزند. چند ماه پیش، زمانی که هنوز دود حاصل از حملات هوایی صهیونیستها در آسمان لبنان دیده میشد، عراقچی با پروازی مشخص و رسمی به لبنان سفر کرد. او سپس در سوریه حاضر شد و در دور اول سفرهای منطقهای خود، در کشورهای اردن، امارات و عربستان حضور یافت.