▼ حرف روز
سناریوی سوریه ضعیف
منابع خبری گزارش دادند، ارتش رژیم صهیونیستی ۵۰۰ هدف نظامی در سوریه را با یک هزار و ۸۰۰ بمب منهدم کرده که به نابودی بخش زیادی از توان نظامی سوریه و از دست رفتن زیرساختهای این کشور منجر شد. رژیم صهیونیستی مهمترین پایگاههای نظامی سوریه، از جمله فرودگاهها و انبارها، اسکادرانهای هواپیما، رادارها، ایستگاههای سیگنال نظامی و بسیاری از انبارهای تسلیحات و مهمات را در مکانهای گوناگون از بین برده است. همچنین، بخشهای زیادی از سرزمین سوریه تا نزدیکی دمشق اشغال شد. عجیبتر، اما عکسالعمل مسئولان حاکم بر سوریه بود که گفتند در حال حاضر اولویت ما مقابله با رژیم صهیونیستی نیست! سوریه با همه ابهاماتی که دارد، یک احتمال جدیتر از سوی کارشناسان درباره آن مطرح هست و آن، شکلگیری حکومتی است که در چارچوب ائتلاف غرب عمل میکند. با این حال، رژيم صهيونيستی با حمله به تأسیسات زیربنایی و راهبردی سوریه ثابت کرد مشکل مقامات آمریکایی و صهیونیستی تنها ماهیت نظامهای سیاسی نیست، بلکه آنان اصولاً به دنبال شکلگیری دولتهای ضعیف و حتی دستنشانده در منطقه هستند.
ایران عزیز ما پیشتر این را تجربه کرده و به چشم خویش دیده بود؛ البته تجربههایی سخت و پرهزینه. «دکتر مصدق» نمونه خوبی برای بیان یک تجربه است. اولاً باورهای ایدئولوژیک در دکتر مصدق راه پیدا نکرده بود. جدای از این، مصدق از حیث سیاسی نیز متأثر از تحولات زمانه دل از انگلیس بریده و در آغوش آمریکا غلتیده بود. بر این اساس، قاعدتاً دولت مصدق باید مورد حمایت همهجانبه غرب باشد.
اما آن خصلتی که مصدق داشت و همان هم کافی بود تا آمریکا با کودتا کار دولتش را یکسره کند و سرلشکر زاهدی را به جای او بنشاند،کوشش وی برای ملی کردن صنعت نفت کشور بود. در حقیقت، آمریکاییها اصولاً با ایران قوی، متحد و بزرگ مخالفند. بنابراین، بسیار مهم است که آگاه باشیم آمریکا پیش و بیش از اینکه دشمن نظام جمهوری اسلامی ایران باشد، با ایران قوی دشمنی دارد. حالا اما به نظر میآید طراحان توطئه علیه سوریه چنین خوابی دیدهاند. آنچه در ذهن آمریکاییها و صهیونیستها میگذرد و بیتردید بخشی از برنامه عمل آنان برای آينده سوریه خواهد بود، این است که نظام سیاسی آينده سوریه فاقد ارتش قوی و مجهز باشد. آنها به یک نیروی نظامی در حد پلیس ملی معتقدند. بر این اساس، درک این نکته نیز دشوار نخواهد بود که آمریکا و رژیم صهیونیستی، در سطحی کلانتر اصولاً با هر گونه دولت کارآمد و قوی در سوریه مخالف هستند. روند تحولات آتی مشخص میکند که سیاست طراحان پروژه اخیر در سوریه، به سمت بیثباتی و ناکارآمدی دائمی سوق پیدا خواهد کرد.(عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
خداحافظی با ارز نیما!
با اطلاعیه بانک مرکزی از امروز، نرخ نیما از بازار ارز ایران خداحافظی خواهد کرد و صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را به نرخ توافقی عرضه میکنند. نرخ ارز در بازار توافقی کاملاً شناور میشود و در مرحله دوم، کلیه معاملات در بازار ارز کشور به مرکز مبادله ارز و طلا منتقل میشود. در این زمینه ملاحظات و نکاتی مهم قابل توجه است:
سياستگذار در ایجاد چنین بازاری مبتنی بر آسیبهای نظام چند نرخی بر بازار و بر اساس این اصل کلی در اقتصاد است که اتخاذ سیاست تثبیت یا تضمین قیمت بستر فساد است، به نشتیهای مالی گسترده منجر میشود و در نهایت مانع از رشد تولید است. بنابراین، همه در بازار باید با شرایط برابر رقابت کنند و اگر قرار بر تخصیص یارانه باشد، باید به حلقه نهایی مصرف تعلق گیرد، نه اینکه در قالب ارز ارزان به واردکننده تخصیص یابد؛ چرا که ارز ارزان، موجب کماظهاری و بیشاظهاری ارز، افزایش و ایجاد تقاضای کاذب ارز و در کل موجب هدررفت منابع میشود. دولت و تیم اقتصادی آن، پیامدهای تورمی اتخاذ چنین تصمیمی را در اقتصاد متوجه است، اما اعتقاد دارد هر گونه تورم و شوک ناشی از چنین تصمیماتی در بازار مقطعی خواهد بود و پس از یک دوره کوتاه، روند افزایش سطح عمومی قیمتها، متوقف و سپس کنترل خواهد شد و تورم تک رقمی میشود و در بلندمدت با رشد تولید و اشتغال، منافع بیشتری برای مردم خواهد داشت.
اما آنچه نوشته شد، همه ماجرا نیست و این سکه روی دیگری نیز دارد. تجربه گذشته این را ثابت کرده که نظام تثبیت ارزی اگرچه راهکار اساسی و اولویتدار مهار تورم است؛ اما چنانچه با ملاحظات و ملزومات آن اجرا نشود، در بلندمدت به صورت تورمهای سطح بالا و غیر قابل کنترل در اقتصاد تخلیه میشود. سخن این است که بازار توافقی در صورتی به اهداف خود خواهد رسید که اقتدار و حکمرانی ارزی دولت در بازار غیر رسمی (ارز آزاد) احیا شود. وگرنه باید چند صباحی بعد شاهد بازار دیگری با همین سازکار، البته با نام دیگر و در قیمتهای بالاتر باشیم. دولت بدون کنترل مبادی تولید نقدينگی(کسری بودجه و نظام بانکی) و کنترل بازارهای نامولد نمیتواند به اهدافش دست یابد. ضمن اینکه در شرایط ناترازی درآمد و هزینه ارزی در کشور و عدم پاسخ به همه تقاضاهای مشروع در بازار توافقی، اهداف دولت محقق نخواهد شد.
اکنون که دولت تصمیم به مهار تورم از مجرای بازار توافقی گرفته است، باید بداند که چنین بازاری به مثابه حرکت بر روی لبه شمشیر است که بدون اجرای الزامات آن میتواند به ضد اهدافش تبدیل شود.(علی محمدی)
▼ خبر ویژه
روسیه هم سوریه را ترک میکند؟
روزنامه «واشنگتنپست» مدعی شده است، تصاویر ماهوارهای به دستآمده از «ماکسار» نشان میدهند، هواپیماهای باری در یک پایگاه هوایی روسیه در سوریه در وضعیت حمل تجهیزات سنگین قرار گرفتهاند.
این روزنامه همچنین مدعی شده است، این تصاویر نشان میدهند بالگردهای روسیهای نیز برچیده شده و در وضعیت آماده حمل قرار گرفتهاند. این گزارش همچنین حاکی است، سامانههای پدافند هوایی اس-۴۰۰ روسیه جابهجا شدهاند.
این ادعا در حالی مطرح شده است که در پی سقوط دولت بعث، جنگندههای رژیم صهیونیستی بلافاصله بمباران گستردهای را در سراسر این کشور انجام دادند. جنگندههای صهیونیستی تمامی حملات خود را متمرکز به پایگاههای نظامی، فرودگاهها و تجهیزات ارتش سوریه کردند و تقریباً تمامی تجهیزات نیروهای سوری را از بین بردند و گروههای شورشی حاکم بر دمشق تاکنون هیچ گونه موضعگیری در قبال اینگونه حملات نداشتهاند.
▼ اخبار
پایان رؤیای ناتویی شدن اوکراین؟
«دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا در نشستی در پاریس در روز 7 دسامبر به رؤسای جمهور فرانسه و اوکراین گفته است، از پیوستن اوکراین به ائتلاف ناتو حمایت نمیکند. روزنامه «والاستریتژورنال» گزارش داد، ترامپ همچنین گفته است وظیفه حمایت از اوکراین و همچنین نظارت بر آتشبسی که در آینده برقرار میشود، به عهده اروپاییهاست. رئیسجمهور منتخب آمریکا حضور نیروهای کشورش در اوکراین را منتفی دانسته و وظیفه استقرار هرگونه نیرو در این کشور اروپای شرقی را به اروپاییها محول کرده است. وی همچنین گفته است، اروپاییها برای پایان دادن به جنگ تمامعیار در اوکراین باید فشار بیشتری بر چین و روسیه اعمال کنند. گفتنی است، وعده عضویت اوکراین در ناتو از جمله مهمترین عوامل آغازگر جنگ در اوکراین بود، اما مقامات کشورهای غربی پس از آغاز این جنگ سیگنالهای متناقضی درباره استقبال از آوردن این کشور به ائتلاف ناتو ارسال کردهاند.
فشار حداکثری دیگر فایده ندارد!
نشریه «هیل» نزدیک به کنگره آمریکا در یادداشتی به قلم «جیمز دورسو» تحلیلگر مسائل خارجی به دلایل متعددی درباره اینکه چرا فشار حداکثری ترامپ علیه ایران کارساز نخواهد بود، اشاره کرده است. هیل مینویسد: «روابط عربستان سعودی و ایران از سال ۲۰۲۳ نزدیکتر شده و دو کشور روابط دیپلماتیک با یکدیگر را شروع کردهاند. محمدبنسلمان چندی پیش با رئیسجمهور ایران صحبت کرد و روابط اقتصادی میان دو کشور رو به ازدیاد است. سران امارات متحده عربی و ایران هم در ماه اکتبر نخستین دیدار رودررو را برگزار کردند و مراودات تجاری میان تهران ـ ابوظبی نیز رو به ازدیاد است. مضاف بر این، ایران و قطر هم در حال تلاش برای گسترش دادن پیوندهای اقتصادی هستند.» این نشریه اضافه میکند: «وضعیت بازار نفت نسبت به ۲۰۱۸ تغییر کرده است. صادرات نفت ایران از کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در نیمه دوم سال ۲۰۱۹ افزایش پیدا کرده و سال به سال بیشتر شده است. علاوهبراین ایران شبکه خود برای دور زدن تحریمها را افزایش داده است.»
خلع سلاح نیروهای مقاومت فلسطین!
پایگاه خبری «ارم نیوز» امارات به نقل از یک منبع در «جبهه مردمی برای آزادسازی فلسطین» خبر داد، گروههای فلسطینی با «محمد الجولانی» (احمد الشرع) رهبر شورشیان سوریه دیداری برگزار کرده بودند. ارم نیوز به نقل از یک منبع در جبهه مردمی خبر داد، این دیدار در اردوگاه یرموک در دمشق برگزار شده است. این منبع که نخواست نامش فاش شود، گفت: «اداره عملیات نظامی [وابسته به شورشیان سوری] از گروههای فلسطینی خواسته است که پایگاههای نظامی وابسته به خود را تحویل دهند.» این در حالی است که گروههای فلسطینی پیشتر نیز، سلاحهای خود را در اردوگاه یرموک تحویل دادند. در این نشست نمایندگانی از جبهه مردمی آزادی فلسطین، جبهه دموکراتیک برای آزادی فلسطین، جهاد اسلامی و جبهه مبارزه مردمی فلسطین حضور داشتهاند.
اخراج ساکنان روستاهای مرزی
وبگاه «العربی الجدید» در گزارشی نوشت: «اسرائیل از شرایط موجود در سوریه و ناتوانی دولت سوریه در پاسخ نظامی و سیاسی به تجاوزات خود، سوء استفاده کرده و در حال تصرف زمینهای سوریه است. به گفته منابع خبری، اسرائیل با بیرون راندن ساکنان روستاهای استان قنیطره، نخستین قدمهای اشغال این مناطق را برداشته است. اخبار منتشر شده در رسانههای اسرائیلی نشان میدهد که ژنرالهای ارتش اسرائیل نابودی سامانههای دفاع هوایی سوریه را فرصتی برای حمله به تأسیسات هستهای ایران میدانند.» این وبگاه افزود: «تمامی جنایات اسرائیل در سوریه، از بمباران و اشغال تا آواره کردن مردم، با حمایت کامل آمریکا همراه بوده است که «جک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا و «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه این حمایت را علنی کردهاند.» طبق این گزارش در استان قنیطره، منابع مختلف گزارش دادهاند که ارتش اسرائیل اهالی دو شهرک، الحضر و الحمیدیة را از منازل خود بیرون رانده است. گفتنی است، رادیو ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرد، ارتش این رژیم «برای حضور طولانیمدت در مناطق سوریه» پس از عقبنشینی نیروهای دولت سوریه از مواضع خود در منطقه بیطرف (منطقه حائل) آماده میشود.
▼ اخبار کوتاه
◄«فاطمه مهاجرانی» سخنگوی دولت، درباره اعلام خبر افزایش 200 درصد بودجه نیروهای مسلح اظهار داشت: «ابداً اینطور نیست؛ همانطور که قبلاً نیز این برداشت نادرست را تصحیح کردهام، باید تأکید کنیم که پیشتر بخشی از بودجه معمولاً با عنوان فرابودجه بوده است.» وی تأکید کرد: «افزایش بودجه نیروهای مسلح برای سال 1404 منطبق با چیزی بود که درباره سایر بودجهها نیز اعمال شده است. این افزایش صرفاً با مقداری اضافهتر (و نه دو یا سه برابری) انجام شده که طبیعتاً متناسب با نیاز و شرایط فعلی است.»
◄گردانهای «عزالدین القسام»، شاخه نظامی جنبش حماس اعلام کرد، رزمندگان مقاومت طی عملیاتهای اخیر توانستهاند سه کوادکوپتر را در حال جاسوسی در محله الجنینه در شرق رفح در جنوب نوار غزه سرنگون کنند. گردانهای القسام جنبش حماس همچنین از هدف قرار دادن نظامیان رژیم صهیونیستی در شمال نوار غزه خبر داد. القسام اعلام کرد، نظامیان رژیم صهیونیستی را در منطقه البرید در اردوگاه جبالیا در شمال نوار با خمپاره کالیبر سنگین هدف قرار داده است.
◄خبرگزاری «رویترز» به نقل از گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اعلام کرد: «ایران با درخواست آژانس برای افزایش اقدامات نظارتی در فردو موافقت کرد.» در گزارش آژانس آمده است: «با ایران درباره لزوم افزایش سرعت و شدت اقدامات نظارتی در تأسیسات فردو و تأسیسات ذخیرهسازی مواد هستهای در اصفهان گفتوگو کردیم.» گفتنی است، «لارنس نورمن» خبرنگار وال استریت ژورنال نیز طی روزهای اخیر نوشته بود: «اکنون چندین مقام تأیید کردهاند که ایران واقعاً با نظارتهای بیشتر آژانس بینالمللی انرژی اتمی موافقت کرده است.»
◄«سردار رادان» فرمانده فراجا گفت: «مکتب شهیدان حسینی و عاشورایی است و شهدا در دفاع از حرم و امنیت از یکدیگر سبقت میگرفتند و برکت فرهنگ و مکتب عاشورایی از حسین(ع) است؛ برای این مکتب باید ایستادگی و مقاومت کرد و و زخم زبانها را به جان خرید و شنید؛ دشمن با شیطنت قصد دارد مصاحبت ما را با شهدا از بین ببرد.» وی تأکید کرد: «قاطعانه با کسانی که بخواهند یأس و ناامیدی در جامعه ایجاد کنند، برخورد میکنیم و این را یک هشدار جدی قلمداد کنند؛ زیرا ما پشت سر ولی زمان خواهیم ماند و تا آخر گوش به فرمان ایستادهایم.»
◄«محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به چالشهای اقتصادی کشور، تأکید کرد: «تلاشها بر این بوده است که در بودجه ۱۴۰۴ فشار کمتری به مردم وارد شود و از بروز تورم جلوگیری شود.» وی در ادامه درباره قیمت بنزین و انرژی اظهار داشت: «مجلس هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین ندارد و این موضوع در برنامه و بودجه سال ۱۴۰۴ وجود ندارد؛ بلکه این موضوع در اختیار دولت است، همانطور که تصمیم به واردات بنزین سوپر گرفت.»