«مجتبی شیرود بزرگی» مدیر کل عفو، پیشگیری از جرم، سجل کیفری سازمان قضایی کشور در همایش آگاه سازی نمایندگی ولی فقیه در سپاه با بیان اینکه آگاهسازی از مهمترین مسائل در جرمشناسی است، گفت: «همیشه نمیتوان مجرم را صددرصد مقصر دانست؛ چرا که گاهی شخص به دلیل عدم اطلاع مرتکب جرم میشود.» وی با اشاره به اینکه از جمله جرمهایی که بسیاری از افراد از آن آگاهی ندارند، مسئله «جعل» است، اظهار داشت: «برخی نادانسته مرتکب جعل میشوند. این موضوع متأسفانه در سربازان به دلیل عدم اطلاع از میزان جریمه ارتکاب بیشتری دارد. هر جعل دو جرم محسوب میشود: یکی خود جعل و دیگری استفاده از جعل؛ قاضی با اثبات جعل میتواند فرد مجرم را به ۳۶ ماه حبس محکوم کند. جعل هم فقط معطوف به برگه مرخصی نیست و در گواهی پزشکی هم جعل وجود دارد.»
شیرودبزرگی با اشاره به جرایم امنیت ملی تأکید کرد: «تخلیه اطلاعاتی، انتشار محتوا علیه نظام، حتی لایک کردن یک پیام یا یک عکس و بازنشر آن که مخالف با امنیت ملی باشد، جرم محسوب میشود و علاوه بر اخراج، پنج سال حبس دارد.» وی اضافه کرد: «جمعآوری اسناد و انتقال آن به منزل نیز جزء جرایم امنیتی محسوب میشود. برخی از اخبار شاید اهمیت چندانی نداشته باشند؛ ولی جمعآوری همین اخبار ساده و انتقال آن به بیرون از سازمان جرم امنیتی به شمار میآید.»
مدیر کل عفو، پیشگیری از جرم و سجل کیفری تأکید کرد: «صورت جلسههای اغراقآمیز جرم به شمار میآید؛ چرا که این صورت جلسهها اگر از یک نفر هم باشد، معتبر است. بنابراین، صورت جلسههایی را که نبودهاید یا نخواندهاید، امضا نکنید. در صورت حضور هم حتماً آن را مطالعه کنید و پس از آن امضا کنید، دیده شده که سهلانگاری در این مورد سبب جرم شده است.»
شیرودبزرگی با اشاره به اینکه برخی در اتفاقات سیاسی و امنیتی به دنبال این هستند که موضوع مشمول مرور زمان شود، اظهار داشت: «تأخیر در ارائه گزارشهای مربوط به جرم دیگران خودش جرم به شمار میآید.» وی در مورد مصادیق اهانت اظهار داشت: «دست روی سینه گذاشتن و هل دادن افراد، آب دهان پرت کردن، تشویق کردن در جایی که فرد را تنبیه میکنند و ترک فعل و بیمحلی به مافوق، استثناء قائل شدن در احوالپرسی و دست دادن، با ایماء و اشاره مسخره کردن از مصادیق توهین محسوب میشود و جرم است.» شیرود بزرگی اضافه کرد: «توهین به نگهبان در حین خدمت یا به سبب خدمتش شش ماه حبس دارد؛ یعنی اگر فرد در حین خدمت نباشد و در جای دیگر باشد؛ اما در آنجا به سبب کارش مورد توهین واقع شود، همین جرم برای توهین کننده محسوب میشود. آنچه در توهین مهم است، مشخص بودن فرد است؛ اگر مشخص نباشد و یک جامعهای را توهین کند به عنوان نشر اکاذیب مجرم شناخته میشود.»
مدیر کل عفو، پیشگیری از جرم، سجل کیفری در پایان تصریح کرد: «تنها در صورتی میتوان دستور مافوق را رد کرد که خلاف شرع باشد؛ در غیر این صورت لازمالاجراست و سرپیچی از آن جرم به شمار میآید؛ چرا که صلاحدید مافوق معتبر است.»