صبح صادق >>  نگاه >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۲۴ دی ۱۴۰۳ - ۰۹:۰۳  ، 
شناسه خبر : ۳۷۱۰۸۸
پایگاه بصیرت / رضا صارمی/ دکترای امنیت ملی

در فاصله چند روز مانده به آغاز فعالیت رسمی دولت ترامپ در آمریکا مباحث مربوط به روابط ایران و آمریکا به شدت داغ شده است. شروع مباحث در روز‌های اخیر را وبگاه خبری «اکسیوس» کلید زد و در خبری اعلام کرد، «جیک سولیوان» مشاور امنیت ملی دولت بایدن در نشستی که چند هفته قبل برگزار شده، گزینه‌هایی را به دولت بایدن ارائه کرده است که اگر ایران تا قبل از دهم ژانویه برنامه هسته‌ای خود را به سمت تولید سلاح پیش ببرد، تأسیسات هسته‌ای ایران را هدف حملات خود قرار دهند. همزمان ترامپ در مصاحبه‎ای در فلوریدا درباره حمله پیشگیرانه به ایران گفت: «من درباره آن صحبت نمی‌کنم. این یک استراتژی نظامی است و به سؤالات در این مورد پاسخ نمی‌دهم.»

اکسیوس بار دیگر از قول «باراک راوید» خبرنگار صهیونی خود نوشته است، «ران درمر» وزیر امور استراتژیک اسرائیل در آذر ماه دیداری با ترامپ داشته و گفته، برآورد من از این دیدار این است که ترامپ از حمله به تأسیسات هسته‌ای حمایت می‌کند؛ ولی توئیت ترامپ در چند روز پیش برعکس این ادعا بوده است. ترامپ در این توئیت ضمن نقل قول سخنان «جفری ساکس» اقتصاددان آمریکایی که گفته بود دخالت‌های آمریکا در خاورمیانه هیچ ارتباطی با منافع آمریکا نداشته و ربطی به دموکراسی هم ندارد و باعث انزوای آمریکا شده، نوشته است: «نتانیاهو همچنان در تلاش است که ما را به جنگ با ایران بکشاند. این عوضی به دنبال این است که ما را وارد جنگ‌های بی‌پایان کند.» «ریچارد نفیو» معمار تحریم‌های آمریکا علیه ایران با برشمردن خطر‌ها و مصائب حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ایران، آن را صرفاً قدمی دانست که برای مدت کوتاهی برنامه هسته‌ای ایران را به عقب می‌اندازد. پس ترامپ بهتر است از همان روز‌های نخست با حسن نیت وارد مذاکره شود.

در درون دولت ترامپ هم دو دیدگاه وجود دارد. یک نظر که از سوی «مارکو روبیو» کاندیدای وزارت خارجه و «مایک والتز» مشاور امنیت ملی ارائه می‌شود که طرفدار اقدام نظامی علیه ایران هستند و یک دیدگاه هم از طرف «تالسی گابارد» مدیر اطلاعات ملی آمریکا و «جی ونس» معاون ترامپ مطرح می‌شود که مخالف اقدام نظامی در منطقه غرب آسیا هستند. از مجموع این نظر‌ها می‌توان نتیجه گرفت که آمریکا و رژیم صهیونی در مقطع سقوط بشار اسد این تصور در آنها ایجاد شد که ایران با توجه به ضرباتی که به محور وارد شده، در ضعیف‌ترین موقعیت خود است و انفجار بمب هسته‌ای تاکتیکی در طرطوس هم نشان داد که آنها به دنبال اقدام نظامی علیه ایران هستند؛ ولی حملات مداوم انصارالله، به ویژه عبور موشک‌های آنها از سامانه تاد و همراهی نکردن کشور‌های منطقه و آمادگی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی این خطای محاسباتی آنها را آشکار کرد و به نظر می‌رسد در حال حاضر ترامپ به دنبال مذاکره با جمهوری اسلامی همراه با تشدید تحریم‌های اقتصادی است. البته در این داستان سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلستان را هم در کنار خود دارد و با استفاده از اهرم مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های گسترده او را همراهی می‌کنند.