ترامپ هر روز مسئله جنجالی تازهای را مطرح میکند و آمریکا را به یک حاشیه جدید میکشاند؛ جدیدترین این موارد طرح انتقال اهالی غزه به مصر و اردن است. ترامپ این موضوع را در هواپیمای ایرفورس وان در یک جلسه پرسش و پاسخ بیان کرد و گفت: «من دوست دارم یک و نیم میلیون نفر از مردم غزه به مصر و اردن بروند. به این ترتیب همه چیز را پاکسازی میکنیم و با همکاری برخی از کشورهای عربی در مکان دیگری برایشان مسکن میسازیم.» البته به نظر میآید ین طرح از طرف «جرد کوشنر» داماد یهودی و مشاور سابق ترامپ به وی ارائه شده است.
این سخنان ترامپ با عکسالعمل شدید کشورها و سازمانها روبهرو شد. «السیسی» رئیسجمهور مصر گفت: «در ظلم کوچاندن مردم فلسطین شرکت نمیکنیم. این اقدام به علت تأثیر بر امنیت ملی قابل چشمپوشی نیست.» وزارت خارجه اردن نیز ضمن مخالفت اعلام کرد: «اردن بخشی از ترتیبات معامله مبادلهای که ما از آن حمایت میکنیم، نیست.» دانشگاه الازهر هم ضمن مخالفت با این طرح، اعلام کرد: «غزه همچنان فلسطینی باقی خواهد ماند.» سازمان ملل هم این پیشنهاد را محکوم کرد. دبیرکل اتحادیه عرب در اظهاراتی در واکنش به طرح ترامپ گفت: «آواره کردن فلسطینیان از سرزمینشان هرگز قابل قبول نیست.» این موضوع حتی مورد استقبال اتحادیه اروپا هم قرار نگرفت و این اتحادیه اعلام کرد: «غزه نباید خالی از فلسطینیان شود.» نکته قابل توجه این است که آلمان که در حمایت از جنایتهای رژیم صهیونی آمریکا را پشت سر گذاشته بود هم به این موضوع معترض شده است.
با وجود این مخالفتها، ترامپ بار دیگر در نشست مطبوعاتیاش گفت: «ما کارهای زیادی برای آنها انجام میدهیم و آنها باید به صورت متقابل عمل کنند.» به نظر میرسد، ترامپ در پی بازگرداندن دوران طلایی آمریکاست که از کاخ سفید دستور صادر میشد و کشورها تبعیت میکردند؛ ولی باید گفت که آن دوران سالهاست که به سر آمده است. مشخص است که مصر به هیچ وجه با این موضوع موافقت نمیکند؛ زیرا مصر مایل نیست با حضور حماس در خاک مصر بار دیگر اخوانالمسلمین قدرت بگیرد و دولت السیسی را به چالش بکشد. درباره اردن هم مردم این کشور بابت عملکرد ضعیف این دولت در جریان جنگ غزه و همچنین حمایت نکردن از فلسطینیان کرانه باختری که در واقع جزء خاک اردن بوده است، به شدت خشمگین هستند و هرگونه موافقت دولت اردن، مانند کبریتی است که سراسر اردن را به آتش میکشد. این طرح از همان ابتدا با شکست روبهرو شده است. شاید هدف از مطرح کردن این طرح این باشد که ترامپ میداند سیاست دو دولتی در حال حاضر امکانپذیر نیست و او به دنبال طرح جایگزین است؛ زیرا تعدادی از کشورهای عربی، از جمله عربستان گفتهاند فقط زمانی با رژیم صهیونیستی وارد مذاکره میشوند که دو دولت فلسطینی و اسرائیلی تشکیل شود. احتمال دیگر هم این است که ترامپ میخواهد برای نتانیاهو دستاوردسازی کند تا از شدت اختلافات درون کابینه بکاهد. شاید شکست این طرح بار دیگر ترامپ را متوجه کند که دوران یکجانبهگرایی در جهان به اتمام رسیده است.