سالروز شهادت حضرت امام موسی کاظم(ع) بابالحوائج را بر عموم شیعیان تسلیت می گوییم
بسیاری ناظران این سؤال را مطرح می کنند، آیا آمریکای دولت دوم دونالد ترامپ امکان تغییر در رویکرد سیاست خارجی واشنگتن را خواهد داشت؟ بررسی سیاست خارجی آمریکا در دوران دوم ریاست جمهوری ترامپ از منظر اندیشکده های آمریکایی نشان می دهد وی همچون رؤسای جمهور قبل خود، آمریکا را در مسیر افول تدریجی پیش خواهد برد و امکان تغییر اساسی در «راهبرد بحران زیست» آمریکا را نخواهد داشت.
آمریکا در مسیر غیر قابل برگشتی حرکت می کند و ترامپ یارای تغییر سیاست های تضعیف کننده این کشور را نخواهد داشت. البته سیاست همسایگی ترامپ که مبتنی بر تضعیف همسایگان برای کشورگشایی می باشد، می تواند در روند تضعیف هر چه بیشتر آمریکا کارساز باشد. در واقع ترامپ با ایجاد بحران در قاره آمریکا و بین همسایگان خود (کانادا، مکزیک، پاناما و ...) ناخواسته قدرت نرم آمریکا را از بین می برد.
سیاست ترامپ مبنی بر مدلی خواهد بود که این مسیر از سال 1990 ترسیم شده است. بر این اساس از سال 1990 تاکنون آمریکا با هزینه کرد بسیار، سعی در تغییر رفتار کشورها در جهان داشته است تا به زعم خود «دهکده جهانی» ترسیم کنند. در این مدل واشنگتن به دنبال جهانی بود تا هر آنچه فکر می کند، جهان نیز آن مدلی رفتار کند. قدرت سخت، اقتصاد قوی و قدرت نرم این کشور پشتوانه سیاست آمریکا در ایجاد جهان یکدست بود که بررسی ها نشان می دهد در سه دهه گذشته با شکست روبرو شده است و تنظیم رفتار ترامپ بر روی سیاست های شکست خورده گذشته، جز افول و تضعیف آمریکا، نتیجه دیگری نخواهد داشت.
آمریکا با هدف تغییر و مدیریت رفتار روسیه، همواره ناتو را گسترش داد و پس از هر موج گسترش ناتو، تهدید روسیه علیه آن و حتی اروپا بیشتر شد. اگر هدف از گسترش ناتو ایجاد امنیت بیشتر در اروپا بود، امروز نتیجه چیزی جدا از هدف اولیه گسترش ناتو است. حال ترامپ چه بخواهد ناتو را با هزینه کرد اروپا یا با روال قبلی آن گسترش دهد، باز هم همچون رؤسای قبلی با شکست مواجهه خواهد شد. بنابراین ترامپ در اروپا چه بخواهد روسیه را تضعیف کند یا اینکه اتحادیه اروپا را با تقویت «تفکر راست افراطی» به هم بزند، در هر صورت آمریکا بازنده تحولات خواهد بود.
ترامپ همچون رؤسای قبلی با هدف کنترل ایران به دنبال اتخاذ سیاست های ضد ایرانی در غرب آسیا خواهد بود. بررسی سیاست رؤسای قبلی در غرب آسیا همچون دور نخست ریاست جمهوری وی، نشان دهنده شکست پیشاپیش آمریکای زمان ترامپ در غرب آسیا می باشد. این شکست در این دوره با توجه به ضعف رژیم صهیونیستی که به جهت عملیات «طوفان الاقصی» علنی گشت، حرکت ایران و عربستان به عنوان دو عنصر قدرت در منطقه به سمت صلح پایدار، سر برآوردن انصار الله یمن به عنوان بازیگر تاثیرگذار در غرب آسیا و ... قابل لمس و پرهزینه برای ترامپ خواهد بود.
نکته ای که وجود دارد این است، در زمان ترامپ تضعیف قدرت نرم آمریکا بسیار بیشتر از دوره ریاست جمهوری جو بایدن، رئیس جمهور سبق آمریکا خواهد بود. در واقع ترامپ همچون دموکرات ها توان اجماع سازی جهان حول محور آمریکا را نخواهد داشت. به طوری که کشورهای همسایه و متحدین آمریکا در زمان وی، به دنبال اتخاد رویکردهای متفاوت از سیاست های ترامپ خواهند داشت.
گرچه ترامپ را به عنوان فردی با رویکرد اقتصادی می شناسند و وی تلاش خواهد کرد منافع اقتصادی آمریکا را با تنبیه دیگران ازجمله اعمال تعرفه های اقتصادی، تحریم کشورهای رقیب و ... حفظ کند، اما جهان در مسیر محدودسازی ابزارهای اقتصادی آمریکا ازجمله تضعیف دلار با ایجاد پل بریکس و بسترهای بر هم زننده اقتصاد لیبرالی حرکت می کند. این موضوع برای ترامپ شرایط بسیار متفاوتی نسبت به سال 2016 میلادی ایجاد می کند. بدون شک کشورهای همچون روسیه، چین، ایران و ... در مداری حرکت خواهند کرد که اقتصاد خود را خارج از قاعده اقتصادی آمریکا پیش ببرند. پس جهان دیگر آقایی دلار را همچون گذشته قبول نخواهد کرد.