درباره مذاکره با آمریکا، مگر آقای روحانی، آمریکا را کدخدا ندانست و دولتش با محوریت آقای ظریف با آمریکاییها مذاکره مستقیم نکرد و وزرای خارجه دو کشور با یکدیگر پیادهروی نکردند و آقای ظریف امضای جان کری را تضمین توافق اعلام نکرد؟ پس چرا دولت آمریکا این همه همراهی و حسن نیت را ندید و در سال ۱۳۹۷ از برجام خارج شد و سیاست فشار حداکثری را با ایران در پیش گرفت؟
ایران به توافق هستهای حتی تا یک سال پس از خروج آمریکا کاملاً پایبند بود، اما طرف غربی به این اقدام اعتمادساز نیز وقعی ننهاد. حتماً باید امنیت و عزت ملی را با پذیرش برجام موشکی ذبح میکردیم تا راه حمله نظامی به مردم عزیز ایران هموار میشد؟ حالا یک تجربه مهم که هزینههای سنگینی بابت آن پرداخت شده است، پیش روی همگان قرار دارد؛ ابعاد سیاست فشار حداکثری ترامپ در دولت روحانی آنقدر گسترده و چند لایه بود که تاریخ تحریمها، چنین دشمنیهای ظالمانهای را به خود ندیده است؛ بهگونهای که اکنون سازکارهای برطرف کردن آن تحریمها از دشوارترین امور است. عجیبتر آنکه همه این اقدامات ضد ایرانی در دولتی رخ داد که ایده مرکزی آن حل ماجرای تحریمها از طریق مذاکره بود! توصیف معجزههای مذاکره از سوی برخی رسانهها و نیروهای سیاسی در حالی است که آمریکاییها در ازای آن همه اقدامات سازنده ایران در اجرای تعهدات برجامی، به وظایف خود پایبند نبودند و رئیس کل وقت بانک مرکزی در این زمینه عبارت معروف و ماندگار «تقریباً هیچ» را به کار برد. در اینجا فقط یک «امید» وجود دارد و آن، اینکه مسئولان کشور از تاریخ و آنچه بر ملت ایران گذشته «عبرت» بگیرند و با «تنوعسازی» و «توازنگرایی» در سیاست خارجی مسیر تحقق منافع ملی را به پیش ببرند. به نظر میرسد، آمریکاییها با جمعآوری همه تجربیات پیشین این بار به مصاف با ایران آمدهاند. مرکز ثقل راهبرد جديد دولت دوم ترامپ تمرکز بر باز کردن جبهههای اختلافات بنیادین در داخل کشور است. فیالواقع آنان به طور اساسی وحدت ملی را نشانه گرفتهاند. اصولاً پیشران و موتور محرکه راهبرد جديد آمریکا فراگیری و تعمیق اختلافات داخلی است. در روزهای آینده رسانهها عمدتاً میکوشند با راهاندازی دوقطبی طرفداران و مخالفان مذاکره، کشور را در موقعیت سخت و اتخاذ تصمیمات دشوار قرار دهند. در چنین وضعیتی، باید راه هر گونه تفرقه در درون کشور مدبرانه و عالمانه بسته شود. در کنار نفی مذاکره با آمریکا، رهبری فرمودند به حل مسائل به دست این دولت بسیار امیدوارم. این جمله رهبر فرزانه انقلاب اسلامی در کنار بیان مدتی پیش ایشان که فرمودند: «موفقیت این دولت موفقیت همه ماست» را خوب باید درک کرد و به الزامات آن پایبند بود. (عزیز غضنفری)
▼ گزارش روز
چرا با مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی از کشور حل نمیشود؟
رهبر معظم انقلاب صبح دیروز با اشاره به مذاکره با آمریکا نکتهای راهبردی را اشاره داشته و سپس سؤالی را طرح فرمودند. ایشان بیان داشتند: «چند وقت است میشنوید در روزنامه، در فضای مجازی، در سخنان این و آن، بحث میشود از مذاکرهی دولت. خب، آنچه مورد بحث این بحثکنندگان است ــ چه در داخل، چه در خارج ــ مذاکرهی با آمریکا است. اسم مذاکره را میآورند که «آقا! مذاکره چیز خوبی است»، انگار کسی مخالف با خوب بودن مذاکره است! ... استثنائی که وجود دارد آمریکا است. البتّه رژیم صهیونیستی را اسم نمیآورم، چون دولت نیست؛ رژیم صهیونیستی یک باند جنایتکاری هستند که آمدند یک سرزمینی را غصب کردند، دارند جنایت میکنند؛ او محلّ کلام نیست. استثنا آمریکا است. مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور ندارد. این را باید ما درست بفهمیم. این جور به ما وانمود نکنند که اگر نشستیم پشت میز مذاکره با آن دولت، فلان مشکل یا فلان مشکل حل میشود. نه، نخیر. با مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی حل نمیشود.»
پیش از اشاره به استدلال این گزاره راهبردی، به نکتهای خیلی مهم که در این کلمات نهفته است، اشاره میکنیم. این نکته چیزی نیست جز هشدار رهبری نسبت به جریان «تحریف». باید بدانیم که جریان تحریف در جنگ شناختی و روایتها به دنبال القای این است که راه حل مشکلات اقتصاد ایران از مسیر مذاکره با آمریکا عبور میکند. این جریان مکمل اثرگذاری تحریمهاست. تحریمها مأموریت تسلیم ملت ایران را دارند. آنچه اثر این تحریم را حداکثری میکند تا دشمن به هدفش دست یابد، همین پادوهای غربزده هستند تا از طریق تحریف تاریخ و واقعیتها، بنبست در کشور را القا کنند. خلاصه این بند همان کلام رهبر حکیم انقلاب است که فرمودند: «جریان تحریف مکمل جریان تحریم است و اگر تحریف را بشکنیم، تحریم نیز میشکند.» اکنون برگردیم به همان گزاره راهبردی؛ چرا مذاکره با آمریکا هیچ مشکلی را حل نمیکند؟
یکم؛ پاسخ اول همان است که رهبری فرمودند. «تجربه»؛ ایشان فرمودند: «ما در دهه ۹۰ نشستیم با آمریکا مذاکره کردیم حدود دو سال. یک معاهدهای هم تشکیل شد....دولت آن روز، رفتند، آمدند، نشستند، برخاستند، مذاکره کردند، گفتوگو کردند، خندیدند، دست دادند، رفاقت کردند، همه کار کردند،.... در این معاهده طرف ایرانی خیلی هم سخاوت به خرج داد. خیلی امتیاز داد به طرف مقابل. اما همان معاهده را آمریکاییها عمل نکردند.»
البته تجربه مذاکره با آمریکا تنها به برجام ختم نمیشود. تاریخ قبل و بعد از انقلاب پر است از بدعهدی ها و دشمنیهای آمریکا با ملت ایران، مانند قرارداد الجزایر. از این منظر مذاکره چند باره با دولت بدعهدی، چون آمریکا خلاف عقل است.
دوم؛ مذاکره یک فرآیند چند ساله است که شروع آن مشخص و پایان آن برای تحقق خواستهها نامعلوم است. در واقع، شروع مذاکره، اگر جه از حیث انتظارات تورمی، تنفسی مصنوعی به اقتصاد میدهد؛ اما از حیث بنیادین به اقتصاد و مؤلفههای آن از دو جهت به شدت آسیب میزند؛ یکی معطلسازی آن به نتیجه مذاکره و دیگری وابستگی اقتصاد به مذاکره. در اولی ظرفیتهای داخلی و منطقهای کشور در میان رقابتهای شدید جهانی مغفول میماند و در دومی با هر نوسانی در مذاکرات، اقتصاد فرو میپاشد.
سوم؛ مذاکره با آمریکا ولو اگر تحریم را حل کند، سایه تحریم را از کشور بر نمیدارد. با هر اختلافی، میگویند تحریمها را برمیگردانیم. سایه تحریم وقتی از کشور برداشته میشود که کشور، اقتصادش درونزا باشد، نه وابسته به آمریکا و دلارش.
از این منظر مذاکرات گذشته برای ما یک درس است که تلاش برای کم اثر کردن تحریم باید در اولویت باشد. در واقع، راه برداشتن تحریم، کم اثر یا بیاثر کردن تحریم است، نه تمرکز بر مذاکره با آمریکا. تحریم وقتی بیاثر شد، تازه امکان مذاکره و برداشتن آن فراهم میشود. در واقع موضوع مهم اولویتبندی راه حلهاست. (علی محمدی)
▼ اخبار
خیالبافی ترامپ منطقه را به آتش میکشد!
«ایهود باراک» نخستوزیر اسبق رژیم صهیونی طرح ترامپ برای کوچاندن ساکنان غزه را غیر واقعی و خیالی دانست و در واکنش به آن گفت: «به نظر نمیرسد، کسی این طرح را جدی بگیرد و روی آن کار کند، بیشتر به طرح آزمایشی شبیه است، شاید هم تلاشی برای اینکه حمایت خود را از اسرائیل نشان دهد.» باراک افزود: «شاید هم این طرح برای تحت فشار گذاشتن کشورهای عربی باشد و به آنها گوشزد کند، اگر فکری به حال آنچه در غزه میگذرد، نکنند، با چنین شرایطی مواجه خواهند بود.» همچنین کانال 13 رژیم صهیونیستی میگوید که محافل نظامی رژیم، از جمله فرماندهان ارشد ارتش این رژیم به شدت از پیامدهای طرح ترامپ نگران هستند. به گفته کانال 13 رژیم صهیونیستی، «شلومی بیندر» رئیس دایره اطلاعات نظامی ارتش این رژیم در واکنش به طرح ترامپ به سطوح سیاسی هشدار داد و گفت: «طرح ترامپ کل منطقه را به آتش میکشد.» رئیس دایره اطلاعات نظامی ارتش رژیم صهیونیستی میگوید که طرح ترامپ نه تنها قابلیت اجرا ندارد، بلکه موجب تشدید بیش از پیش تنشها در کرانه خواهد شد.
نباید اجازه دهیم هیچ کاری قضا شود!
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه سپاه یک سازمان نیست؛ بلکه یک نهاد است، تأکید کرد: «مبنای این نهاد باید به عنوان یک سازمان انسانی باشد، نه یک انسان سازمانی. سپاه شغل نیست، سپاه مجموعهای است که کار در آن جوهره انسان و حیات بشری بوده و به ما هویت میدهد.» «محمدباقر قالیباف» با بیان اینکه ما در برابر خداوند متعال برای کارهایی که باید انجام میدادیم و ندادیم، مورد سؤال قرار خواهیم گرفت، گفت: «در فرهنگ پاسداری نباید اجازه دهیم هیچ کاری قضا شود و نباید ترک فعل داشته باشیم؛ چرا که در برابر خداوند متعال مسئولیم. پاسداری یک فرهنگ است و مشتری فرهنگ پاسداری خداوند متعال است.» قالیباف با بیان اینکه شهید سلیمانی عزیز از سال ۱۳۵۷ تا سالی که شهید شد، یک روز مجاهدت را رها نکرد و ۴۱ سال بی وقفه مجاهدت داشت، یادآور شد: «پاسدار باید تحولگرا باشد، رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند که امام ما امام تحول بود لذا باید امروزمان با دیروز فرق کند و نباید احساس خستگی و دلسردی کنیم.»
ایران قدرت خنثی کردن تحریمها را دارد
«سردار سلامی» با بیان اینکه «امام عزیز با انقلاب شکوهمند خود مشعلهای پرفروغ استقلال این کشور را برافروخت و سلطه مستکبران به خصوص آمریکا را پایان داد و ملت را به سمت نور هدایت کرد و استقلال را برای ملت به ارمغان آوردند» گفت: «در صفحات تاریخ فتنهها، تحریمها، جنگ اطلاعاتی، عملیاتهای رسانهای قدرتمند، ترور، وحشت و ... نشانههای تلاش دشمنان برای از بین بردن این حس استقلالطلبی و آرمانخواهی ملت ایران است.» فرمانده کل سپاه تأکید کرد: «ما سر ستیز با هیچ دولتی که او را به رسمیت میشناسیم نداریم و ما هیچ کشوری را تهدید نمیکنیم؛ اما در برابر تهدیدهای هیچ قدرتی نیز سر خم نمیکنیم.» وی تصریح کرد: «ملت ایران توانسته تهدید را به فرصت بدل کند و از چالشهای بزرگ عبور کند. ایران قدرت کافی برای خنثی کردن تحریمها را دارد و این ناشی از رویش بیکرانه این ملت مبتنی بر فرصتهای خویش است.»
لیدر اصلی عرفان حلقه دستگیر شد
لیدر اصلی عرفان انحرافی «حلقه» با تلاش سربازان گمنام امام زمان سازمان اطلاعات سپاه صاحبالزمان (عج) اصفهان دستگیر و تحویل مقام قضایی شد. در اطلاعیه سازمان اطلاعات سپاه آمده است: «فرقه انحرافی حلقه به بهانه انرژی درمانی و رفع مشکلات روحی و روانی مردم با دخالت در امور پزشکی، موجب انحراف اعتقادی مردم شده و از این طریق، اموال نامشروع کسب میکند. لذا با اقدامات صورت گرفته توسط سربازان گمنام امام زمان (عج) لیدر این فرقه که به عنوان یکی از اشاعه دهندگان اصلی در استان اصفهان فعالیت داشت، طبق ماده 500 مکرر قانون مجازات اسلامی دستگیر شد. از هموطنان عزیز درخواست میشود هر گونه خبر از فعالیت فرَق ضاله و انحرافی را به ستاد خبری 114 اطلاع دهند.»
▼ اخبار کوتاه
◄ «ایلان ماسک» میلیاردر فناوری و یکی از چهرههای تأثیرگذار در دولت دونالد ترامپ، هشدار داد که ایالات متحده در جنگهای بعدی خود متحمل خسارات سنگینی خواهد شد. او با انتقاد از ناکارآمدیهای نظامی این کشور، خواستار بازنگری کامل در برنامههای تسلیحاتی آمریکا شد. ماسک که به تازگی رئيس وزارتخانه کارآمدی دولت (DOGE) شده است، در پستی روی پلتفرم ایکس درباره ناکارآمدیهای ارتش ایالات متحده، که بزرگترین بودجه نظامی جهان را دارد، نوشت: «برنامههای تسلیحاتی آمریکا نیاز به بازسازی کامل دارند. استراتژی فعلی تولید تعداد محدودی سلاح با قیمتهای گزاف برای جنگهای دیروز است.»
◄ نخستوزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتی وقیحانه پیشنهاد داد، کشور فلسطین در عربستان تأسیس شود. «بنیامین نتانیاهو» در مصاحبه با یک رسانه صهیونیستی در واکنش به موضع عربستان درباره مشروط کردن عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی به تشکیل کشور فلسطین گفت: «سعودی ها زمین خالی بسیاری در اختیار دارند و میتوانند کشور فلسطین را آنجا بنا کنند.» نخستوزیر رژیم صهیونیستی همچنین گفت: «ما خاورمیانه را تغییر خواهیم داد و در این تغییرات به صورت ویژه اجازه تشکیل کشور فلسطین را نخواهیم داد.»
◄ در واکنش به تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، برای اعمال تحریمهای مالی و محدودیتهای ویزا علیه کارکنان دیوان بینالمللی کیفری (ICC) و خانوادههای آنها، دهها کشور از جمله آلمان، آفریقای جنوبی و مکزیک، با انتشار بیانیهای مشترک هشدار دادند که این اقدام «قانونمداری بینالمللی را تضعیف میکند.» این بیانیه که ۷۹ کشور از جمله کانادا و فرانسه آن را امضا کردهاند، تنها چند ساعت پس از امضای فرمان اجرایی ترامپ منتشر شد.
◄ «مصطفی بکری» از اعضای پارلمان مصر گفت: «رئیسجمهور آمریکا «دونالد ترامپ» به همتای مصری خود «عبدالفتاح السیسی» پیشنهاد ۲۵۰ میلیارد دلار پول که امکان افزایشش نیز وجود دارد، داده است تا با کوچ اجباری فلسطینیان از غزه به مصر موافقت کند.»
◄ «آسوشیتدپرس» نوشت: «اسرائیل تدارکات برای خروج تعداد زیادی از فلسطینیان از نوار غزه را آغاز کرد.» در همین حال «یدیعوت آحارونوت» نیز اعلام کرد: «اسرائیل از نظر امنیتی امکان خروج ساکنان غزه از طریق بندر اشدود و فرودگاه رامون را بررسی میکند.» گفتنی است، «دونالد ترامپ» پیشتر گفته بود حضور فلسطینیها در غزه بارها ثابت کرده است که درگیریها ادامه خواهد یافت. او گفت که میخواهد اهالی آنجا به کشورهای دیگری بروند و در مناطق و خانههای زیبا و خوب زندگی کنند.
◄ «زلنسکی» در جریان یک مصاحبه مطبوعاتی با بیان اینکه اوکراین به عنوان بخشی از هرگونه راه حل پایان دادن به جنگ با روسیه به تضمینهای امنیتی نیاز دارد، گفت: «اگر ما در مورد یک معامله گفتوگو میکنیم، پس اجازه دهید آن را به انجام برسانیم.» رئیس جمهور اوکراین اضافه کرده است: «من قصد دارم در این زمینه با ترامپ گفتوگو کنم.»