صبح صادق >>  دیدگاه >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۱۶  ، 
شناسه خبر : ۳۷۵۶۷۷
پایگاه بصیرت / رضا صارمی

بعد از حدس و گمان‌های فراوان و اخبار ضد و نقیض، بالاخره وزارت خارجه عمان در بیانیه‌ای اعلام کرد که دور چهارم مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در روز سیزده اردیبهشت برگزار نخواهد گردید؛ وزارت خارجه عمان علت این موضوع را مشکلات تدارکاتی بیان کرد البته به نظر می‌آید که علت عدم برگزاری این دور از گفت‌و‌گو‌ها مسائل دیگری باشد. بعضی از کارشناسان معتقد هستند که اقدامات آمریکا از جمله تحریم‌های جدید برعلیه جمهوری اسلامی و لفاظی‌های وزیر جنگ آمریکا که بعد از سقوط جنگنده اف هجده و هدف قرار گرفتن ناو هواپیمابر ترومن توسط نیرو‌های انصارالله بر لغو مذاکرات تأثیرداشته است و هم البته همزمان سخنان «مارکو روبیو» وزیر خارجه آمریکا که در مصاحبه‌ای با فکس نیوز بار دیگر اعلام کرد کرده است که ایران باید چرخه سوخت خود را جمع آوری کند و اجازه بازرسی از مراکز نظامی خود را صادر کند و برد موشک‌های خود را کاهش داده و همچنین به حمایت خود از انصارالله یمن خاتمه دهد.

البته یک نگاه دیگر هم وجود دارد و آن این است که به علت اختلافات گسترده در درون دولت ترامپ این کشور نتوانسته است به جمع بندی مناسب از دور سوم مذاکرات برسد و نشانه این اختلاف نظر را برکناری «مایک والتز» مشاور امنیت ملی ترامپ از سمت خود می‌دانند والتز ششمین مشاور امنیت ملی ترامپ در مجموع دو دولتش می‌باشد او یک سرهنگ بازنشسته گارد ملی است که سابقه حضور در عراق را هم دارد والتز قبل از این مسئولیت نماینده ایالت فلوریدا بوده است والتز به همراه مارکو روبیو وزیر خارجه، پیت هگست وزیر جنگ آمریکا خواستار برچیده شدن برنامه هسته‌ای ایران و در صورت عدم موفقیت مذاکرات اقدام نظامی بر علیه این تأسیسات هستند هرچند علت برکناری والتز را نشت اطلاعات مربوط به عملیات ارتش آمریکا در یمن در شبکه اجتماعی سیگنال اعلام کردند ولی این چیزی از اهمیت اختلاف نظر در دولت آمریکا نمی‌کاهد.

در مقابل این گروه «ویتکاف» نماینده ویژه ترامپ در غرب آسیا، «جی ونس» معاون ترامپ رئیس جمهور و اخیراً «جونیور» پسر ترامپ به این جمع اضافه شده است که در واکنش به خبر عملیات تبلیغاتی بنیاد صهیونیستی دفاع از دموکراسی بر علیه مذاکرات در توئیتی نوشته است؛ «محافظه‌کاران دولت پنهان در حال تخریب ویتکاف هستند، چون به‌دنبال تضعیف دستور کار سیاست خارجی پدرم هستن دولت پنهان خواهان جنگ ابدی است.» در خارج از دولت ترامپ هم مذاکرات با ایران مخالفان جدی دارد از جمله «مارک دوبوویتز» مدیر اندیشکده صهیونیستی دفاع از دموکراسی است که در واقع نمایندگی رسمی رژیم صهیونیستی در آمریکا را دارد و لابی‌های صهیونیستی مانند «آی پک» در کنار آنها نتانیاهو تلاش گسترده‌ای را همراه با تبلیغات وسیع انجام می‌دهند. از‌جمله آی پک مبلغ پانصد هزار دلار جهت تبلیغات برعلیه مذاکرات ایران و آمریکا در نظر گرفته است. در داخل سنا که ترامپ برای تصویب توافق با ایران به شصت و هفت رأی از مجموع صد رأی آن نیاز دارد. بعضی از سناتور‌ها مانند «تام کاتن» و «تد کروز» مخالفت خود را با توافق با ایران اعلام کردند. این جمهوری‌خواهان از جمله تام کاتن اولین کسی بود که مدل لیبی را برای ایران پیشنهاد کرد در حال حاضر از مجموع یکصد کرسی مجلس سنا، پنجاه و سه کرسی در اختیار جمهوری‌خواهان است. البته رهبر فعلی اکثریت سنا که فردی به نام «جان تون» است در این موضوع با ترامپ هماهنگ است. از دموکرات‌های مجلس سنا بخشی با توافق با ایران موافق هستند، ولی گروهی به رهبری «جان فترمن» مخالف هرگونه با گفت‌و‌گو با ایران هستند و خواستار اقدام نظامی بر‌علیه تأسیسات هسته‌ای ایران هستند. بخشی از دموکرات‌های مخالف برجام از‌جمله کسانی هستند که در دولت‌های «بایدن» و «اوباما» بوده‌اند. مانند جان کری، وندی شرمن و جیک سولیوان معتقدند که ترامپ نمی‌تواند به توافقی بهتر از برجام دسترسی پیدا کند و اگر این اتفاق بیفتد اساسا چرا ترامپ از برجام خارج شده است. البته جان کری و وندی شرمن در این مورد متفق‌القول هستند که اگر توافق احتمالی ترامپ با ایران صورت گیرد باید مسائل مربوط به برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران هم در آن گنجانده شود. البته باید توجه داشت این ۵ بخش از دموکرات‌ها در واقع در حال مقابله به مثل با رفتار‌های جمهوری‌خواهان هستند که در دوران اوباما در سر راه مذاکرات سنگ‌اندازی می‌کردند. در عین حال با توجه به شخصیت خودشیفته ترامپ که گفته بود توافق برجام بدترین توافق تاریخ آمریکا است و به این دلیل و همین که اوباما آن را امضا کرده، از آن خارج می‌شود. دموکرات‌ها با تکرار این مطلب که توافق ترامپ هم در بهترین حالت شبیه برجام است به‌دنبال آن هستند که مطالبات ترامپ را در مذاکرات افزایش داده و مذاکرات را به شکست بکشانند. در مجموع باید در انتظار ماند و دید که در دور بعدی مذاکرات آمریکا و جمهوری اسلامی ایران که آیا تنش‌های درونی در داخل آمریکا تأثیری بر روند مذاکرات می‌گذارد و برکناری والتز مذاکرات را سرعت می‌بخشد یا اتفاق دیگری می‌افتد.