صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۲۹ مرداد ۱۳۸۸ - ۰۹:۰۶  ، 
کد خبر : ۱۰۲۸۵۴

خاتمی گیلان- خاتمی باران و چند نکته

دکتر یدالله جوانی مقدمه: در هفته گذشته اظهارات آقای خاتمی رئیس جمهوری سابق در گیلان با موجی از انتقادات برخی از دلسوزان نظام مواجه گشت و در نهایت اظهارات ایشان در موسسه باران تاحدودی واکنش ها را ملایم ساخت، به گونه ای که نمایندگان مجلس از پیگیری موضوع از طریق وزارت اطلاعات منصرف شدند. به دلیل اهمیت موضوع، یادداشت این هفته صبح صادق به بررسی آن همراه با ذکر چند نکته اختصاص یافت.

1- خاتمی گیلان
خاتمی روز جمعه دو هفته قبل در جمع دانشجویان دانشگاه گیلان گفته بود:« امام چه می خواست و منظورش از صدور انقلاب چه بود؟ اینکه ما اسلحه بگیریم و در دیگر کشورها انفجار ایجاد کنیم و گروه هایی درست کنیم که در دیگر کشورها خرابکاری کنند؟ امام بشدت با این رفتارها مخالف بود و برخورد می کرد.»
واکنش ها در قبال این اظهارات خاتمی در دانشگاه گیلان در داخل و خارج بسیار گسترده بود. رسانه های خارجی و عمدتا غربی و صهیونیستی، اظهارات خاتمی را به عنوان یک سند برای اثبات ادعاهای خود مبنی بر حمایت ایران از گروه های تروریستی مورد توجه قرارداده و به تحلیل و تفسیر پیرامون آن پرداختند. بازتاب اظهارات خاتمی در رسانه های خارجی به شکل یاد شده، واکنش جدی برخی از نیروهای دلسوز نظام را در پی داشت. منتقدین داخلی، اظهارات خاتمی را برخلاف منافع ملی وامنیت ملی دانسته و از وی خواستار توضیح پیرامون این اظهارات شدند.
استدلال تمامی کسانی که در قبال سخنان خاتمی موضع گیری کردند و از آن به عنوان اظهارات ضد ملی یاد نمودند، همزمانی این اظهارات با اوج گیری ادعاهای آمریکائی ها، صهیونیست ها و برخی کشورهای منطقه و رسانه های آنها مبنی بر دخالت ایران در عراق و حمایت از گروه های شبه نظامی در منطقه و همچنین بهره برداری رسانه های غربی از این اظهارات خاتمی، برای اثبات ادعاهای خودشان علیه ایران بود. اولین واکنش را روزنامه کیهان نشان داد. این روزنامه در شماره روز دوشنبه خود نوشت:« آقای خاتمی باید پاسخگوی اظهارات ضد ملی خود باشد و توضیح دهد که چرا موضعی اتخاذ می کند که در آن جز از مخدوش کردن چهره منور نظام اسلامی و تایید مواضع خصمانه و اتهامات بی اساس استکبار، چیز دیگری را نمی توان سراغ گرفت.» در کنار موضعگیری مطبوعات اصولگرا ، تذکر آیین نامه ای 77 نماینده در این راستا ، بیشترین بازتاب را در مطبوعات داخلی داشت.
براساس اخبار منتشر شده در برخی مطبوعات روز چهارشنبه گذشته ( 18/2/87) ، 77نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به ماده 192 آیین نامه داخلی مجلس در تذکری آیین نامه ای خطاب به محسنی اژه ای، وزیر اطلاعات، اعلام کردند که خواستار رسیدگی عاجل به سخنان بی مبنا و خلاف امنیت ملی و مضر به وجهه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی از سوی یکی از مسئولان سابق کشور هستند. این نمایندگان در نامه خود آورده اند:« شایسته است ضمن تذکر به نامبرده در رعایت مصالح جمهوری اسلامی؛ بررسی گردد با کدام مستندات و باچه انگیزه وحقی ایشان به خود اجازه دادند با سخنانی نسنجیده، نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را که به فرموده حضرت امام حفظ آن از اوجب واجبات است در افکار عمومی جهان زیر سوال ببرند و موجب بازشدن راه یاوه سرایی بیگانگان و دشمنان علیه این نظام مقدس گردند.
به دنبال این واکنش ها، طرفداران خاتمی در دفاع از ایشان فعال شدند. بنیاد باران با صدور بیانیه ای از سخنان خاتمی در گیلان دفاع کرد و این مواضع را عین مواضع حضرت امام در سیاست خارجی و موضوع « صدور انقلاب» دانست. محمدرضا تابش به عنوان سخنگوی فراکسیون اقلیت مجلس در گفت وگویی با سایت «باران» از سخنان خاتمی دفاع کرد و آن را موضوع امام دانست و از مخالفین و منتقدین این سخنان، باعنوان متحجرین و واپس گراها یاد کرد. احمدزید آبادی طی یادداشتی که در روزنامه صدای عدالت روز چهارشنبه درج گردید، از سخنان خاتمی دفاع کرد و تلویحا سخنان خاتمی را انتقادی از سوی ایشان نسبت به سیاست خارجی دولت نهم ارزیابی کرد. اما در تمامی اظهارنظرهای حامیان خاتمی و روزنامه هایی که در دفاع از ایشان وارد عمل شدند، یک نکته برجستگی خاص پیدا کرد. طرفداران وی، حمله به خاتمی را یک حرکت کاملا سیاسی و با هدف تخریب زود هنگام ایشان با توجه به انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم ارزیابی کرده و این مطلب را تیتر روزنامه های خود کردند.
2- خاتمی باران
روزنامه صدای عدالت روز چهارشنبه (18/2/87) که با تصویر بزرگی از خاتمی در صفحه اول تیتر اصلی خود را اینگونه انتخاب کرده بود:« شلیک مجلس هفتم به رئیس دولت اصلاحات : پروژه حمله به خاتمی کامل شد»، در شماره روز بعد خود ( روز پنجشنبه 19 اردیبهشت)، روتیتر اول خود را اینگونه نوشت:« انصراف مجلس از تذکر به خاتمی» علت انصراف نمایندگان مجلس از پیگیری تذکر به خاتمی، انتشار متن صحبتهای ایشان در بنیاد باران برای نمایندگان مجلس بود. خاتمی در این متن با اشاره به سخنان خود در دانشگاه گیلان و تاکید بر این نکته که سیاست های مقام معظم رهبری درباره صدور انقلاب مثل سیاست های حضرت امام خمینی (ره) است، می گوید:«... بنده به عنوان کسی که با مسایل آشنا هستم، این را می گویم و معتقدم که جمهوری اسلامی نه نیاز به دخالت فیزیکی درعرصه های بین المللی دارد و نه اصلا جزء سیاستهایش بوده و هست. هر کس این حرف را بزند، همگام با دشمن گام برمی دارد. دشمن ما رامتهم می کند.دشمن می خواهد مشکلات خود را بپوشاند یا می خواهد، بهانه ای برای تحت فشار قراردادن جمهوری اسلامی پیدا کند و در این راستا ادعا می کند که جمهوری اسلامی دخالت می کند.
کجا دخالت می کند؟ آیا ما عراق را اشغال کردیم؟ آیا خرابکارانی که اول به جمهوری اسلامی فحش می دهند و در مقابل آن می ایستند، کشتار به راه می اندازند و اماکن مقدس و میراث فرهنگی را نابود می کنند و علیه ملت عراق ، جمهوری اسلامی و دیگران عمل می کنند، متعلق به نظام جمهوری اسلامی هستند؟ یا اینکه از جای دیگری می آیند؟ خرابکاران کجا هستند؟ از کجا آمده اند؟
3- چند نکته
الف- ادبیات آقای خاتمی در دانشگاه گیلان به گونه ای بود که رسانه های خارجی آن جنجالها را به راه انداختند و برهمین اساس بعضی از نیروهای دلسوز نظام وانقلاب بر او خرده گرفتند و از وی خواستند در مورد سخنانش توضیح دهد. البته خاتمی برخلاف طرفدارانش که به دفاع از سخنانش پرداختند و موضع او را موضع امام دانستند، با چند روز تاخیر سخنان خود را اصلاح کرد. او به خوبی متوجه شد که این اظهارات و سخنان بی پایه و اساس بود و قابل دفاع نیست و جز خسارت برای منافع و امنیت ملی چیز دیگری به دنبال ندارد. بنابراین خاتمی در موسسه باران بر خلاف دوستانش ، همان مطالبی را بر زبان جاری ساخت که منتقدین از او می خواستند .
ب- ای کاش طرفداران خاتمی به جای دفاع از اظهارات او و متهم ساختن منتقدین به راه انداختن پروژه تخریب با نگاه به انتخابات ریاست جمهوری آینده، واقع بین بوده و با ملاک قراردادن مصالح و منافع نظام جمهوری اسلامی ، خود به خاتمی تذکر داده و کمک می کردند تا ایشان زودتر اظهارات گیلان را اصلاح نماید. در این موضوع مانند بسیاری دیگر از موضوعات ، اطرافیان خاتمی و روزنامه های وابسته به آنها، با عینک جناحی، منافعی گروهی را برمنافع ملی ترجیح داده و به دنبال بهره برداری سیاسی، آنهم از اظهارات غیرقابل دفاع خاتمی و حرکت بجا و پسندیده منتقدین بودند.
ج- در این موضوع، آقای خاتمی چه در گیلان و چه در موسسه باران، تاکید خاص بر افکار و اندیشه ها و دیدگاه های امام (ره) دارد. اتفاقا تمام کسانیکه از اظهارات آقای خاتمی دفاع کردند نیز براین نکته اصرار داشتند که آنچه آقای خاتمی بیان کرده، همان مواضع امام (ره) بوده است. البته این نکته قابل ذکر است که هیچیک از منتقدین به خاتمی، نگفتند خاتمی حرفهای امام (ره) را تحریف کرده یا اساسا امام (ره) چنین دیدگاهی نداشته است. حرف منتقدین روشن است. آنها معترض جملاتی از خاتمی شدند که مستمسک بیگانگان برای جنجال آفرینی علیه جمهوری اسلامی شد. یعنی همان جملاتی که خاتمی بعدا اصلاح کرد. حال که خاتمی بر پیروی از خط امام و دیدگاه های آن عزیز سفر کرده اصراردارد و در همین موضوع بر دیدگاه امام (ره) پافشاری کرده و حتی طرفدارانش ،منتقدین خاتمی در این مسئله را به عنوان مخالفین نظرات امام (ره)! معرفی می کنند، بهتر نیست با تامل بیشتر مواضع و عملکرد احزاب ، گروه ها و اطرافیان خود طی سالهای اخیر را با مواضع و دیدگاه های حضرت امام (ره) محک بزند.
دیدگاه ها و مواضع امام (ره) در مورد اسلام، جمهوری اسلامی ، ولایت مطلقه فقیه ، آمریکا ، رژیم صهیونیستی، ملی گرا ها، لیبرالها، نهضت آزادی ، ضرورت پیاده کردن احکام الهی و اجرای حدود، بسیار روشن و غیرقابل تاویل و تفسیر است. اکنون موسسه باران و حلقه اول اطراف آقای خاتمی را اعضای جبهه مشارکت، سازمان مجاهدین و کارگزاران سازندگی تشکیل می دهند. همانهایی که باعنوان «یاران خاتمی» در انتخابات مجلس هشتم، پا به عرصه رقابتهای انتخاباتی گذاشتند. به راستی چه نسبتی بین مواضع این احزاب ، گروه ها و افراد که خود را یاران خاتمی می دانند و خاتمی نیز نقش محوری و رهبری آنان را پذیرفته ، با مواضع حضرت امام (ره) در موارد یاد شده وجود دارد. اصرار نگارنده این سطور بر این مطلب، بیشتر از این جهت است که اینان خود را پیرو خط امام (ره) معرفی کرده و مخالفین خود را منحرفین از خط امام می دانند. برای یک بررسی تطبیقی میان مواضع این مجموعه ها با مواضع حضرت امام (ره) زحمت زیادی لازم نیست، فقط یک تامل و اراده لازم دارد.
اگر خاتمی در جمع اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان گیلان سخنان دشمن شادکن را مطرح می سازد و غیرمستقیم نظام اسلامی را به همان چیزهایی متهم می کند که دشمنان در تلاش برای اثبات آن هستند، این مسئله می تواند نتیجه مشاوره ها و اطلاع رسانی های غلطی باشد که این یاران و حلقه پیرامونی آن که خاتمی خود برگزیده باشد.البته خاتمی کمتر از یک هفته سخنانش را اصلاح کرد هرچند اثرات سوء این سخنان از بین رفتنی نیست و دشمن بهره خود را از آن برده و می برد. لکن چاره اصلی در آن است که اگر خاتمی واقعا خود را متعهد به پیروی از خط امام (ره) و ولایت و رهبری می داند، راه خود را از راه کسانیکه که برخلاف مسیر و خط امام (ره) حرکت می کنند جدا سازد.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات