قاسم غفوری
موقعیت جغرافیایی و ظرفیت های اقتصادی کشورهای آمریکای لاتین موجب شده تا این منطقه به عنوان یکی از اصلی ترین کانون های توجهات جهانی در عرصه بین الملل شناخته شود. هرچند که بسیاری از کشورهای این منطقه در عرصه تکنولوژی در موقعیت پایینی قرار دارند و بعضا به دلیل سالها حضور استعمار در فقر و عقب ماندگی به سر می برند اما حقیقت آن است که این کشورها در عرصه منابع ثروت بویژه منابع معدنی و زیر زمینی از جایگاه بالایی برخوردار هستند. این امر سبب شده تا بسیاری از بازیگران بین المللی برای حضور فعال در این منطقه تلاش کنند. این شرایط موجب شده تا صهیونیست ها با توجهی خاص به این مناطق نگریسته و برای توسعه نفوذ در آن فعالیت داشته باشند. البته آنها همواره با جو رسانه ای و کم اهمیت جلوه دادن این مناطق تلاش کرده اند تا مانع از حضور سایر کشورها در آمریکای لاتین شوند در حالی که خود از تمام ابزارها برای ورود به این منطقه بهره برداری می کنند. در همین چارچوب پس از گذشت مدت کوتاهی از سفر دوره ای لیبرمن وزیر خارجه رژیم صهیونیستی ، شیمون پرز رئیس این رژیم پس از سال ها به آمریکای لاتین سفر کرد
و از برزیل و آرژانتین دیدار کرد. نکته جالب توجه آنکه دیدار وی از برزیل پس از 34 سال انجام شد که خود بیانگر دیدگاه جدید صهیونیستها به این منطقه می باشد.در بررسی دلایل و اهداف سفر پرز به این منطقه و در نهایت رویکرد صهیونیست ها به آمریکای لاتین چند نکته قابل توجه است.
1-بررسی پرونده آمریکای لاتین نشانگر تشدید احساسات ضد آمریکایی و ضد صهیونیستی در این منطقه است چنانکه نمود آن را در طول جنگ 22 روزه غزه و تظاهرات مردم این منطقه در حمایت از مقاومت می توان مشاهده کرد.از سوی دیگر آمریکای لاتین در سال های اخیر به جایگاهی برای آوارگان فلسطینی مبدل شده که نتیجه آن آگاهی مردم این منطقه نسبت به حقایق فلسطین و جنایات اشغالگران قدس است که چالش های بسیاری برای منافع صهیونیست ها به همراه داشته است. با توجه به اینکه رشد چنین تفکری مانع سیاستهای صهیونیستها است، مقامات این رژیم با دیدارهای مکرر از این مناطق سعی در مقابله با این روند با سیاست تفرقه افکنی دارند.پیش از پرز، لیبرمن وزیر خارجه صهیونیستها نیز به آمریکای لاتین سفر کرده بود که هدف خود را تقویت روابط سیاسی و اقتصادی و در نهایت مقابله با تحرکات ضد صهیونیستی عنوان کرده بود. البته باید توجه داشت که بررسی ها نشان می دهد که صهیونیستها به دنبال تشکیل سرزمینهای اشغالی دیگری در منطقه به ویژه در آرژانتین می باشند لذا برای تقویت روابط اقتصادی و سیاسی با کشورهای منطقه فعالیت می کنند. با توجه به این که آوارگان فلسطینی زیادی در این منطقه حضور دارند در حاشیه سیاست نفوذ صهیونیست ها در منطقه، به چالش کشاندن جایگاه فلسطینی ها نیز پیگیری می شود.
2-تلاش برای بهبود چهره آمریکا درمنطقه آمریکای لاتین ازدیگر اهداف صهیونیستها است. آنها با وعده های اقتصادی و تهدیدات سیاسی سعی دارند کشورهای منطقه را در رویکرد به آمریکا و دوری از جبهه ضد امپریالیسم وادار سازند.بخش اصلی این سیاست تقویت نظامی کشورهایی همچون کلمبیا و پرو و نیز ایجاد شکاف میان کشورهای ضد امپریالیسم با برقراری روابط گزینشی بابرخی از کشورهای منطقه است. اسناد و مدارک منتشره نشانگر نقش صهیونیست ها در کودتای هندوراس دارد که با هدف بحران سازی در آمریکای لاتین صورت گرفته است.
3-نکته مهم در سیاستهای صهیونیستها تلاش برای مقابله با نفوذ ایران است. به اعتراف مقامات آمریکایی و صهیونیستی ایران توانسته در مناطق استراتژیک آفریقا و آمریکای لاتین حضور فعال داشته باشد که مغایر با اهداف آنها است. این حقیقت وجود دارد که این مناطق از مهمترین مناطق استراتژیک جهانی در زمینه اقتصادی هستند،لذا صهیونیستها و آمریکا با استفاده از رایزنی های متعدد ونیز تبلیغات رسانه ای برای کم ارزش نشان دادن این مناطق در دیدگاه ملت ایران سعی در مقابله با فعالیتهای ایران در این مناطق را دارند در حالی که حقیقت اصل موقعیت استراتژیک آفریقا و آمریکای لاتین است که خود به دنبال دست یابی به آن هستند. سفر پرز به منطقه در آستانه سفر دکتر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران به آمریکای لاتین نشانگر هراس گسترده صهیونیست ها از فعالیت ایران در این منطقه است چنانکه پرز در دیدار خود با مقامات برزیل خواستار عدم همکاری این کشور با ایران شده بود که با پاسخ منفی داسیلوا رئیس جمهور و سایر مقامات برزیل مواجه شد. صهیونیست ها برای تکمیل پروژه ایران هراسی در آمریکای لاتین با اعمال فشار بر آرژانتین سعی در ادامه پرونده سازی در مورد انفجار مرکز یهودیان آرژانتین (آمیا ) دارند تا با تخریب چهره ایران به اصطلاح مانع از ادامه رویکرد کشورهای آمریکای لاتین به جمهوری اسلامی ایران شوند.
4- صهیونیستها که با بحران اقتصادی و عدم مشروعیت جهانی مواجه هستند با سفرهای متعدد سعی دارند با امضای قراردادهای اقتصادی به ویژه دربخش نظامی و تبلیغات رسانه ای به اصطلاح یک جایگاه جهانی برای خود کسب کنند. در سفر پرز از فروش چندین هواپیمای بدون سرنشین به برزیل به قیمت میلیون ها دلارسخن گفته شد که خود نشانگر تلاش های اقتصادی صهیونیست ها در آمریکای لاتین است. تقارن سفر پرز به آمریکای لاتین با سفر نتانیاهو نخست وزیر به آمریکا و لیبرمن وزیر خارجه صهیونیست ها به دانمارک و هلند را می توان نشانه ای بر شرایط بحرانی در رژیم صهیونیستی دانست که آنها را به تکاپوی سراسری وادار کرده است..
در مجموع می توان گفت سفر پرز به برزیل و آرژانتین در کنار رایزنی های گذشته مقامات این رژیم در آمریکای لاتین درچارچوب اهداف توسعه طلبانه صهیونیستها در کنار تخریب جایگاه ایران و نیز جبهه ضد امپریالیسم آمریکای لاتین است . البته دیدگاه منفی ملتهای منطقه به صهیونیستها و نیز گرایش کشورهای این منطقه به جمهوری اسلامی ایران ،این سیاست را با چالش مواجه ساخته چنانکه سفر مقامات این رژیم به منطقه با تظاهرات ضد صهیونیستی همراه شده است.