بصیرت:واردات بی رویه کالاهایی که مشابه آن در کشور تولید می شود، هر چند که برای رقابت مفید به نظر می رسد اما به گفته صاحب نظران این موضوع می تواند توسعه اشتغال و رونق تولید را با مشکل مواجه کند.
این در حالی است که واردات بی رویه کالا به کشور، یکی از موانع کار مضاعف برای استفاده حداکثری از توان داخلی است.
شواهد می گوید؛ واردات بی رویه کالا از کشورهایی چون کره، چین و... طی سالهای اخیر لطمات جبران ناپذیر زیادی بر پیکره اقتصاد کشور زده است.
این مسأله که امروزه به یکی از معضلات اقتصادی تبدیل شده است تا به آنجا پیش رفته است که وزیر صنایع و معادن به عنوان سکاندار بخش صنعت و معدن، از واردات بی رویه کالا به کشور انتقاد کرده است.
از این رو برخی از صاحب نظران بر این عقیده اند که بایستی در سال همت مضاعف، کار مضاعف از واردات بی رویه که دشمن سرمایه گذاری به شمار می آید به شدت پرهیز گردد و این مجال به مدیران صنعتی داده شود که از حمایت سرمایه گذاری دلسرد نگردند.
مهندس حسین قنبری، رئیس هیأت مدیره کانون انجمن های صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان صنعتی و معدنی خراسان رضوی که چنین دیدگاهی دارد، با بیان اینکه حمایت از تولید زمینه کار مضاعف در جامعه را فراهم می سازد، می گوید: واردات بی رویه کالاهای خارجی یکی از موانع رونق گرفتن صنعت است.
وی با بیان اینکه شرایط تولید و رقابت میان تولیدکنندگان داخلی و خارجی برابر نیست، ادامه می دهد: تولید ملی می تواند زمینه های اشتغال را در کشور افزایش دهد و در نتیجه منجر به ایجاد ثروت و استقلال بیشتر در بخشهای مختلف اقتصادی، سیاسی و اجتماعی شود ضمن آنکه تولید به معنای ارزش نهادن به منافع ملی کشور است.
وی می افزاید: زمانی که تولیدکنندگان همواره با واردات کالای خارجی و با تعرفه پایین مواجهند، حتی اگر قانون حداکثر استفاده از توان داخلی نیز اجرایی شود تأثیرگذار نخواهد بود.
وی با بیان اینکه دستگاه های مجری و دولت می توانند با اتخاذ تمهیدات مناسب و مکانیزم های لازم شرایط برابری را برای رقابت تولیدکنندگان داخلی و خارجی فراهم نمایند، تصریح می کند: از سوی دیگر به نظر می رسد رسالت رسانه ها باید متوجه تولید داخلی که تضمین کننده توسعه و اشتغال است باشد از این رو بایستی به موضوع ممنوع کردن تبلیغ کالاهای خارجی توجه ویژه ای شود.
وی ادامه می دهد: در حال حاضر با وجود اینکه بسیاری از کالاهای ایرانی توانایی رقابت با محصولات مشابه خارجی را دارند، شاهد واردات بسیاری از کالاهای فاقد کیفیت خارجی هستیم که بدون برخورداری از استانداردهای لازم، به راحتی راهی بازارهای کشور می شوند.
مهندس قنبری می گوید: در شرایط فعلی به دلیل رکود بازار لوازم خانگی، انبارهای تولیدکنندگان مملو از محصولا ت تولیدی بوده و این در حالی است که افزایش واردات بی رویه کالاهای خارجی انگیزه و تنوع تولید را در تولیدکنندگان لوازم خانگی کاهش داده و این امر در کاهش تولیدات این بخش تأثیر زیادی دارد.
در همین باره رئیس خانه صنعت و معدن نیز معتقد است: واردات بی رویه کالا به کشور، تهدیدی برای توسعه اشتغال محسوب می شود به طوری که پایه های اقتصاد را متزلزل می کند.
هادی غنیمی فرد تصریح می کند: هم اکنون واردات بی رویه کالاهای خارجی منجر به بیکاری تعداد زیادی از کارگران شده است.
وی یادآور می شود: با این حال ورود کالا به میزان کم بطوری که بتواند رقابت پذیری کالاهای ساخت داخل را افزایش دهد به نفع تولید داخلی است.
وی تأکید می کند: در صورتی که تولید در کشور رونق گیرد بطور یقین ورود بی رویه کالا به کشور نیز محدود خواهد شد.
از سوی دیگر به گفته برخی از دست اندرکاران این بخش با وجودی که بسیاری از کالاهای ایرانی اکنون قابل رقابت با محصولات مشابه خارجی هستند اما همچنان واردات این کالاها که مانعی بر سر کار مضاعف است، ادامه دارد.در این باره، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نخستین نطق پیش از دستور خود در سال 89 با اشاره به توجه مقام معظم رهبری به تولیدات صنعتی کشور و سفارش ایشان بر این نکته که از آسان گیری در واردات اعم از مصنوعات و تولیدات کشاورزی، پرهیز شود، گفته بود: این راهبردی اساسی برای استقلال کشور ماست و مجلس شورای اسلامی پیشقدم در بازنگری و ساماندهی این امر خواهد بود.
اما آنچه بیش از هر چیز دیگر موجب نگرانی مخالفان واردات بی رویه شده است، تبلیغ و معرفی تولیدات خارجی است که نمونه های داخلی آن با کیفیتی عالی در اختیار مشتری قرار می گیرد، اما به جهت تبلیغات پرطمطراق کالاهای خارجی مصرف کنندگان دیگر میل و رغبتی به تولید داخل نشان نمی دهند.همانطور که رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز با هشدار درباره تبلیغات کالاهای خارجی در کشورمان معتقد است؛ تبلیغات کالاهای خارجی همه شهرهای ما را فرا گرفته است و در چنین شرایطی، صحبت از تولید داخلی جای نگرانی دارد! این در حالی است که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی معتقدند «تولید» موتور محرکه توسعه اقتصادی کشور است.
با این حال بعضی از دست اندرکاران صنعت بی میلی و احساس بی نیازی تولیدکنندگان را به امر تبلیغ یکی از چالش های موجود می دانند.
در مقابل، برخی دیگر بر این باورند که ریشه چنین احساسی را باید در رقابتی نبودن فرآیند تولید و کسب و کار در کشور جستجو کرد.
امیر روحپرور-