تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۸۹ - ۰۹:۳۸  ، 
کد خبر : ۱۵۰۶۴۴

نقض حقوق بشر توسط مدعیان حقوق بشر

اشاره: انتشار تصاویر ضرب و جرح نوجوانان عراقی توسط نظامیان انگلیسی بار دیگر پوچ بودن ادعای مدعیان حقوق بشر را ثابت کرد. اقدامی که بار دیگر مساله شکنجه عراقی‌ها را در زندان ابو‌غریب زنده کرد. حوادثی که تنها گو‌شه‌ای از جنایات نظامیان اشغالگر در عراق است. دکتر سعادتیان کارشناس مسائل بین‌المللی و استاد دانشگاه در گفتگو با ما به بررسی این موضوع می‌پردازد.

* در حالی که غربی‌ها از نقض حقوق بشر در کشورهای دیگر سخن می‌گویند خود به طور گسترده حقوق انسان‌ها را در عراق نقض می‌کنند. چرا افکار عمومی جهان به این موضوع واکنش نشان نمی‌دهد؟
** این سوال بدان معنا نیست که اگر کسی نقض حقوق بشر را پذیرفته باشد و نسبت به آن اعتراضی نکند آن را رد کرده است. باید گفت بنا بر اصول اولیه اخلاق بشری همه تکلیف دارند تا در این مورد تذکر دهند و نسبت به آن انتقاد داشته باشند اما اگر کسی در مورد آن تذکر نداد به معنای نپذیرفتن آن نیست. اما در مورد این که چرا نهادها و سازمان‌های بین‌المللی متولی حقوق بشر نسبت به این امر اعتراضی ندارند سوالی است که باید از آنها پرسیده شود؟ باید پرسید که چرا این سازمان‌ها نسبت به کشورهای صاحب رای و قدرت سکوت کرده و واکنشی از خود نشان نمی‌دهند؟ البته این که اخبار از سوی رسانه‌‌های غربی منتشر و تصاویر آن پخش می‌شود خود حکایت از اعتراض به این امر دارد رده همان‌گونه فعالیتی نیز وجود دارند که نسبت به این امر اعتراض کنند و این گونه نیست که همه افکار عمومی نسبت به این امر سکوت کرده و خاموش بمانند. در عین حال باید توجه داشت که اعتراض افکار عمومی به یک امر به یک میزان نیست و بسته به نوع شرایط حاکم اعتراض‌ها متفاوت است.
* انتشار تصاویر جدید بد رفتاری نیروهای انگلیسی با نوجوانان عراقی با واکنش سرد تونی‌بلر مواجه شد، اما انتشار این تصاویر در داخل عراق چه تأثیری می‌گذارد؟
** متاسفانه عراقی‌ها همه روزه شاهد موج انفجارات مهیب و اقدامات ضد‌انسانی نیروهای باقی مانده امنیتی رژیم صدام هستند و از سوی دیگر توسط نیروهایی که به اصطلاح نگهبان و حافظ تامین امنیت آنها محسوب می‌شوند نیز مورد تعرض قرار می‌گیرند و خشونت علیه شهروندان خود را می‌بینند و مقاومت آنها در برابر بیگانگان خود شاهدی بر رفتار آنهاست. اما در این مورد اگر چه رفتار بلر و عملکرد وی سرد بود اما این دلیل بر آن نخواهد بود که افکار عمومی جهان از این امر ساده بگذرند. واکنش رسانه‌ها و حتی دولتی بی‌بی‌سی نیز دلیلی بر این مدعاست و هر گروهی بر حسب منافع نهادهای سیاسی خود بر این امر واکنش متناسب نشان می‌دهد.
* سازمان ملل اعلام کرده که آمریکا حقوق انسان‌ها را به طور گسترده نقض و به نقض حقوق بشر در زندان گوانتانامو و عراق اعتراف کرده است، نقش رسانه‌های گروهی برای انعکاس واقعیت‌ها چیست؟
** در تعریفی که برای حقوق بشر می‌شود سیستم رفاه نیز تعریف می‌شود که بر اساس آن توجه زیادی با اقشار ضعیف جامعه شده و حقوق آنها رعایت می‌شود. اما در سیستمهایی که نظام آزاد برقرار است تمامی افراد باید تلاش کنند که خود را در آن به دلیل حضور چرخهای قدرتمند حفظ نمایند. در آمریکا چون سیستم باز و سرمایه‌داری حکومت می‌کند دولت نقض گسترده‌ای را در خصوص حقوق بشر و رعایت رفاه عمومی اعمال می‌کند و متاسفانه بنابر سیستم واکنشی شاید و باید وجود ندارد چه بسا شاهد تجاوزات خاص دستگاه‌های امنیتی و غیره بوده‌ایم که رسانه‌ها در خصوص آنها گزارش‌های بسیاری داده‌اند و حتی فیلمهای بسیاری در این باره ساخته شده و این امر در خود آمریکا منتقدان فراوانی دارد . این طور نبوده که رسانه‌ها در این باره بیکار نشسته و انعکاسی نداشته باشند باید گفت این انتقادات در رقابت‌های سیاسی بیشتر بوده و شدت بیشتری می‌گیرد چه در خصوص عملکرد اروپا و آمریکا و چه عملکرد غرب و شرق و انتقادات رسانه‌ها و دولتها و حتی بررسی اتهامات از سوی دولتهای مستقل مانند ایران.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات