
آمریکا هر سال گزارشهای خاص و هدفمند خود را درباره وضعیت حقوق بشر در اکثر کشورها منتشر میکند، اما نکته مهم این است که خود این کشور بزرگترین ناقض حقوق بشر در جهان است.
وزارت خارجه آمریکا هر سال گزارشی طولانی را درباره وضعیت حقوق بشر در اکثر کشورهای جهان منتشر میکند که در آن به بهبود وضعیت حقوق بشر در برخی کشورها و بدتر شدن آن در برخی دیگر کشورها اشاره میکند. در این باره دو نکته قابل تامل است؛ نکته نخست اینکه نقض حقوق بشر در آمریکا همیشه عمق و وسعت بیشتری نسبت به دیگر کشورها داشته و دیگر اینکه این کشور از مقصر جلوه دادن دیگران در حقوق بشر به عنوان ابزاری سیاسی بهره میبرد.
گرچه "کاندولیزا رایس" وزیر خارجه سابق آمریکا یکبار در هنگام ارائه گزارش سالانه حقوق بشر وزارت خارجه به وجود نقض حقوق بشر از سوی آمریکا اذعان کرد، اما این اذعان پس از انتقادات شدیدی صورت گرفت که از محافل گوناگون سیاسی و حقوقی بر این کشور وارد میشد. این کشور در طول چند دهه گذشته بویژه پس از یازده سپتامبر با استقاده از تئوری مبارزه با تروریسم توانسته است رکوردی بی سابقه را در نقض حقوق بشر بویژه در خارج از مرزهای خود باقی بگذارد.
یکی از فعالان سیاسی در آمریکا در گفتگو با خبرگزاری مهر ضمن تائید نقض حقوق بشر در آمریکا در این باره میگوید: حقوق بشر در آمریکا در همه اقشار و از سوی ناقضین گوناگون نقض میشود.
رئیس کمیسیون حقوق بشر اسلامی انگلیس نیز دولت آمریکا را به عنوان بزرگترین ناقض حقوق انسانها در جهان معرفی میکند و میگوید: ایالات متحده از موضوع حقوق بشر بهرهبرداری سیاسی میکند.
وی میگوید: گرفتن ژست قهرمان حقوق بشر توسط دولت آمریکا کاملا مضحک و ریاکارانه است و رسانههای مسئول و سازمانهای مدافع حقوق بشر باید واقعیات موجود را در این زمینه برای افکار عمومی جهان تبیین کنند. فهرست اقدامات ضد حقوق بشری آمریکا و نقض حقوق منتقدان و مخالفان واشنگتن در سراسر جهان به قدری طولانی است که نمیتوان براحتی آنها را احصاء کرد.
شکنجه و بدرفتاری؛ غرق مصنوعی
عفو بین الملل در گزارشی درسال 88 درباره نقض حقوق بشر در داخل و خارج از مرزهای آمریکا دیدگاه این کارشناسان را تائید میکند.
این نهاد بینالمللی درگزارش خود با اشاره به شکنجه زندانیان در زندانهای آمریکا در خارج از خاک این کشور مینویسد: آمریکا همچنان به رفتارهای خشن، غیر انسانی و دون شان انسانها با بازداشتیها ادامه میدهد.
در این گزارش آمده است: در نشست بررسی سنا "مایکل هایدن" مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) از پیچیدهتر شدن تکنیکهای بازجویی سخن به میان میآورد و علنا از تکنیک "غرق مصنوعی" به عنوان یکی از تکنیکهای جدید پرده بر میدارد.
گرچه نقض حقوق بشر در فراسوی مرزهای آمریکا بسیار برجسته است، اما این کشور در داخل خاک خود هم از این اقدام ابایی ندارد. دیدهبان حقوق بشر در بخش دیگری از این گزارش از رفتار پلیسهای آمریکا با سیاه پوستان انتقاد کرده و به نمونههایی از این بدرفتاری در ایالتهای آمریکا از جمله شیکاگو اشاره میکند.
عدم اجازه به زندانیان ملیتهای خارجی برای دیدار با خانواده هایشان از دیگر اتهاماتی است که سازمان حقوق بشر بر آمریکا وارد میکند و مینویسد: هزاران زندانی در سلولهایی با امنیت بالا برای مدتی طولانی زندانی شدهاند و رفتار با آنها غیر انسانی و خشن است.
سازمان عفو بین الملل مینویسد: "رنه گونزالس" و "ژراردو هرناندز" دو شهروند کوبایی که در آمریکا در زندان بسر میبرند همچنان از دیدار با همسرانشان محروم هستند و همسران این دو زندانی روادید برای ورود به این کشور و دیدار با زندانیان دریافت نکردهاند.
استفاده از اسلحههای شوک برقی از دیگر اتهاماتی است که نهادهای سازمان ملل بر آمریکا وارد کردهاند.
بر اساس گزارش HRW در یک نمونه دراین باره 59 نفر بر اثر استفاده از شوکهای الکتریکی کشته شدند و تعداد فوت شدگان بر اثر این روند از سال 2001 تاکنون به 346 نفر رسیده است.
تبعیض شیوه دیگر برای نقض حقوق بشر
اعمال تبعیض در جامعه آمریکا از دیگر موارد نقض حقوق بشر در این کشور از سوی دیدهبان حقوق بشر اعلام شده است. در گزارشی که در اردیبهشت ماه سال گذشته در ایالات متحده منتشر شد "کمیته رفع تبعیض سازمان ملل" نگرانیهای خود را در این باره از جمله در رابطه با نیروهای انتظامی، و ادامه نابرابری نژادی در سیستم قانون بزهکاری آمریکا اعلام کرد. در این گزارش این نهاد بینالمللی خواستار پایان دادن به حبس ابد کودکان بدون وثیقه که به شیوهای نامناسب اقلیتهای نژادی و قومی را تحت تاثیر قرار داده شده است.
کمیته نگرانی عمیق خود را از اقلیتهای قومی و نژادی در آمریکا بویژه سیاه پوستان و لاتین تبارها که گفته میشود در شرایط نامناسبی در مناطق حاشیهای زندگی میکنند اعلام کرده است.
فرصتهای شغلی ناکافی، دسترسی ناقص آنها به تجهیزات بهداشتی، مدارس کم تجهیزات، از دیگر نمونههای رفتار تبعیض آمیز علیه رنگین پوستان اعلام شده است.
نابرابری نژادی و جنسی، مرگ و میر بالای کودکان و مادران، خشونت علیه زنان و رنگین پوستان از دیگر موارد و نمونههای نگرانی عنوان شده است.