* با تشکر از فرصتی که برای این گفت وگو در اختیار ما گذاشتید، در ابتدا در رابطه با مأموریت های معاونت سیاسی توضیح بفرمایید؟
** ضمن گرامیداشت ایام شهادت استاد بزرگ، علامه مرتضی مطهری و هفته بزرگداشت مقام معلم و تکریم از علم، معنویت و آموزش.
سپاه پاسداران در این ایام در راستای تکریم جایگاه و مقام علم و تعلیم و تعلم و تربیت از مجموعه بخش هایی که در حوزه تعلیم و تربیت و آموزش فعالیت می کنند، قدردانی می کند. از جمله، مربیان، معلمان، اساتید، هادیان سیاسی و دست اندرکاران این امر. معاونت سیاسی سپاه نیز در این حوزه یکی از دست اندرکاران امر آموزش و تربیت است که با توجه به مأموریتی که دارد به وظایف معین و پیش بینی شده در حوزه بینش سیاسی و بصیرتی می پردازد که این مهم را از طریق برنامه هایی که طی سال به اجرا می گذارد به انجام می رساند.
با توجه به سوالی که پرسیدید لازم است، فعالیت های معاونت سیاسی را در چند حوزه به عرض برسانم. یک حوزه مربوط به زیرساخت های حوزه اندیشه ای و بصیرتی و ایجاد ظرفیت های لازم برای تحقق وظایف و مأموریت ها اعم از ایجاد ساختارها و نوشتن طرح ها و پیشنهادها و تصویب برنامه ها، بودجه و تأمین امکانات و تجهیزات سخت افزاری لازم است.
حوزه دوم مربوط می شود به منابع انسانی و سرمایه های انسانی کار. در این حوزه دو بخش عمده وجود دارد؛ یکی بخش مدیران و کارکنان مجموعه های سیاسی در معاونت، نیروها، سپاه های استانی، نواحی و سایر رده ها که در قالب ساختار و سازمان مربوطه گنجانده شده اند و دیگری، بخش مربوط به هادیان سیاسی است که از توانمندی های موجود در بسیج، سپاه و حتی خارج از این مجموعه ها هم استفاده می شود که این ها در قالب شبکه هادیان سیاسی سازماندهی می شوند که تاکنون موفق شده ایم در سپاه پنج هزار نفر و در بسیج 10 هزار نفر را شناسایی کنیم و از توانمندی های آنها در برنامه های مختلف استفاده کنیم.
که از ظرفیت های آنها در حوزه پژوهش و تحقیق استفاده می کنیم ولی عمدتاً هادیان سیاسی در حوزه تدریس، کلاس داری و سخنرانی کارکرد دارند.
حوزه دیگر فعالیت های معاونت مربوط می شود به نشریات و مکتوبات که در این بخش هم به تناسب مخاطبان سعی شده است نشریات متعددی تهیه شود که فرماندهان، مسئولان، بدنه کارکنان سپاه، خانواده کارکنان، بازنشستگان و بسیج را شامل می شود.
در حوزه سپاه برای فرماندهان، بولتن رویدادها و تحلیل و بولتن اخبار ویژه به تناسب رده بندی تهیه و ارسال می شود. برای مجموعه کارکنان هم به صورت روزانه، نشریه اخبار و تحلیل های روزانه تهیه و در سطح تمامی رده ها توزیع می شود که رده های بسیج و حتی سایر رده های نیروهای مسلح و برخی مجموعه های خارج از سپاه نیز از آن استفاده می کنند.
هفته نامه صبح صادق نیز به عنوان گسترده ترین نشریه سپاه و بسیج از دیگر تولیدات معاونت سیاسی است که بحمدالله جای خود را در مجموعه پیدا کرده و مورد استفاده کارکنان، بسیجیان و اقشار مختلف قرار می گیرد. در حوزه تحقیق و پژوهش های سیاسی، فصلنامه مطالعات سیاسی روز تهیه و منتشر می شود. در فضای مجازی هم سایت بصیرت به مأموریت ارائه اخبار و تحلیل های تولیدی معاونت سیاسی و اطلاع رسانی به فعالیت می پردازد و تولیدات مکتوب معاونت را به شکل الکترونیکی ارائه می کند. در حوزه سازمان بسیج مستضعفین همکاران ما در نمایندگی ولی فقیه در این سازمان نشریات متعددی را تولید می کنند از جمله؛ میثاق، سراج، بسیجی و ...
در حوزه فعالیت های حضوری نیز دوره های آموزشی پیش بینی شده است. کلاس های سیاسی با هدف هدایت و توجیه کارکنان، خانواده ها و بسیجیان. همایش و نشست های مختلف سیاسی برای مجموعه نیروهای سپاه و بسیج، اجرای دوره هایی برای شبکه هادیان سیاسی به عنوان سرمایه انسانی در جهت تغذیه آنها که علاوه بر دوره ها و کارگاه هایی که برای آنها داریم، نشریات مکتوب، سخن هادی و عضویت ویژه در سایت بصیرت را برای آنها داریم. به طور کلی همه سعی و فعالیت ما در جهت ارتقای سطح بصیرت کارکنان است.
* فعالیت هایی که اشاره فرمودید عمدتاً فعالیت های روزمره معاونت است، با توجه به طرح تحول و تعالی در سپاه، برنامه های تحولی و جدید معاونت سیاسی سپاه چیست؟
** بله همانطور که اشاره کردید مجموعه این فعالیت ها سالیان متعدد در حال اجرا است و با توجه به حجم عظیم توطئه ها و پیچیدگی های سیاسی به وجود آمده خصوصاً فتنه های رخ داده در گذشته یا فتنه های پیچیده پیش رو و با توجه به تهاجم و جنگ نرم همه جانبه دشمن به خصوص درحوزه های فرهنگی، سیاسی و حتی اقتصادی، اقتضا این است که پاسداران و بسیجیان که همواره پیشتاز و پیشگام در مقابله با این هجمه ها هستند از سلاح بصیرت قوی و بالایی برخوردار باشند، چرا که شاید برنامه هایی که عرض شد کفایت نکند. با همین نگاه سعی شد با ایجاد و طراحی یک برنامه تحولی و جدید نسبت به این امر، فعالیت هایی را داشته باشیم که برنامه تحولی مبتنی بر نیازهای جدید و با توجه به انتظارات و تدابیر و رهنمودهای فرمانده معظم کل قوا حضرت آیت الله العظمی امام خامنه ای(دامت ظله العالی) نوشته شد که در ادامه عرض می کنم.
* این برنامه در چند دسته کلی تقسیم بندی می شود.
** با توجه به برنامه های تحولی در سپاه که بحث قدرت تحلیل بالا، بصیرت نافذ و عمل انقلابی به موقع را در نظر دارد، برنامه های معاونت سیاسی هم باید این هدف را نشانه گیری کند و متناسب با آن، برنامه ریزی صورت گیرد. در این راستا، دو مأموریت در دستور کار قرار گرفته است که در حال تهیه طرح ها و برنامه و تصویب آن هستیم و امیدواریم امسال بتوانیم این برنامه ها را به اجرا در بیاوریم. اولین برنامه، ارتقا و بهینه سازی شبکه هادیان سیاسی است که با استفاده از تمام ظرفیت هادیان به صورت هدفمند و نهادینه شده صورت می گیرد که هم به لحاظ کیفی و هم به لحاظ کمی، از ظرفیت هایی بیشتر از گذشته استفاده می شود که برای این منظور، با شناسایی و دسته بندی مخاطبان به ازای هر 50 یا حتی 25 نفر- بسته به توانایی هادی سیاسی دارد - یک هادی در نظر گرفته می شود که وی وظیفه هدایت و نیز ارتباط دو سویه با مخاطبان خود را در جهت هدایت سیاسی، طرح سوالات و پاسخ به شبهات و روزآمد کردن مخاطبان از نظر سیاسی و بصیرتی خواهد داشت که البته تغذیه علمی و آموزشی خود هادی هم در برنامه است. به این هادی ها، هادیان همراه گفته می شود. برنامه دوم بالا بردن ظرفیت ها و نیز کمک به هادیان و مجموعه برنامه های آموزشی، تربیتی و مشارکتی است که در تمام دوره های سپاه از بدو خدمت تا پایان خدمت و حتی برای بازنشستگان وجود دارد.
طرح دوم، طرح بصیرت است که هدفش «هر پاسدار یک هادی سیاسی» است. در یک فرایند مشخص تمامی پاسداران صاحب قدرت تحلیل سیاسی می شوند و هر کدام به تنهایی یک هادی سیاسی هستند که در مواجهه با پدیده های مختلف سیاسی اقدام به هدایت سیاسی می کنند.
برنامه تحولی دیگر شبهه زدایی سیاسی است. همانطور که می دانید یکی از ابزار هجوم نرم و عملیات روانی دشمن شبهه پراکنی است. به جهت اینکه پاسداران در این جنگ دچار انحراف و تردید نشوند و بتوانند از مجموعه برنامه ها بهره لازم را ببرند، احساس شد این برنامه کافی نیست و اقناع کنندگی کامل ندارد، پس یک جایی باید برای مراجعه وجود می داشت تا اگر فردی شبهه و سوالی دارد بیاید و طرح شبهه کند و کسی که می خواهد رفع شبهه کند طبیب گونه حرف هایش را بشنود و پاسخ دهد، لذا طرح کلینیک سیاسی- البته این اسم برای تقریب ذهن بیان می شود- را ارائه دادیم که در حوزه شبهه زدایی و رفع بیماری های فکری، اندیشه ای و شبهات سیاسی راه حل مناسبی است. البته در این زمینه حفظ حرمت ها و رازداری را هم حتماً لحاظ کرده ایم که هر کسی به راحتی بتواند حرف خود را بزند.
حضرت آقا رهنمودی دارند مبنی بر اینکه شبهات سیاسی مثل ریگ هایی در مجاری ذهن است و اگر کسی بیاید این ریگ ها را از بین ببرد راه باز خواهد شد، اما اگر این ریگ ها بماند و رسوب کند موجب مشکلات اندیشه ای و سیاسی می شود. بر همین اساس، کانون های مشاوره سیاسی و مکانی برای مراجعه افراد در نظر گرفتیم که امسال در چند نقطه به صورت آزمایشی اجرا می شود و پس از رفع کاستی ها از سال آینده به شکل سراسری به اجرا در می آید. حتی پیش بینی طرح مسائل به صورت غیرحضوری و الکترونیکی هم شده است.
طرح دیگر در زمینه تولید فکر و اندیشه است که این را هم بر اساس رهنمود امام خامنه ای در راستای جنبش نرم افزاری و نهضت تولید علم داریم. ما منابع عظیمی داریم که با مراجعه به آن می توانیم دست به تولید علم بزنیم که متأسفانه امروز به جای توجه به آنها تنها دست به ترجمه اندیشه های غربی می زنیم، لذا سعی داریم ضمن تولید فکر و اندیشه، تئوری و نظریات دینی آن را ترویج کنیم که این مسئله با توجه به روند بیداری اسلامی و الگوخواهی مسلمانان این کشورها از جمهوری اسلامی اهمیت دو چندان دارد.
سپاه به اقتضای مأموریت انقلابی خود در جهت کمک به اهداف انقلاب لازم بود که در این حوزه ورود پیدا کند، لذا مرکزی به عنوان اندیشکده تولید فکر به وجود آوردیم که اساسنامه و طرح آن نوشته شده و با تصویب مسئولان و فرماندهان و مراکز ذی ربط در حوزه علمی به اجرا درخواهد آمد.
مأموریت دیگر بحث گفتمان حضرت امام(ره) و انقلاب اسلامی در حوزه نظریه پردازی ترویج آن در سطح سپاه و بسیج است که فعالیت هایی در این زمینه انجام شده است که جهت تکمیل این موضوع در سطح همه مخاطبان تا انتهای سال 91 فعالیت هایی صورت خواهد گرفت.
در زمینه تحول هم یک نکته دیگر عرض کنم آن هم استفاده از تجربه پیشکسوتان مجموعه و صاحب نظران است که می تواند در غنابخشی و رشد و تحول تأثیر چندین برابری داشته، باشد یعنی با یک نیم نگاهی به گذ،شته نگاه های جدید را بر اساس واقعیت و نزدیک تر به آن طرح ریزی کنیم. تشکیل اتاق فکر در سطح رده ها، نیروها و سپاه های استانی را در برنامه داریم که البته در معاونت سیاسی سپاه و بسیج فعالیت هایی صورت گرفته و تسری می یابد.
در بحث نشر هم سعی داریم علاوه بر غنا و توسعه کار در محتوا و مطلب (که بحمدالله همین الان هم در نشریاتی چون صبح صادق به خوبی عیان است) به کادرسازی و آموزش و تربیت نیرو برای تسری این فعالیت در سطح استان ها بپردازیم. تا چنانچه نیاز شد بتوانند با استفاده از تجربه های بسیار ارزشمند و تخصص دوستان به فعالیت بپردازند.
* در پایان اگر نکته و سخنی دارید، بفرمایید.
** لازم است ضمن تشکر از شما، از همه همکاران خود در معاونت تشکر کنم و تشکر ویژه از نماینده محترم ولی فقیه در سپاه و هیئت رئیسه محترم نمایندگی و نیز فرمانده محترم کل سپاه و هیئت رئیسه فرماندهی داشته باشم که ما را در اجرای این مأموریت پشتیبانی و حمایت کرده اند و می کنند و از هیچ گونه کمکی دریغ نکرده اند.
و به روح استاد و اندیشمند فقید علامه شهید مطهری هم در آستانه شهادت ایشان درود می فرستیم که بنا به فرمایش حضرت امام(ره) همه اندیشه های ایشان برای ما قابل استفاده است و به روزرسانی آن بسیاری از مشکلات ما را پاسخ می دهد.