صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۲  ، 
کد خبر : ۲۳۹۴۸۰

انتخابات و فرصت تحول


رضا گرمابدرى
برگزاری دور دوم انتخابات مجلس نهم چند نکته قابل توجه داشته و دارد:
1- حضور مردم؛ مدت ها پیش از برگزاری مرحله اول انتخابات در 12 اسفند 90 رسانه‌های بیگانه و ضدانقلاب های داخلی و خارجی برای تأثیرگذاری بر روند انتخابات و به ویژه میزان مشارکت مردم، حجم مطالب و تبلیغات شان را به شکل چشمگیری افزایش دادند. در چنین مواقعی که هزینه ترین کار و پرسودترینش تحریم انتخابات است. محمل و ابزار اصلی تحریم رسانه است که به وفور در خدمت نظام استکباری و ایادی آن است و به سبب تمرکز و پیوستن به یک روند جاری به هزینه ویژه و سنگینی نیاز ندارد در عوض چنانچه درباره کشوری مانند ایران اجرا شود و به نتیجه برسد منافعش برای تحریم کنندگان بسیار زیاد است، زیرا می توانند با چماق کاهش مشارکت و ضرباتی که با آن بر نظام وارد می کنند، لطمات زیادی به نظام بزنند و سبب مشکلات سختی شوند. درک صحیح و اشراف کامل و دقیق مردم ایران به هر آنچه که به نوعی در ارتباط با انتخابات و سود و زیان آن بود، موجب شد تا مردم با حساسیت تمام مسائل انتخابات را تعقیب و در نتیجه یابی اعتنایی کامل به تبلیغات دشمن و دقیقاً بر خلاف خواسته آنها عمل کنند و انتخابات باشکوه و کم نظیری را رقم بزنند.
مایش تمام عیار بصیرت مردم در دور اول باعث شد تا آنها بیش از این آبروی نداشته خود را نبرند و ورود پر رنگی در انتخابات دور دوم نداشته باشند. آنها می دانستند معمولاً در دور دوم بیشتر، کسانی در انتخابات شرکت می کنند که دارای التزام و احساس مسئولیت بیشتری هستند و بسیار کمتر تحت تأثیر تبلیغات معاندانه قرار می گیرند، با این حال بر حسب عادت و شدت کینه ورزی برخی از رسانه های بیگانه، شیطنت های بی حاصلی کردند، اما راه به جایی نبردند. در نهایت این مردم بودند که برخلاف تصور و تجربه ای که از دور دوم انتخابات های گذشته وجود داشت، مشتاقانه تر و پرتعدادتر به پای صندوق های رأی آمدند و بار به مقصد نرسیده را به محل استقرار رساندند.
2- بازتاب در رسانه های بیگانه؛ رسانه های بیگانه که در دور اول انتخابات تمام تیرهای شان به سنگ خورده بود و چندان مایل نبودند تا آن را برای بار دیگر در دور دوم انتخابات تجربه کنند؛ یا چشمان شان را بر روی انتخابات بستند و از آن گذشتند و یا اینکه به حضور پرشور مردم در پای صندوق های رأی که همیشه از ارکان اصلی و موضوعات مهم انتخابات است، بی اعتنایی کردند و به مسائل بی اهمیت و موارد اختلاف افکن پرداختند و در نهایت هم تلاش کردند تا انتخابات را سرد نشان دهند. رادیو فردا در گزارشی، انتخابات را «یکی از کم رونق ترین انتخابات ادوار مجلس» ارزیابی کرد و مدعی عدم مشارکت مردم شد. سایت فارسی بی بی سی هم در تحلیلی تلاش کرد آمار حاکی از میزان مشارکت مردم را زیرسوال ببرد. دویچه وله نیز بحث انتخاباتی اش را بر وضعیت و رفتار دو گروه اصلی انتخابات یعنی؛ جبهه اصولگرایان و جبهه پایداری انقلاب اسلامی متمرکز کرد و نوشت: «جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پایداری انقلاب اسلامی، دو جریان اصلی اصولگرای حاضر در انتخابات یکدیگر را به بد اخلاقی، دروغگویی و انحراف از ارزش های انقلاب اسلامی متهم کردند.»
3- ترکیب مجلس جدید؛ یکی از مباحث جدی و اساسی پس از تشکیل هر مجلس جدیدی که به دنبال انتخابات تشکیل می شود، ترکیب آن مجلس است درباره مجلس نهم می توان گفت که حدود نیمی از نمایندگان آن افراد جدید هستند.
بررسی افراد جدید و افراد بازمانده از راه یافتن به مجلس به شناخت تغییر ذائقه رأی دهندگان و یا خروج نمایندگان حذف شده از مسیر دلخواه رأی دهندگان، کمک درخوری می کند که نتیجه آن می تواند مورد استفاده نمایندگان مجلس نهم قرار گیرد، به احتمال بسیار زیاد، آن بخش از نمایندگان جدید مجلس که منسوب به گروه های سیاسی هستند با پیوستن به دیگر نمایندگان گروه متبوع در چارچوب دیدگاه ها و مواضع آن گروه عمل می کنند، اما در این میان، نقش نمایندگان مستقل ویژه است و از آنجایی که انجام کارهای مهم در مجلس در رابطه با لوایح و طرح ها علاوه بر داشتن قدرت اثبات و دفاع به زمینه و یارگیری هم نیازمند است و امکان اینکه فردی هر چند قوی بتواند به تنهایی کاری را پیش ببرد، کم است. معمولاً نمایندگان مستقل، این آمادگی را دارند که به گروه های سیاسی دارای سابقه و تشکیلات قدرتمند در مجلس بپیوندند و گروه های سیاسی هم چه در داخل و چه در خارج مجلس مایلند و تلاش می کنند که آنها را به خود جلب کنند.
بر اساس برخی آمار، حدود یک چهارم نمایندگان مجلس نهم را مستقل ها تشکیل و چنانچه آنها انگیزه و رهبری قوی برای تشکیل فراکسیون را نداشته باشند و گرایش بیشتر آنها به پیوستن به گروه های حاضر در مجلس باشد می توانند ترکیب مجلس و وزن گروه های سیاسی آن را تغییر دهند. احتمالاً پس از تشکیل مجلس نهم در 7 خرداد، اولین رایزنی های فشرده و ارزیابی ها مربوط به همین موضوع است و وضعیت آن در چند هفته اول مشخص می شود.
4- وضعیت گروه های سیاسی اصلی؛ برجسته ترین ویژگی مجلس نهم در بحث گروه های سیاسی، شکل گیری جبهه پایداری و رقابت درون طیف اصولگرایان است. در آستانه برگزاری انتخابات دور اول مجلس نهم، عدم توافق اصولگرایان درباره برخی مسائل منجر به شکل گیری دونام، جبهه متحد اصولگرایان و جبهه پایداری شد و این دو نام محورمباحث انتخاباتی شدند و در دور دوم، رقابت بین آن دو شدیدتر از دور اول ادامه یافت. حال که انتخابات پایان یافته و مردم از این انتخابات سربلند بیرون آمدند و دشمنان نظام پس از آن همه تلاش و دغل بازی، طعم تلخ شکست را چشیدند، پرسش بسیار اساسی این است که آیا رقابت بین این دو گروه ادامه می یابد و جنس مباحث مجلس که با تنوع دیدگاه ها و نظرات عجین است، رقابت آنها را بیشتر می کند و به مرور فاصله آنها از یکدیگر را نیز افزایش می دهد یا اینکه آنها پیش از ورود به صحن مجلس، لباس رقابت و متعلقات آن را از تن به در می کنند و با تقویت روحیه برادری و استعانت از خداوند برای انجام وظیفه خطیر نمایندگی مردمی که به عشق اسلام و داشتن ایرانی سربلند مجوز ورود آتی به مجلس را صادر کردند، پا به مجلس می گذارند؟ به نظر می رسد با تشکیل مجلس نهم، دوره سرنوشت ساز، حساس و مهم حیات سیاسی اصولگرایان به مفهوم کلی، نه یک و یا دو گروه سیاسی، آغاز می شود. این دوره برای همه عرصه های نظام در داخل و خارج اهمیت زیادی دارد و این گروه های سیاسی باید خودشان را برای انجام کارهای بزرگ و به یادماندنی آماده کنند. مبادا با کشیده شدن برخی رفتار ناصواب دوران رقابت انتخاباتی به مجلس، وظایف اصلی و ارزش این فرصت غنیمت فراموش شود و افراد و گروه های سرگرم امور اختلاف انگیز و بی فرجام گردند و مردم اسامی آنها را در فهرستی ثبت کنند که تصمیم دارند دور بعد آنها را حذف نمایند.
5- رابطه مجلس نهم و دولت؛ بررسی کارنامه روابط مجلس هشتم و دولت دهم بدون قضاوت درباره رفتار هر یک، رابطه ای نبود که نیاز امروز جمهوری اسلامی ایران را تأمین کند و فرصت ها را از دست ندهد و بر اطمینان و آرامش جامعه بیفزاید. یقیناً ادامه این رفتار، پذیرفتنی نیست و راه جلوگیری از ادامه آن، برخی تغییرات در مجلس جدید است که به شکل قهری با ترکیب مجلس نهم انجام می شود و برخی تغییرات هم لازم است که با بررسی و مطالعه دلسوزانه و همه جانبه امکان پذیر می شود. چنین بازنگری در عرصه دولت هم لازم است و احتمالاً تغییرات قهری در مجلس، زمینه بخشی از تغییرات را در دولت فراهم می کند و بخشی هم باقی می ماند که دولت برای جلب نظر مجلس و بهبود روابط، دولت باید آن را انجام دهد. به نظر می رسد تشکیل مجلس نهم با تغییر 05 درصدی نمایندگان، فرصت بسیاری مناسبی برای دولت و مجلس است تا بتوانند پرونده روابط مجلس هشتم با دولت نهم را ببندند و فصل جدید را برای خدمت به ملتی که مشتاقانه منتظر دستاورد حماسه اش است و حق کامل هم دارد، آغاز کنند تا همگان خود را در توسعه و پیشرفت ایران اسلامی سهیم بدانند و اینگونه نشود که مردم خود را در انجام وظیفه صادق و خالص و همیشه در صحنه بدانند که همین طور هم است و کم کاری ها، اختلافات، سنگ اندازی ها و هدر دادن سرمایه ها و فرصت ها را متوجه کسانی کنند که امانت مردم را آنگونه که باید، پاس نداشتند. رکن اساسی ولی نعمت بودن مردم فراموش نشود تا کارها به سامان آید. ان‌شاءالله

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات