فرهاد مهدوى
دقت و صراحت حضرت امام(ره) در واژه گزینی برای معرفی پدیده ها و جریان های سیاسی در زمانی که گفتمان انقلاب اسلامی با کمبود و محدودیت رسانه ای مواجه بود، می توانست در بصیرت دهی به نیروهای حزب اللهی در جبهه های جنگ و در مناطق مختلف کشور اثرگذار باشد و مردم در مسیر حمایت از انقلاب اسلامی دچار لغزش، خطا و سردرگمی نمی شدند.
* اساس تقسیم بندی غیرخودی از دیدگاه حضرت امام(ره)
1- اهمیت فرهنگ
بیشترین تقسیم بندی در زمینه غیرخودی را حضرت امام خمینی(ره) در زمینه فرهنگ و هویت ایرانی داشتند. از دیدگاه حضرت امام(ره) لایه های انحرافی اجتماع و سیاست نشأت گرفته از یک سرمنشأ فکری و فرهنگی است که با حمایت پنهان و آشکار غرب و شرق نظام اسلامی را مورد هجمه خود قرار داده اند.
2- هدف از جنگ هویتی با ایران
حضرت امام خمینی(ره) در بحبوحه جنگ سرد از نقشه جنگ هویتی غرب علیه ایران پرده برمی دارند و با بیانی شیوا هدف از مقابله دشمن را از بین بردن هویت می دانند.
ایشان می فرمایند: «نکته مهمی که همه باید به آن توجه کنیم و آن را اصل و اساس سیاست خود با بیگانگان قرار دهیم این است که به یقین آنان مرزی جز عدول از همه هویت ها و ارزش های معنوی و الهی مان نمی شناسند.»(1)
3- گروههای غیرخودی ضدهویت
حضرت امام خمینی(ره) گروه های مختلف غیرخودی که فعالیت تخریبی ضدهویتی دارند را با مصدرشان شناسایی و نام گذاری می کنند. عمده ترین گروه هایی که حضرت امام(ره) ماهیت واقعی و غیرخودی آنها را افشا می کنند عبارتند از:
1-3- روشنفکران: حضرت امام(ره) غیرخودی ترین گروه ضدفرهنگ را روشنفکران غرب زده و شرق زده می دانند که دارای موجودیت بسیار خطرناکی هستند؛ ایشان در این زمینه می فرمایند: «بدانید که روشنفکران اجیر شده بلایی بر سر مملکت شان آورده اند که تا متحد نشوید و دقیقاً به اسلام راستین تکیه ننمایید بر شما آن خواهد گذشت که تاکنون گذشته است.» (2)
2-3- ملیگرایان: ملی گراها یکی از گروه های غیرخودی بودند که حضرت امام همواره نسبت به خطر آنان هشدار می دادند و می فرمایند: «هان ای مسلمانان... تفرقه افکنان از قبیل آخوندهای جیره خوار و ملی گرایان بی خبر از اسلام و مصالح مسلمین را از خود برانید که]ضرر آنان[ از ضرر جهانخواران کمتر نیست.»(3)
3-3- ضدانقلاب: برخی از گروه های سیاسی که تلاش داشتند از طریق فرهنگی و مبارزه نظامی با جمهوری اسلامی مقابله کنند گروهک های ضدانقلابی بودند. اینان اگر چه در تلاش بودند که خود را حامی خلق، مردم و اسلام معرفی کنند، اما حضرت امام(ره) واژه ضدانقلاب را برای آنها انتخاب کردند و پاک سازی آنان را برعهده مردم گذاشتند.
حضرت امام(ره) در مورد حمایت از سرکوب ضدانقلاب در کردستان می فرمایند: «من تعجب می کنم که چرا اولیای امور از نیروی مردم غفلت می کنند؟ مردم خود حساب ضدانقلاب را می رسند و او را رسوا می کنند.»(4)
4-3- روحانی نماها: حضرت امام(ره) گروهی از روحانیون را که با سوءاستفاده از لباس روحانی به شاه و آمریکا خدمت و اختلافات داخلی را دامن می زنند، «روحانی نما» خطاب می کنند و صف آنها را از روحانیت راستین که هدف شان خدمت به اسلام و انقلاب است و در دل مردم نفوذ دارند، جدا می کنند. حضرت امام(ره) در این زمینه می فرمایند: «انشاء الله در بین جامعه مدرسین و طلاب انقلابی اختلافی نیست. آیا ایادی استکبار، [جز]روحانی نماهایی را که تا حد مرجعیت تقویت نموده است، فرد دیگری را بر حوزه ها حاکم نمی کند؟»(5)
گروه هایی که حضرت امام(ره) آنها را به عنوان عناصر غیرخودی معرفی کردند، بسیار بیشتر از این تعداد است، اما آنچه که مهم است یادآوری این دسته بندی حضرت امام(ره) در مناسبت ها و شرایط سیاسی کشور است تا انقلاب اسلامی از خطر غیرخودی ها محفوظ بماند.
منابع در دفتر نشریه موجود است.