
آمریکا با اتکا به قدرت نظامی برتر خود به حاکمیت دیگر کشورها تجاوز و حقوق بشر در آن کشورها را نقض کرده است تعداد زیادی از مردم عادی بیگناه عراق بعد از تجاوز آمریکا در سال 2003 به این کشور کشته شدهاند واشنگتن پست در 11 اکتبر 2006 گزارش کرد که براساس تحقیقات انجام گرفته دانشکده بهداشت عمومی بلومبرگ تحت نظارت دانشگاه جان هاپکینز بیش از 655 هزار عراقی از زمان شروع جنگ در مارس 2003 در عراق کشته شدهاند.
یک واحد از تفنگداران دریایی آمریکا در 19 نوامبر 2005 در بازرسی خانه به خانه یک محله تعداد 24 شهروند غیرنظامی عراقی را به قتل رساندند این اقدام در پی کشته شدن یک تفنگدار دریایی آمریکا بر اثر انفجار یک بمب کنار جادهای در «حدیثه» انجام گرفت. در میان کشتهشدگان یک پیرمرد معلول 76 ساله، یک کودک سه سال و 7 زن قرار داشت. (1)
براساس گزارش دیگری از روزنامه انگلیسی «ساندی تایمز 26» مارس 2006 یک خانواده 11 نفره بر اثر تیراندازی سربازان آمریکایی در 15 مارس 2006 به قتل رسیدند پنج کودک 6 ماهه تا 5 ساله و 4 زن در میان مقتولان قرار داشتند چهار سرباز آمریکایی در 12 مارس 2006 به یک دختر 14 ساله بنام «ابیر قاسم الجنبی» تجاوز کردند و سپس والدین و خواهر پنج ساله و خودش را کشتند. (2)
نیروهای آمریکایی در 31 می 2006 دو زن عراقی را که یکی از آنها نزدیک به زمان فارغ شدن بود به قتل رساندند. این اتفاق زمانی روی داد که سربازان آمریکایی به سوی یک اتومبیلسواری که در یک پست بازرسی در شهری در شمال بغداد توقف نکرد آتش گشودند.
شبکه «سی.ان.ان» در 5 ژوئن 2006 گزارش کرد که یک جوخه آمریکایی یک پیرمرد 52 ساله معلول را به گودالی در کنار جاده برده و وی را به قتل رساند. یک بیل و یک سلاح خودکار «ای.کی» 47 نیز در کنار وی قرار دادند که اینگونه به نظر برسد نامبرده شورشی و در حال بمبگذاری بوده است.
نیروهای تحت هدایت آمریکا در 8 دسامبر 2006 تعداد 20 تن مظنون شورشی را در یک حمله در شمال غرب بغداد به قتل رساندند. «امیر الوان» شهردار ایشقاقی گفت: 10 مرد 4 زن و 10 کودک در این دهکده کشته شدهاند. (3)
چهار سرباز آمریکایی سه شورشی مظنون غیرنظامی عراقی را در عملیاتی در صلاحالدین عراق به قتل رساندند. «ریموند جیروارد» یکی از این چهار سرباز گفت: آنها در عملیات یاد شده دستور داشتند تمام مردان دارای توانایی رزمی را به قتل برسانند. (4)
ایالات متحده با نقض آشکار و مستمر کنوانسیون ژنو کارنامه سیاهی در سوءاستفاده از اسرای جنگ عراق و افغانستان دارد. یک گزارش پخش شده در «بی.بی.سی» که منبع اصلی آن سازمان حامی حقوق بشر «رایتز فرست» در آمریکا است، نشان میداد که از اوت 2002 تعداد 98 اسیر در زندانهای آمریکا در عراق و افغانستان فوت شدهاند از این تعداد 34 نفر با سوءقصد عمدی کشته شدهاند 11 فقره از مرگ زندانیان مشکوک بوده و 8 تا 12 نفر زیر شکنجه فوت شدهاند. (5)
گزارش دیدهبان حقوق بشر در ژوئیه 2006 میگوید شکنجه و دیگر سوءاستفادهها از بازداشتشدگان در بازداشتگاههای ایالات متحده در عراق با دریافت مجوز یک رویه معمول بوده است. این بازداشتشدگان به طور مرتب مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته زیر فشارهای روانی محرومیت شدید از خواب و در معرض سرما و گرمای طاقتفرسا داشتهاند.
به سربازان آمریکایی گفته شده بود که بسیاری از فنون سوءاستفاده و بدرفتاری با زندانیان دارای مجوز از سلسله مراتب فرماندهی بوده و بازداشتشدگان مشمول کنوانسیون ژنو نیستند بازداشتشدگان در اردوگاه «ناما» یکی از بازداشتگاههای آمریکا در فرودگاه بغداد که برخلاف حقوق بینالمللی ایجاد و نزد کمیته بینالمللی صلیب سرخ ثبت نشده مرتباً لخت مادرزاد مورد ضرب و شتم قرار گرفتهاند تعدادی از بازداشتشدگان به عنوان «سیبل تمرین تیراندازی» مورد استفاده قرار گرفتهاند گروه حقوق بشر عفو بینالملل در می 2006 بازداشت 14 هزار نفر در عراق بدون ایراد اتهام یا محاکمه را محکوم کرد.
شبکه تلویزیونی استرالیا در 15 فوریه 2006 بیش از 10 تصویر و کلیپ ویدئویی از زندان ابوغریب عراق پخش کرد. تصاویر مزبور شامل بریدن گلوی یک مرد، بازوی سوخته با زخمهای ناشی از گلولههای انفجاری اتاق بازجویی خونآلود و یک مرد بیهوش آغشته به مدفوع خود بود. بخش تحقیقات جنایی ارتش آمریکا 1325 عکس و 93 کلیپ ویدئویی از سوءاستفاده احتمالی از بازداشتشدگان و 546 عکس از مرگ مشکوک بازداشتشدگان عراقی را جمعآوری نمود که تمامی آنها بین 18 اکتبر و 30 دسامبر 2003 ضبط شدهاند. (6)
گزارش دیگری از نیویورک تایمز در دسامبر 2006 نوشت که فردی به نام «دونالد وانس» یک ناوی حرفهای 29 ساله از شیکاگو که به عنوان پیمانکار امنیتی به عراق رفته بود توسط سربازان آمریکایی دستگیر و در بازداشتگاه کمپ کراپر به مدت 97 روز محبوس بود.
نامبرده گفته است که نگهبانان آمریکایی در فواصل معین به سلول آمده دست و پا و چشم وی را بسته به اتاق بازجویی میبردند. زمانی که نامبرده به سلول خود بازگردانده میشد بسیار خسته بود لیکن به دلیل روشن بودن لامپهای مهتابی نمیتوانست بخوابد.
نیویورک تایمز در تاریخ 18 مارس 2006 نوشت که یک واحد نیروهای نخبه عملیات ویژه یکی از پایگاه نظامی سابق صدام را در نزدیک بغداد به یک بازداشتگاه سری تبدیل کرد. سربازان آمریکایی یکی از اتاقهای شکنجه دولت سابق عراق را به سلول بازجویی تبدیل کردند سلول مذکور «اتاق سیاه» نامیده شد در سلول بدون پنجره و کوچک مذکور سربازان با قنداق تفنگ زندانیان را کتک میزدند.
براساس گزارش دیگری از روزنامه انگلیسی ایندی پندنت 460 نفر در زندان گوانتانامو محبوس هستند. دهها تن از آنها نوجوان 60 نفر زیر 18 سال و جوانترین آنها 14 ساله است. یک نوجوان 12 ساله به نام «محمد القرانی» به عضویت در القاعده و همکاری در توطئه تروریستی 1988 القاعده در لندن متهم شد.
نامبرده در سن 14 سالگی دستگیر شد. بنابر گزارش واشنگتن 75 زندانی در گوانتانامو به دلیل بدرفتاری سربازان آمریکایی دست به اعتصاب غذا زدند. در تاریخ ده ژوئن 2006 سه زندانی با استفاده از ملحفه و لباس خود را حلقهآویز کردند.
خانواده «ماتی شامان ترکی» «الحباردی العتیبه» گفتهاند که تعدادی از اعضای بدن جسد دریافت شده شامل مغز کبد کلیه و قلب وی برداشته شده بود. پسر عمومی «مانی شامان» میگوید: احتمالا این کار برای پنهان کردن حقایق مربوط به قتل مشارالیه صورت گرفته است پدر یکی دیگر از زندانیان عربستان معتقد است که مرگ فرزندش خودکشی نبوده بلکه اثرات کبودی روی جسد نشاندهنده عمدی بودن قتل میباشد.
به نوشته نیویورک تایمز نظامیان آمریکایی اتاقهای شکنجه بازداشتگاههای رژیم صدام را برای بازجویی مورد استفاده قرار داده و افراد مظنون را با قنداق تفنگ کتک میزنند.
اجساد سه نفر از زندانیان گوانتانامو که به خانوادههایشان تحویل شد فاقد مغز، کبد، کلیه و قلب بود و آثار شکنجه بر روی آنها به وضوح دیده میشد.
برخی مفاد قانون بازجویی از مظنونین به اقدامات تروریستی در آمریکا مغایرت آشکار با کنوانسیون ژنو و کنوانسیونهای بینالمللی حقوق مدنی دارد
یک سرباز آمریکایی: فرماندهان به ما دستور داده بودند در هنگام عملیات همه مردان را به قتل برسانیم.
سازمان دیدهبان حقوق بشر: شکنجه و دیگر سوءاستفاده از بازداشتشدگان در عراق توسط نیروهای آمریکایی یک رویه معمول است.
نظامیان آمریکایی بازداشتشدگان را علاوه بر شکنجه به صورت عریان، در سرما نگهداری کرده و آنها را وادار میکردند مدفوع خود را بخورند
سازمان عفو بینالملل این مورد را نمونه دیگری از ضعف کارنامه حقوق بشری آمریکا دانسته است. کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل اقدام ایالات متحده در بازداشت خودسرانه و بلند مدت مظنونین و سوءاستفاده از بازداشتشدگان را به عنوان نقض جدی حقوق بینالملل و کنوانسیون بینالمللی ذیربط محکوم کردهاند.
قانون کمیسیون نظامی ایالات متحده مصوب 17 اکتبر 2006 مجوز بکارگیری شیوههای سختتری برای بازجویی از مظنونین به اقدامات تروریستی را صادر کرده است.
«مارتین شین وین» گزارشگر ویژه سازمان ملل در توسعه و حمایت از حقوق بشر و آزادیهای اساسی با انتشار بیانیهای اعلام کرد که برخی مفاد قانون مذکور در مغایرت با اصول استانداردهای محاکمه عادلانه و روند تبیین شده در ماده 3 کنوانسیون ژنو و مفاد کنوانسیونهای بینالمللی حقوق مدنی و حقوق سیاسی قرار دارد کارشناس حقوق بشر و ضد تروریسم سازمان ملل ابراز نگرانی کرده است که لایحه کمیسیونهای نظامی اکنون در ایالات متحده بصورت قانونی درآمده است. بیانیه مطبوعاتی سازمان ملل مورخ 27 اکتبر 2006 این سازمان و همه مردم و کشورهای دوستدار صلح و عدالت در جهان اقدامات آمریکا در عدم رعایت اصول بینالمللی شناخته شده حقوق بشر و نقض حاکمیت و حقوق بشر در دیگر کشورها را محکوم کردهاند در ژوئیه 2006 کمیته حقوق بشر سازمان ملل در جلسه 87 خود در خصوص نقض حقوق بشر دیگر کشورها از سوی ایالات متحده ابراز نگرانی کرد کمیته مذکور همچنین ضمن ابراز نگرانی توصیههایی در خصوص اقدامات امنیتی ایالات متحده، حبس مخفیانه افراد و نگهداری آنها در مکانهای مخفی برای مدت طولانی سوءاستفاده از زندانیان و عدم رعایت کنوانسیون بینالمللی در جنگ علیه ترور ارایه کرد.
در 14 ژوئن 2006 پنج گزارشگر ویژه سازمان ملل در رابطه با حقوق بشر با انتشار یک بیانیه مشترک آمریکا خواستند که بازداشتگاه گونتانامو را سریعا ببندد.
این گزارش میافزاید اعتبار بینالمللی آمریکا تا حد زیادی بر اثر نقض حقوق بشر از سوی دولت این کشور که داعیه پرچمداری حمایت از حقوق بشر را دارد خدشهدار شده است. نظرسنجی «بی.بی.سی» که در تاریخ 23 ژانویه 2007 منتشر شد نشان میدهد که وجهه ایالات متحده در جهان طی سال گذشته بدتر شده است.