تاریخ انتشار : ۲۶ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۶  ، 
کد خبر : ۲۶۰۵۹۱

افخم: نامه اوباما تبریک به روحانی بود/در صورت لزوم با 1+5 در نیویورک دیدار می‌کنیم

مرضیه افخم، سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در نشست هفتگی خود به سوالات خبرنگاران پاسخ گفت.

به گزارش بصیرت به نقل از ایسنا،سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی درباره باطل اعلام شدن تحریم های اتحادیه اروپا علیه کشتی رانی ایران و 17 شرکت وابسته به آن با حکم یک دادگاه ، گفت: برداشتن تحریم‌ها علیه ایران یکسری موازین قضایی و قانونی خود را دارد و باید این روند ادامه پیدا کند تا به نتیجه لازم برسد.

وی درباره اعضای تیم هسته‌یی جدید برای مذاکرات ایران و 1+5، ادامه داد: همزمان با تنظیم کارشناسان و طی مراحل داخلی در وزارت خارجه اسامی اعضای تیم دقیق اعلام خواهد شد و پیش از این اطلاع‌رسانی فعلا در این باره انجام نمی‌شود.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان درباره انتشار اخباری مبنی بر نامه اخیر اوباما به رییس‌جمهور کشورمان، اضافه کرد: آنگونه که در خبرها مشاهده کردیم این نامه رد و بدل شده است. نامه مربوط به تبریک به انتخاب آقای روحانی به عنوان رییس‌جمهور کشورمان بود و ایشان هم در پاسخ ضمن تشکر، نکاتی را در حوزه های مختلف مورد نظر بیان کردند. سازوکار تبادل اینگونه نامه‌ها از کانال‌های دیپلماتیک جاری انجام می‌شود.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا این اقدام از طریق سفارت سوییس در تهران انجام شده است گفت: از طریق کانال های دیپلماتیک جاری این کار صورت گرفته است.

 

هیچ‌گونه برنامه‌ای برای دیدار با مقامات آمریکایی در برنامه سفر رییس‌جمهور کشورمان به نیویورک وجود ندارد؛ چنانچه در چارچوب 1+5 روند کار به سمتی پیش برود که لزوم این کار به وجود آید در این چارچوب این ملاقات انجام می‌گیرد.

 

افخم در پاسخ به سوالی درباره دیدارهای رییس‌جمهور کشورمان در سفر آتی به نیویورک، گفت: هیچگونه برنامه‌ای برای دیدار با مقامات آمریکایی در برنامه سفر رییس‌جمهور کشورمان به نیویورک وجود ندارد؛ چنانچه در چارچوب 1+5 روند کار به سمتی پیش برود که لزوم این کار به وجود آید در این چارچوب این ملاقات انجام می‌گیرد.

وی ادامه داد: مجمع عمومی یکی از مهم‌ترین رویدادهای بین‌المللی است که با توجه به سطح کشورها در این مجمع و حضور جمعی از سران و وزرای خارجه این یک رویداد منحصر به فرد است.

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان اضافه کرد: درباره دیدارها و زمان‌بندی آن در زمان مناسب اطلاع‌رسانی می‌شود چون اکنون کارهای لازم در حال انجام است تا زمان ملاقات‌ها و سخنرانی‌ها تنظیم شود. اطلاع‌رسانی مطابق با حضور رییس‌جمهور کشورمان به نیویورک اعلام خواهیم کرد.

 

به گزارش ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسشی درباره انتشار گزارش سازمان ملل درباره حمله شیمیایی در سوریه و موضع ایران در این باره، گفت: ایران از قربانیان کاربرد سلاح‌های شیمیایی است و همواره مخالفت خود را با استفاده از این سلاح‌ها اعلام کرده است. مواضع صریح ما در این زمینه به طور مشخص اعلام شده است.

وی افزود: بازرسان سازمان ملل مقصر و استفاده‌کننده از این سلاح‌ها را تصریح نکرده است و بحث حمله شیمیایی را مطرح کرده بنابراین تفسیرها در این زمینه نباید به سمت جوسازی و فضاسازی برود. آنچه که مسلم است این است که همکاری و پیوستن سوریه به کنوانسیون منع سلاح‌های شیمیایی گام مثبتی است اما نگرانی‌ها نسبت به نپیوستن سایر کشورها و از جمله رژیم صهیونیستی به این کنوانسیون وجود دارد.

افخم تاکید کرد: ما خواستار عاری شدن منطقه از هرگونه سلاح کشتار جمعی هستیم و باید تدابیر به سمتی برود که این نگرانی‌ها رفع شود. نگرانی جدی درباره خطرات در اختیار داشتن اینگونه سلاح‌ها از سوی گروه‌های تکفیری تروریستی نیز وجود دارد که قطعا بازیگران غیردولتی چنانچه این سلاح‌ها را در اختیار داشته باشند همان‌طور که شواهدی از در اختیار داشتن این سلاح‌ها منتشر شده است تبعات و خطرات آن بسیار نگران‌کننده است که باید در نظر گرفته شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در عین حال امیدوار هستیم سازوکاری که درباره سوریه به کار می‌رود بر اساس مقررات سازمان‌های بین‌المللی تخصصی از جمله سازمان منع سلاح‌های شیمیایی دنبال شود.

وی در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه موسویان گفته است مقام معظم رهبری اجازه مذاکره با آمریکا را به روحانی داده است، گفت: ما هم این خبر را در رسانه‌ها دیده‌ایم اما فعلا امکان تایید آن را نداریم.

خبرنگار دیگری پرسید رییس‌جمهور فرانسه بر ضرورت اعمال فشار به سوریه با گزینه نظامی تاکید می‌کند و قصد این کشور نزدیکی به کشورهای عربی و منفعت‌طلبی است، موضع ایران در این باره چیست؟ که افخم پاسخ داد: آنچه که مسلم است این است که جامعه بین‌المللی با ابتکاری که روسیه به کار گرفت و تفاهم‌هایی که در ژنو انجام داد یک گام مهم برای دوری از جنگ برداشت. امیدواریم هرگونه تندروی که صحنه منطقه و بین‌الملل را به سوی گام‌های غیرقابل برگشت هدایت کند و فضاسازی را به آن سمت ببرد اصلاح شود و به جایگاه درست خود باز گردد. افکار عمومی جهان از این اقدام به عنوان گامی ضدجنگ استقبال کرده‌اند. انتظار می‌رود همه دولت‌ها مسوولانه برای وقوع نیافتن جنگ و درگیری در منطقه گام بردارند و از سازوکارها و ظرفیت نهادهای بین‌المللی برای حل و فصل موضوعات بهره‌برداری کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اینکه پرونده هسته‌یی به وزارت خارجه منتقل شده، تیم مذاکره‌کننده با در نظر گرفتن چه برنامه‌هایی می‌تواند نگاه سیاسی غرب را از پرونده هسته‌یی ایران دور کند؟ گفت: در مذاکرات هسته‌یی اینکه چه تیمی بحث را دنبال کند اولویت دوم دارد. مهم احقاق حقوق مسلم ملت ایران و استفاده از فناوری صلح‌آمیز هسته‌یی که شامل غنی‌سازی در داخل خاک ایران می‌شود، است. گروه مذاکره‌کننده جدید هم که کار خود را آغاز کرده و مقدمات فعالیت‌های آن شروع شده قطعا این مساله را در دستور کار و اولویت خود دارد و سازوکار اصلی برای مذاکره‌کننده احقاق حقوق مسلم ایران است که بتواند بر مبنای احترام متقابل و رفع نگرانی‌های متقابل و در قالب جدول زمان‌بندی و نه مذاکرات هسته‌یی بدون زمان‌بندی شده موضوع را دنبال کند.

وی در ادامه درباره اظهارات منتسب به هاشمی رفسنجانی درباره سوریه که از سوی وی تکذیب شد و همچنین پیگیری‌های قضایی درباره این موضوع، گفت: آقای هاشمی رفسنجانی رییس محترم مجمع تشخیص مصحلت نظام صریحا این خبر را رد کردند و وزارت خارجه نیز درباره آن موضع‌گیری داشت. آقای هاشمی نیز مواضع صریح خود را اعلام کرده است. اقدامات دیگر حقوقی و قضایی را در این باره تبعا دفتر ایشان دنبال می‌کند.

 

قطعا ملاقات و مذاکرات وزیران خارجه دو کشور ایران و انگلیس در دستور کار است و سایر خبرسازی‌ها در این زمینه بی‌اساس است.

 

افخم درباره اخبار منتشر شده مبنی بر انجام دیداری در حاشیه نشست عمومی مجمع سازمان ملل بین حسن روحانی و ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس، گفت: قطعا ملاقات و مذاکرات وزیران خارجه دو کشور در دستور کار است و سایر خبرسازی‌ها در این زمینه بی‌اساس است.

سخنگوی وزارت امور خارجه توضیح داد: دولت انگلیس در پی آغاز به کار دولت یازدهم نامه‌ای را برای آقای روحانی فرستادند، پاسخ آن نامه داده شد، علاقه‌مند‌ی آنها برای ارتقای روابط اعلام شده،‌ ما هم این مورد را بررسی می‌کنیم و متناسب با مقررات و قوانین خود پس از بررسی‌ها، نظراتمان را اعلام خواهیم کرد.

خبرنگاری پرسید برخی کارشناسان و منابع خبری توافق آمریکا و روسیه را مدیون ایران می‌دانند و آن را موفقیت بزرگی برای دستگاه دیپلماسی ایران در نظر می‌گیرند، این موضوع باعث تهدیدهایی از جانب آمریکا علیه ایران شده است که سخنگوی وزارت امور خارجه پاسخ داد: طبعا تحلیل‌های مختلفی گفته می‌شود و ما در این تریبون در صدد ارائه تحلیل نیستیم اما تاکید می‌کنیم نقش ایران در منطقه کاملا بی‌بدیل است. ایران بازیگر مهم و تاثیرگذاری است که مواضع صریح و روشنی نسبت به تحولات منطقه‌ای و جهانی دارد و از اینکه منطقه درگیر جنگ، نظامی‌گری و ماجراجویی شود نگرانی‌مان را اعلام کرده‌ایم. تلاش‌های ما در جهت جلوگیری از وقوع جنگ و استفاده از ظرفیت همه مخالفان جنگ و کشورهای مختلف و نهادهای حقوقی و بین‌المللی انجام شده است و طبعا مشورت‌ها و گفت‌وگوهایی انجام می‌دهیم بنابراین نقش ایران کاملا بی‌بدیل است و این واقعیتی است که در منطقه وجود دارد و قابل کتمان نیست و سایر کشورها نیز در تعاملات منطقه‌ای به این مساله توجه دارند.

وی همچنین درباره انتشار فیلمی در اینترنت مبنی بر حضور یک ایرانی در سوریه و اینکه گفته در سوریه فعالیت نظامی انجام می‌دهد، تاکید کرد: ما هیچ‌گونه حضور نظامی رسمی در سوریه نداریم، اگر فیلمی نیز منتشر می‌شود باید در چارچوب دیگری بررسی شود.

افخم درباره برنامه‌های وزیر خارجه در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز گفت: آقای ظریف در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل دیدارهایی با وزیران خارجه و سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هایی با نمایندگان رسانه‌ها دارند. گروه کارشناسی ما در حال پیگیری و تنظیم نهایی آن هستند و ما متناسب با تنظیم و نزدیک شدن به زمان برگزاری نشست اطلاع‌رسانی کامل را انجام می‌دهیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به پرسش دیگری درباره اعضای تیم مذاکره‌کننده ایران گفت: تصمیم‌گیری در این باره باید نهایی شود و پس از آن نسبت به اعلام اعضای آن اقدام خواهد شد.

خبرنگار دیگری درباره اظهارات وزیر خارجه مصر و اتهاماتی که علیه ایران اعلام کرده است پرسید که سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان، گفت: تحولات در مصر از منظر ما دور نیست. ایران با احترام به مسائل و موضوعاتی که در منطقه می‌گذرد مسائل را دنبال می‌کند. امیدوار هستیم که با خویشتنداری و طی مراحل کامل دموکراسی و مردم‌سالاری در مصر تثبیت شود، ادعاهایی که صورت می‌گیرد غیرواقعی است. ایران امیدوار است که مصر جایگاه منطقه‌ای خود را پیدا کند و نقش خود را در مسائل منطقه‌ای و ظرفیت‌های بین‌المللی به کار گیرد.

 

اعلام کرده‌ایم که بحران سوریه باید از راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل شود. نگرانی‌های افکار عمومی در منطقه در این زمینه را به طور کلی تاکید کردیم. نسبت به فعالیت گروه‌های تکفیری و تروریستی در منطقه احساسات منفی در منطقه وجود دارد و این احساسات بخشی از واقعیت‌های منطقه است. ایران برای کمک‌های انسان دوستانه به سوریه اعلام آمادگی و برای آن تلاش کرده است.

 

افخم درباره اخبار منتشر شده مبنی بر سفر ولادیمیر پوتین رییس‌جمهور روسیه به ایران نیز به دیدار روحانی و پوتین در حاشیه اجلاس شانگهای اشاره کرد و گفت: منابع روسی نیز به انجام این سفر اشاره کرده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره اظهارات اخیر آمانو مبنی بر اینکه ایران همکاری کاملی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ندارد، گفت: سابقه همکاری‌های ایران با آژانس در سوابق مربوط به آژانس بی‌نظیر است. میزان بازرسی‌ها و دسترسی‌ها در حد مطلوبی انجام می‌شود. ما به این همکاری‌ها عقیده داریم و درصدد هستیم همکاری‌ها به طور کامل ادامه پیدا کند و مشکلات رفع شود. در عین حال باید از اشکال‌تراشی و ایجاد ایراد و بهانه‌جویی هم در این زمینه پرهیز شود.

خبرنگار دیگری گفت شما در پاسخ به سوالی تاکید کردید ایران هیچگونه حضور رسمی نظامی در سوریه ندارد، آیا به معنی این است که ایران حضور غیررسمی و داوطلبانه نظامی در سوریه دارد که افخم پاسخ داد: آنچه که مسلم است این است که ایران مواضع خود را نسبت به کمک‌های انسان دوستانه به سوریه صریحا اعلام کرده است. تلاش برای پیشگیری از جنگ و وقوع هرگونه بحران که شرایط را پیچیده‌تر کند و تحولات را به سمت اوضاع غیرقابل کنترل ببرد صریحا بیان شده است. ما اعلام کرده‌ایم که بحران سوریه باید از راهکارهای سیاسی و دیپلماتیک حل و فصل شود. نگرانی‌های افکار عمومی در منطقه در این زمینه را به طور کلی تاکید کردیم. نسبت به فعالیت گروه‌های تکفیری و تروریستی در منطقه احساسات منفی در منطقه وجود دارد و این احساسات بخشی از واقعیت‌های منطقه است. ایران برای کمک‌های انسان دوستانه به سوریه اعلام آمادگی و برای آن تلاش کرده است.

خبرنگار دیگری درباره نامه اوباما به رییس‌جمهور کشورمان و موضوع آن و همچنین لحن اظهارات اخیر اوباما پرسید که افخم پاسخ داد: نامه دریافت شده اما این نامه درباره سوریه نبوده است. این نامه پیام تبریکی بود که پاسخ آن ارسال شده است. درباره لحن آمریکایی‌ها باید گفت متاسفانه دولت آمریکا هنوز زبان تهدید را برای گفت‌وگو با ایران دارد. ما اعلام کرده‌ایم که این زبان باید به زبان تکریم باز گردد. پافشاری بر مواضعی که غیرمنطقی و غیرواقعی است نتایجی را در بر نخواهد داشت. آمریکا منافع و سیاست خارجی خود را گروگان منافع گروه‌های فشار کرده است و ما امیدواریم واقع‌بینی به سیاست خارجی آمریکا باز گردد.

افخم همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار ایسنا درباره آخرین پیگیری‌های وزارت خارجه نسبت به وضعیت کشتی ایرانی دیانته و خدمه آن که یک سال و نیم است در هند توقیف شده، گفت: در این باره مباحث فنی به ویژه در حوزه پرداخت‌ها و مسائل مالی آن در جریان است. سازوکارهای بانکی برای رفع این مساله در حال پیگیری است. امیدواریم با همکاری‌های بانک‌های هندی این موضوع حل و فصل شود و در اولین زمان ممکن امکان بازگشت این کشتی به ایران فراهم شود.

وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر ایسنا درباره نشست شورای همکاری خلیج‌فارس برای آغاز اقدامات اجرایی علیه منافع حزب‌الله و حامیان آن نیز گفت: امیدواریم جایگاه مقاومت در منطقه و به طور خاص حزب‌الله به عنوان یک گروه ضدصهیونیستی در منطقه به خوبی درک شود، اینگونه اقدامات طبعا هیچگونه لطمه‌ای به وجهه و جایگاه مردمی مقاومت اسلامی نخواهد داشت و تدابیری که به نوعی برای اعمال فشار است مبتنی بر اندیشه‌های سیاسی و سیاسی‌نگری به موضوع فعالیت حزب‌الله در منطقه ارزیابی می‌شود و در شرایط کنونی و با توجه به سوابق فعالیت‌های حزب‌الله لبنان آنچه که افکار عمومی تایید می‌کنند این است که جایگاه بی‌بدیل حزب‌الله در مقاومت ضدصهیونیستی و ارتقای مقاومت اسلامی بی‌بدیل است. امیدواریم شورای همکاری خلیج‌فارس سازوکارهای داخلی خود را مبتنی بر واقعیات و روندهایی که مورد تایید افکار عمومی منطقه است تنظیم کند.

 

خبرنگاری درباره هدف قرار دادن یک بالگرد سوری توسط دولت ترکیه پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: اخبار اولیه‌ای که در این زمینه منتشر شده تایید‌کننده اقدامی از پیش تعیین شده از جانب سوریه نیست و ما طرفین را به خویشتنداری دعوت می‌کنیم. طبعا خویشتنداری در شرایط کنونی عاقلانه‌ترین و بهترین راه برخورد با برخی مشکلات جزئی است.

افخم همچنین درباره برگزاری نشست ژنو 2 و حضور ایران در این نشست نیز گفت:‌ هرگونه راهکار سیاسی برای حل و فصل مساله سوریه مورد تاکید ایران است که موضوع نشست ژنو 2 نیز چارچوبی برای تنظیم راه‌حل بحران سوریه است که طرف‌های مختلف در حال پیگیری آن هستند. دیدگاه‌های مختلفی در این باره وجود دارد و رایزنی‌ها با طرف‌های مختلف در حال انجام است. طبعا آخرین تحولات هنوز در این زمینه اعلام نشده است. ما هم خبری درباره این نشست نداریم اما ایران از هرگونه راهکاری که به سمت مذاکره و حل و فصل سیاسی در نظر گرفته شود حمایت می‌کند. علاقه‌مندی‌هایی هم برای حضور ایران در این نشست اعلام شده است. ما منتظر هستیم که بحث‌های نهایی در این زمینه انجام شود.

وی درباره خروج منافقین از کمپ اشرف نیز گفت:‌ ایران ضمن اعلام قدردانی خود از تلاش‌های دولت عراق برای تخلیه اردوگاه اشرف از سازمان ملل خواسته که تدابیر جدی برای انتقال کامل اعضای گروهک به خارج از عراق صورت دهد. ما همواره منتقد جدی کشورها و دولت‌هایی هستیم که در بحث تروریسم مواضع دوگانه‌ و یک‌جانبه‌ای اتخاذ می‌کنند. معیارهای دوگانه در بحث تروریسم متاسفانه منجر به حل نشدن بحران و تعریف مناسب نداشتن از این رویداد و پدیده در سطح جهان شده است. برخی کشورها خود را در زمره مخالفان تروریسم قرار می‌دهند اما در عمل همواره جزء حامیان این گروه‌ها بوده‌اند، از آنها خواستار هستیم که بحث استقرار منافقین را به طور جدی دنبال کنند. حساسیت‌های دولت ایران که برای بازگرداندن اعضای این گروهک به ایران بوده را اعلام کرده‌ایم. کسانی که جرایمی انجام داده باشند متناسب با جرایم آنها به وضعیت آنها رسیدگی خواهد شد و اعضایی که در قتل، کشتار و جنایت اقدامی نداشته‌اند با رافت اسلامی از سوی دولت ایران پذیرفته خواهند شد.

 

احقاق حقوق ملت ایران محور اصلی مذاکرات ایران و 1+5 است. حقوق مسلم ملت ایران برای داشتن فناوری صلح‌آمیز هسته‌یی شامل غنی‌سازی در خاک ایران مورد توجه مذاکره‌کنندگان هسته‌یی خواهد بود. ما در مطبوعات مذاکره نمی‌کنیم، محورها و بحث‌هایی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود گمانه‌زنی رسانه‌ای است و مذاکرات در پشت میز مذاکرات انجام می‌شود.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان درباره اخبار منتشر شده مبنی بر قطعی شدن فعالیت سفیر زن در وزارت خارجه، گفت: وزارت خارجه برای انتصاب سفیر ملاک و معیارهای خود را دارد و طبعا همه افراد واجد شرایط در فهرست بررسی‌ها قرار خواهند گرفت. موضوع انتصاب سفیر زن هم در این چارچوب مورد بررسی قرار می‌گیرد.

افخم درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه روسیه درباره فعالیت‌های هسته‌یی ایران نیز گفت:‌ آنچه که مسلم است این است که احقاق حقوق ملت ایران محور اصلی مذاکرات است. حقوق مسلم ملت ایران برای داشتن فناوری صلح‌آمیز هسته‌یی شامل غنی‌سازی در خاک ایران مورد توجه مذاکره‌کنندگان هسته‌یی خواهد بود. ما در مطبوعات مذاکره نمی‌کنیم، محورها و بحث‌هایی که در رسانه‌ها مطرح می‌شود گمانه‌زنی رسانه‌ای است و مذاکرات در پشت میز مذاکرات انجام می‌شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در ابتدای این نشست سالروز میلاد امام رضا (ع) را تبریک گفت.

انتهای پیام 

نظرات بینندگان
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات