تاریخ انتشار : ۱۲ تير ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۷  ، 
کد خبر : ۳۰۲۵۱۴
مرعشي: در دفاع مقدس نمي‌پرسيديم مال كدام جناح هستيد

غبارزدایی از وحدت سیاسی پس از ۲۰ سال

پایگاه بصیرت / مطهره شفیعي
(روزنامه آرمان - 1396/03/13 - شماره 3335 - صفحه 3)

سال 76 اگرچه مبارک بود و مسیری جدید برای سیاست‌ورزی باز کرد، اما منشأ اختلافات سیاسی میان دو جریان سیاسی در کشور شد؛با این همه اکنون پرونده وحدت سیاسی بار دیگر گشوده شده است. یکی از آرمان‌های انقلاب وحدت میان اقشار مختلف است که این وحدت در حوزه سیاسی معنای متمایزی دارد: تلاش در کنار هم برای حصول منافع ملی. پس از پیروزی انقلاب اسلامی این رویه در دستور کار سیاسیون متعهد به اجرای فرامین امام خمینی(ره) قرار گرفت. آنها سعی کردند رقابت در عین رفاقت نردبانی برای آبادانی کشور شود. از اواخر دهه 70 بود که این رقابت‌ها به دلیل کثرت دیدگاه‌های سیاسی و افزایش نقاط تمایز کمتر رنگ رفاقت به خود گرفت، چرا که نسل اول انقلاب در مرحله واگذاری امور به نسل بعد بود. نسل بعد هم برخی سلایق نسل نخست را پذیرا نبود و خواهان تثبیت شرایط پس از جنگ با رویکرد نوین شد.

برای نسل دوم انقلاب دموکراسی با حفظ آرمان‌های انقلاب ارزشی والاتر از اصرار بر تحقق ارزش‌ها منهای توجه به دیدگاهای متنوع و متکثر در جامعه داشت. این نسل در دوم خرداد 76 این خواسته را محقق کردند. پس از آن بود که رقابت‌های سیاسی به تدریج وارد مرحله‌ای شد که رعایت اخلاق انتخاباتی اولویت نخست نبود، بلکه پیروزی با هر روش و منشی بر هر موضوع دیگری اولویت پیدا کرد. آیت‌ا... هاشمی، بزرگان اصلاحات و اعتدال ظرفیت پایان دادن به این بداخلاقی‌های سیاسی را داشتند، اما برخی تمایل به تداوم آن داشتند، چرا که حیات سیاسی خود را در نزاع و سیاه‌نمایی می‌یافتند.

بنابراین برای نیل به این هدف مشی اتهام زنی و تخریب بزرگان را در پیش گرفتند و تا امروز هم همین مسیر را ادامه داده‌‌اند که البته نتیجه‌ای برای آنها ندارد. سیاسیون با افزایش این بداخلاقی‌های سیاسی به این نتیجه رسیدند که وارد عرصه شوند و با استدلال، آسیب‌های ناشی از رفتارهای تهی از منطق و اخلاق را نشان بدهند و همگان را به مسیر رقابت اخلاقی هدایت کنند که روز پنجشنبه مرعشی از جناح اصلاح‌طلب و محمدرضا باهنر از جریان اصولگرایی چنین کردند.

مرزبندی ممنوع!

یکی از موضوعاتی که سال‌هاست به محل مناقشه و اختلاف تبدیل شده، دیوارکشی میان نیروهای معتقد به انقلاب و رهبری است؛ یعنی برخی اصولگرایان با محق دانستن خود درباره سنجش میزان اعتقاد گروه‌های سیاسی در مورد موضوعات مختلف، سعی در حذف رقیب سیاسی به‌واسطه موضوعات ملی و ارزشی دارند. آیت‌ا... هاشمی و ناطق نوری و دیگر بزرگان از این رویه ناراضی و معتقد بودند نباید دلسوزان را از قطار انقلاب پیاده کرد. دیروز سخنگوی حزب کارگزاران گفت: خطاب به حزب‌اللهی‌ها می‌گویم که اگر اسلام، نظام و رهبری را دوست دارید، چه اصراری دارید بگویید دیگران با رهبر نیستند، خط‌کشی کنید و رهبری را به اقلیتی از نیروهای کشور محدود کنید؟ ایشان متعلق به تمام کشور هستند.

مرعشی خاطرنشان کرد: لازم می‌دانم تاکید کنم به دوستانی که ارزش‌ها را گروگان گرفته‌اند، ارزش‌ها متعلق به همه مردم است، امام هشتم(ع) متعلق به همه است، رهبری به کل جامعه تعلق دارد، سپاه برای کل کشور است. در ۸ سال دفاع مقدس از رزمندگان نمی‌پرسیدیم مال کدام جناح هستید، چرا که همگی در یک جبهه و در حال دفاع از کشور بودیم. این فعال سیاسی اصلاح‌طلب افزود: چرا امروز عده‌ای قصد دارند تمام بی‌هنری‌، ناتوانایی‌ و ضعف‌های خودشان را با پناه بردن به ارزش‌ها جبران کنند؟ اگر هنر دارید، به میدان رقابت بیایید و مردم را قانع کنید، شما سیاست و مردم را نمی‌شناسید و برنامه‌ای برای آینده کشور ندارید؛ بی‌انصافی و خیانت است که تمام دین، آیین، ارزش‌ها و اعتقادات کشور را به گروگان می‌گیرید تا رأی بیاورید.»

مرعشی البته به موضوعی که سبب این خط کشی شده همچنین اشاره کرد: «از سال ۷۶ که می‌گفتند نظام فرد دیگری را برای ریاست‌جمهوری انتخاب کرده است، اما مردم فردی را که خواستند، انتخاب کردند تا امروز که گفتند آقای رئیسی نیامده است که ببازد ولی دیدید که آقای روحانی با رأی بالاتر از دوره اول رئیس‌جمهور شد و در شوراها هم مردم به لیست امید اعتماد کردند. این‌ها نعمت‌هایی است که امروز در اختیار ما قرار دارد و ریشه این نعمت‌ها آگاهی مردم هست.» از سوی دیگر دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین هم همین مسیر را پیش گرفته است. محمدرضا باهنر با بیان اینکه باید بعد از انتخابات رقابت‌ها را به رفاقت‌ها تبدیل کنیم، گفت: «اینکه بخواهند اکنون ناکارآمدی دولت را نشان بدهند و آن را ثابت کنند، ظلم به نظام‌جمهوری اسلامی است.»

پایان منازعه

موضوع دیگری که مد نظر دو فعال سیاسی اصلاح‌طلب و اصولگرا قرار گرفته، زدن کلید پایان منازعه با یادآوری آگاهی جامعه به ارزش انتخابات بود، چنان‌که سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی با بیان جمله امام خمینی درباره آیت‌ا... هاشمی مبنی بر اینکه تا هاشمی زنده است نهضت زنده است، ادامه داد: امروز ما می‌توانیم به امام بگوییم در نبودن آقای هاشمی هم چون مردم آگاه هستند، نهضت زنده است و این آگاهی مردم پشتوانه مهم حرکت کشور است.

این فعال سیاسی عنوان کرد: روزنامه لوموند بعد از انتخابات ایران گزارشی نوشت و در آن رأی ایرانی‌ها را با رأیی که در سوئیس برای افزایش یارانه‌ها گرفته بودند، مقایسه کرد که مردم جواب منفی داده بودند. مردم ایران به‌رغم همه مشکلات به این شعارها نه گفتند و انتخاب آگاهانه کردند. قدر این مردم را باید بدانیم و برای خدمت به این مردم کمر همت ببندیم. باهنر نیز با اشاره به انتخابات ریاست‌جمهوری و شوراها گفت: دو انتخابات مهم را پشت سر گذاشتیم، مساله حضور مردم در پای صندوق‌ها زیاد گفته شده، اما امسال رکورد بی‌نظیری را شاهد بودیم.

پایان پرونده سال 88؟

یکی از برنامه‌های وحدت بخشی سیاسی در کشور پایان دادن به چالش‌های ناشی از سال‌های اخیر است. مرعشی و باهنر هم همین مسیر را می‌پیمایند، به نحوی که سخنگوی حزب کارگزاران با بیان اینکه در انتخابات 96 هیچ‌شعار ساختارشکنانه‌ای داده نشد، اظهار کرد: «ما اصلاح‌طلبان مفتخر هستیم که تمام حوادث و تلخی‌ها را تحمل کردیم، اما این سختی‌ها نتوانست لحظه‌ای ما را از مردم، رهبری و نظام جدا کند.» باهنر هم می‌گوید: «در بین کشورهایی که خود را مهد دموکراسی می‌دانند، سطح مشارکت درانتخابات 96 بی‌نظیر است، حتی متخاصم‌ها و خارجی‌ها نیز به این نکته رسیده‌اند که باید از صندوق‌های رأی استقبال شود. آنها در حال حاضر متوجه شدند باید پای صندوق‌های رأی بیایند، نه اینکه به خیابان‌ها هجوم بیاورند. تئوریسین‌ها هم به این نتیجه رسیدند که کسب مطالبات نیازمند حضور پای صندوق‌های رأی است.»

کمک به دولت

در نهایت هر دو فعال سیاسی دیدگاه‌های خود را چنین به پایان رساندند که خدمت به کشور ارتباطی با اصلاح‌طلب یا اصولگرا بودن ندارد و همه باید در این مسیر گام بردارند. مرعشی آینده ایران را متعلق به کسانی دانست که به مردم خدمت می‌کنند و عنوان کرد: خوشبختانه جبهه اصلاحات در ایران مخاطبان خودش را پیدا کرده است. در انتخابات مجلس۹۴ اختلاف بین نفر سی‌ام و سی و یکم ۳۵‌هزار رأی بود، در شورای شهر تهران فاصله نفر ۲۱ و ۲۲ چهارصد‌هزار نفر بود؛ درود بر مردم آگاه. این آگاهی مسئولیت ما را سنگین‌تر کرده است. باهنر هم با تاکید براینکه باید رقابت‌ها را به رفاقت تبدیل کنم و به آن جامه عمل بپوشانیم، اظهار کرد: اگر دولت به صورت طبیعی توان حل مشکلات را دارد، باید به کمک دولت رفت. دوران رقابت تمام شد و الان زمان همکاری است و این چهل‌درصد هم باید به پای کار بیابند. آنجایی که دولت برای حل مشکلات مردم کمر همت ببندد، ما وظیفه خود می‌دانیم که کمک کنیم.

http://www.armandaily.ir/fa/news/main/187657

ش.د9600645

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات