تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۸۷ - ۰۹:۱۸  ، 
کد خبر : ۳۳۶۸۸
موارد نقض حقوق بشر آمریکا در سال 2006

کارنامه سیاه

کتایون مافی مقدمه: اکثر روشنفکران و اندیشمندان دنیا بر این باورند که دولتهای غربی که داعیه‌دار رعایت حقوق بشر در جهان هستند و با استناد به این مهم، منویات خود را در کشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته عملی می‌کنند، خود از جدی‌ترین متهمان نقض حقوق بشر در جهان هستند. این کشورها در هر کجای از جهان با ژستی حق‌طلبانه وارد شد، و خود را وکیل مدافع دیگر مردم جهان معرفی می‌کنند و این در حالی است که مردم آنها نیز از رویه دولتمردان خود نارضی‌اند. کارنامه نقض حقوق بشر آمریکا در سال 2006 گویای این مدعاست.

نگاهی به رویکرد دولت آمریکا در یک دهه گذشته نشان می‌دهد حاکمان این کشور که هر ساله گزارشی را درباره وضعیت حقوق بشر به دیگر کشورها ارائه می‌کنند، خود عامل بزرگترین حق‌کشی‌ها در جهان بشریت هستند، به گونه‌ای که سازمان ملل و مردم دنیا و کشورهای عاشق صلح و عدالت در جهان، همواره اقدامات این کشور را در بی‌توجهی به رعایت اصول شناخته شده حقوق بشر و نقض حاکمیت در دیگر کشورها محکوم می‌کنند.

در ژوئیه 2006 کمیته حقوق بشر سازمان ملل در جلسه 87 خود نسبت به نقض حقوق بشر در دیگر کشورها از سوی ایالات متحده ابراز نگرانی کرد.

کمیته مذکور همچنین ضمن ابراز نگرانی، توصیه‌هایی در خصوص اقدامات امنیتی ایالات متحده، حبس مخفیانه افراد و نگهداری آنها در مکانهای مخفی برای مدت طولانی، سوء استفاده از زندانیان و عدم رعایت کنوانسیون بین‌المللی در جنگ علیه ترور ارائه کرد.

نظرسنجی‌ها نیز حکایت از آن دارد که اعتبار بین‌المللی آمریکا تا حد زیادی بر اثر نقض حقوق بشر از سوی دولت آن کشور که داعیه پرچمداری «حمایت از حقوق بشر» را دارد خدشه‌دار شده است تا آنجا که نظرسنجی سرویس جهانی بی‌.بی.سی که در تاریخ 23 ژانویه 2007 منتشر شد، نشان داد وجهه ایالات متحده در جهان طی سال گذشته بدتر شده است.

همچنین اظهارات حقوق بشری یک سویه و دخالت در امور داخلی دیگر کشورها از سوی آمریکا به گونه‌ای است که اعتراض بسیاری از کشورها را در این باره برانگیخته است. به نظر بسیاری از کشورها از جمله چین و روسیه، واشنگتن کور خود و بینای دیگران است. دولت چین در گزارشی در انتقاد از سیاسی بودن فهرست اسامی کشورها و سرزنش نمودن آنها در گزارش‌های سالانه بررسی عملکرد حقوق بشر دیگر کشورها از سوی دولت واشنگتن اعلام کرد: ایالات متحده با محکوم کردن عملکرد حقوق بشر در دیگر کشورها درصدد حکمرانی است. این در حالی است که مشکلات خود را نادیده گرفته و برخوردی دوگانه و هژمونیک در رابطه با موضوع حقوق بشر دیگر کشورها به نمایش گزارده است.

روسیه نیز گزارش سالانه حقوق بشر وزارت امور خارجه آمریکا را دارای ماهیت سیاسی و به دور از واقعیت می‌داند.

وزارت امور خارجه روسیه عقیده دارد که واشنگتن در موارد فراوانی وقایع روسیه را به صورت نادرست تفسیر کرده که هدف آن متقاعد کردن ملت آمریکا برای نیاز فوری روسیه به دموکراسی است.

کشتار به نام حقوق بشر

آنچه آمریکا به نام حقوق بشر در عراق آن هم در سال 2006 انجام داد، برای بستن پرونده این کشور در فهرست مدعیان حقوق بشر سازمان ملل کافی است و گزارش دیده‌بان حقوق بشر در این سال، گزارش دفتر اطلاعات شورای دولتی جمهوری خلق چین، گزارش دایرة‌المعارف آزاد اینترنتی Wikipedia و گزارش‌های عفو بین‌الملل، تاکیدی بر این مدعاست.

از جمله فجایعی که به دست نیروهای آمریکا در عراق در سال 2006 به وقوع پیوست کشتار دسته‌جمعی یک خانواده عراقی بود. روزنامه انگلیسی ساندی تایمز درباره این کشتار نوشت: سربازان آمریکایی در 26 مارس 2006 یک خانواده11 نفره عراقی را قتل عام کردند. این در حالی بود که 5 کودک 6 ماهه تا 5 ساله و 4 زن در میان مقتولان بودند.

روزنامه ایندیپندنت نیز در 7 اوت 2006 در خصوص جنایات 4 سرباز آمریکایی در 12 مارس 2006 نوشت: این 4 سرباز به یک دختر 14 ساله به نام ابپرقاسم الجنبی تجاوز کرده و سپس والدین و خواهر 5 ساله و خودش را کشتند.

همچنین نیروهای آمریکایی در تاریخ 31 می 2006 دو زن عراقی را به قتل رساندند. این اتفاق زمانی روی داد که سربازان آمریکایی به سوی یک خودروی سواری که در یک پست بازرسی در شهری در شمال بغداد توقف نکرد آتش گشودند.

شبکه سی‌.ان.ان نیز در 5 ژوئن 2006گزارش کرد یک جوخه آمریکایی یک پیرمرد 52 ساله معلول را به گودالی در کنار جاده برده و وی را به قتل رساندند یک بیل و یک سلاح خودکار نیز در کنار وی قرار دادند تا این گونه به نظر برسد نامبرده شورشی و در حال بمبگذاری بوده است.

یک سخنگوی نظامی آمریکا نیز با اشاره به کشتار نظامیان عراقی در شهرک صدر در این باره گفت: در یکی از بزرگترین یورشها به شهر صدر واقع در غرب بغداد که اکثر ساکنان آن شیعه هستند، نیروهای آمریکایی حدود 26 نفر را کشته و 17 نفر را بازداشت کردند.

شکنجه در زندان امری عادی است

در سال 2006 آمریکا مقام اول زندانبانی در جهان را کسب کرد. شکنجه‌گری همچنان از سوی نظامیان آمریکایی در عراق ادامه دارد و گزارش‌ها محدود به ابوغریب نیست. به گزارش دیده‌بان حقوق بشر در ژوئیه 2006 شکنجه و دیگر سوء استفاده‌ها از بازداشت شدگان در بازداشتگاه‌های ایالات متحده در عراق به یک رویه معمول مبدل شده است. این بازداشت‌ شدگان مدام مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته، زیر فشارهای روانی، محرومیت شدید از خواب و در معرض سرما و گرمای طاقت‌فرسا قرار داشته و دارند. به سربازان آمریکایی گفته شده بود بسیاری از فنون سوء استفاده و بدرفتاری با زندانیان، با مجوز از سلسله مراتب فرماندهی بوده و بازداشت شدگان در تاسیسات آنان مشمول کنوانسیون ژنو نیستند.

آمارها نشان می‌دهند بیش از 5میلیون و 801 هزار خشونت جنایی در سال از سوی آمریکایی‌ها صورت می‌گیرد.

گزارش‌ها همچنین نشان می‌دهد بازداشت شدگان در اردوگاه ناما که یکی از بازداشتگاه‌های آمریکا در فرودگاه بغداد است و برخلاف حقوق بین‌المللی ایجاد و نزد کمیته بین‌المللی صلیب سرخ ثبت نشده، مرتب مورد ضرب و شتم قرار گرفته‌اند. حتی در این بازداشتگاه تعدادی از بازداشت‌ شدگان به عنوان سیبل تمرین تیراندازی مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

گروه حقوق بشر و عفو بین‌المللی در می 2006 بازداشت 14 هزار نفر در عراق بدون ایراد اتهام یا محاکمه را محکوم کردند. شبکه تلویزیونی SBS TV استرالیا در 15 فوریه 2006 بیش از 10 تصویر و کلیپ ویدئویی از زندان ابوغریب عراق پخش کرد.

نیویورک تایمز در تاریخ 18 مارس 2006 نوشت که یک واحد نیروهای نخبه عملیات ویژه، یکی از پایگاه‌های نظامی سابق صدام نزدیک بغداد را به یک بازداشتگاه سری تبدیل کرده است. سربازان آمریکایی در این بازداشتگاه یکی از اتاقهای شکنجه دولت سابق عراق را به سلول بازجویی تبدیل کردند. سلول مذکور اتاق سیاه نامیده شد. گزارش‌ها نشان می‌دهد در این سلول بدون پنجره و کوچک، سربازان با قنداق تفنگ زندانیان را کتک می‌زدند.

ادامه نگرانی‌ها از زندان گوانتانامو

اگرچه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملی اقدام ایالات متحده در بازداشت خودسرانه و بلندمدت مظنونین و سوءاستفاده از بازداشت‌شدگان را به عنوان نقض جدی حقوق بین‌الملل محکوم کرده‌اند، اما گوانتانامو شاهدی است که نشان می‌دهد واشنگتن توجهی به این‌گونه محکومیت‌ها ندارد.

گستردگی جنایات آمریکا در عراق چنان در سطر خبرها جریان دارد که شاید دیگر اخبار گوانتانامو را در هاله‌ای از فراموشی فرو برده باشد، اما بدرفتاری در گوانتانامو همچنان ادامه دارد.

براساس گزارشی از روزنامه انگلیسی ایندیپندت، 460 نفر در زندان گوانتانامو محبوس هستند. دهها نفر از آنها نوجوان، 60 نفر زیر 18 سال و جوان‌ترین آنها 14 ساله است.

بنابراین گزارش واشنگتن پست مورخ 30 می 2006، 75 زندانی در گوانتانامو به دلیل بدرفتاری سربازان آمریکایی دست به اعتصاب غذا زدند. آسوشیتدپرس نیز نوشت که در تاریخ 10 ژوئن 2006، 3 زندانی با استفاده از ملحفه و لباس خود را حلق‌آویز کردند.

سازمان عفو بین‌الملل این مورد را نمونه دیگری از ضعف کارنامه حقوق بشری آمریکا دانسته است. با این حال قانون کمیسیون نظامی ایالات متحده مصوب 17 اکتبر 2006 مجوز به کارگیری شیوه‌های سخت‌تری را برای بازجویی از مظنونین به اقدامات تروریستی صادر کرده است. مارتین شین وین گزارشگر ویژه سازمان ملل در توسعه و حمایت از حقوق بشر و آزادی‌های اساسی با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد برخی مفاد قانون مذکور در مغایرت با اصول استانداردهای محاکمه عادلانه و روند تبیین شده در ماده 3 کنوانسیون ژنو و مفاد کنوانسیون‌های بین‌المللی حقوق مدنی و حقوق سیاسی قرار دارد.

نقض قانون در آمریکای مدرن

نقض حقوق بشر از سوی آمریکا در جامعه آمریکا نیز در جریان است. آمریکایی‌ها معتقدند جامعه آنها مملو از جنایات شدید، نقض شدید حقوق مردم از سوی نیروهای انتظامی و عدم تضمین حقوق شهروندی، آزادی‌ها و امنیت فردی است.

آمارها نشان می‌دهد موارد قتل یا حمله مسلحانه و سایر جرائم خشونت بار در 3 ماهه نخست سال 2006 میلادی 7/3 درصد رشد داشته است و موارد حمله مسلحانه به تنهایی 7/9 درصد افزایش را نشان می‌دهد. آمریکا همچنان از نظر استفاده افراد از سلاحهای شخصی در صدر است. بیش از 477 هزار نفر در سال 2005 قربانی تبهکاران مسلح شده‌اند و موارد تیراندازی در محوطه‌های آموزشی به طور افسار گسیخته‌ای افزایش یافته است.

حدود سه چهارم مظنونات به اقدامات تروریستی که آمریکا طی 5 سال پس از حوادث یازدهم سپتامبر بازداشت کرده است به علت نبود ادله کافی محاکمه نشده‌اند. آمریکا تنها کشوری در جهان است که از سگهای پلیس برای ارعاب زندانیان استفاده می‌کند. هر ساله نزدیک به 7 هزار آمریکایی در زندان‌های آمریکا می‌میرند.

بهانه قانون میهن‌پرستی

بوش بعد از 11 سپتامبر با استناد و بهانه «قانون میهن پرستی آمریکا» مجوز شنود مکالمات تلفنی و بررسی ایمیل‌های شهروندان آمریکایی را صادر کرد که با اعتراضات گسترده مواجه شد. این ماجرا در سال 2006 نیز ادامه یافت و جامعه آمریکا را با نقض شدید حقوق مردم از سوی نیروهای انتظامی و عدم تضمین حقوق شهروندی، آزادی‌ها و امنیت فردی مواجه ساخت.  

روزنامه نیویورک تایمز فاش کرد در این مدت برخی از شرکت‌های مخابراتی آمریکا در کنترل و شنود مکالمات تلفنی شهروندان آمریکایی با سازمان‌های اطلاعاتی این کشور همکاری غیرقانونی داشته‌اند.

اگرچه این روزنامه از معرفی این شرکتها خودداری کرد و مقامات دولتی این کشور اظهار کردند تنها این کنترل در خصوص ارتباطات بین‌المللی بوده است، اما اکنون فاش شده است که تلفنهای شخصی مردم آمریکا نیز کنترل می‌شده است. اقدام دولت بوش در کنترل تلفن شهروندان آمریکایی و جاسوسی در داخل کشور باعث اعتراض اعضای کنگره این کشور شده است. گفته می‌شود سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا روزانه بیش از 7 میلیون مکالمه تلفنی را با استفاده از سیستم رایانه‌ای کنترل و بررسی می‌کرده‌اند.

اما در این میان، مسلمانان آمریکایی بیش از دیگران مورد توجه قرار گرفتند سازمان‌های اطلاعاتی آمریکا نیز فاش کردند 120 مرکز اطلاعاتی فعالیت‌های مسلمانان را کنترل و شنود می‌کردند.

مجله نیوز اندورلد ریپورت در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دولت آمریکا پس از حملات یازدهم سپتامبر با اجرای برنامه‌ای، نظارت بر مساجد و دیگر مکانهای پر رفت و آمد مسلمانان این کشور را برای یافتن مواد هسته‌ای احتمالی آغاز کرده است.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات