قدرتافزایی ایران با استفاده از شناورهای پهپادبر آنجایی اهمیت خود را نمایان میکند که طراحان عملیاتها بخواهند عملیات آفندی یا پدافندی را در عرصه اقیانوس برای تهاجم علیه دشمنان یا دفاع از مواضع خودی استفاده کنند.
نیروی دریایی سپاه پاسداران 18 بهمن امسال از ناو پهپادبر خود با نام «شهید باقری» رونمایی کرد. ناو شهید باقری با قابلیت حمل چندین اسکادران پروازی بدون سرنشین، نشست و برخاست جنگندههای بدون سرنشین، حمل و بهکارگیری انواع پهپادهای گشتی و رزمی، قابلیت به آب اندازی و از آبگیری انواع شناورهای رزمی سبک و تندرو و همچنین حمل و بهکارگیری انواع بالگردهای رزمی و پشتیبانی، یک سکوی متحرک دریایی برای اجرای ماموریتهای پهپادی و بالگردی در پهنه اقیانوسها به شمار میرود.
شناور شهید باقری حدود 2100 تن وزن، 240 متر طول و 27 متر عرض دارد. علاوه بر این، ناو شهید باقری به یک باند به طول 180 متر برای پرواز انواع پهپادها نیز مجهز شده است.
این ناو با قدرت دریانوردی در دریا تا فورس 9 (اقیانوسها) و برد عملیاتی 22 هزار مایل دریایی (فرا ساحل)، امکان حضور و اجرای عملیات را برای مدت یک سال بدون نیاز به سوختگیری مجدد در آبهای دوردست فراهم میکند.
مزیت مذکور در کنار حمل انواع پهپادهای رزمی و شناسایی با برد بیش از 2 هزار کیلومتر امکان اجرای ماموریتهای اقیانوسی را به نیروی دریایی سپاه اضافه خواهد و موجبات حفاظت از منافع ملی در آبهای دور دست را فراهم میکند.
ناو شهید باقری مجهز به جایگاه سوخت و سوختگیری پهپادی، شناوری و بالگردی، سامانههای پدافندی هوایی برد کوتاه و متوسط، تجهیزات اشراف اطلاعاتی و برج مراقبت پرواز، امکانات حمل و بکارگیری انواع زیر سطحیهای هدایت پذیر، قابلیت شناسایی انواع سیگنال الکترونیکی-جنگ الکترونیکی- سیگنیت کامل، توپ و سلاحهای سطحی برد بلند، موشکهای سطحی کروز برد بلند، امکان مقابله با انواع ریز پرنده و موشکهای پدافند هوایی است.
ناو پهپادبر شهید باقری همچنین دارای امکانات بیمارستانی تخصصی شامل اتاق عمل، بخش مراقبتهای ویژه CCU، رادیولوژی، دندانپزشکی و امکانات ورزشی شامل سالن ورزشی چند منظوره، زمین چمن مصنوعی و سالن بدنسازی است.
همچنین این ناو به ۸ لانچر موشک کروز ضد کشتی دوربُرد قدیر/قادر، ۸ لانچر موشک پدافندی کوتاهبرد نصر یا ظفر و یک قبضه توپ ۳۰مم 2A42 مشابه توپ اصلی ناوهای کلاس شهید سلیمانی مجهز است. آشیانه قایقهای طارق و محل نگهداری پهپادها نیز از دیگر تجهیزات و ادوات این ناو است.
قدرتافزایی ایران با استفاده از این توانمندیها آنجایی اهمیت خود را نمایان میکند که طراحان عملیاتها بخواهند عملیات آفندی یا پدافندی را در عرصه دریا برای تهاجم علیه دشمنان یا دفاع از مواضع خودی استفاده کنند.
افزایش توان نظارتی و شناسایی، امکان اجرای عملیاتهای ضدکشتی و ضد زیرسطحی، افزایش قابلیت دفاعی و هجومی، امکان اجرای عملیاتهای ترکیبی و همافزایی و افزایش توان آگاهی در جنگهای نامتقارن از دیگر مزایایی استفاده از توانمندیهای مختلف از جمله یگانهای شناوری در عرصه دریا است.