حزب سوسیال دموکرات آلمان بارها توانسته است رفتارهای افراطی حزب دموکرات مسیحی را در عرصه سیاست خارجی سرزمین ژرمنها مهار نماید.از زمانی که مرکل به عنوان صدر اعظم آلمان برگزیده شده است،موجی از بحرانهای پایدار بین المللی اطراف برلین را فرا گرفته است.مرکل یکی از اصلی ترین مهره های واشنگتن در اتحادیه اروپا محسوب می شود.
صدر اعظم آلمان علیرغم اینکه ادعای حرکت در قالب ناسیونالیسم اروپایی را دارد هیچگاه نتوانسته است در این راستا حرکت نماید.افرادی مانند سارکوزی،مرکل و برلوسکونی به عنوان افراط گرایان اروپایی سبب دور شدن اتحادیه اروپا از قطبیت شده اند.
در جریان وقوع جنگ اخیر گرجستان ،صدر اعظم آلمان پس از سکوت در زمان جنگ سعی کرد پس از اعلام عقب نشینی نیروهیا روسی از خاک گرجستان وارد میدان شود و از ناتویی شدن گرجستان حمایت نماید.این درحالیست که شرودر مواضع مرکل در خصوص نبرد اوستیای جنوبی را قبول ندارد.صدراعظم سابق آلمان با انتقاد شدید از اشتباهات غرب در مورد بحران قفقاز، از عملکرد کرملین در قبال گرجستان دفاع کرده است.
گرهارد شرودر صدراعظم سابق آلمان، با حمایت از عملکرد روسیه در گرجستان اظهار نموده است که به دلیل فعالیتهای آمریکا در شرق اروپا، روسیه خود را محاصره شده میپندارد. گرهارد شرودر با انتقاد شدید از مواضع غرب گفته است که غرب اشتباهات بسیار فاحشی را در موارد مختلف مرتکب شد.
وی مواضع اتخاذ شده از سوی غرب در مورد سیستم سپر دفاع موشکی آمریکا در لهستان و به رسمیت شناختن بلافاصله کوزوو را نمونهای از این مواضع اشتباه خوانده است. صدراعظم سابق آلمان معتقد است که اتحادیه اروپا در شرایط فعلی دچار نبردهای پیچیدهای شدهاست که باید هر چه زودتر از آن بیرون بیاید.
بنابر اظهارات شرودر عضویت گرجستان و اوکراین در ناتو در شرایط فعلی در دستور کار ناتو قرار ندارد و توافق برای عضویت این دو کشور در ناتو منتفی است. صدراعظم سابق آلمان هم چنین درخواست داد که پیشنهاد دمیتری مدودف رییس جمهور فعلی روسیه در مورد ساختار امنیت اروپا نادیده گرفته نشود.
در پی حمایت «گردهارد شرودر»، صدراعظم پیشین آلمان، از موضع روسیه در مناقشه این کشور با گرجستان، این سیاستمدار کهنهکار آلمانی مورد انتقاد شدید محافل سیاسی این کشور قرار گرفت.
حمایت این سیاستمدار شصت و چهار ساله عضو حزب «سوسیال دمکرات» آلمان باعث انتقادهای بسیار تندی از او در محافل سیاسی کشور آلمان شده است. شرودر که در زمان صدارت در آلمان جزو مدافعان کرملین محسوب میشد، در سال دوهزار و پنج میلادی که عرصه سیاسی آلمان را ترک گفت، در شرکت روسی «گازپروم» شغلی را عهدهدار شد که درآمدی معادل با سالی دویستهزار پوند را از آن بهدست میآورد.
شرودر یکی از دوستان «ولادیمیر پوتین» رییس جمهور سابق روسیه و نخست وزیر فعلی این کشور محسوب میشود. او پوتین را «دموکراتی بیعیب و نقص» میداند و بارها از سیاستهای کرملین در عرصه جهانی دفاع کردهاست. یکی از مقامات دولت «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان هم شرودر را مهمترین حامی منافع مسکو در آلمان خواندهاست.