فرهاد مهدوى
ظهوری عالم بشریت مهدی موعود (عج) یکی از بارزترین و بدیهی ترین مسایل اسلامی و مورد تایید تمامی مسلمانان به ویژه شیعیان است و تمامی فرق اسلامی این آیات و روایات و مفاد آنها را به گونه ای در کتابهای حدیثی و کلاسی و تفسیری از آن سخن گفته اند.
در عین حال این مسئله بدیهی همچون هر مسئله دیگر گاه مورد سوء استفاده افراد یا گروههای مختلف قرار گرفته است و اهداف و اغراض خاصی از این عمل دنبال می شود. با وجود این سوء استفاده ها به اصل و اصالت این حقایق خدشه وارد نمی سازد.
آغاز توطئه علیه مهدویت
توطئه بر ضد عقیده مهدویت ابتدا از دوران خلافت اموی آغاز شد. معاویه خود، مهدی (عج) را همان عیسی بن مریم(ع) می دانست، او گفت «شما گمان کرده اید که یک پادشاه هاشمی و یک مهدی قائم از میان شما خواهد بود در حالی که حقیقت این است که مهدی همان عیسی بن مریم است و این امر در دست ماست تا آن را به او برسانیم.»
بسیار روشن است که معاویه می خواست اندیشه مهدویت را در دین اسلام از میان ببرد و آن را از ویژگی ها و عقاید مسیحیت بداند، پس از آن نیز چنین ادعاهایی پیوسته وجود داشته است:
1- سبئیان که امام علی (ع) را مهدی می دانستند.
2- کیسانیه محمدبن حنیفه و پسرش ابوهاشم عبدالله بن محمد بن حنیفه را مهدی می دانستند.
3- حسنیان، محمدبن عبدالله بن حسن را مهدی موعود می دانستند.
4- عباسیان محمدبن عبدالله عباس را مهدی موعود می دانستند.
5- ناووسیه امام صادق (ع) را مهدی می دانستند.
6- اسماعیلیان اسماعیل فرزند امام صادق را مهدی می دانستند.
7- فطحیه عبدالله بن افطح و فرزندش محمدبن عبدالله افطح را مهدی می دانستند.
8- واقفیه امام کاظم (ع) را مهدی می دانستند.
9- محمدیه محمد فرزند امام هادی (ع) را مهدی می دانستند.
10- عسکریه که به مهدویت امام حسن عسکری معتقدند.
11- شیخیه که شیخ احمد احسائی موسس فرقه شیخیه را دارای الهامات امامت می دانستند ولی منکر وحیانی بودن قرآن بودند و به اموری غریب معتقد بودند که فاصله زیادی با اعتقادات شیعه داشت.
12- کشفیه سیدکاظم رشتی از فرقه شیخیه و ایرانی الاصل بود و ادعاهایی شبیه به کشف داشت و بین پیروانش در ایران و عراق رکن رابع بود، کتابهایش را با رمز می نوشت و مهدویت را به صورتی موهوم مطرح می کرد، برای مثال می گفت الان مهدی در بین شما است و حتی مبلغانش را به اطراف می فرستاد که آماده باشید آقا می آید و به خاطر همین افکار خرافاتی و موهوم یکی از شاگردانش به نام «محمدعلی باب» ادعا کرد که من امام زمان هستم بعد ادعا کرد که خود مهدی هستم و مردم هم دور او را گرفتند و زیربنای بابیت شکل گرفت.
13- بابیه بنیانگذار فرقه بابیه، سیدعلی محمد شیرازی است از آنجا که او در ابتدای دعوتش مدعی بابیت امام دوازدهم شیعه بود و خود را طریق ارتباط با امام زمان می دانست ملقب به «باب» گردید و پیروانش را «بابیه» نامیدند.
او با سفر به مکه و بوشهر از ارتباط خود با امام زمان فراتر رفت و ادعای مهدویت نمود و پس از آن ادعای نبوت و رسالت خویش را مطرح کرد و مدعی شد که دین اسلام فسخ شده است و خداوند دین جدیدی همراه با کتاب آسمانی تازه به نام «بیان» بر او نازل کرده است و بعد از نبوت هم فراتر رفت تا خود را مظهر نفس پروردگار نامید.
مدعیان امروزی مهدویت
امروزه تعداد مدعیان امام زمان به نحو چشمگیری افزایش یافته است، به گونه ای که صبح یک امام زمان و عصر امام زمانی دیگر ظهور می کند. داستانهای چند تن از این امام زمانها را با هم می خوانیم.
پس از اتمام نمازجمعه حادثه ای بسیار عجیب و بی نظیر اتفاق افتاد، شخصی به نام (الف-ر) سراسیمه و با عجله وارد حسینیه اعظم (محل نماز جمعه) شد و دائم این جمله را تکرار می کرد: من پیام دارم . من حامل پیام مهمی هستم در حالی که نمازگزاران هنوز تعقیبات نماز را تمام نکرده بودند روبه روی جمعیت رفت و دستانش را همانند احترام نازی ها بلند کرده و پشت به قبله گفت: من محمد هستم 5 من مهدی موعود هستم، مردم گرد او حلقه زدند، یک نفر سیلی محکمی به او زد و پلیس هم آمد و او را با خود برد.
در کلانتری هم می گفت من منجی هستم، من هم اکنون ظهور کرده ام، من با عالم بالا در ارتباطم، باید به مردم خدمت کنم.
- شخص دیگری به نام (ع-ق) سال گذشته به همراه 2 دختر و دامادهای خود به ساختمان ریاست جمهوری رفته و ضمن درخواست برای دیدار با دکتر احمدی نژاد رئیس جمهوری می گوید من امامش هستم و برای اولین و آخرین بار آمده ام مرا ببیند و اگر نیاید من دیگر این فرصت را به او نمی دهم.
- شخص دیگری به نام (ح-ر) در اطراف ورامین با برگزاری جلساتی با عنوان اینکه یکی از یاران حضرت مهدی (عج) و برگزیده ای برای هدایت هستم جمعی از پسران و دختران جوان را در گرد خود جمع کرده بود و آنها را به برگزاری جلسات مخفیانه برای افزایش عرفان سفارش می کرد. در بازرسی از محل سی دی هایی با افکار دراویش علی اللهی کشف شده است.
- محمود 37 ساله در شهر زنجان نیز با ادعای ارتباط با امام زمان مردم را می فریفت. وی سرانجام با مقادیر زیادی مواد مخدر و تریاک دستگیر شد.
بیان داستانهای این مدعیان و روانشناسی کلامی و شیوه جذب مردم مجالس بیشتر از این را می طلبد؛ داستان جندالسماء بصره، حسنی از قم و عراق، انصارالامام المهدی عراق و ... که در چند سال اخیر ظهور و بروز یافتند از آن جمله جنبشهایی هستند که به واسطه کم سوادی و عدم بینش عمیق مذهبی در عراق توانستند جنبش های عظیمی را راه اندازی کنند و تاثیرات سیاسی عقیدتی عظیمی را بگذارند.
دلایل و چرایی
ادعاهای دروغ در مبحث مهدویت را شاید بتوان در دو دسته کلی تقسیم بندی کرد؛ یکی مدعیان مهدویت و دیگری مدعیان ارتباط با امام زمان (عج) است، آنچه که قابل ذکر است این نکته می باشد که مسئله مدعیان دروغین ارتباط با امام زمان را باید مختص دوران غیبت کبرا دانست که با قطع ارتباط مستقیم امام معصوم با مردم و شیعیان عده ای با اهداف مختلف وارد این وادی و فریب مردم شده اند.
نکته های این بحث:
الف) عوامل فردی
1- طبق روایات هر کسی که ادعای دیدار با حضرت را کند و این ادعا را به زبان آورد دروغ گفته است و مردم نباید حرف این شیادان را باور کنند و بسیاری با القائات دیگران احساس ادعای دیدار و ... می کنند و خود را راه یافته به جمع یاران نزدیک حضرت مهدی (عج) می دانند.
2- بسیاری از مدعیان به وسیله خواب به مقام خود رسیده اند که خواب نمی تواند مرجع اثبات پذیری باشد.
3- با تورقی در پرونده های افراد مزبور مشاهده می شود که تعدادی از آنان به خاطر نیازهای مالی اقدام به سرکیسه کردن مردم نموده اند.
4- عدم تعادل روانی افراد و نیازهای روحی و روانی برای مطرح شدن، موقعیت یافتن نیز از جمله عواملی است که می تواند افراد سست بنیه را تحریک کند.
ب) نقشه های دشمن
1- صابونچی مدیر موسسه آرماگدون می گوید: پس از کنفرانس سال 1984 که سران صهیونیسم دنیا با دعوت از 300 شیعه شناس برتر جهان با هدف تحلیل انقلاب های شیعی برگزار شد، «پروژه مهدویت زدایی» در دستور کار قرار گرفت.
2- مایکل برادین استاد دانشگاه آریزونای آمریکا هم می گوید: بسیاری از اندیشمندان غربی دریافته اند که تمدنشان به آخر خط رسیده است و از این مسئله بیمناک شده اند و چنان پیش بینی می کنند که اسلام به عنوان تمدن نیرومند جای تمدن کنونی را می گیرد و با توجه به آنکه طرح های آمریکا برای مقابله با مرکز ثقل اسلام که در کتاب استراتژی قرن 21 به عنوان اسلام سیاسی از آن نام برده شده است و مهدی موعود قوام بخش آن است، چنین طرحهایی طبیعی به نظر می رسد.
3- شفیعی سروستانی، مدیر موسسه موعود هم می گوید اکنون گفتمان های غالب 257 دانشگاه آمریکا مسئله آخرالزمان است و اکنون موجی از گرایش به مذهب در حال اوج گرفتن است که نشان از سرخوردگی از مدرنیته است و جمعیتی اندک برای مقابله با این گسترش 2500 فرقه شبه مذهبی را راه اندازی کرده اند و فقط هزار فرقه آن در آمریکا فعالیت دارد.
4- طراحی پروژه ای به نام «آرماگدون» از سوی مسیحیان صهیونیست و تهیه و تدوین فیلم، کتاب، مقاله و همایش های متعدد برای مقابله با جریان گسترش اسلام است. آرماگدوئیست ها معتقدند در آخر زمان بین دو نیروی خیر و شر در محل تپه آرماگدون جنگ اتمی صورت می گیرد که در نتیجه آن آینده جهان مشخص می شود آنها رهبر نیروی خیر را نیروی رژیم صهیونیستی و آمریکا و رهبری نیروی شر را مهدی موعود می دانند. به دستور مسیحیان انجیلی، رئیس جمهور آمریکا مامور محقق کردن پروژه آرماگدون است و در این راستا اشغال عراق و درگیری با ایران را در برنامه های خود دارند تا با مهدی موعود شیعه مقابله و مبارزه کنند.
5- روزنامه لس آنجلس تایمز می نویسد سالانه 25 هزار نفر در آمریکا به اسلام می گروند و اکنون باید تعداد آنها از 4 تا 7 میلیون نفر باشد و از گسترش روزافزون اسلام گرایی ابراز حیرت می کند و پرفسور مولانا هم می افزاید: در آینده عصیان های سیاسی و اقتصادی در جهان نخواهد بود ، بلکه این عصیان های روحی و معنوی است که نمایانگر می شود و در این میان این اندیشه مهدویت است که آرام بخش دردهای معنوی می شود؛ پس غرب می داند چگونه این اندیشه را از درون به چالش بکشد و آن را منحرف و غیرسازنده نماید.
6- توماس فریدمن کارشناس مسائل کشورهای اسلامی در آمریکا می گوید: اسلام بزرگترین دشمن غرب است و جنگ با این تنها با ارتش ممکن نیست بلکه باید در مدارس، کلیساها، مساجد، معابد به رویارویی آن پرداخت.
7- ایجاد حس بدبینی نسبت به شیعه، سرگردان نمودن شیعیان نسبت به امام عصر خود، ناامید نمودن آن با ارائه تصویرهای مکدر و تحریف تصویری امام زمان و جایگزین نمودن منجی صهیونیستی به جای حضرت مهدی (عج) از جمله برنامه های دیگری است که غرب در بحث منجی آفرینی های دروغین دنبال می کند.