صفحه نخست >>  عمومی >> آخرین اخبار
تاریخ انتشار : ۱۶ آذر ۱۳۸۷ - ۱۲:۱۶  ، 
کد خبر : ۶۳۹۱۲

ایران در منظر کاندیداهای ریاست جمهوری آمریکا


على تتماج
ایالات متحده آمریکا که در طول 7 سال زمامداری نومحافظه کاران برکاخ سفید با رهبری جرج‌بوش، چنی، بولتون، رایس و... دورانی پرفراز و نشیب را پشت سرگذارده واکنون در مجموعه‌ای از ناکامی‌های داخلی و خارجی قراردارد، باردیگر آماده می گردد تا رئیس جمهوری جدیدی را به کاخ سفید راهی نماید. انتخابات آمریکا در آبان 3187 در حالی برگزار می شود که از هم اکنون بازار تبلیغات انتخاباتی برای تعیین نامزدهای دموکرات ها و جمهوریخواهان فعال گردیده است. بر اساس سنوات گذشته انتخابات در آمریکا، افرادی توانایی ورود به کاخ سفید را دارا می باشند که در یکی از دو طیف جمهوریخواه و یا دموکرات قرارگیرند و نامزدهای سایر احزاب و نمایندگان مستقل از چندان بختی برای حضور در انتخابات دارا نمی باشند. انتخابات آمریکا در دو مرحله اجرا می شود . اولا انتخابات درون حزبی که تعیین کننده نماینده هر کدام از احزاب در انتخابات نهایی است که در شهرهای بزرگ و در نهایت اعضای اصلی حزب اجرایی می شود. ثانیا انتخابات بزرگ که بطور سراسری در روزی معین میان دو نامزد برگزار می گردد. براساس نتایج انتخابات درون حزبی در طیف جمهوریخواهان، سناتور مکن کین 71 ساله از ایالت «آریزونا» به عنوان نماینده اصلی تعیین گردیده است. در طیف دموکرات ها نیز رقابت نزدیکی میان «باراک اوباما» سناتور ایالت «الینوی» با خانم «هیلاری رودهام کلینتون» سناتور ایالت نیویورک و همسر بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا ادامه دارد. نکته قابل تامل در عملکردها و مواضع این کاندیداها نگرش و موضع گیری های آنها در قبال جمهوری اسلامی ایران می باشد . با توجه به اهمیت ایران در سیاست خارجی آمریکا، بخشی از تبلیغات انتخاباتی و حتی نگاه مردمی به کاندیداهای انتخابات را چگونگی موضع گیری آنها در قبال ایران تشکیل می دهد. بررسی مواضع این سه نفر بیانگر دیدگاه های قابل تامل از سوی آنها در قبال ایران می باشد در چند بعد می توان مواضع آنها را تقسیم بندی کرد:
1) مواضع کنونی دولت بوش : نامزدهای انتخابات آمریکا در عرصه تبلیغاتی خود، موضع گیری در برابر سیاست خارجی دولت بوش را به دلیل چالشهای گسترده ای که برای آمریکا به همراه داشته را از اولویتهای کاری خود می دانند. در این راستا آنها دیدگاه های متفاوتی در زمینه عملکرد کنونی آمریکا در قبال ایران عنوان داشته اند. کلینتون در شرایطی که بارها مخالفت خود را با شیوه کنونی برخورد آمریکا با ایران اعلام داشته تاکید دارد که ایران یک تهدید است و نمی توان به آن اجازه داد که به سلاح اتمی دست پیدا کند! اما در عین حال اعلام داشته که گزینه نظامی بوش بدون مجوز کنگره تعقیب نمی کند. وی که در مجلس سنا به لایحه تروریست قلمداد کردن سپاه رای مثبت داده تاکید دارد که سیاست بوش برای ادامه تحریم ها علیه ایران امری درست می باشد و باید ادامه یابد.
«اوباما» نامزد دیگر حزب دموکرات نیز می گوید حمله نظامی به ایران غیرقابل پذیرش است لذا رای مخالف من به لایحه تروریست دانستن سپاه در این راستا است. وی تاکید دارد در صورتی که تحریم ها در چارچوب حمله احتمالی به ایران یا توجیه حضور در عراق نباشد از آنها حمایت می کند.
«جان مک کین »جمهوریخواه براصل انزوای ایران و مطرح بودن گزینه نظامی به عنوان اهرم فشار اصرار دارد و سیاستهای بوش را تاحدود زیادی صحیح ارزیابی می کند.
با تمام این تفاسیر، هرسه کاندیداها اعتراف دارند که سیاست کنونی کاخ سفید در قبال ایران به شکست انجامید و نتوانسته مانع از گسترش حضور ایران در معادلات جهانی و نیز توقف برنامه های هسته ای ایران گردد.
2) روابط با ایران: مرحله دیگر موضع گیری کاندیداهای انتخابات آمریکا پیرامون چگونگی روابط با ایران در صورت رسیدن به قدرت می باشد. «هیلاری کلینتون » می گوید: دیپلماسی با ایران برای حل بحران‌های عراق و افغانستان امری ضروری است که باید پی گیری شود البته استفاده از سیاستهای تحریم واعمال فشار برای مقابله با تحرکات ضدآمریکایی ایران در منطقه الزام آور است. وی می گوید من تمایلی برای دیدار با مقامات ایرانی ندارم چرا که آنها مغایر بااهداف آمریکا حرکت می کنند.
«اوباما» نیز در قبال ایران در حالی که براصل مهار تاکید دارد، می گوید : من حاضر به گفت وگوی مستقیم با رهبران ایران بدون پیش شرط می باشم چرا که از این طریق می توان بر مشکلات آمریکا در عراق و خاورمیانه پیروز شد.
سناتور مک کین نیز می گوید:« با ایران باید برخورد جدی داشت ومانع از ادامه فعالیتهای آن در منطقه شد و حتی باید گزینه نظامی را برای تقابل احتمالی با ایران در نظر گرفت.
3) مواضع در جمع لابی صهیونیست: نکته قابل تامل موضع گیری این کاندیداها در جمع لابی های صهیونیست است که تاثیر بسیاری در انتخاب رئیس جمهور آینده آمریکا دارند. «هیلاری کلینتون » در جمع لابی صهیونیست گفته است. ایران خطری بزرگ برای آمریکا و تل آویو است و فعالیت های هسته‌ای آن غیرقابل پذیرش می باشد و ما باید از تمام گزینه ها برای مقابله با آن بهره برداری کنیم. اوباما نیز که آرای یهودیان را طلب می کند در جمع «آیپک» گفته است: من برای مقابله با ایران تلاش خواهم کرد چرا که امنیت تل آویو را مد نظر دارم و در این راه تمام گزینه ها را حفظ خواهم کرد. «مک‌کین» نیز در جمع مشابهی بر اقدام گسترده علیه ایران سخن گفته و در مواردی تاکید دارد که واشنگتن تقابل نظامی با ایران را به تل آویو واگذار نماید. بررسی مواضع نامزدهای انتخابات آمریکا نشان دهنده آن است که اولا ایالات متحده اکنون در برابر ایران شکستهای سنگینی را متحمل گردیده بگونه‌ای که کاندیداها تاکید دارند ایران بسیاری از منافع آمریکا در جهان را تهدید کرده است. در همین حال آنها اعتراف دارند که بدون تعامل با ایران نمی توان بحران های خاورمیانه را حل کرد و لاجرم مذاکره با تهران برای فرار از بحران بویژه در عراق امری ضروری است. با تمام این تفاسیر آنچه مسلم است نفوذ گسترده لابی صهیونیست در سیاستمداران آمریکایی ، این نامزدها را وادار می کند تا در جهت منافع رژیم صهیونیستی حرکت کند لذا نمی توان دگرگونی چندانی در سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران در آینده نزدیک مشاهده کرد هرچند که تمام نامزدها براصل لزوم تعامل با ایران اعتراف و ادامه تقابل را تکرار شکستها در برابر تهران در عرصه جهانی می‌دانند.

نظرات بینندگان
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات