
بصیرت:مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش خود با اشاره به درخواست تهران برای دور جدید مذاکرات فنی با آژانس تاکید کرد: بازرسیها در ایران در حال حاضر به طور عادی انجام می شود و مواد هسته ای و نیز همه دستگاه های سانتریفیوژ ایران همچنان تحت کنترل و نظارت آژانس قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری مهر، متن کامل گزارش محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران که عصر پنجشنبه در اختیار 35 عضو شورای حکام آژانس قرار گرفت به این شرح است :
1- مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در تاریخ 19 نوامبر 2008 ، درباره اجرای توافقنامه پادمان ان پی تی و مفاد مرتبط در قطعنامه های 1737(2006) ، 1747(2007) ، 1803(2008) و 1835(2008) شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران به شورای حکام گزارش داد. این گزارش ، شامل تحولات پس از این تاریخ است .
الف) فعالیت های جاری مرتبط با غنی سازی
2- ایران از هنگام گزارش پیشین مدیر کل آژانس به تزریق "UF6 " به بخش متشکل از 3هزار دستگاه سانتریفیوژ "IR1" (واحد A24 ) ، و 5 آبشار واحد "A26 " در کارخانه غنی سازی سوخت (FEP) ادامه داده است .
نصب و آزمایش 13 آبشار باقیمانده A26 در حال ادامه است .
عملیات نصب مقدماتی در واحدهای "A25"، "A27" و "A28 " ادامه دارد. از تاریخ 7 نوامبر 2008 کل مقدار UF6 تزریق شده در آبشارها از زمان آغاز عملیات در فوریه 2007 ، برابر 9750 کیلوگرم بوده است و بر اساس گزارش های محاسبه روزانه ، ایران تقریبا 630 کیلوگرم UF6 با غنای پایین تولید کرده است .
تمام مواد هسته ای موجود در کارخانه غنی سازی سوخت و تمام آبشارهای نصب شده تحت اقدامات نظارتی و مراقبتی آژانس قرار دارد.
3 - آژانس در تاریخ 29 سپتامبر 2008 راستی آزمایی موجودی فیزیکی را در کارخانه نیمه صنعتی غنی سازی سوخت )PFEP) اجرا کرد که نتیجه آن هنوز اعلام نشده است . ایران بین ماه های 25 اوت و 28 اکتبر 2008 مجموعا حدود 31 کیلوگرم UF6 به آبشار ده دستگاهی IR2 و سانتریفیوژهای IR2 ، IR1 و IR3تزریق کرده است ، تمام مواد هسته ای در کارخانه PFEP و ناحیه آبشار تحت اقدامات نظارتی و مراقبتی آژانس می باشد .
4 - تا ا ین تاریخ نتایج نمونه های محیطی اخذ شده در کارخانه غنی ساز ی و کارخانه نیمه صنعتی غنی سازی و سوابق کاری کارخانه غنی ساز ی نشان می دهد که آن کارخانه ها منطبق با اظهاریه ها فعالیت می نماید ( بطور مثال اورانیوم 235 با غنای کمتر از 5 درصد ) از مارس 2007 بیست بازرسی اعلام نشده در کارخانه غنی سازی انجام شده است.
5- ایران در 26 اکتبر 2008 پرسشنامه اطلاعات طراحی اطلاعات (DIQ) به روز شده در مورد "FEP" و "PFEP" را ارایه کرد. ایران به آژانس اعلام کرد که برای آغاز نصب سانتریفیوژهای IR1 در واحد 28 کارخانه غنی سازی در آغاز سال 2009 برنامه ریزی کرده است .
ب) فعالیت های بازفرآوری
6- آژانس به نظارت بر استفاده و ساخت سلول های داغ در راکتور تحقیقاتی تهران و تاسیسات تولید مولیبدوم ، ید و رادیو ایزوتوپ زنون (MIX) از طریق انجام بازرسی ها و راستی آزمایی اطلاعات طراحی ادامه می دهد . هیچ نشانه ای از فعالیت های درحال انجام بازفراوری در آن تاسیسات وجود ندارد درحالی که ایران اعلام کرده است هیچ بازفرآوری در فعالیت های مربوط به تحقیق و توسعه در این کشور صورت نگرفته است اما با توجه به در دسترس نبودن سنجش های پروتکل الحاقی ، آژانس چنین امری را تنها می تواند در رابطه با این دو تاسیسات تایید کند.
پ) پروژه های مرتبط با راکتور آب سنگین اراک
7 - در 13 اوت 2008 آژانس یک بازرسی PIV را در کارخانه تولید سوخت FMP انجام داد که نتایج آن با اظهاریه های ارائه شده توسط دولت ایران مطابقت دارد . در اکتبر 2008 ، آژانس یک بازرسی را انجام داد که از آخرین بازدید آژانس از این کارخانه که در ماه می سال 2008انجام شده بود ، تغییر عمده ای در وضعیت کارخانه ملاحظه نگردید .
8 - آژانس با استفاده از تصاویر ماهواره ای، به نظارت بر وضعیت نیروگاه تولید آب سنگین ادامه داده است . به نظر می رسد که این نیروگاه در وضعیت بهره برداری است .
9- ایران با استناد به تصمیم ماه مارس سال 2007 مبنی بر تعلیق اجرای متن کد 3.1 اصلاح شده ترتیبات فرعی از بخش کلیات مبنی بر ارائه زود هنگام اطلاعات طراحی به مخالفت خود با انجام DIV توسط آژانس از راکتور تحقیقاتی IR40 ادامه داده است. آژانس تصریح نموده است که کد 3.1 در رابطه با ارائه اطلاعات طراحی بوده و تناوب یا زمان بندی راستی آزمایی چنین اطلاعاتی توسط آژانس را شامل نمی شود و این حق آژانس در انجام DIV یک حق مداوم است. با این وجود آژانس برای انجام DIV برنامه ریزی شده برای تاریخ 26 اکتبر 2008 اجازه نیافته است .
د ) سایر مسائل اجرایی
د . 1 - تبدیل اورانیوم
10 - از 3 نوامبر 2008 تقریبا 33 تن اورانیوم به شکل UF6 در تاسیسات تبدیل اورانیوم ا زتاریخ آخرین راستی آزمایی از 8 مارس 2008 تولید شده بود. با این حساب میزان کل اورانیوم به شکل هگزافلوراید اورانیوم UF6 تولید شده در تاسیسات تبدیل اورانیوم از مارس 2004 ، به 348 تن می رسد که همه آن تحت اقدامات نظارتی و مراقبتی آژانس است . تاسیسات تبدیل اورانیوم در اوت 2008 برای انجام امور معمول مربوط به حفظ و نگهداری بسته شد و در اکتبر 2008 کار خود را آغاز کرد .
د. 2 - اطلاعات طراحی
11 - همانطور که در تاریخ 30 مارس 2007 به شورای حکام گزارش شده است، آژانس از ایران درخواست کرد که در تصمیم خود برای تعلیق اجرای متن اصلاح شده بخش کلیات ترتیبات فرعی کد 3.1 تجدید نظر نماید ، هیچ پیشرفتی در این موضوع حاصل نشده است ، آژانس در تاریخ 16 اکتبر 2008 درخواست خود را مبنی بر اینکه ایران در تصمیم خود درباره این موضوع تجدید نظر کند ، مورد تاکید قرار داد .
12- آژانس در دسامبر 2007 اطلاعات طراحی اولیه برای نیروگاه هسته ای که قرار است در دارخوین ساخته شود، درخواست کرده بود ولی تاکنون آن را دریافت نکرده است . (GOV/2008/38) .
د . 3 - سایر مسائل
13- آژانس در 2 آوریل 2008 از ایران درخواست نمود تا به عنوان یک اقدام شفاف ساز دسترسی آژانس به اماکن اضافی مرتبط با ؛ از جمله ساخت سانتریفیوژها ، تحقیق و توسعه در زمینه غنی سازی اورانیوم و کارخانه های آسیاب معدن و معادن اورانیوم فراهم نماید .
14 - شبکه میله های سوخت وارداتی از فدراسیون روسیه برای بهره برداری در نیروگاه اتمی بوشهر تحت مهر و موم اژانس می باشد ، طبق برنامه یک راستی ازمایی موجودی فیزیکی در ماه دسامبر انجام خواهد شد .
ه ) ابعاد نظامی احتمالی
15 - هنوز تعدادی مسائل باقی مانده که در گزارش قبلی مدیر کل به شورای حکام مشخص گردیده است وجود دارد که موجب نگرانی هایی می شوند و باید برای مرتفع ساختن وجود ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته ای ایران از آنها رفع ابهام شود ، همچنانکه در گزارشهای مزبور ذکر شده است، برای اینکه آژانس قادر باشد به این نگرانی ها بپردازد و در تلاشهای خود برای اطمینان دادن از نبود فعالیتها و مواد هسته ای اظهار نشده در ایران به پیشرفتی نائل شود، لازم است که ایران اطلاعات و دسترسی لازم برای حل مسائل مرتبط با مطالعات ادعایی ارائه اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط دستیابی به سند اورانیوم فلزی ، رفع ابهام از خرید ها و فعالیت های تحقیق و توسعه نهاد ها و شرکت های مرتبط با امور نظامی که با مسائل هسته ای نیز در ارتباط هستند و رفع ابهام از تولید تجهیزات و قطعات هسته ای توسط شرکتهای متعلق به صنایع نظامی را فراهم نماید .
16- آژانس از هنگام آخرین گزارش مدیر کل به ارزیابی اطلاعاتی که قبلا از سوی ایران ( شامل INFCIRC 737 و 739 ) و همچنین از سوی کشورهای عضو در خصوص این موضوعات ارائه شده بود ، ادامه داده است .
آژانس معتقد است که ایران می توانست با فراهم ساختن امکان دسترسی به اسناد ، اطلاعات و اشخاص به منظور نشان دادن اینکه اینها فعالیت های مرتبط با موارد هسته ای نیستند ، به عنوان اقدام شفاف ساز به اژانس در ارزیابی هایش درباره این موضوعات مساعدت نماید . متاسفانه ایران از هنگام آن گزارش هیچ همکاری با آژانس به عمل نیاورده و هنوز اطلاعات مورد درخواست ، یا امکان دسترسی به اسناد ، مکانها و اشخاص مورد درخواست را فراهم نساخته است .
17 - همانگونه که در گزارش قبلی مدیر کل ذکر شد ، آژانس در حال حاضر به غیر از سند اورانیوم فلزی هیچ اطلاعاتی را در مورد طراحی عملی یا ساخت قطعات مواد هسته ای یک سلاح هسته ای یا دیگر قطعات کلیدی مشخص از قبیل چاشنی یا در مورد مطالعات فیزیک هسته ای مربوطه در اختیار ندارد . آژانس همچنین استفاده عملی از مواد هسته ای را در ارتباط با مطالعات ادعایی تشخیص نداده است .
و ) خلاصه
18 - آژانس قادر بوده است که به راستی آزمایی انحراف نداشتن مواد هسته ای اظهار شده در ایران ادامه دهد. ایران دسترسی آژانس را به مواد هسته ای اظهار شده فراهم نمود و گزارش های لازم حسابرسی مواد هسته ای را در ارتباط با مواد و فعالیت های هسته ای اظهار شده در اختیار اژانس قرار داده است . با این حال ایران متن اصلاح شده "ترتیبات فرعی ، کد 1 . 3 " درمورد ارائه زودهنگام اطلاعات طراحی را اجرا نکرده است ، ایران همچنین پروتکل الحاقی را که به منظور تضمنیت معتبر درباره عدم وجود مواد و فعالیت های هسته ای اظهار نشده در ایران اساسی است ، اجرا نکرده است .
19 - متاسفانه به دلیل تداوم عدم همکاری ایران در ارتباط با مسائل لاینحل باقی مانده که موجب نگرانی هایی در مورد ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هسته ای ایران هستند، آژانس به هیچگونه پیشرفت ماهوی را درباره این مسائل دست نیافته است. برای اینکه آژانس به چنین پیشرفتی به عنوان نخستین گام در ارتباط با مطالعات ادعایی دست یابد، به عهده اایران است که روشن نماید اطلاعات مندرج در اسناد مربوطه تا چه حدی در واقع صحیح هستند و در مورد اینکه از دید این کشور چنین اطلاعاتی ممکن است اصلاح شده باشند یا به مقاصد غیر هسته ای ارتباط بیابند، رفع ابهام نماید. ایران لازم است که اطلاعات محتوایی را برای تایید اظهاراتش به آژانس ارائه داده و امکان دسترسی به اسناد و افراد را در این خصوص فراهم آورد. چنانچه ایران چنین شفافیتی را عرضه ننماید و پروتکل الحاقی را مرحله اجرا در نیاود، آژانس قادر نخواهد بود که تضمین معتبری را در خصوص عدم وجود مواد و فعالیتهای هسته ای اظهار نشده در ایران، ارائه نماید.
20 - ایران برخلاف تصمیمات شورای امنیت با ادامه عملیات کارخانه نیمه صنعتی غنی سازی سوخت PFEP و کارخانه غنی سازی سوخت FEP و نصب آبشاهای جدید و عملیات نصب جدید سانتریفیوژها به منظور آزمایش ، فعالیتهای غنی سازی را تعلیق نکرده است . ایران امکان دسترسی به راکتور هسته ای تحقیقاتی IR40 را فراهم نساخته و لذا آژانس قادر نشده است وضعیت جاری عملیات ساخت آن را راستی آزمایی نماید .
21 - مدیر کل همچنان از ایران خواهد خواست که تمام اقدامات مورد نیاز را برای جلب اعتماد به ماهیت منحصرا صلح آمیز برنامه هسته ای این کشور در سریعترین زمان ممکن انجام دهد.
22- مدیر کل همچنان به شکل مقتضی به گزارش در این زمینه ادامه خواهد داد.