تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۳  ، 
شناسه خبر : ۲۹۵۶۸۸
سعودی‌ها از ننگ «11 سپتامبر» خلاص می‌شوند؟

(روزنامه همدلي – 1395/06/27 – شماره 419 – صفحه 11)

تهدیدات کنگره آمریکا علیه سعودی‌ها با هدف فشار بر دولت اوباما،وارد فاز جدی تری شده است و پادشاه شن ها بیش از همه خطر را احساس کرده و برای دفع این حملات چاره‌اندیشی می کند.از آنجایی که دستگاه دیپلماسی عربی هنری جز هزینه های نجومی برای پیش‌برد اهداف خود و جلوگیری از یک آبروریزی بین المللی ندارد این بار نیز ریاض با این ترفند پا به عرصه لابی‌گری گذاشته است. روزنامه رای الیوم نوشت، از آنجا رهبران عربستان سعودی خطر تصویب طرحی در کنگره آمریکا را که به خانواده قربانیان 11 سپتامبر از این کشور غرامت بگیرند، جدی می بینند، درصدد تشکیل لابی هایی در آمریکا از مسئولان سابق این کشور برای حمایت از موضع خود هستند و برخی تخمین های اولیه حکایت از آن دارد که 3.3 تریلیون دلار در این راه رشوه بپردازند.

‘عبدالباری عطوان› سردبیر رای الیوم در تفسیری در این باره را این گونه آغاز کرد: تصویب طرحی توسط کنگره آمریکا که به خانواده های قربانیان 11‌سپتامبر 2001 اجازه می دهد از عربستان غرامت‌های مالی کلانی بگیرند، بر این نکته تاکید می کند که عربستان و چه بسا همه اعراب دیگر هم پیمان راهبردی واشنگتن نیستند.

وی در ادامه تفسیر خود افزود: باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در گفت و گو با مجله آتلانتیک بطور زودهنگام به این تحول در سیاست کشورش در قبال عربستان اشاره کرد و گفت ‹مسئولان سعودی باید درک کنند که مرحله سواری گرفتن مجانی از ما و انجام جنگ به نیابت از آنها به پایان رسید و خطرات داخلی که عربستان با آن رو‌به‌روست بزرگترین تهدید برایش به شمار می روند و نه خطر خارجی و نه ایران’.

رهبران عربستان سعودی خطر این حرکت کنگره و جدی بودنش را درک می کنند و به وعده اوباما برای استفاده از حق وتو برای خنثی کردن این قانون تکیه نمی کنند.

از شدت حمله رئیس جمهوری آمریکا به عربستان مشخص است که احتمال اینکه قانون متعاقبا در کنگره تصویب شود آن هم با تضمین رای دادن دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و سنا بسیار زیاد است. به همین دلیل دولت سعودی هم اکنون در دو عرصه شروع به اقدام کرده است: نخست، جمع کردن کشورهای عربی و اسلامی در اطراف خود تا مخالفت‌شان را با این قانون نشان دهند و بر نقطه مهم‌تر تمرکز کنند و آن اینکه تصویب این قانون توسط کنگره باعث بروز حالتی از هرج و مرج می‌شود و تصویب این قانون نقض مصونیت کشورها را باعث می شود و بر اقدامات مبارزه با تروریسم نقش منفی می گذارد. و دوم، تشکیل لابی هایی در آمریکا از مسئولان سابق مانند دنیس راس معاون وزیر خارجه اسبق برای حمایت از موضعش و بهبود چهره اش و نفی اتهام تروریسم از این کشور.

ماموریت رهبران عربستان به نظر دشوار می‌رسد. تعداد کشورهایی که برای کمک به رویارویی با کنگره گرد خود جمع کرده از تعداد کشورهایی که در ائتلاف تجاوز به یمن گرد آورده بیشتر نیست. یعنی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس (به استثنای عمان) ،سودان، اردن، مراکش به علاوه پاکستان.

فرصت های موفقیت لابی جدیدی که عربستان به دنبال تاسیس آن است و دعوت از مسئولان سابق آمریکایی برای سفر به این کشور محدود است زیرا زمان در برابر این لابی برای رسیدن به اهدافش و مهمترین آن جلوگیری از تصویب قانون در کنگره بسیار کوتاه است.

ول‌خرجی سعودی ها برای لابی‌گری

مبالغی که عربستان باید بپردازد، بسیار کلان است. برخی تخمین های اولیه حکایت از آن دارد که این مبلغ ها به 3.3تریلیون دلار می رسد. به عبارتی دیگر عربستان نه فقط باید به خانواده های قربانیان غرامت دهد بلکه باید خسارت های مادی و معنوی و روحی روانی فرضی را نیز باید بپردازد. فقط شهردار نیویورک خسارت ایالتش را نزدیک 95 میلیارد دلار تخمین زده است.

همچنین باید خسارت های شرکت های هواپیمایی و چه بسا جنگ های آمریکا در عراق و افغانستان و هزینه های آنها که به عنوان واکنشی به حملات یازدهم سپتامبر به راه افتادند را مدنظر داشته باشیم.

و در حالی‌که عربستان تلاش می کند که چهره‌اش را در آمریکا و بطور کلی غرب بهبود بخشد، ‹عبدالعزیز آل الشیخ› مفتی این کشور با سخنانش همه این تلاش ها را نقش بر آب کرد و نشان داد که این کشور هرگز تغییر نکرده است. وی در سخنانی ایران و صدها میلیون شیعه را از اسلام خارج دانست.

نگران کننده این است که لابی جدیدی که عربستان قصد دارد به رهبری دنیس راس ایجاد می‌کند، موجب نزدیکی رهبران عربستان به ‹اسرائیل› به دلیل نفوذ این رژیم در کنگره شود.

زلمای خلیل زاد سفیر سابق آمریکا در عراق و افغانستان و یکی از بارزترین حامیان جنگ عراق در اظهاراتی گفته است که پس از سفر به ریاض مسئولان عربستانی تاکید داشتند که ‹اسرائیل› در نظر آنها دیگر دشمن نیست.

عربستان نیاز به بازنگری کامل در همه سیاست‌هایش دارد و ‹چشم انداز 2030› نباید فقط اقتصادی صرف باشد بلکه باید برنامه ای برای اصلاحات سیاسی و اجتماعی داخلی و خارجی فراگیر داشته باشد که بر اساس ارزش‌های امت اسلامی و باورهای آنها باشد.

نگرانی شدید عربستان از مصوبه کنگره آمریکا

مجمع مشورتی عربستان چهارشنبه گذشته ضمن ابراز نگرانی شدید از قانون مصوب کنگره آمریکا موسوم به «قانون عدالت علیه حامیان ترویسم»، مبنی بر امکان شکایت قربانیان حادثه 11 سپتامبر از عربستان، مدعی شد که این قانون، اصلی خطرناک را در روابط بین الملل کشورها پی‌ریزی می کند.

خبرگزاری رسمی عربستان (واس) گزارش داد: عبد الله بن محمد بن ابراهیم آل شیخ رئیس‌مجلس شورای عربستان در اظهاراتی به نیابت از اعضای این مجلس از تصویب قانون کنگره آمریکا موسوم به «قانون عدالت علیه حامیان ترویسم»، ابراز نگرانی شدید و تاسف کرد و مدعی شد این قانون نقض آشکار و صریح مبانی ثابت مقررات بین‌المللی به ویژه نقض مصونیت حاکمیت کشورها است.

آل شیخ ابراز امیدواری کرد که دولت آمریکا این قانون را برای اجرا، تایید نکند و گفت: این قانون در صورت تایید نهایی آن از سوی دولت، به اصلی خطرناک در روابط بین المللی تبدیل خواهد شد و زمینه صدور چنین قوانینی را برای سایر کشور ها فراهم می کند.

وی مدعی شد که این قانون پیامدهای منفی از جمله هرج و مرج و عدم ثبات در روابط بین المللی به همراه دارد و ممکن است زمینه حمایت از افراطگرایان را فراهم کند.روز سه شنبه گذشته، نیز شورای همکاری خلیج فارس تصویب این قانون از سوی کنگره آمریکا رامحکوم و اعلام کرد: این قانون مغایر با پایه ها و اصول روابط بین کشورها و اصل مصونیت استقلال کشورهاست.

عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر خارجه و همکاری های بین المللی امارات نیز از نگرانی کشورش از قانون کنگره آمریکا خبر داد و گفت: این قانون با اصول روابط بین الملل در تضاد است و عواقب منفی و خطرناکی در پی دارد.مجلس نمایندگان آمریکا جمعه گذشته «قانون عدالت علیه حامیان تروریسم» را تصویب کرد؛ این در حالی است که کاخ سفید تهدید کرد که آن را وتو می کند. در 11 سپتامبر سال 2001، 19 عضو گره تروریستی القاعده که 15 تن از آنان تبعه سعودی بودند، با استفاده از هواپیماهای مسافربری ربوده شده به مراکز حساسی در شهر نیویورک آمریکا از جمله برج های مرکز تجارت جهانی حمله کردند، که این حمله تروریستی هزاران کشته و زخمی در پی داشت.

تاکنون اسناد متعددی مبنی بر نقش عربستان در این حمله تروریستی منتشر شده است، که دولت آمریکا به دلیل حفظ منافع خود از اعلام آن خودداری می کند.

http://www.hamdelidaily.ir/?newsid=18742

ش.د9501953