دولت باراك اوباما، رييسجمهور آمريكا قصد دارد تا بزرگترين تعهد نظامي تاريخ سياسي آمريكا را به امضا برساند. تعهدي ١٠ ساله كه در مجموع به ٣٨ميليارد دلار ميرسد. اين توافق در حالي به امضا ميرسد كه توافق پيشين كنگره و دولت آمريكا كه در طول ١٠ سال به حدود ٣٠ميليارد دلار ميرسيد، در پايان سال ٢٠١٨ منقضي ميشود. اين يادداشت تفاهم بناست طبق اعلام قبلي روز چهارشنبه به وقت واشنگتن در وزارت امورخارجه به امضا برسد كه تا زمان تنظيم اين گزارش با توجه به فاصله زماني هنوز به امضا نرسيده است.
گفتني است مذاكره براي اين تفاهمنامه در پشت درهاي بسته زماني آغاز شد كه روابط آمريكا و اسراييل بر سر توافق ١+٥ با ايران بر سر برنامه اتمي بهشدت تيره و تار شد و عملا باراك اوباما تمام نظرات بنيامين نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي در مورد تهران را ناديده گرفت و در نهايت جلوي هرگونه كارشكني اسراييل در برابر توافق هستهاي ايران ايستاد. دولت اوباما براي راضي نگه داشتن افكار عمومي آمريكا و همچنين متحد خود در منطقه مذاكرات را بر سر اين تفاهمنامه با رژيم اسراييل آغاز كرد. ديويد ماكوفسكي، مدير پروژه صلح موسسه واشنگتن به سيانان ميگويد كه اين اقدام دولت اوباما يك پيام مهم به منطقه است كه هيچ كس نبايد تفاوت ديدگاهها بين آمريكا و اسراييل را بد تعبير كند زيرا ايالات متحده به امنيت اسراييل در دراز مدت متعهد است.
رژيم اسراييل زماني كه اين مذاكرات را آغاز كرد بر اين عقيده بود كه برداشته شدن تحريمهاي بينالمللي عليه تهران، امنيت اسراييل را به خطر مياندازد و با اين بهانه توانست درخواست بسته حمايت نظامي بزرگتري را از آمريكا دريافت كند، از سوي ديگر رژيم اسراييل معتقد بود كه ناآراميهاي عراق و سوريه ميتواند نگرانيهاي امنيتي آنها را نيز عميقتر كند. نيتا لووي، نماينده نيويورك در مجلس نمايندگان كه در كميته تخصيص بودجه مجلس نمايندگان حضور دارد روز سهشنبه در بيانيهاي گفت: اين توافقنامه اسراييل را در موقعيت بهتري قرار داده است و در نتيجه قادر خواهد بود تا زير چتر اين توافق از شهروندان خود در بحرانهاي منطقهاي حفاظت كند. برخي منابع عنوان ميكنند كه درخواست اوليه نتانياهو مبلغي در حدود ٤٥ميليارد دلار در طول ١٠سال بوده است كه به نظر ميرسد با توجه به شرايط و ضروريات سياسي دو طرف به سمت يك توافق كمتر از اين رقم رسيدند.
توافق در اختلاف
اين توافقنامه در حالي امضا ميشود كه باراك اوباما ژانويه كاخ سفيد را ترك ميكند. بسياري معتقدند كه باراك اوباما در طول دوره رياستجمهوري خود اسراييل و شخص بنيامين نتانياهو را منزوي كرده و او را ناديده گرفته است و حالا در پايان دوره رياستجمهوري قصد دارد با اين توافقنامه نظامي اين بهانه ضد اسراييلي بودن خود را از مخالفان بگيرد. در همين زمينه نيز كلينتون از ميراث اوباما ميتواند استفاده كند و به رايدهندگان حامي اسراييل خود اعلام كند كه اين توافقنامه بخشي از تلاش دوره وزارت خارجه او بوده و در تبليغات انتخاباتي خود از اين موضوع بهطور كامل استفاده كند. ماكوفسكي همچنين در اين خصوص ميگويد: من فكر ميكنم رييسجمهور اوباما با اين اقدام خواسته تا تعهد خود مبني بر امنيت اسراييل را نشان دهد و عنوان كند كه تفاوتي در سياستهاي بين دو طرف به وجود نيامده است.
نتانياهو نيز اكنون منتظر است تا اين توافقنامه به امضا برسد زيرا نميداند كه اگر اين موضوع در دولت اوباما تصويب نشود مشخص نيست چه بر سر اين تفاهمنامه پس از اوباما خواهد آمد. همچنين نتانياهو هفته آينده براي حضور در مجمع عمومي سازمان ملل به نيويورك ميآيد كه به نظر ميرسد در حاشيه آن ملاقاتي با باراك اوباما رييسجمهور ايالات متحده خواهد داشت. كارشناسان معتقدند كه امضاي اين يادداشت تفاهم يك ارزش نمادين نيز براي دموكراتها دارد كه امضاي اين معامله به نام آنها ثبت خواهد شد و از موج انتقادات در مورد عملكرد دولت اوباما در قبال اسراييل بكاهد. از سوي ديگر برخي كارشناسان كماكان بر اين موضوع تاكيد دارند كه اين تفاهمنامه نشان ميدهد كه موضوع فراتر از سياستمداران و رهبران فردي است.
افزايش قابل توجه بودجه
اسراييل بزرگترين دريافتكننده كمكهاي نظامي آمريكا براي چندين دهه به شمار ميآيد. بخشي از اين تعهد در راستاي كمك به مزيت كيفي نظامي اسراييل در خاورميانه است كه بايد حفظ شود. پيمان پيشين ارزشي سالانه حدود ١/٣ميليارد دلار در سال بود كه طي توافق جديد به ٨/٣ميليارد دلار به صورت سالانه ميرسد. توافق جديد خارج از آرايش منابع مالي است كه كنگره آمريكا مدنظر قرار داده است. نه تنها اين كمك نظامي از ويژگيهاي قابل توجهي در بودجه برخوردار بوده است كه ممكن است بر بستههاي كمكهاي نظامي كه آمريكا به ديگر كشورها نيز اعطا ميكند تاثير بگذارد.
اسراييل در قبال دريافت اين مبلغ بيسابقه برخي امتيازها را نيز به واشنگتن داده است. از جمله، با وجود رابطه سرد بنيامين نتانياهو، نخستوزير اسراييل با باراك اوباما، رييسجمهور آمريكا، قرارداد يادشده قبل از انتخابات رياستجمهوري آمريكا و در دوران اوباما امضا خواهد شد. در مورد بعدي تاكنون اسراييل اجازه داشته است كه ۲۶ درصد از كمك تسليحاتي آمريكا را صرف خريدهاي تسليحاتي از شركتهاي اسراييلي كند. طبق قرارداد جديد اين سهم نيز كاهش مييابد و اسراييل بايد بيش از پيش خريدهاي خود را از شركتهاي آمريكايي انجام دهد و استفاده از اين كمك براي خريد از شركتهاي اسراييلي به ١٣ درصد ميرسد.
همچنين اين توافق شامل يك دهه كمكهاي مالي براي دفاع موشكي اسراييل نيز خواهد شد و در آن اسراييل متعهد ميشود ديگر براي دريافت كمك بيشتر وارد مذاكره با كنگره نخواهد شد چرا كه در گذشته تامين بودجه دفاع موشكي اسراييل علاوه بر كمكهايي بود كه بر اساس توافقنامهها بود و هرسال توسط كنگره تامين ميشد و در نتيجه يك ابهام در رقم قرار داد قبلي به وجود ميآمد كه يادداشت تفاهم فعلي اين ابهام را بهطور كلي از بين ميبرد.
http://etemadnewspaper.ir/?News_Id=54551
ش.د9502381