(روزنامه شرق ـ 1396/05/05 ـ شماره 2921 ـ صفحه 3)
سردار غیبپرور: جلسه گلهگذاری نبود
روز گذشته سردار غیبپرور، رئیس سازمان بسیج، در حاشیه مراسم تودیع و معارفه جمعی از مسئولان سازمان بسیج، با اشاره به دیدار فرماندهان ارشد سپاه با رئیسجمهوری، گفت: «در این دیدار، جوی دوستانه و صمیمی حاکم بود و جلسه گلهگذاری نبود. از سوی دیگر، مجموعه سپاه حجتالاسلام روحانی را رئیسجمهور قانونی کشور میداند و غیر از این هم نمیتواند باشد؛ بنابراین بهطور حتم باید به دولت کمک کنیم».
به گزارش «تسنیم»، او ادامه داد: «البته رئیسجمهور محترم نیز باید سپاه و بسیج را بهعنوان یکی از مؤلفههای قدرت ملی باور داشته باشند که این باور هم وجود داشت؛ حتی رئیسجمهور در انتهای جلسه عنوان کردند از سال ٥٨ بسیجی هستم و هنوز کارت بسیجیام را دارم».
غیبپرور تأکید کرد: «این همگراییها و انسجامها خیلی مهم است و تا آنجایی هم که رصد کردم، این جلسه با اقبال عمومی همه طیفها و سلیقهها در جامعه روبهرو شده؛ بنابراین ما هم غیر از این چیزی نمیخواهیم.
در این جلسه هم رئیسجمهور محترم علاقهمندی خود را به سپاه اعلام کردند و هم سپاه آمادگی خود برای کمک به مجموعه دولت اعلام کرد. بهعنوان مثال، حداقل بنده در ١٥ سخنرانی و مصاحبه آمادگی بسیج برای کمک به دولت را اعلام کردهام».
کیهان: محور اصلی، نقد عملکرد و مواضع دولت در حوزه ارزشهای بنیادی انقلاب بود
اما در سرمقاله «کیهان» آمده: «روز دوشنبه دیدار چند تن از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با رئیسجمهور در کانون توجه خارجی و داخلی قرار گرفت؛ اما از آنجا که سپاه پاسداران درخصوص مباحث جلسه بیانیهای صادر نکرد، بعضی از جریانات مجال پیدا کردند تا با تحلیل و تفسیر انحرافی، مباحث و موضوعات مطرحشده را به حاشیه رانده و به مسائلی بپردازند که اساسا در این دیدار نسبتا طولانی، مطرح نشده بود». به نوشته «کیهان»، جلسه روز دوشنبه به درخواست فرماندهان ارشد سپاه برگزار شده است.
«کیهان» در سرمقاله خود اطلاعاتی از این دیدار آورده؛ درحالیکه سردار «غیبپرور»، بهعنوان شخص حاضر در دیدار، روایت دیگری دارد. به عبارت دیگر، رئیس سازمان بسیج در سخنانش بر اینکه این دیدار «جلسه گلهگذاری نبوده» تأکید کرده و «کیهان» به نوعی، مدعی گلهگذاری شده است: «محور اصلی بحث، نقد عملکرد و مواضع دولت در حوزه امنیت نظام و ارزشهای بنیادی انقلاب بوده است. در این میان، سپاه برای اثبات حسنظن خود به رئیسجمهور و دولت درصدد برآمد دغدغهها و نگرانیهایی را که از ناحیه ادبیات و رویکردهای تبلیغی دولت پدیده آمده است، بدون واسطه و صریح با رئیسجمهور در میان بگذارد». سرمقاله «کیهان» حتی از این دیدار که دو طرف بر مثبتبودن آن صحه گذاشتهاند، برای متهمکردن دولت صرفنظر نکرده و نوشته: «واقعیت این است که از اواخر دولت یازدهم و بهخصوص در ایام فعالیتهای انتخاباتی و نیز پس از انتخابات، مباحثی که از سوی رئیسجمهور محترم و بعضی از اطرافیان ایشان در مسائل انقلابی، ارزشی و امنیتی مطرح شد، نگرانیهای زیادی را پدید آورد. سخنانی که ایشان درباره روند قضائی کشور در ٣٨ سال گذشته در حوزه جرائم امنیتی مطرح کرد و پس از آن مباحثی که درخصوص اقتدار سپاه در حوزههایی که یا کاملا منطبق با قانون اساسی یا با درخواست و اصرار قبلی دولت صورت گرفته است، از سوی رئیسجمهور مطرح شد تا آنچه درخصوص سند FATF دنبال شد و در صورت اجرائیشدن دستوپای کشور را در مسائل مرتبط با نظام و انقلاب بهخصوص در حوزه خارجی میبندد، تا ادبیاتی که از آن نوعی انفعال در مقابل غرب استشمام میشود و تا آنچه دولت در حوزه مسائل حساس مرتبط با فرهنگ و معنویت دنبال میکند، فهرستی از موضوعاتی است که سپاه را بهعنوان دژ دفاعی ارزشهای بنیادی نظام و مردم نگران میکند.
ورود رئیسجمهور به حوزههایی از این دست، ضمن آنکه نوعا فراتر از اختیارات رئیسجمهور است، مشکلات عمدهای نیز برای کشور پدید میآورد. یکی از این موارد سند ٢٠٣٠ بود که اگرچه بهطور رسمی لغو شده و کانلمیکن گردید؛ اما پیش از آن و علیرغم مشخصبودن مواضع بخشهای حساس نظام، رئیسجمهور با صراحت از التزام دولت به اجرای آن خبر میداد و با صراحت گفته بود «من از هرچه بگذرم از دروغها درباره ٢٠٣٠ نمیگذرم و در دولت دوازدهم تا آخر پای اجرای آن میایستم». طبعا چنین رویکرد و ادبیاتی بیش از هر نقطه دیگر در نظام، دولت را تضعیف میکند؛ چراکه اگر اسناد این چنینی عملی شوند، به تحمیل انواعی از محدودیتهای بینالمللی علیه دولت منجر میشود و اگر چنین اسنادی علیرغم اصرار دولت کنار گذاشته شوند، به موقعیت رئیسجمهور آسیب وارد میشود».
آنچه از رئیسجمهوری خواسته شده به روایت کیهان
کیهان در ادامه، اطلاعاتی از محتوای این دیدار «براساس آنچه شنیده شده است»، آورده: «براساس آنچه شنیده شده است سپاه در این دیدار بهطور خیلی مشفقانه و مستدل آسیبهای جدی ادبیات دولت به نظام، مردم و خود دولت را تشریح کرده و از رئیسجمهور محترم خواسته است مانع شکلگیری ادبیاتی مغایر با ادبیات انقلاب اسلامی و مغایر با منافع ملی در دولت شود». این سرمقاله ادامه داده که «برخلاف آنچه بعضی از رسانههای خاص مطرح کردهاند دو بحث در این دیدار از سوی فرماندهان سپاه مطرح نشده است یکی بحثهای مرتبط با پروژههای اقتصادی و دیگری بحثهای مرتبط با شکلگیری کابینه جدید. سپاه پاسداران ورود در این دو حوزه را مسئولیت خویش نمیداند و آن را بخشی از حوزه صلاحیتها و اختیارات رئیسجمهور میداند و به آن نمیاندیشد تا در این حوزهها پیشنهادی ارائه کند».
تشریح پیامدهای برخی مواضع برای رئیسجمهوری
بخش دیگری از سرمقاله کیهان طوری نوشته شده که انگار از برخی سخنان دیگر مطرحشده در این دیدار هم خبر دارد: «درواقع فرماندهان ارشد سپاه در دیدار روز دوشنبه خود فهرستی از دغدغههای مهمی که در حوزه انقلاب، ارزشهای نظام و مردم دارند را مطرح کرده و پیامدهای برخی مواضع را به طور شفاف برای شخص رئیسجمهور محترم تشریح کردند. موضع رئیسجمهور در این دیدار ابراز قدردانی از مطالب بوده و این از توئیت آقای حسامالدین آشنا مشاور فرهنگی رئیسجمهور فهمیده میشود آنجا که او با اشاره به جلسه فرمانده سپاه با رئیسجمهور نوشت این یک مسیر است».
در پایان، سرمقاله که امضای «سعدالله زارعی» را در پای خود دارد، نتیجه عمل به توصیههای فرماندهان سپاه را تقویت دولت میداند و نوشته: «عمل به توصیهها و دغدغههای فرماندهان ارشد سپاه که در جلسه دوشنبه بیان شده است، دولت را تقویت میکند و به آن اعتبار تازهای میدهد. ازاینرو با توجه به شناخت عمیق و دیرپای آقای روحانی نسبت به سپاه انتظار میرود تحولی در همه آنچه طی یکی، دو سال اخیر در ادبیات و بعضا رفتار دولت شاهد بودهایم پدید آید».
توضیحات واعظی درباره دیدار دوشنبه
اما «محمود واعظی»، وزیر ارتباطات، دیروز در حاشیه جلسه هیئت دولت در مورد این دیدار گفته که «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک نهاد انقلابی در ایران است و همواره دولت و همه نظام نگاهشان به سپاه بهعنوان یک نیروی انقلابی مخلص بوده است». به نوشته «تسنیم»، او افزود: «البته بهطور طبیعی ممکن است در شلوغی انتخابات حرفهایی هم زده شود که باید آنها را تمامشده بدانیم، زیرا اگر قرار باشد دولت چهار سال کشور را اداره کند، مگر میشود هماهنگی و همکاری بسیار نزدیکی بین دولت و سپاه نباشد؟» واعظی تصریح کرد: «ما وظیفه خود میدانیم هرطور که میتوانیم به سپاه کمک کنیم و انتظار و نیاز هم داریم که سپاه به دولت کمک کند، بنابراین فکر میکنم این دیدارها اتفاقات طبیعی بعد از انتخابات است که رقابتها کنار گذاشته میشود و رفاقتها برای کار در کشوری که اطرافش اینهمه ناامنی است شروع شود». او تأکید کرد: «سپاه خط مقدم جبهه است و دولت با تمام وجود از سپاه پشتیبانی میکند».
با نگاهی به روایت و موضع سردار غیبپرور که این همگرایی و انسجام را مهم میداند و همینطور مواضع دولتیها، در کنار سرمقاله کیهان که «براساس شنیده» نوشته شده، این مطلب را به ذهن متبادر میکند که گویا یک جریان خاص، علاقهای به فضای ایجادشده بعد از این دیدار نداشته و خواهان القای مطالب دیگری هستند؛ هرچند اگر گلایه و نقدی هم بوده، صحبتهای رئیس سازمان بسیج بهعنوان یکی از حاضران نشان میدهد دو طرف علاقهای به عمومیکردن آن نداشته و ندارند؛ درست برخلاف آنچه در «کیهان» آمده است.
http://www.sharghdaily.ir/News/137039
ش.د9601972