(روزنامه مردمسالاري - 1396/07/22 - شماره 4437 - صفحه 2)
گروه سیاسی: شهریور سال 95 دو تن از نمایندگان مجلس با طرح سوالی از وزیر وقت اقتصاد و دارایی نسبت به آنچه که گمان جاسوسی در تیم هستهای کشور میبردند، حساستر شدند و همین موضوع باعث شد تا تحلیلها در این باره به فضای رسانهای کشیده شود و بعد از چند هفته این خبر از تب و تاب افتاد و به آرشیوها رفت تا اینکه هفته گذشته سخنگوی دستگاه قضا از تایید حکم ۵ سال حبس برای عبدالرسول دری اصفهانی به جرم جاسوسی خبر داد.
محسنی اژهای در صد و نوزدهمین نشست خبری خود با خبرنگاران درخصوص تایید حکم پرونده عضو تیم مذاکرات هستهای گفت: عبدالرسول دری اصفهانی فرزند حسین، دوتابعیتی و متهم به جاسوسی و ارائه اطلاعات به بیگانگان بود.وی افزود:این فرد با دو سرویس جاسوسی هم در ارتباط بود. دادگاه به اتهامات این فرد رسیدگی کرد و به پنج سال حبس محکوم شد. محسنی اژهای با بیان اینکه حکم دادگاه قطعی شده است، اظهار داشت: این فرد باید تحمل کیفر کند، این فرد فساد مالی هم دارد و برای پرونده دومش قرار وثیقه صادر شده و کیفرخواست صادر نشده است.اژهای در خصوص دوتابعیتی این فرد، گفت: علاوه بر تابعیت ایران، این فرد تابعیت کانادا را هم داشت.
بعد از این خبر سخنگوی وزارت امور خارجه کانادا در یک پیام ایمیلی در خصوص بازداشت و محکومیت «دری اصفهانی» به اتهام جاسوسی از تیم مذاکرهکننده هستهای واکنش نشان داد. روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» در این خصوص گزارش کرد، «فیلیپهانان» سخنگوی وزارت امور خارجه کانادا که مسئولیت نظارت بر موضوعات دیپلماتیک را دارد، در یک واکنش ایمیلی درباره بازداشت و محکومیت دری اصفهانی گفت: «وزارت خارجه کانادا در خصوص گزارشات رسانهای مبنی بر محکومیت یک فرد دو تابعیتی در ایران آگاه است». وی ادامه داد: «برای محافظت از حریم خصوصی فرد مذکور، قادر به افشای جزئیات بیشتر در این زمینه نیستیم».
وزیر اطلاعات نیز گفت:از نظر معاونت ضدجاسوسی این وزارت که مرجع تشخیص موضوعات مرتبط با جاسوسی است، دری اصفهانی مرتکب جاسوسی نشده است. سیدمحمود علوی در خصوص اتهام جاسوسی یکی از مشاوران تیم مذاکرات هستهای به ایسنا گفت: وزارت اطلاعات مسئول صیانت و حراست از مذاکرات هستهای بوده و در این موضوع یکی از درخشانترین فعالیتهای خود را در این حوزه انجام داده است.
وی خاطرنشان کرد: مذاکرات در امنترین فضا از نظر صیانت از اطلاعات انجام شده و وزارت گزارشهای بیوقفه آن را به مقامات عالی کشور منعکس نموده است.وزیر اطلاعات در خصوص اتهام جاسوسی دری اصفهانی، تصریح کرد: در خصوص دری اصفهانی قبلا در چند نوبت تصریح کرده و باز هم به صراحت اعلام میکنم، از آنجا که مرجع تشخیص موضوعات مرتبط به جاسوسی معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات است، از نظر این معاونت، آقای دری اصفهانی نه تنها مرتکب جاسوسی نشده بلکه در برابر هجمههایی که برخی سرویسهای بیگانه به وی داشتهاند، هوشیارانه مقاومت کرده و با معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات همکاری داشته است.
در همین رابطه، نوبخت در نشست خبری با رسانهها درباره حکم دری اصفهانی به عنوان یکی از اعضای کارشناسی تیم مذاکرهکننده هستهای، عنوان کرد: «با عنایت به اینکه مباحث جاسوسی از وظایف وزارت اطلاعات است و همانطور که شهادت و گزارش وزیر محترم اطلاعات درباره اتهامات ناروای جاسوسی به فرزند یکی از رؤسای قوا را قبول کردیم و واقعا هم باید قبول کنیم، این موضوع را نیز واسپاری به سیستمهای اطلاعاتی و ضد جاسوسی کنیم چراکه آنها از همه موارد باخبر هستند. اجازه دهیم وزیر اطلاعات در این زمینه گزارشی به عنوان نهاد اطلاعاتی به جامعه و ما ارائه دهد که قطعا ما آن را هم قبول خواهیم کرد».
رییسکل دادگستری استان تهران نیز در واکنش به اظهارات وزیر اطلاعات مبنی بر اینکه دری اصفهانی مرتکب خلافی نشده است، گفت: طبق بررسیها این فرد اعمال مجرمانه انجام داده است. غلامحسین اسماعیلی در گفتوگو با تسنیم در پاسخ به این سؤال که وزیر اطلاعات اعلام کرده از نظر معاونت ضدجاسوسی وزارت اطلاعات، دری اصفهانی مرتکب عمل خلافی نشده است، اظهار کرد: قطعاً مرجع نهایی اظهارنظر در ارتباط با اعمال مجرمانه افراد، قوه قضاییه است.رئیسکل دادگستری استان تهران گفت: طبق بررسیهای انجامشده در پرونده دری اصفهانی، شعبه مربوطه به این نتیجه رسیده که ایشان (دری اصفهانی) مرتکب عمل مجرمانه شده است.اسماعیلی افزود: بر همین اساس در این پرونده حکم به 5 سال حبس صادر شده و حکم دادگاه بدوی در شعبه تجدیدنظر هم قطعی شده است.
بهرام قاسمیسخنگوی دستگاه دیپلماسی نیز درخصوص محکومیت دری اصفهانی نیز خاطرنشان کرد: آنچه توسط سخنگوی قوه قضاییه و تصمیمات آن دستگاه مطرح شده، متین است و من در آن باره اظهارنظر ندارم اما درخصوص این فرد، ایشان چندین دهه برای ارگانهای ایران تلاشهای زیادی داشته و همکاریهای مختلفی با وزارتخانههای مختلف داشته است.
قاسمیتاکید کرد: این فرد در برخی از نشستهای مذاکرات حضور داشتند. تلاشهای مثبتی هم داشتند. بازگشت یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار به ایران گفته میشود از تلاشهای ایشان است. با این وجود، وظیفه وزارت خارجه بررسی روابط پنهان افراد نیست بلکه برعهده نهادهای دیگری است که باید اطلاعات لازم را در زمان لازم در اختیار دستگاههای دیگر قرار بدهد.
وی اضافه کرد: آن فرد توسط ارگانهای دیگر دولتی به عنوان مشاور و متخصص در امور بانکی معرفی میشوند، به همین خاطر در برخی از نشستهای مذاکراتی حضور داشتند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومیو رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا دری اصفهانی جزو زیرمجموعه آقای بعیدینژاد بوده است؟ ابراز داشت: من اطلاعی ندارم که جزو هیات کارشناسی بوده است اما این فرد قطعا عضو وزارت امور خارجه نبوده به عنوان مشاور توسط ارگانهای دیگر به وزارت امور خارجه معرفی میشود.
همچنین سفیر ایران در لندن و عضو تیم مذاکرهکننده هستهای ایران در صفحه اینستاگرامش در پاسخ به سوال یکی از مخاطبانش در مورد دری اصفهانی، نوشت: آقای قاسمیسخنگوی وزارت امور خارجه برای آنها که علاقمند به کسب اطلاعات لازم هستند، مطالب کافی را فرمودند. بر خلاف اینکه برخی رسانهها مایلند آقای درّی را به عنوان عضو اصلی تیم مذاکرات هستهای معرفی کنند، وی از اعضای تیم مذاکرات هستهای نبود، بلکه وی به نمایندگی از سازمان خود و با شرکت در برخی از جلسات و به فراخور نیاز، به تیم مذاکرات هستهای در برخی زمینههای تخصصی مشاوره میداد.
http://www.mardomsalari.net/4437/page/2/24064
ش.د9603158