تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۲۰  ، 
شناسه خبر : ۳۰۸۲۶۹
پایگاه بصیرت / وحيد نقشينه

(روزنامه جوان - 1396/06/22 - شماره 5187 - صفحه 1)

يك: بر اساس گزارش مؤسسه گارتنر سهم سيستم عامل‌هاي موبايل در دنيا به قرار ذيل است:

اندرويد 80 درصد، ‌ios 17درصد، ويندوز 1/1درصد، ‌بلك بري 0/2 درصد و ساير 0/2 درصد.

بر اين اساس مشاهده مي‌شود كه در كل دنيا 17 درصد از دارندگان گوشي همراه از سيستم عامل ios استفاده مي‌كنند كه اين پراكندگي در كشور ما به سه دليل كمتر است:

1ـ گران‌قيمت بودن گوشي‌هاي اپل؛ 2 ـ تحريم‌هاي قديمي شركت اپل در خصوص ايران كه سابقه‌اش به بالاي 10 سال مي‌رسد و 3 ـ پرداخت هزينه بابت خريد نرم افزارهاي تحت سيستم عامل ios.

بنا بر دلايل سه گانه فوق استفاده از اين گوشي‌ها در ايران كمتر است ( نسبت به سيستم عامل اندرويد) و بنابراين دامنه تحريم‌هاي جديد اپل در خصوص محدوديت قائل‌شدن براي گوگل‌پلي چندان فراگير نخواهد بود، به علاوه بايد اين نكته را نيز مورد اشاره قرار داد كه استفاده از سيستم عامل اپل براي كاربران داراي مزيت‌هايي نظير به روزرساني سيستم عامل، هماهنگي بي نظير بينApple pag,mac,ios ( در ايران فعال نبوده و نيست) ... مي‌باشد. اين تحريم اما يك فرصت جديد براي شركت‌هاي ايراني به وجود خواهد آورد تا به توليد app‌ها و ارائه نرم افزارهاي پراستفاده، همانند آنچه در اپليكيشن بازار يا مايكت شاهد آن هستيم اقدام نمايند. در مورد نرم‌افزارهاي بانكي اما قبل از آنكه اپل اقدام به فيلترينگ آنها كند، اواخر دوره دكتر واعظي (وزير قبلي ارتباطات) اين لطف از سوي وزارت ارتباطات شامل نرم افزارهاي پرداخت موبايلي گرديد و در يك تحريم داخلي قابليت دسترسي آنها محدود شد.

دو: اكثر محصولات اپل كه وارد بازار كشور ما مي‌شود، به صورت غيررسمي است و بنابراين امكان رجيستر كردن آنها در كشور وجود ندارد و به علاوه شاهد آن هستيم كه در شهر تهران قريب به 13 شركت وجود دارد كه همگي مدعي نمايندگي انحصاري شركت اپل هستند و در عمل هيچ سرويسي هم از سوي آنها داده نمي‌شود، بنابراين گوشي‌هاي اپلي كه در دسترس عموم قرار دارد عمدتاً در كشور رجيستر نشده است كه بتوان در آينده دسترسي‌هاي آنها را از سوي شركت اپل تهديدي به حساب آورد اما همواره اين خطر وجود دارد كه اطلاعات اين گوشي‌ها در معرض شنود قرار داشته باشد كه ابتدا اين ضعف در خصوص هر دو سيستم عامل اندرويد و ios وجود دارد و تنها سيستم عامل نسبتاً امن در اين زمينه بلك بري است.

سه: خدمات قابل ارائه در فضاي اينترنت كه مشتمل بر nas ,Domian و... است سابقا به صورت انحصاري در اختيارIANA كه سازماني دولتي و متعلق به كشور امريكا بود، قرار داشت اما در سال 1998 بر اساس قراردادي كه با وزارت بازرگاني اين كشور بسته شد اين امور به شركت خصوصي و غيرانتفاعي به نام ICANN واگذار شد.

آيكان را مي‌توان مسئول حل و فصل مسائل جهاني اينترنت دانست كه اين مؤسسه نقش نظارتي از طريق نظارت و سرپرستي بر توزيع نمايندگي‌هاي خود در سراسر دنيا انجام مي‌دهد. ساير مواردي كه در اينترنت مطرح مي‌شود مانند دادوستدهاي مالي، كنترل‌هاي محتواي اينترنت، نامه‌هاي الكترونيكي، اطلاعات ردوبدل شده و... خارج از محدوده وظايف ICCAN در حوزه كنترل است. يكي از بحث‌برانگيزترين مسائل جاري در خصوص ICCAN نفوذ دولت امريكا بر اين مؤسسه است كه باتوجه به محل استقرار آن تابع قوانين كشور امريكا است.

در ساختار آيكان دولت‌ها و سازمان‌ها با همكاري كسب و كارها و افراد متخصص در ايجاد و حفظ اينترنت همكاري مي‌كنند. كنترل آيكان برعهده گروهي است كه از كشورهاي مختلف سرپرستي آن را برعهده گرفته‌اند و از طريق كميته‌هاي آيكان به كنترل و هدايت آن مي‌پردازند.

كميته‌هاي مشورتي دولتي (GAC)، مشورتي امنيتي و ثبات (SSAC)، مشورتي آزاد (ALAC) مشورتي سرور ريشه (RSSAC) و گروه فني ارتباط از مهم‌ترين كميته‌هاي آيكان هستند و به علاوه در كنار اين كميته‌ها سازمان‌هاي حمايت از نام دامنه با كد كشورها (CCNSO)، حمايت از نام دامنه‌هاي عمومي (GNSO) و حمايت از آدرس‌ها (ASO) در حال فعاليت هستند.

پس از تأسيس آيكان با توافق صورت گرفته مقرر شد كه پس از دو سال آيكان شرايط لازم را جهت انتقال كامل امر از وزارت بازرگاني امريكا به بخش خصوصي فراهم كند اما اين انتقال انجام نشد. در آخرين توافق صورت گرفته در سال 2006 مقرر شد كه در يك موافقت‌نامه پنج ساله عمليات‌هاي لازم جهت اين انتقال فراهم شود كه آن نيز با كارشكني‌هاي دولت امريكا روبه‌رو شد.

اعضاي هيئت مديره آيكان كه مليت‌هاي مختلفي نيز دارند به شرح زير هستند.

1ـ ديويدال وودلت: وودلت مدير شركت شاد در كشور كاناداست. اين شركت يك شركت ارتباطي كانادايي است كه ارائه‌دهنده تلويزيون‌هاي كابلي، اينترنت پرسرعت، تلفن ديجيتال و... در كشور كانادا است.

2ـ دكتر بروك تانكين: وي تبعه استراليا بوده و جديداً نيز رياست فناوري IT شهر ملبورن را برعهده گرفته است. هم‌اكنون در آيكان رئيس شوراي DNSO است.

3ـ دكتر دمي گشكو: وي ساكن كشور برزيل است و مدير گروهي بود كه اولين اتصال اينترنت را در كشور برزيل برعهده گرفتند.

چهار: مي‌توان مدعي شد كه حاكميت اينترنت در سال‌هاي اخير از كشور امريكا گرفته شده است به خصوص راه اندازي و پياده‌سازي DC (ديتا سنترها) كه در كشور ما جدي گرفته شد كه اين مهم موجب خواهد شد اطلاعات شركت‌ها و نيز اطلاعات ملي كمتر در اختيار سرويس دهندگان خارجي قرار گيرد.

http://www.Javann.ir/871688

ش.د9602459