ذبیحالله خدائیان شامگاه چهارشنبه در این نشست که با حضور آمبودزمانهای ۲۲ کشور در مسکو برگزار شد، تقویت نظارت بر فضای مجازی متناسب با رشد اقدامات مجرمانه را ضروری خواند و گفت: امروزه فضای مجازی به شکلی گسترش یافته که دوشادوش فضای حقیقی در حرکت است، همانطور که در جهان ملموس در کنار مزیت هایی که دارد مجرمانی وجود داشته و کشورها با آنها مبارزه می کنند ، در فضای مجازی نیز علی رغم همه خدماتی که عرضه می کند مخاطراتی برای مردم به همراه دارد.
وی یادآور شد: در گذشته ما با جرایم سنتی اینترنتی از قبیل سرقت ، جعل و کلاهبرداری و تخریب داده ها مواجه بودیم، اما امروزه با شکل های جدید جرایم سایبری از قبیل تروریسم سایبری، مواجه هستیم.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد: به عنوان مثال، خطر اشخاصی که با هک کردن سامانه های نیروگاه ها، سدها و تجهیزات نظامی آنها را به کنترل خود در می آورند قابل قیاس با سرقت سایبری نیست، بنابراین مبارزه با این جرایم عزم جهانی میطلبد و نیازمند وضع مقررات بین المللی و کنوانسیون های جهانی است، زبرا کشوری که مورد حمله مجرمان سایبری قرار می گیرد، امکان مبارزه با مجرمان را ندارد و معمولا مجرمان سایبری شناخته شده نیستند، و در کشور مورد هدف مقیم نیستند.
وی با اشاره به اینکه این جرایم فراملی هستند و اتکای صرف به قوانین ملی برای مبارزه با این جرایم کفایت نمی کند، پیشنهاد داد که اعضای آمبودزمان های این اتحادیه و سایر آمبودزمان ها پیشنهادهای لازم را در مبارزه با این جرایم به متولیان امور در کشور خود بدهند و سازمان بازرسی کل کشور جمهوری اسلامی ایران آمادگی ارائه پیشنهادهای لازم در این خصوص را دارد.
مأموریت آمبودزمانها در دفاع از حقوق بشر
خدائیان در ادامه مأموریت آمبودزمان ها در دفاع از حقوق بشر صرف نظر از رنگ، نژاد، ملیت و مذهب دانست و گفت:آمبودزمانها باید با هرگونه نقض حقوق بشر مبارزه کنند.
وی خاطرنشان کرد: اشتراک گذاری تجربیات آمبود زمانی کشورهای مختلف که دارای ساختار متفاوت سیاسی و اجتماعی می باشند می تواند به ارتقای نحوه رسیدگی به شکایات شهروندان از ادارات و سازمانهای دولتی و همچنین نظارت بر حسن جریان امور در ساختار اداری کشورهای عضو کمک کند.
گرامیداشت یاد شهید سید حسن نصرالله
رئیس سازمان بازرسی کل کشور در بخش آغازین سخنان خود در این نشست یاد و خاطره شهید سید حسن نصر الله دبیر کل جنبش حزب الله لبنان و همرزمانش که در روزهای اخیر توسط «رژیم تروریست صهیونیستی اسرائیل» به شهادت رسیدند، را گرامی داشت.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مهم ترین موضوعات ، مسأله فلسطین و غزه و کشتار بی رحمانه زنان و کودکان مظلوم از سوی رژیم صهیونسیتی اسرائیل است؛ سازمان بازرسی کل کشور این اقدامات بی رحمانه و ضد بشریت علیه مردم بی دفاع فلسطین و غزه را که موجب به شهادت رسیدن دهها هزار تن از زنان کودکان و مجروحان فلسطینی شده را محکوم میکند.
دستاوردهای ایران در هوشمندسازی خدمات سازمان بازرسی کل کشور
خدائیان در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات صورت گرفته در راستای هوشمند سازی و دیجیتال کردن خدمات سازمان بازرسی کل کشور برای شهروندان جمهوری اسلامی ایران پرداخت و گفت: کشور ما در زمینه فناوری اطلاعات پیشرفتهای چشمگیری دارد، میلیونها نفر از مشاغل دیجیتالی برخوردارند، دستگاه های اجرایی بیشتر خدمات خود را بصورت الکترونیکی ارائه می دهند و مردم برای دریافت خدمت از این دستگاهها نیاز به مراجعه حضوری ندارد. دریافت مجوزها ، پاسخ به استعلامات همگی الکترونیکی هستند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور خاطرنشان کرد:در قوه قضائیه نیز به نحو بهینه از فناوریهای نوین استفاده می شود. بسیاری از محاکم دادرسی ها را به صورت الکترونیکی و بدون حضور فیزیکی اصحاب دعوا انجام می دهند و پرونده ها الکترونیکی هستند. وی ادامه داد: آرای صادره در دسترس حقوقدانان و دانشکده های حقوق قرار دارند.
تسهیل دسترسی مردم ایران به سامانههای سازمان بازرسی
خدائیان همچنین گفت: در سازمان بازرسی کل کشور سامانه هایی طراحی و راه اندازی شده اند که دسترسی مردم به این سازمان را تسهیل کرده اند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: در این راستا، سامانه ۱۳۶۰ir در دسترس مردم است، هر کسی از دستگاه های اجرایی شکایتی داشته باشد، و با گزارش فسادی ارائه نماید، بدون مراجعه به سازمان بازرسی ار طریق این شماره نیز موضوع را منعکس می کند و ربات های پیش بینی شده در این سامانه صوت را تبدیل به متن کرده و به مراجع ذی صلاح منعکس و پیگیری می کنند و نتیجه را اخذ و به اطلاع متقاضی می رسانند.
وی ادامه داد: چنانچه دستگاه های اجرایی پاسخ قانع کننده نداشته باشند، با تقاضای متقاضی موضوع جهت پیگیری به بازرسان سازمان اعلام می شود تا مسئول متخلف را تحت تعقیب قرار دهد.
خدائیان یادآور شد: سازمان بازرسی کل کشور بخشی از بازرسی ها را به صورت الکترونیکی و هوشمند انجام می دهد. از آنجا که دستگاه های اجرایی کارها را به صورت الکترونیکی انجام می دهند، و نظارت بر آن اقدامات نیز بصورت هوشمند است برای تحقق این امر قانونگذار دستگاه ها را مکلف نموده است که به سامانه های الکترونیکی خود دسترسی لازم را به سازمان بازرسی بدهند.
وی افزود: در ایران مقرراتی برای حفاظت از اطلاعات شخصی افراد وضع شده است تا داده های شخصی افراد مورد سوء استفاده قرار نگیرد.
جهان مانع از تداوم نسلکشی در غزه شود
رئیس سازمان بازرسی کل کشور همچنین در کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه این نشست با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم غزه، لبنان و دیگر کشورهای منطقه گفت: این جنایات مقابل چشم سازمانهای بینالمللی رخ میدهد و جان میلیونها نفر از انسانهای بیگناه را به خطر انداخته است اما این مجامع، توجهی به مأموریت خود در توقف این جنایات را ندارند.
وی تصریح کرد: متأسفانه امروزه از حقوق بشر استفاده ابزاری میشود و برخی از کشورها، از حقوق بشر برای اهداف سیاسی استفاده میکنند.
خدائیان با انتقاد از نگاه دوگانه برخی کشورها به مقوله حقوق بشر، تصریح کرد: امروز ما در جهان شاهد نسلکشی و کشتار دستهجمعی در غزه و لبنان هستیم. این جنایات توسط رژیم اشغالگر قدس انجام میشود که بیش از هفتاد سال است که مردم فلسطین را از سرزمین آبا و اجدادی خود بیرون کرده و اجازه ورود آنها به سرزمین خود را نمیدهد.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: اقداماتی که رژیم صهیونیستی نسبت به مردم بیگناه غزه انجام میدهد مصداق بارز نسلکشی است که باید سازمانهای بینالمللی نسبت به پیگیری آن و تعقیب عوامل نسلکشی اقدام کنند.
وی ادامه داد: در سایه حمایت کشورهای مدعی حقوق بشر همچون آمریکا از سیاستهای رژیم اشغالگر ، زنان و کودکان و افراد بیگناه بسیاری با بمبهای آمریکایی و برخی کشورهای غربی، کشته میشوند. آیا وقت آن نشده است که به خود بیاییم و با این جنایات مبارزه کنیم و آنها را محکوم کنیم؟
خدائیان اظهار داشت: از خود بپرسیم که بیش از ۴٠ هزار نفر مردم بیگناه چه کار کردهاند که به خاک و خون کشیده شوند و دهها هزار نفر مجروح شدند و میلیونها نفر از سرزمین خود کوچ اجباری داده شوند.
وی افزود: نهادهای حقوق بشری و آمبودزمانی نباید در قبال این کشتار بیتفاوت باشند.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور هشدار داد: برخوردهای دوگانه نسبت به حقوق بشر، دامنگیر سایر کشورها هم خواهد شد.
وی تأکید کرد: کشور جمهوری اسلامی ایران، این نسلکشی و کشتار جمعی را به شدت محکوم میکند.
خدائیان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران از حقوق بشر به مفهوم واقعی در همه نقاط جهان حمایت میکند و مخالف نقض حقوق بشر در سراسر جهان است. نتایج این نشستهای آمبودزمانی، باید محکومیت جنایاتی باشد که در غزه و لبنان صورت میگیرد.
وی ادامه داد: اگر ما نسبت به این کشتارها و نقض حقوقبشرها و ظلمهایی که در جهان صورت میگیرد بیتفاوت نباشیم، جهانی در صلح و امنیت خواهیم داشت.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور گفت: امیدواریم همه مسئولان و حکام کشورها،اصحاب رسانه و تمام کسانی که میتوانند در ارتباط با نقض حقوق بشر،اقدامی انجام دهند، دست به دست هم بدهند و ما جهانی توأم با رشد، صلح و آرامش برای همگان داشته باشیم؛ ملزومات تحقق این هدف، مبارزه با ظلم و ستم در هر منطقه از جهان است.
ذبیحالله خدائیان رئیس سازمان بازرسی کل کشور که برای شرکت در اجلاس روسای سازمانهای بازرسی و نهادهای نظارتی کشورهای عضو گروه بریکس به مسکو سفر کرده است، پیش از این روز سهشنبه با «ایگور کراسنوف» دادستان کل فدراسیون روسیه دیدار و رایزنی کرد.
سند اقدام مشترک بین ایران روسیه در زمینه مبارزه با مفاسد اقتصادی، احقاق حقوق اتباع دو کشور و حمایت از تولید و کارآفرینی در حاشیه این دیدار به امضای رئیس سازمان بازرسی کل کشور و دادستان کل فدراسیون روسیه رسید.
«آمبودزمان» به نهادها یا سازمانهای ناظر بر حسن اجرای قوانین و دفاع از حقوق شهروندان گفته میشود و در جمهوری اسلامی ایران این وظیفه برعهده سازمان بازرسی کل کشور است.