صبح صادق >>  پاسدار >> گزارش
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۸  ، 
شناسه خبر : ۳۷۱۴۵۷
مروری بر داده‌های آماری مراسم معنوی اعتکاف ۱۴۰۳

«اعتکاف» تمرین بندگی و عبادت زیر سقف مساجد است. در این مراسم، معتکفان دل از دنیا می‌کشند و سه روز مشغول راز و نیاز با خالق می‌شوند.

نکته ای که در ابتدای یادداشت باید به آن اشاره کرد، این است که هرچه بر ترک فعل‌های ما افزوده می‌شود، خدا فعال‌تر می‌شود تا حجت را بر ما تمام کند که نگوییم این نسل از دست رفت. نگوییم با یک نسل منقطع از معنویت سروکار داریم. امسال خلاف انتظارات بسیاری از تحلیلگران غربی و جریان‌های داخلی همسو، مراسم اعتکاف رشد ۳۰۰ درصدی داشته است. امسال بیش از یک میلیون ایرانی در ۹ هزار مسجد با خداوند متعال خلوت کردند؛ این عدد غیر از آمار مساجد برخی از روستا‌هایی است که به‌طور رسمی در پایگاه اینترنتی نام‎نویسی نکرده‌اند. تفاوت مراسم امسال با سال‌های گذشته حضور پررنگ نوجوانان و حتی کودکانی است که در دوران رنگارنگ و تمام‌نشدنی گوشی‌های هوشمند، تصمیم گرفته‌اند به مسجد بروند و در گروه‌های بزرگ و کوچک، درس بندگی و عبادت بیاموزند؛ به گونه‌ای که بنابر آمار «سیدعلیرضا تکیه‌ای» رئیس ستاد اعتکاف کشور امسال بیش از ۴۰۰ هزار دانش آموز معتکف شده‌اند. جز دانش‌آموزان، دانشجویان بسیاری در سراسر کشور در مراسم اعتکاف شرکت کرده‌اند که بسیاری از آنها در فصل امتحانات هستند؛ به گونه‌ای که بیش از ۲۳ هزار دانشجو معتکف شده‎اند که از این تعداد ۱۴ هزار دانشجوی خانم و ۹ هزار دانشجوی آقا حضور داشته‌اند. 

سیدعلیرضا تکیه‌ای، رئیس ستاد اعتکاف کشور درباره استان‌هایی که بیشترین تعداد معتکفان را دارند، گفت: «استان‌های فارس، خراسان رضوی، اصفهان، قم، کرمان و خوزستان شش استانی هستند که پیشتاز در تعداد مسجد و جمعیت معتکفان به نسبت جمعیت کل استان هستند؛ اما در سایر استان‌ها هم آمار خوب و بالایی از معتکفان داریم.» حجت‌الاسلام تکیه‌ای درباره آمار معتکفان جوان و نوجوان نیز توضیح داد: «نزدیک به ۸۰ درصد جمعیت معتکفان را جوانان و نوجوانان تشکیل می‌دهند که این نشان می‌دهد جوانان و نوجوانان ما خداباور و اهل عبادت و نیایش هستند و باور‌های عمیق دینی دارند؛ نسلی که امسال در این مراسم خوش درخشیدند.

یکی از نکات جالب اعتکاف امسال همچنین یاد جبهه مقاومت و گرامیداشت مجاهدان در راه خدا در میان معتکفان بود؛ مجاهدان زنده و شهید ما در جبهه‌های مقاومت ازجمله غزه، لبنان، یمن و... که یاد و نام‎شان در روح و جان مردم زنده است و راه‎شان ادامه دارد.»

با این اوصاف، تعبیری که درباره مراسم اعتکاف ۱۴۴۶ ه. ق می‌توان استفاده کرد «رزمایش‌معنوی میلیونی نظام اسلامی» است؛ تعبیری که در ذات خود ده‌ها معنی دارد که بارزترین آن خودجوش بودن، مردمی‌بودن، پرشور بودن و جوان بودن این مراسم معنوی است که مردم در مساجد سراسر کشور به استقبال آن رفته‌اند و آن را رقم زده‌اند. 

نکته پایانی و مهم درباره این داده‌ها این است که اولاً جوانان و نوجوانان با اینکه مورد هجمه بیشترین حملات رسانه‌ای و اعتقادی دشمن هستند، بیش از هر مسئله‌ای در خود، ارتباط گرفتن با یک متربی را احساس می‌کنند و از طرفی هم فهم این مطلب برای مربیان مهم است که بدانند بهترین راه برای تربیت، نه کلاس و آموزش و نصیحت، که زندگی کردن با متربی است.