صبح صادق >>  پاسدار >> گزارش
تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۳۸  ، 
شناسه خبر : ۳۷۵۴۴۳
نگاهی به برنامه‌های معرفتی و تربیتی معاونت تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه

علیرضا زاهدی مسئول اداره آموزش‌های عمومی، تخصصی و یگانی معاونت تربیت و آموزش عقیدتی - سیاسی نمایندگی ولی فقیه در سپاه از مسئولیت برنامه‌ریزی ستادی و اجرایی دوره‌ها و آموزش‌های عقیدتی- سیاسی پاسداران که بر عهده این بخش است، می‌گوید.
 این بخش به توفیق الهی و با نصب‎العین قرار دادن فرامین و تدابیر فرمانده معظم کل قوا، حضرت امام خامنه‌ای و با هدایت مسئول محترم معاونت و پشتیبانی‌های مؤثر هیئت رئیسه فرماندهی و نمایندگی محترم ولی فقیه در سپاه فعالیت‌های جهادی و شبانه‎روزی در شبکه تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی رده‌ها در سال ۱۴۰۳ داشته و بیش از ۲۰ عنوان برنامه‌های معرفتی و تربیتی در محور‌های زیر اجرا کرده که در ادامه به آنها اشاره می‌شود:

الف- دوره‌های تربیت و تعالی سالانه کارکنان
۱- اجرای دوره‌های تربیت و تعالی فردی ویژه فرماندهان، مدیران و آحاد کارکنان برای کارکنان پایور:
 به میزان ۳۵ ساعت محتوای معرفتی و تربیتی، با شرکت حدود ۱۵۴، ۸۹۳ نفر از کارکنان رسمی در بیش از ۷۰ مرکز تداوم تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی در شهر‌های مقدّس مشهد، قم، شیراز، کربلای معلی در قالب پیاده‌روی اربعین حسینی و مراکز استان که در سال گذشته با محوریت محتوایی مباحثی، از جمله دشمن‎شناسی، مکتب شهید سلیمانی و... برگزار شد.
گفتنی است، این برنامه در قالب دوره‌های تربیت و تعالی ضمن خدمت سالانه، برای ۵۲۷/۵۲ نفر از کارکنان وظیفه در شهر‌های مقدس مشهد، قم و مراکز استان‌ها و رده‌ها برگزار شده است.
۲- اجرای دوره‌های تربیت و تعالی دینی خانوادگی ویژه فرماندهان، مدیران، روحانیون و آحاد کارکنان: به میزان ۲۰ ساعت محتوای تربیتی و مهارتی، با شرکت حدود ۳۶۶/۶۵ نفر از پایوران و ۳۶۶/۶۵ نفر همسران و ۳۱۳۶۲ نفر از فرزندان آنان در بیش از ۳۰ مجتمع آموزشی- رفاهی سپاه در مشهد مقدّس، شمال و قم با رویکرد مهارتی و در موضوعات آیین همسرداری، چرایی ازدیاد نسل و ضرورت فرزندآوری، فرزندپروری، سواد رسانه و مهارت استفاده هوشمند از فضای مجازی، جلسات مشاوره تربیتی خصوصی و عمومی با استفاده از مشاوران سازمان فرهنگی خانواده سپاه و هم زمان برای فرزندان نیز برنامه‌های تربیتی برگزار شده است. معاونت برنامه، بودجه و مالی و مرکز خدمات کارکنان سپاه در پشتیبانی از دوره‌های خانوادگی نقشی اساسی داشته که جا دارد از زحمات این عزیزان کمال تشکّر را داشته باشیم. 
گفتنی است، این برنامه در قالب دوره‌های تربیت و تعالی خانوادگی، برای ۲۲۷ نفر از کارکنان وظیفه در مشهد مقدّس برگزار شده است.
ب- آموزش‌های عقیدتی ـ سیاسی در دوره‌های طولی پاسداران از بدو ورود تا پایان خدمت
این آموزش‌ها با هدف تقویت عمق‎بخشی و تحکیم پایه‌های معرفتی و زمینه‌سازی انگیزشی و رفتاری در پاسداران برای دفاع آگاهانه از انقلاب اسلامی با استفاده از ظرفیت دوره‌های طولی سپاه طراحی شده است، بدین صورت که با همکاری معاونت تربیت، آموزش و فرهنگ پاسداری سپاه، متناسب با نیاز مخاطبان، بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کل محتوای دوره‌های طولی مقطع‎دار و
 غیر مقطع‎دار در مراکز دانشگاهی و آموزش طولی پایوران، به دروس عقیدتی ـ سیاسی با استفاده از متون و محتوای عمیق، کاربردی و اثربخش دینی و با به‎کارگیری استادان و مربیان عقیدتی ـ سیاسی توانمند این حوزه اختصاص یافته و ساعات اجرای برنامه‌های تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی در این دوره‌ها به طور متوسّط به میزان ۱۰۰ ساعت بوده و برای ۴۷۱/۳۰‬ نفر فراگیر اجرا شده است.
این برنامه در قالب دوره‌های رزم مقدماتی سربازان، برای ۷۶۹/۸۷ نفر از کارکنان وظیفه در مراکز آموزش رزم مقدماتی رده‌های سپاه برگزار شده است.
پ- اعتقادی و معنوی یگانی و رده‎ای
این برنامه‌ها با هدف حفظ و ارتقای آمادگی‌های اعتقادی و معنوی کارکنان سپاه برای دفاع همه جانبه از انقلاب اسلامی در بخش‌های زیر برنامه‎ریزی و اجرا شده است: 
۱- اجرای برنامه‌های تربیتی و آموزشی قرآنی نورمبین در قالب گروه‌های صادقین:
این برنامه با هدف زمینه‌سازی برای انس و عمل به تعالیم و معارف قرآن کریم با تدبر و تمسک به آیات الهی، در بین کارکنان اعم از آحاد پاسداران، اعضای هیئت علمی، دانشجویان و اعضای وابسته در دو بخش برگزار شد که بخش نخست آن برگزاری جلسات تفسیر قرآن کریم در ماه مبارک رمضان به استعداد ۱۹۵۹۳ جلسه و شرکت ۱۱۲/۱۳۶ نفر و بخش دوم شامل جلسات قرآنی نور مبین پایوران به استعداد ۱۲۵۱۹۵ جلسه و شرکت ۹۴۳/۱۸۵ نفر برنامه‌ریزی و اجرا شده است. برگزاری مسابقه از محتوای قرآنی ماه مبارک رمضان سال جاری با موضوع «سنت تغییر سرنوشت» و اهدای جوایز به حدود ۱۰۰۰ نفر از عزیزان به قید قرعه از فعالیت‌های انگیزشی به منظور تقویت میل و رغبت کارکنان برای شرکت در این برنامه‌ها بوده است و در ماه مبارک رمضان با استفاده حداکثری از فضای معنوی ویژه ماه مبارک رمضان، جلسات جزء‎خوانی و تفسیر قرآن کریم برای تمامی کارکنان به مدّت ۲۰ جلسه، با موضوع سبک زندگی قرآنی با تأکید بر بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی با شرکت حدود ۱۴۰ هزار نفر از کارکنان در رده‌های سپاه برنامه‌ریزی و اجرا شد.
۲- جلسات درس اخلاق و موعظه هفتگی:
جلسات درس اخلاق و موعظه که با هدف رشد فضایل و مکارم اخلاقی در بین کارکنان طرّاحی شده، با استفاده از بیش از ۳۰۰ استادِ اخلاقِ عالم، عامل، ولایتمدار و اثرگذار حوزه‌های علمیه در سطح استان و شهرستان‌ها، در تمامی رده‌های سپاه، روز‌های شنبه در ابتدای ساعات کاری به مدّت یک ساعت برای آحاد پایوران، فرماندهان مدیران، استادان و دانشجویان برگزار شده، که نیمی از محتوای جلسات با استفاده از مباحث اخلاقی و تربیتی صحیفه سجادیه و نیمی دیگر از طریق آسیب‌شناسی، وضعیت‎سنجی و نیازسنجی اخلاقیِ بومی و منطقه‌ای در شورای تربیت و تعالی رده‌ها تدوین شده است. 
در سال گذشته در سطح رده‌های سپاه حدود ۱۸۷۵۱ جلسه درس اخلاق برگزار شد و حدود ۸۳۴/۲۱۹ نفر از کارکنان در این جلسات شرکت کردند.
۳- جلسات تربیتی، اخلاق و سبک زندگی اسلامی خانوادگی ویژه پاسداران، اعضای وابسته و خانواده آنان:
 در سطح رده‌های سپاه تعداد ۲۷۸۹ جلسه در سال ۱۴۰۳ برگزار شد و حدود ۹۸۴۵۶ نفر از مخاطبان شرکت کردند.
۴- نشست‌های پاسخ به شبهات اعتقادی و معرفتی (پرسمان):
در سطح رده‌های سپاه تعداد ۸۵۱۳ جلسه در سال ۱۴۰۳ برگزار شد و حدود ۶۵۰۸۸ نفر از مخاطبان شرکت کردند.
۵- برگزاری جلسات تربیتی، اخلاق و سبک زندگی اسلامی ویژه کارکنان وظیفه متأهل:
در سطح رده‌های سپاه تعداد ۲۳۶۱ جلسه در سال ۱۴۰۳ برگزار شد و حدود ۳۱۸۹ نفر از کارکنان وظیفه متأهل به اتفاق همسر شرکت کردند.
۶- جلسات و حلقه‌های تربیتی، اخلاقی و سبک زندگی جوان انقلابی در قالب گروه‌های شهید حججی ویژه سربازان:
در سطح رده‌های سپاه تعداد ۳۹۰۷۲ جلسه در سال ۱۴۰۳ برگزار شد و حدود ۶۸۹۱۹ نفر از کارکنان وظیفه شرکت کردند.
۷- برنامه‌های تربیت و آموزش ع. س چهره به چهره در قالب طرح سیره و روش محمدی (ص):
ارائه مشاوره تربیت دینیِ فردی در حوزه مسائل خانوادگی، تربیتی، اعتقادی، اخلاقی و سیاسی به مخاطبان از بستر این برنامه نیز انجام شده و تعداد ۸۱۳۷ نفر روحانی و مربی ع. س مشاور در اجرای این برنامه مشارکت داشته و در طول سال گذشته به حدود ۱۲۶/۱۹۶ نفر از مراجعان و به میزان ۹۲۳/۱۵۰ ساعت مشاوره ارائه شده است.
ت- طرح ارزیابی آموزش‌های فقهی کارکنان همراه با مسابقه بزرگ احکام شرعی ضروری 
این برنامه با رویکرد تربیت فقهی کارکنان و خانواده‌ها طراحی و با استفاده از فرصت جلسات آمادگی اعتقادی و معنوی رده‌های سپاه برگزار شد. در همین راستا کارکنان در طرح آداب بندگی «۱» شرکت کردند و به تعداد بیش از ۱۰۰۰ نفر از ممتازان طرح به قید قرعه جوایز نفیسی اهدا شد.
البته محور‌های دیگر فعالیت‌های این معاونت در سال گذشته شامل سنجش و آموزش عقیدتی ـ سیاسی چهره به چهره پاسداران از مرحله گزینش و ترفیعات تا پایان خدمت، اجرای طرح «از محراب تا معراج» (ارزیابی و آموزش چیستی، چرایی و چگونگی نماز و احکام شرعی ضروری به سربازان)، اجرای دوره‌های مهارت‌آموزی آموزشیاری قرآن کریم کارکنان وظیفه و... بوده که به دلیل اختصار در ارائه گزارش، از پرداختن به آن اجتناب می‌شود. 
ث- رویکرد‌های سال ۱۴۰۴:
۱- پیش‌بینی دوره‌های تخصصی قرآنی برای کارکنان در مرکز قم؛
۲- تقویت رویکرد اجرا به صورت خانوادگی در تمام برنامه‌ها به ویژه تربیت و تعالی و آموزش‌های اعتقادی و معنوی یگانی به دلیل اثربخشی بیشتر؛
۳- تقویت رویکرد سطح‌بندی مخاطبان دوره‌های تربیت و تعالی بر اساس سنوات خدمتی؛
۴- توسعه برنامه‌های تربیت و آموزش عقیدتی ـ سیاسی در فضای مجازی؛
۵- گسترش دامنه تخصصی عقیدتی ـ سیاسی در اجرای دوره‌های مهارتی کارکنان وظیفه؛
۶- تقویت برنامه‌های تربیتی چهره به چهره با اجرای کامل طرح قرار همدلی برای پایوران، همسران، فرزندان و سربازان؛
۷- تقویت دانش عقیدتی ـ سیاسی داوطلبان ورود به سپاه و مهارت‎افزایی تخصصی عقیدتی ـ سیاسی مصاحبه گران گزینش؛
 و....