صفحه نخست >>  عمومی >> ویژه ها
تاریخ انتشار : ۰۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۰۸:۳۱  ، 
شناسه خبر : ۳۷۶۵۳۶
مروری بر یادداشت روزنامه‌های شنبه سوم خرداد ماه ۱۴۰۴
خرمشهر یک نقطه روی نقشه نبود، بلکه نمادی از مقاومت، ایثار و پیروزی بر محال‌ها بود. امروز نیز کشور با چالش‌های به ظاهر غول‌آسا روبه‌روست. رهبر معظم انقلاب در سوم خرداد ۱۳۹۵ در دانشگاه افسری امام حسین علیه‌السلام خطاب به جوانان فرمودند: «آینده انقلاب متعلق به شما است و شما هستید که باید این تاریخ را با عزت حفظ کنید و بدانید در آینده، خرمشهرها، در پیش است، البته نه در میدان جنگ نظامی، بلکه در میدانی که ویرانی‌های جنگ نظامی را ندارد و برعکس آبادانی نیز به‌دنبال دارد، اما از جنگ نظامی سخت‌تر است.»

طغیان جهانی علیه کشتار غزه

جعفر بلوری

 واکنش‌‎ها درباره جنگ غزه و رژیم صهیونیستی، رفته‌رفته در حال تغییرات معناداری است. این تغییر هم در شکل و اندازه و محتوای واکنش‌ها دیده می‌شود و هم در خودِ واکنش‌دهنده‌ها! به عبارتی، چه آن کسانی که در حمایت از رژیم صهیونیستی «واکنش» نشان می‌دهند و چه آن کسانی که در محکومیت این رژیم بیانیه و پیام صادر کرده و تهدید و تحریم می‌کنند، نوع واکنششان دچار تغییرات محسوسی شده ‌است. مثلا برای نخستین بار می‌شنویم که آمریکایی‌های حامی رژیم صهیونیستی، علنا و بدون اینکه خجالت بکشند، خواستار بمباران اتمی مردم غزه می‌شوند! یا از آن سو، رهبر حزب دموکرات اسرائیل یعنی «یائیر گولان» که از شدت جنایات رژیم اسرائیل به خشم آمده این طور «واکنش» نشان می‌دهد که «دولت اسرائیل برای تفریح کودکان غزه را می‌کُشد» اما بلافاصله از حزب و ارتش «اخراج» می‌شود. یا یک نماینده سابق کنگره در واکنش به جملات «یائیر گولان» می‌گوید، نه‌تنها کودکان بلکه خردسالان فلسطینی را هم باید کُشت! ناگهان خبر می‌رسد، یک شهروند آمریکایی برای نخستین بار در «واکنش» به جنایات اسرائیل در غزه درست در قلب آمریکا (واشنگتن) یک کارمند و یک دیپلمات رژیم صهیونیستی را به هلاکت می‌رساند و پس از موفقیت، در حمایت از مردم مظلوم غزه فریاد می‌کشد و...
در سطح کلان نیز، از این «کُنش-واکنش»‌های «بی‌سابقه» دیده می‌شود. محکومیت بی‌سابقه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه از سوی کشورهای اروپایی به ویژه فرانسه و سوئیس در کنار تهدید این رژیم به تحریم و تنبیه-که باعث خشم رژیم صهیونیستی شده است- از جمله این تحولات است. اظهارات برخی کشورهای غربی مثل فرانسه علیه رژیم صهیونیستی آن‌قدر غافلگیرکننده بود که تعجب رهبر انصارالله یمن را هم برانگیخت. همین‌طور بیانیه 80 کشور جهان در محکومیت رژیم صهیونیستی و....کار به جایی رسیده است که «ران بن-ییشای»، تحلیلگر امنیتی روزنامه یدیعوت آحارونوت می‌نویسد: «اسرائیل با خطر از دست دادن مشروعیت بین‌المللی و کاهش اثربخشی جنگ علیه غزه رو‌به‌رو است.... ما در صحنه بین‌المللی طرد شده‌ایم و مشروعیت خود را از دست داده‌ایم.» این روزنامه درگزارشی دیگر به نقل از مقامات وزارت خارجه می‌نویسد: «اسرائیل با یک سونامی واقعی روبه‌رو است که فقط بدتر خواهد شد. ما در بدترین شرایط ممکن قرار داریم و دنیا با ما یار نیست. هیچ‌کس نمی‌خواهد با اسرائیل ارتباط داشته باشد... اسرائیل از نوامبر ۲۰۲۳ (آبان 1402) تاکنون، تصویری جز کشتار کودکان فلسطینی و ویرانی خانه‌ها از خود به جهان ارائه نداده و این مسئله تأثیر مخربی بر وجهه بین‌المللی ما گذاشته است.... ما هیچ راهکار و برنامه‌ای برای دوران پس از جنگ ارائه نکرده‌ایم؛ تنها مرگ و ویرانی است... تحریم‌های بین‌المللی بی‌صدا در حال گسترش است و نباید خطر آن را دست‌کم گرفت. به‌زودی هیچ‌کس تمایل نخواهد داشت که نامش با اسرائیل گره بخورد....» از آن سو می‌بینیم که «پیرز مورگان»، کارشناس و مجری مشهور انگلیسی حامی رژیم صهیونیستی که در طول تمام عمر خود و تا همین دور روز پیش، در حمایت از رژیم صهیونیستی سنگ تمام می‌‎گذاشت می‌گوید: «دیگه نمی‌شه از این رژیم حمایت کرد. من از امروز اختلافی با مخالفان اسرائیل ندارم و در کنار مخالفان می‌ایستم....»
590 روز پس از آغاز جنگ غزه، و کشتار وحشیانه نزدیک به 100 هزار فلسطینی-که بنابر اعلام سازمان ملل بیش از 70 درصد آنها غیر نظامی‌اند - می‌گذرد. چه اتفاقی افتاده که باعث تغییر در نوع و اندازه جنایات اسرائیل و همین‌طور واکنش‌ها به این جنایات شده است؟ آیا محکومیت بی‌سابقه اسرائیل از سوی کشوری مثل فرانسه - که همیشه و به طور تاریخی از حامیان صهیونیست‌ها بوده - واقعی است؟ چه اتفاقی رخ داده که شهروند آمریکایی جرأت می‌کند در قلب این کشور، یک دیپلمات صهیونیست و یک کارمند سفارت این رژیم را به گلوله ببندد! 
واقعیت این است که صهیونیست‌ها پس از ترور ناجوانمردانه سید حسن نصرالله، یحیی سنوار و دیگر فرماندهان برجسته مقاومت، دچار نوعی توهم پیروزی شدند. صهیونیست‌ها تلاش گسترده خود در کشتار وسیع‌تر زنان و کودکان ساکن غزه و جا زدن آن به عنوان «پیروزی بر حماس» را هم باور کردند. وقفه‌ای که تا همین 10 روز پیش در محکومیت این جنایات دیده می‌شد هم، آنها را دچار توهمی مضاعف کرد. پیروزی ترامپ و لفاظی‌های او علیه فلسطین و مقاومت نیز صهیونیست‌ها را بیش از پیش «جری» کرد. راز آغاز عملیات جنون‌آمیز «ارابه‌های گدعون» و کشتار عظیم ساکنان غزه، می‌تواند در همین توهمات و جری شدن‌ها نهفته باشد. آنها - به گفته آن خاخام صهیونیست که گفت در غزه آن‌قدر کشتیم که دنیا نسبت به این باریکه بی‌حس شد و این کشتارها دیگر کسی را متعجب نمی‌کند- واقعا به این نتیجه رسیده بودند که با این کشتارها می‌توانند تمام 2 میلیون ساکن این باریکه را قتل‌عام یا وادار به کوچ کنند. بنابراین 3 عامل «توهم پیروزی» و «انفعال جامعه جهانی» در کنار «آمدن ترامپ»، صهیونیست‌ها را به این نتیجه غلط رساند که، می‌توانند هر غلطی که می‌خواهند در غزه مرتکب شوند. البته این وحشی‌گری‌ها می‌تواند دلایل دیگری هم داشته باشد. شکارچی‌های با تجربه می‌گویند، وقتی شکار در شرایط وخیم گیر می‌افتد و راهی برای نجات نمی‌یابد، دست به هر کاری می‌زند. دلیل این حجم از وحشی‌گری در غزه می‌تواند همین استیصال باشد. به نظر می‌رسد اسرائیل در حال ورود به فاز فروپاشی نرم است.
به هر حال، چه «توهم پیروزی» و چه «استیصال» و چه هر عامل دیگر، هر آنچه باعث شدت یافتن این جنایات از سوی صهیونیست‌ها شده، اتفاقات چند روز اخیر نشان می‌دهد، صهیونیست‌ها در محاسبات خود واقعا اشتباه کرده و دچار توهم بوده‌اند. امروز به دلیل این حجم وسیع از کشتارها، شاهد یک «اتحاد جهانی بی‌سابقه» علیه این رژیم هستیم. حتی اگر واکنش‌های ضد صهیونیستی کشورهایی مثل فرانسه، تاکتیکی و با هدف فاصله گرفتن از چنین رژیمی و برای فرار از نفرت جهانی باشد، یک چیز قطعی است: «اسرائیل - به گفته نویسنده روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت - مشروعیت تقلبی خود را هم از دست داده است.» و این رژیم امروز منفورترین رژیم جهان است، آن ‌قدر منفور که در قلب بزرگ‌ترین حامی‌اش یعنی آمریکا، ضربه‌ای بی‌سابقه می‌خورد. امروز اسرائیل نه‌تنها در غزه، بلکه در عرصه بین‌المللی نیز شکست خورده است. هزینه حمایت از چنین رژیمی برای غرب به حدی افزایش یافته که حتی متحدانش از آن - ولو در زبان- فاصله می‌گیرند. این روند نشان می‌دهد که مقاومت فلسطین جبهه «افکار عمومی جهانی» را سه بر هیچ برده است!

فتح خرمشهر‌های جدید

سیدعبدالله متولیان

سوم خرداد ۱۳۶۱، روزی که با افتخار و سربلندی در تاریخ ایران جاودانه شد. روزی که خرمشهر، شهر خون و حماسه، پس از ۵۷۸ روز اسارت، به آغوش میهن بازگشت. دشمن بعثی تصور می‌کرد پایگاه‌هایش را برای همیشه حفظ خواهد کرد، اما همت والای رزمندگان ایران، با اراده‌ای استوار و ایمانی بی‌بدیل، همه معادلات جنگ را برهم زد. 
آن روز، گزارشگر رادیو با صدایی لرزان از شور و اشتیاق فریاد زد: «شنوندگان عزیز توجه فرمایید، خرمشهر، شهر خون و حماسه آزاد شد!» و این نوید، غریو شادی را در سراسر ایران برانگیخت. امام خمینی (سلام‌الله علیه) در واکنش به این پیروزی تاریخی، جمله‌ای جاودانه فرمودند: «خرمشهر را خدا آزاد کرد.» این کلام نه‌تنها عظمت پیروزی را نشان داد، بلکه حقیقتی ژرف را آشکار کرد: با توکل به خدا، ایمان، وحدت و ایستادگی، دیوار‌های ناممکن فرو می‌ریزند. 
خرمشهر یک نقطه روی نقشه نبود، بلکه نمادی از مقاومت، ایثار و پیروزی بر محال‌ها بود. امروز نیز کشور با چالش‌های به ظاهر غول‌آسا روبه‌روست. رهبر معظم انقلاب در سوم خرداد ۱۳۹۵ در دانشگاه افسری امام حسین علیه‌السلام خطاب به جوانان فرمودند: «آینده انقلاب متعلق به شما است و شما هستید که باید این تاریخ را با عزت حفظ کنید و بدانید در آینده، خرمشهرها، در پیش است، البته نه در میدان جنگ نظامی، بلکه در میدانی که ویرانی‌های جنگ نظامی را ندارد و برعکس آبادانی نیز به‌دنبال دارد، اما از جنگ نظامی سخت‌تر است.» خرمشهر‌های امروز، جبهه‌های اقتصادی و علمی هستند، امروز میدان نبرد اصلی، عرصه‌های علم، فناوری، اقتصاد مقاومتی و فرهنگ انقلابی است، عرصه‌هایی که نیازمند همان روحیه جهادی و ایثارگری دوران دفاع مقدس‌اند. 
رمز و راز‌های آزادسازی خرمشهر به مثابه نقشه‌راه پیروزی باید چراغ راه امروز ما باشند:
۱. خداباوری، توکل و خودباوری: در عملیات «الی بیت‌المقدس»، دشمن با همه ادعا‌های پوشالی‌اش تصور نمی‌کرد شکست‌ناپذیر بودنش در هم بشکند. اما آنچه پیروزی را رقم زد، قلب‌های مطمئن به وعده‌های الهی بود. امروز نیز پیشرفت کشور، از مدرسه‌ها و کارگاه‌هایی آغاز می‌شود که باور دارند ما می‌توانیم. ۲. همدلی، سلاح همیشگی ملت ایران: خرمشهر ثمره اشک‌ها و دعا‌های مادران، جان‌فشانی رزمندگان و پشتگرمی کارگران، صنعت‌گران، کشاورزان و... بود. این همبستگی تاریخی امروز نیز می‌تواند سنگ‌های پیش پای توسعه را به پل‌های پیروزی تبدیل کند. ۳. پشتکار، میراث جاویدان شهیدان: اگر رزمندگان با وجود کمبود‌ها از آزادسازی خرمشهر دست نکشیدند، امروز نیز ما باید با همان عزم راسخ، مسیر‌های تازه‌ای برای عظمت ایران باز کنیم. 
امروز میدان نبرد، آزمایشگاه‌ها، کارخانه‌ها و کلاس‌های درس است. جوانان این سرزمین موظف‌اند با تقلید از اسوه‌های مقاومت، بر اساس بیانیه گام دوم انقلاب در میدان تولید و دانش بدرخشند و با پشتکار جهادی، اقتصاد کشور را از چنگال تحریم‌ها رها سازند. خرمشهر یک فصل تمام‌شده نیست، بلکه آغازنامه‌ای است برای فتح تمام نشدنی‌ها. همان‌گونه که دیروز غیرممکن ممکن شد، امروز نیز می‌توان با همان الگوی پیروزی، خرمشهر‌های دانش و اقتصاد را فتح کرد. سوم خرداد به ما یادآوری می‌کند که مشکلات، آزمون‌های الهی برای ظهور ظرفیت‌های پنهان ملت‌هاست؛ و امروز دانشجو فاتح خرمشهر پژوهش، کارگر فاتح خرمشهر تولید و کشاورز فاتح خرمشهر خودکفایی است. خرمشهر آزاد شد، چراکه باور داشتیم می‌توانیم. امروز نیاز داریم بار دیگر آن باور مقدس زنده و تقویت شود. همگان به میدان بیایید، نوبت فتح خرمشهر‌های شماست!

معجزه آزادی خرمشهر

یدالله جوانی

خرمشهر در جنگ تحمیلی به خونین‌شهر تبدیل شد و آزادی این شهر خونین پس از ۱۹ماه ازاسارت دشمن بعثی، سرنوشت جنگ را تغییر داد. ارزش و اهمیت عملیات‌های رزمندگان اسلام در دوران دفاع مقدس، از جمله عملیات بیت‌المقدس که منجر به آزادی خرمشهر در سوم خرداد سال ۱۳۶۱ شد، زمانی بیش از پیش نمایان می‌شود که طراحی‌های دشمنان برای آغاز جنگ علیه ایران را مدنظر قرار دهیم.

جنگی که در ۳۱شهریور۱۳۵۹ به ملت ایران تحمیل شد، گرچه در ظاهر از سوی عراق آغاز گردید، اما در واقع یک جنگ جهانی بود و صدام آن جنگ را به نیابت از قدرت‌های جهانی علیه ایران دنبال می‌کرد. قدرت‌های جهانی نیز اهداف اساسی و راهبردی در این جنگ داشتند؛ از جمله شکست انقلاب اسلامی، ساقط کردن جمهوری اسلامی و کوچک‌سازی ایران که سه هدف اصلی و سه‌گانه این جنگ به شمار می‌رفتند. درموضوع کوچک‌سازی ایران، جدا شدن خوزستان از ایران و الحاق آن به عراق یکی از اهداف قطعی متجاوز بود و صدام نیز اگر چه تحریک شده و پذیرفته بود به نیابت از قدرت‌های جهانی، جنگ را بر ملت ایران تحمیل کند یکی از اهدافش الحاق بخش‌هایی از ایران، از جمله خوزستان که منطقه‌ای پرمنابع و ذخایر نفتی است، به خاک عراق بود. خرمشهر در دو مقطع نقش اساسی در دفاع‌مقدس ایفا کرد: نخست، در مرحله مقاومت حدودا ۴۰ روزه که مردان، زنان و فرزندان خرمشهری با همکاری افرادی که به این شهر آمده بودند، مقاومتی حماسی و جانانه را رقم زدند و تمامی محاسبات ارتش بعثی را بر هم ریختند، چرا که صدام گمان می‌کرد با استراتژی جنگ برق‌آسا می‌تواند شهر‌های ایران را یکی پس از دیگری تصرف کند و به تهران برسد. صدام رویای آن را در سر داشت که ظرف دو ماه به تهران برسد؛ اما مقاومت مردان و زنان خرمشهری تمامی محاسبات صدام را بر هم زد و اساسا مسیر جنگ تغییر کرد. مقطع دیگر، آزادسازی خرمشهر بود. بعثی‌ها پس از آن‌که نتوانستند در همان ماه‌های اول به اهداف‌شان برسند از سال دوم شروع به تحکیم مواضع در برخی مناطق کردنداز جمله در خونین شهر که در اشغال آنها بود. خرمشهر را به دژ تسخیرناپذیر تبدیل کردند به گونه‌ای که متوجه شدند روزی این جنگ را باید با مذاکره با جمهوری اسلامی به پایان برسانند. یعنی در حالی که صدام تصور ساقط کردن جمهوری اسلامی را داشت، اما پس از ناکامی در تحقق این اهداف، می‌دانست ناگزیر روزی باید پای میز مذاکره با جمهوری اسلامی ایران بنشیند. بر همین اساس، برای در اختیار داشتن امتیازاتی صدام تصور می‌کرد این امتیازات می‌تواند نگه‌داشتن مناطق اساسی و راهبردی از ایران را همچنان در دست نیرو‌های عراقی حفظ کند که یکی از مهم‌ترین این مناطق بود. خرمشهر با مجموعه‌ای از امکانات، نیرو‌ها و تجهیزات به دژ تسخیرناپذیر تبدیل شده بود. بر همین اساس زمانی که جمهوری اسلامی ایران بحث آزادسازی خرمشهر را مطرح کرد، صدام حسین با صراحت گفت اگر ایرانیان بتوانند خرمشهر را با عملیات نظامی بازپس بگیرند من کلید بصره را به آنها خواهم داد؛ چرا که اطمینان داشت چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. اما در نهایت، رزمندگان اسلام با طراحی و اعتقاد به نصرت الهی، عملیات بیت‌المقدس را در اردیبهشت ۱۳۶۱ طراحی کردند و طی چند مرحله و شبانه‌روز نبرد، موفق به آزادسازی خرمشهر شدند. آمار‌ها نشان می‌دهد ارتش عراق چه حجمی از نیرو را برای حفظ خرمشهر به‌کار گرفته بود؛ به‌طوری که در عملیات بیت‌المقدس، که نتیجه آن درسوم خرداد۱۳۶۱رقم خورد، ۱۶هزار و۵۰۰ نفر از نیرو‌های عراقی کشته و زخمی شدند و ۱۹هزارنفر نیز به اسارت درآمدند. در مجموع حدود ۳۵ هزار و ۵۰۰ نفر در یک جغرافیای محدود حفاظت از خرمشهر را بر عهده داشتند تا مانع بازپس‌گیری آن توسط ایران شوند. علاوه بر این، تعداد قابل توجهی هواپیما، هلیکوپتر، توپ، تانک و دیگر ادوات نظامی بعثی‌ها منهدم شد و ازبین رفت. بنابراین، آزادسازی خرمشهر نقطه عطفی در تاریخ این سرزمین و دفاع‌مقدس محسوب می‌شود. سوم خرداد سالروز خلق حماسه‌ای بزرگ و ماندگار در تاریخ ملت ایران است و حماسه سوم خرداد و آزادسازی خرمشهر را باید تبلور ایثار و فداکاری ملی دانست، زیرا کسانی که در آزادسازی خرمشهر نقش داشتند از سراسر کشور به این منطقه رفته بودند و در یگان‌ها، لشکر‌ها و تیپ‌های مختلف ایفای نقش می‌کردند؛ به این معنا که مردم ایران از سراسر کشور در آزادسازی خرمشهر ایفای نقش داشتند و این یک فداکاری ملی بود. خرمشهر با عملیاتی علوی و با روحیه‌ای عاشورایی آزاد شد. آنچه عامل اصلی قدرت و توان نظامی رزمندگان ما بود، ایمان و اخلاص آنان بود که منجربه آزادی خرمشهر گردید؛ به این معناکه بدون نصرت الهی، آزادسازی خرمشهر ممکن نبود و رزمندگان اسلام نیز به این نصرت، باور و اعتقادی راسخ داشتند. بر همین اساس حضرت امام آن جمله کوتاه و معنادار را در پیام‌شان به مناسبت آزادی خرمشهر صادرکردند وبیان فرمودند که: «خرمشهر را خدا آزاد کرد». شایان ذکر است که جمله «خرمشهر را خدا آزاد کرد» برای نخستین بار در خود خرمشهر و بلافاصله پس از ورود نیرو‌های سپاه به این شهر، توسط شهید بزرگوار سردار حاج احمد کاظمی، فرمانده وقت لشکر ۸ نجف بیان شد که از اولین افرادی بود که وارد خرمشهر شد. پشت بی‌سیم وقتی به فرماندهان در قرارگاه در حال گزارش دادن است با صدای بلند اعلام می‌کند که خرمشهر را خدا آزاد کرد لذا آزادسازی خرمشهر چیزی شبیه به یک معجزه است و باید در ادبیات خود بیاوریم که سوم خرداد روز معجزه الهی برای آزادسازی خرمشهر است.

گسل حساس مذاکرات

امین جمشید زاده

به تازگی عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان به جراید و رسانه‌ها گفته است «آمریکایی‌ها بایستی به دنبال پلن» باشند؛ ما برنامه هسته‌ای خودمان را ادامه می‌دهیم و تحریم‌ها فشار و هزینه دارد؛ اما سال‌هاست با تحریم زندگی کرده‌ایم، رفع تحریم‌ها نباید به قیمت تحقیر ملت ایران باشد.» بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه عمان که واسط مذاکرات میان تهران و واشنگتن است دیروز به رسانه‌ها اعلام کرد که پنجمین دور مذاکرات هسته‌ای بین هیئت‌های ایران و آمریکا در رم ایتالیا به پایان رسید و شاهد پیشرفت‌هایی بودیم؛ اما این پیشرفت‌ها قطعی نبودند.» وی همچنین اضافه کرده است امیدواریم در روزهای آینده مسائل باقی مانده را روشن کنیم تا بتوانیم برای هدف مشترک دستیابی به توافقی پایدار و محترمانه پیش برویم. در این راستا کاخ سفید پنجشنبه‌ای که گذشته اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در تماس تلفنی با نخست وزیر اسرائیل درباره حصول توافق احتمالی با ایران گفت و گو کرده است. کاخ سفید افزوده است که رئیس جمهوری آمریکا بر این باور است که روند مذاکرات و اصول توافق با تهران در مسیر درستی قرار دارد. این تماس در شرایطی انجام می‌شود که در روزهای اخیر گزارش‌هایی از تدارکات و تمرینات ارتش اسرائیل برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران در صورت شکست مذاکرات منتشر شده بود.

در پی انتشار این سلسله گزارش‌ها؛ عباس عراقچی نیز روز پنجشنبه گذشته در نامه رسمی به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به تهدیدهای اسرائیل علیه تأسیسات هسته‌ای ایران هشدار داد و گفت که « جمهوری اسلامی ایران بر پایه حقوق بین‌الملل تمامی اقدامات لازم را برای حفاظت از شهروندان، منافع و تأسیسات خود در برابر هرگونه اقدام خرابکارانه یا تروریستی انجام خواهد داد.» عباس عراقچی همچنین هشدار داد که در صورت وقوع حمله از سوی اسرائیل؛ دولت آمریکا نیز در آن مسئولیت حقوقی خواهد داشت و تصریح کرد که در صورت ادامه تهدیدات، ایران ممکن است تدابیر ویژه‌ای برای حفاظت از تأسیسات و مواد هسته‌ای خود اتخاذ کند و جزئیات آن را به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع خواهد داد. در این زمینه دبیرخانه سازمان ملل هم روز پنجشنبه ۲۳ ماه مه ۲۰۲۵ میلادی-۱ خرداد۱۴۰۴ هجری شمسی- تأکید کرد که آنتونیو گوترش دبیرکل این نهاد نامه‌ای از عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران درباره احتمال حمله اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران دریافت کرده است. سازمان ملل متحد پس از دریافت نامه هشدار داد که « افزایش لحن نظامی گرایانه، موضوعی است که باید همه را نگران کند.»

وظایف بشر!

محمدکاظم انبارلویی
۱- خانم سیمون وی (۳ فوریه ۱۹۰۹- ۲۴ اوت ۱۹۴۳) یک فیلسوف و فعال اجتماعی فرانسوی است.

پس از جنگ جهانی دوم ، دولت فرانسه از او می‌خواهد رساله ای در مورد «بازسازی فرانسه» و «حقوق بشر» بنویسد.
او در پاسخ به این خواسته گفته بود؛ قبل از ورود به مقوله «حقوق بشر» ، باید سخن از «تکالیف» و «وظایف بشر» به میان آورد.
او در کتاب «نیاز به ریشه‌ها درآمدی برای اعلامیه وظایف بشر» می گوید:« نظام آموزشی سکولار انسان‌ها را در معرض بیگانگی از خود و دیگران قرار داده است».
او با موشکافی در بحران معنوی در تمدن مدرن معتقد بود تمدن مدرن دچار بحران بی‌ریشگی است.لذا او در آثار خود  به جای « حقوق بشر»  روی مقوله «وظایف بشر» متمرکز شد.
۲- قتل‌عام مردم فلسطین در غزه ، ارتکاب جنایات جنگی توسط رژیم اشغالگر قدس، تحمیل گرسنگی و قحطی به یک ملت و ویران کردن خانه‌ها ،مساجد ، بیمارستان‌ها ، مدارس ،
 کلیساها، بمباران‌های وحشیانه و گلوله‌باران مستمر تانک‌ها و توپ‌ها جزء اخبار عادی این قطعه زخمی زمین است که مهبط انبیا و اولیای الهی بوده است.
صهیونیست‌ها یک قرن است مدام از حقوق خود سخن می‌‌گویند، درباره هولوکاست افسانه‌سرایی می‌کنند و از حقوق بشر می‌گویند تا با این پرچم هر جنایتی را در سرزمین اشغال شده فلسطین توجیه کنند. مردم جهان دیگر حاضر نیستند در زمینی که دولت تبهکار آمریکا و رژیم صهیونیستی تعریف کرده‌اند بازی کنند.
آنچه در یک سال گذشته در ۵ قاره جهان فریاد علیه جنایات اسرائیل غاصب شنیده شد در حقیقت تعریف یک مبارزه جدید برای مبارزه با استبداد جهانی به رهبری دولت آمریکاست. در این میدان بحث وظایف بشر جلوتر از حقوق بشر مورد توجه و تمرکز بیشتر است.
آن فریادهایی که در دانشگاه‌ هاروارد و کلمبیا و دانشگاه‌های اروپا در اردوگاه امپریالیسم علیه مظالم آمریکا و تمدن غرب شنیده می‌شود و اساتید و دانشجویان آن هزینه اخراج و زندان و شکنجه را قبول کرده‌اند، حکایت از فضایی است که به قول خانم سیمون وی «وظایف بشر» اقتضا دارد.
۳- پیش‌قراولان عمل به «وظایف بشر» ملت قهرمان ایران است که در اصول ۱۵۲ و ۱۵۴ قانون اساسی تصریح کرده با هرگونه سلطه‌جویی و سلطه‌پذیری مبارزه می‌کند و سعادت انسان در کل جامعه بشری را آرمان خود می‌داند.
پیش‌قراولان عمل به وظایف بشر، جبهه مقاومت در منطقه است که از حق ملت فلسطین دفاع عملی می‌کند. پیش‌قراولان عمل به وظایف بشر، دولت و ملت قهرمان یمن، حزب‌الله لبنان، حماس و دیگر نیروهای پای کار مبارزه با امپریالیسم هستند که بیش از یک سال است در این مسیر نفرت جهانی علیه صهیونیسم را نمایندگی می‌کنند.
۴- دولت آمریکا و رژیم اشغالگر قدس از نظرگاه جامعه جهانی و نهادهای حقوقی بین‌المللی جنایتکار جنگی محسوب می‌شوند و از سوی افکار عمومی جهان مورد تعقیب می باشند.
این رویکرد یعنی باز شدن پنجره‌ای که نخبگان و نهادهای بین‌المللی به مقوله «وظایف بشر» فکر می‌کنند این یک رویکرد مبارک برای رسوایی و اضمحلال تمدن غرب و درخشش تمدن نوین اسلامی است که پرچم‌دار عدالت و آزادی در جهان است.
۵- پنجمین دور گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم برگزار شد. بیش از چند دهه است ملت ایران تحت فشار ظالمانه‌ترین و بی‌رحمانه‌ترین تحریم‌های آمریکاست. آن‌ها به بهانه دروغ ساخت بمب اتمی در ایران حتی جلوی داروی بیماری کودکان پروانه‌ای را هم گرفته‌اند.
آمریکا و اسرائیل غاصب طی یک سال گذشته به اندازه چند بمب اتمی در باریکه غزه خرابی، کشتار و ویرانی به بار آورده‌اند. آن وقت با پررویی، ملت ما و دولت ما را متهم به این می‌کنند که می‌خواهند بمب اتم بسازند! این دروغ توسط آمریکایی‌ها تکرار می‌شود که روی انبوهی از سلاح‌های هسته‌ای و بیولوژیک و شیمیایی نشسته است. این دروغ توسط رژیم صهیونیستی مدام تکرار می‌شود که حداقل ۲۰۰ بمب اتمی اهدایی آمریکا را در خاک خود دپو کرده است.
حرف ما در مسقط و رم یک کلمه بیش نیست. ما داریم به «وظایف» خود در قبال بشریت عمل می‌کنیم.
اگر عمل به این «وظایف» حق حیات ظالمین و متجاوزین را به مخاطره می‌اندازد، به اعمال آن‌ها مربوط است. مردم جهان امروز به «وظایف بشر» فکر می‌کنند.

«خرمشهر را خدا آزاد کرد» یعنی چه؟!

 کورش شجاعی

از حماسه تاریخی و سرنوشت ساز آزادسازی خرمشهر ۴۳سال می گذرد، اما هنوز تمامی ابعاد این فتح و پیروزی عظیم آن گونه که باید مورد بررسی دقیق قرار نگرفته است . در این نوشته قصد پرداختن به ارزش های نظامی بی مانند این پیروزی بزرگ را ندارم و تنها نکاتی در شرح عبارت خدایی و پرمغز خمینی عزیز پس از آن پیروزی سرنوشت ساز می نویسم، باشد که مورد رضای خداوند علی اعلی و رزمندگان و غیورمردان مدافع دین و میهن قرار گیرد و البته شمعی فراروی نسل جوان کنونی که آن روزها را ندیده اند نیز باشد.
آن روزها که پس از مقاومت جانانه حدود۴۰ روزه جهان آرا و یاران اندکش و همچنین تکاوران غیور نیروی دریایی ارتش و ژاندارمری سابق در مقابل حمله ناجوانمردانه نیروهای پرشمار و تا بن دندان مسلح صدامی، خرمشهر در مهرماه سال ۱۳۵۹ سقوط کرد، به اذعان قریب به اتفاق کارشناسان نظامی خارجی با توجه به قدرت و استعداد نظامی،تجهیزاتی و آمادگی ارتش بعث عراق، آزاد سازی و پس گرفتن خرمشهر که در آن زمان «خونین شهر» شده بود، کاری ناممکن و تقریبا محال بود؛ چرا که از یک سو استحکامات نیروی دشمن بسیار فراوان و غیر قابل نفوذ بود و از دیگر سو کشورمان به خاطر تازه پشت سر گذاشتن انقلاب اسلامی ۱۳۵۷، نه ارتش چندان به سامانی داشت و نه آمادگی مردمی و نه تجهیزات کافی؛ اما صدام ملعون جنایتکار، تجاوزکار جنگ طلب آن‎چنان به قدرت نظامی،تجهیزاتی و آمادگی نیروهای متجاوز خود مطمئن و پشت‎گرم بود و همچنین به چراغ سبز آمریکا و کمک های آمریکایی، اروپایی و کشورهای منطقه و عربی و شوروی سابق مستظهر بود که پس از آن حمله گسترده و همه جانبه با پیشرفته ترین تجهیزات نظامی و اشغال خرمشهر،اعلام کرد که ظرف ۲هفته خوزستان را تصرف می کنیم و پس از آن در تهران «مصاحبه پیروزی» انجام خواهم داد. 
صدام جانی رویاپرداز همچنین اعلام کرد اگر ایرانیان بتوانند خرمشهر را پس بگیرند من «کلید بصره» را به آنان خواهم داد! اما کشور ما از یک سو درگیر مسائل انقلاب و سیاست غیر قابل قبول و غیرمنطقی «بنی صدر» به عنوان فرمانده کل قوا که «زمین بدهیم تا زمان بخریم» از دیگر سو بود؛ همچنین مشکلات اقتصادی ،کمبود تجهیزات و دریغ تقریبا همه کشورهای جهان از فروختن حتی «سیم خاردار» به کشورمان شرایط را بسیار سخت و پیچیده تر کرده بود. اما چطور و چگونه شد که در چنین شرایطی، عملیات حماسی، غرورآفرین و بی نظیر بیت المقدس، طراحی و اجرا شد و آن پیروزی«تاریخ ساز»و «سرنوشت ساز» رقم خورد، خرمشهر عزیز در سوم خرداد سال ۱۳۶۱آزاد شد و افتخار ش تا ابد بر تارک تاریخ ایران عزیز ماندگار شد.
نه تنها صدام و نظامیانش در آن زمان و تمامی حامیان غربی، شرقی،منطقه ای و عربی اش از این «شاهکار نظامی» رزمندگان کشورمان شوکه و شگفت زده شدند بلکه هنوز«سرّ» آن حماسه بر آنان پوشیده است و مهم‎تر این که اثر ماندگار آن عملیات تاریخ ساز همچنان در نوع نگاه دشمنان و خیال هرگونه تجاوزی به کشورمان باقی است.
عملیات سرنوشت سازی که به یقین «سند عزت ایران و ایرانی» شد برای همه تاریخ.
 عملیاتی که به وضوح نشان داد اگر «خدا» بخواهد و مردمی اراده و همت و غیرت کنند قطعا «خون بر شمشیر پیروز» می شود.
 عملیاتی که ثابت کرد در جنگ اراده ها پیروز کسانی هستند که بر «اراده حق» خود مقاوم و استوارند.
آزادسازی خرمشهر به دست رزمندگان غیور و سرافراز  ایران زمین به خوبی نشان داد اگر نیت در انجام هر کار درست به حقی، رضایت خداوند و حفظ عزت و کرامت و شرف و ناموس باشد،پیروزی قطعی است.
بازپس گیری خرمشهر عزیز و بیرون کشیدن این قطعه از «مام میهن» از زیر چکمه متجاوزان بعثی به روشنی ثابت کرد که ظلم و ظالم تجاوزگر ماندگار نمی شود، اگر مظلوم به خدای رحمان رحیم توکل کند و از جا برخیزد و علیه دشمن قدار ظالم و متجاوز قد علم کند.
پیروزی لشکر حق بر باطل در جریان بازپس گیری خرمشهر از صدامیان باردیگر نشان داد«عدّه و عُدّه» گرچه موثر است اما اگر اهل حق بر طریق حق خود استوار باشند و رضایت و نصرت خداوند در نظرشان باشد،«نصرت حق» همراهشان خواهد بود،«جنگ بدر» درسال اول هجری بهترین و برترین شاهد بر این واقعیت است.
افتخار تاریخی و سرنوشت ساز آزادسازی و بازپس گیری خرمشهر از چنگال صدامیان، قدرت خواستن، وحدت، انسجام،تدبیر،اعتماد به نفس و از همه مهم‎تر توکل به خدا و ایمان به وعده نصرت الهی را نشان داد .
 دوباره در آغوش گرفتن خرمشهر چه زیبا،قدرت«اراده الهی»را «نصرت الهی» را و تحقق وعده الهی به یاری و پیروزی حق باوران را نمایانگر کرد.
در حماسه تاریخی آزادسازی خرمشهر در آن شرایط،آنچه بیش از همه تجلی داشت،«دست خدا»بود وبس.  و چنین بود که امام عزیزمان گفت:«خرمشهر را خدا آزاد کرد». درود بیکران الهی بر همه رزمندگان و فرزندان غیور و دلاورمرد ایران زمین، همه شهیدان گرانقدر، جانبازان رشید،آزادگان سرافراز ارتش،سپاه،بسیج و تمامی نیروهای مردمی که عزت، استقلال، اقتدار،بزرگی، قدرت، سرافرازی، امنیت، تمامیت ارضی،... و قدرت بازدارندگی امروز ایران عزیز در مقابل هر متجاوز احتمالی مرهون و مدیون توکل به خدا ،اراده،همت،غیرت و شهامت آنان است. آری خرمشهر را خدا آزاد کرد.

شما بگویید، ما می‌سازیم

احمدرضا هدایتی

بنیان‌گذار کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) ۳۱ فروردین‌ ۱۳۶۰ در جمع پرسنل صنایع نظامی کشور در بیانات مبسوطی خطاب به مردم و مسؤولان بر ضرورت باور به توانمندی‌های داخلی تأکید کردند و فرمودند: «اگر افکار شما آزاد شد و باورتان آمد که ما می‌توانیم صنعتکار باشیم، خواهید توانست... اگر کشاورزان ما باورشان این باشد که ما می‌توانیم در کشاورزی به جایی برسیم که صادر کنیم و وابسته به غیر نباشیم، بلکه دیگران به ما محتاج باشند، می‌توانند. اگر شماهایی که در صنعت هستید و پرسنل صنعتی [هستید] در ارتش این باور را داشته باشید و به تجربه این باور را امروز دارید که‌ می‌توانید صنّاع (صنعتگر) باشید و می‌توانید کارهای ابتکاری بکنید، خواهید توانست». از آن سال به بعد عبارت «ما می‌توانیم» به یک شعار راهبردی در مسیر پیشرفت کشور تبدیل شد و در برخی عرصه‌ها نظیر صنایع دفاعی، صنایع هسته‌ای، پزشکی، نانو و امثال آن نتایج شگفت‌آوری را به همراه داشت. می‌گویند ژاپنی‌ها نیز جمله مشابهی دارند با این مضمون: «شما بگویید، ما می‌سازیم»؛ جمله‌ای که سال‌هاست روی تابلوهای متعددی در معابر و مراکز عمومی این کشور نقش بسته و رسانه‌های ژاپنی نیز در انتشار آن همکاری دارند، این جمله به آن معناست که ما آمادگی داریم ایده‌های شما در موضوعات مختلف را به یک کالای تجاری تبدیل کنیم. چینی‌ها نیز از طرح اینگونه شعارهای برانگیزاننده غفلت نکرده‌اند اما تفاوت اصلی برخی مردم و مسؤولان ما با آنها در این است که آنها واقعا به این باور رسیده‌اند که «می‌توانند» و به طور کامل و دقیق به این شعارها عمل کرده‌اند، در حالی که در کشور ما شعار «ما می‌توانیم» همانند شعارهای سالانه حضرت امام خامنه‌ای یا به طور ناقص عملیاتی شده یا فقط برخی مجموعه‌های خاص مانند صنایع دفاعی به شکل جدی و اصولی به آن عمل کرده‌اند و همین مساله یعنی عدم خودباوری، ضعف اراده در اجرا و نیز موانع موجود در مسیر تولید سبب شده بسیاری از نخبگان از ورود به کارهای جدید بویژه کارهای فناورانه، پیچیده و پرهزینه اجتناب و بعضا اقدام به مهاجرت کنند. در واقع از یک سو عدم خودباوری کامل یا حتی نسبی در بخشی از پیکره جامعه و از سوی دیگر ناتوانی، ناکارآمدی، ناشیگری و بی‌تفاوتی برخی مسؤولان و مدیران ذی‌ربط و گاهی حتی سهم‌خواهی و فساد اداری زیرمجموعه، شرایط پیگیری تحقق طرح‌ها و ایده‌ها و ورود به عرصه تولید را از نخبگان، کارآفرینان و متخصصان کشور سلب کرده است و این در شرایطی است که هیچ‌یک از کشورهای پیشرو در تولید و تجارت (حتی کشورهایی مانند چین و ژاپن) به اندازه کشور ما از منابع و امکانات طبیعی و غیرطبیعی و نیروی انسانی مستعد، باانگیزه و توانمند برخوردار نبوده و نیستند.
از آنجا که در این رابطه سنگین بودن هزینه طراحی، قالب‌سازی و نمونه‌سازی طرح‌ها و ایده‌های صنعتی، همچنین کمبود قالب‌ساز حرفه‌ای، نیز سرقت ایده‌های نو توسط افراد فرصت‌طلب در کشور ما جزو مهم‌ترین موانع عدم تحقق تولید به شمار می‌رود، لذا پیشنهادات ذیل جهت استحضار مسؤولان ذی‌ربط ارائه می‌شود.
۱- رفع کامل موانع تولید و سرمایه‌گذاری که همچنان مهم‌ترین و اصلی‌ترین دغدغه سرمایه‌گذاران و کارآفرینان در این زمینه به شمار می‌رود.
۲- ایجاد، توسعه و تقویت رشته‌های طراحی و قالب‌سازی در موضوعات مختلف در دانشگاه‌های صنعتی کشور و رفع نواقصی که در این زمینه وجود دارد.
۳- ایجاد مراکز دولتی موقت یا دائم برای طراحی، قالب‌سازی و نمونه‌سازی رایگان یا ارزان‌قیمت (ترجیحا استفاده از ظرفیت پارک‌های فناوری) برای کمک به عملیاتی شدن طرح‌ها و ایده‌هایی که توسط نخبگان و دانشمندان و سایر ایده‌پردازان کشور ارائه می‌شود.
۴- تهیه، تأمین و تولید ابزار و امکانات مرتبط از جمله نرم‌افزارهای مورد نیاز برای طراحی، پرینترهای سه‌بعدی صنعتی، دستگاه‌های سی‌ان‌سی جدید و پیشرفته و سایر امکاناتی که می‌تواند به اجرای این مهم کمک کند.
۵- ایجاد سایت یا سامانه ویژه گردآوری ایده‌ها در بخش‌ها و موضوعات مختلف با رعایت کامل نکات حفاظتی برای جلوگیری از سوءاستفاده دیگران (اعم از داخلی و خارجی) ضروری است.
۶- انجام اقدامات لازم برای تسریع در دستیابی به ایده‌های مربوط به صنایع های‌تک و تولید ماشین‌آلات و تجهیزات مدرن و سنگین و انحصاری که معمولا دارای پیچیدگی‌های فنی هم هست.
۷- یکی از نگرانی‌های اصلی و مهم ایده‌پردازان و کارآفرینان، سرقت و تصاحب ایده‌های آنها توسط کسانی است که به هر نحوی در جریان موضوع قرار می‌گیرند، لذا اتخاذ تدابیر لازم برای تضمین رعایت کامل و قطعی مالکیت معنوی طرح‌ها و ایده‌ها و جلوگیری از سرقت احتمالی آن توسط کسانی که کار بررسی، طراحی، نمونه‌سازی و پیگیری و سایر امور را بر عهده می‌گیرند نیز بسیار ضروری است.
موانع و مشکلات مورد اشاره به حدی عرصه را بر کارآفرینان و حتی تولیدکنندگان موجود تنگ کرده که بسیاری از آنها یا عطای تولید را به لقای آن بخشیده و از ادامه آن منصرف شده‌اند یا قصد خروج از بخش تولید و اشتغال به کار واسطه‌گری یا در نهایت مونتاژکاری با استفاده از قطعات وارداتی را در سر می‌پرورانند که به هیچ‌وجه به نفع اقتصاد کشور نیست.