گزارشی تحقیقی افشا کرده است که نرمافزاری موسوم به «موزاییک»، (MOSAIC) که با بودجه آمریکا طراحی شده و از سوی دولت اوباما برای به اصطلاح نظارت بر برنامه هستهای ایران در برجام توسط آژانس انرژی اتمی بهکار گرفته شده است، ابزاری برای جاسوسی و جمعآوری اطلاعاتی بوده که به احتمال زیاد در حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی علیه ایران نقشآفرینی کرده است.
بهنوشته پایگاه لبنانی «کِرِیدِل» (The Cradle)، موزاییک ابزاری که توسط شرکت جاسوسی-فناوری مرموز «پالانتیر» ساخته شده، در عملیات آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بهویژه مأموریت نظارتی آن، یعنی بازرسیها و نظارت بر پایبندی کشورها به توافقنامههای عدم اشاعه، جاسازی شده است.
این پایگاه خبری تصریح کرد: «موزاییک بهمدت یک دهه در این کار نقش محوری داشته و بیسروصدا توسط دولت «اوباما» در توافق هستهای برجام ادغام شد. برجام به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی دسترسی نامحدود به تأسیسات هستهای ایران برای تأیید عدم وجود برنامه تسلیحات هستهای اعطا کرد. در این فرآیند، آژانس به گنجینه عظیمی از دادهها، از جمله تصاویر نظارتی، اندازهگیریهای حسگرها و اسناد تأسیسات، دسترسی پیدا کرد که همه آنها در سیستم موزاییک ثبت شدند.»
این پایگاه خبری افزود: «با این حال، نقش محوری این نرمافزار در این توافق تا زمان افشاگری بلومبرگ در ماه مه سال ۲۰۱۸، پنهان ماند. بلومبرگ افشا کرد که فناوری پالانتیر (یعنی موزاییک) به آژانس بینالمللی انرژی اتمی کمک کرد تا بخشهای وسیعی از اطلاعات را از منابع گوناگون، از جمله ۴۰۰ میلیون «شیء دیجیتال» در سطح جهان، مانند «فیدهای رسانههای اجتماعی و عکسهای ماهوارهای در داخل ایران» بررسی کند. این مسئله نگرانیهایی را ایجاد کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی ممکن است از مرز بین نظارت هستهای و جمعآوری اطلاعات عبور کند.»
در گزارش بلومبرگ آمده است: «اسناد آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشان میدهد که این ابزار در هسته تحلیلی پلتفرم جدید ۵۰ میلیون دلاری موزاییک آژانس قرار دارد و پایگاههای داده اطلاعات طبقهبندی شده را به نقشههایی تبدیل میکند که به بازرسان کمک میکند تا روابط بین افراد، مکانها و مواد درگیر در فعالیتهای هستهای را تجسم کنند.»
پایگاه خبری کریدل افزود: «موزاییک بهشدت تحت تأثیر نرمافزار پیشبینیکننده انتظامی و نظارتی پالانتیر قرار دارد. این فناوری که توسط بسیاری از سازمانهای اجرای قانون در سراسر جهان غرب با هزینههای هنگفت بهکار گرفته میشود، بسیار بحثبرانگیز است و مشخص شده است که سوءگیریهای خطرناک و گمراهکنندهای را نشان میدهد که به مداخلات نادرست پیش از وقوع جرم منجر میشود.»
این پایگاه افزود: «با توجه به وجود اطلاعات مشکوک، مانند بایگانی هستهای ایران که توسط موساد به سرقت رفته و آشکارا توسط آژانس اسرائیلی بهدلیل فریبکاریاش مورد ستایش قرار گرفته است، بسیار محتمل است که چنین دادههای مخدوش سبب بازرسیهای ناموجه شده باشد. بلومبرگ به نقل از مذاکرهکنندهای که در تدوین توافق ۲۰۱۵ نقش داشت، ابراز نگرانی کرد که دادههای کثیف یا بدون ساختار میتواند به انبوهی از بازرسیهای ناگهانی و غیرضروری منجر شود.»
این پایگاه خبری تصریح کرد: «این گزارش، موزاییک را بهعنوان مجموعهای از ابزارها برای مواجهه با چالشهای فردا برای بازرسان توصیف کرد. برای نمونه، بسته تأیید الکترونیکی (EVP) امکان جمعآوری و پردازش خودکار دادههای میدانی از جمله برنامهریزی، گزارشدهی و بررسی را فراهم میکند. وقتی بازرسان از یک تأسیسات بازدید میکنند، حجم عظیمی از اطلاعات را ثبت میکنند که فوراً از طریق EVP در دفتر مرکزی تجزیه و تحلیل میشوند.»
کریدل درباره سازکار موزاییک نوشت: «در جای دیگر، پلتفرم تجزیه و تحلیل مشارکتی (CAP) امکان ارجاع متقابل عمیق دادههای داخلی و منبع باز، از جمله تصاویر هوایی را فراهم میکند. این پلتفرم از فرآیندهای اصلی حفاظتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی پشتیبانی میکند. پلتفرم تجزیه و تحلیل مشارکتی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی قابلیت جستوجو، جمعآوری و ادغام منابع داده و اطلاعات متعدد را برای امکانپذیر کردن تجزیه و تحلیل جامع میدهد.»
کریدل با اشاره به راهاندازی موزاییک ۲ ماه پیش از انعقاد توافق برجام تأکید کرد: «زمانبندی راهاندازی موزاییک نشان میدهد که این طرح به صراحت با در نظر گرفتن ایران تأمین مالی شده است. تمرکز آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر ایران، همراه با سوءظنهایی مبنی بر ارائه نام دانشمندان هستهای که بعداً توسط اسرائیل ترور شدند، این سوال را مطرح میکند که آیا توافق ۲۰۱۵ همیشه یک عملیات جاسوسی در مقیاس صنعتی بود که برای آمادهسازی برای جنگ طراحی شده بود؟ بهنظر میرسد موجی از ترور دانشمندان هستهای و فرماندهان سپاه در مراحل اولیه جنگ تلآویو علیه ایران، این نتیجهگیری را تأیید میکند.»