
عبدالحسین مقتدایی / استاندار اسبق خوزستان و عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی
ارزیابی و سنجش مستمر تهدیدات بیرونی و داخلی برای هر سیستم سیاسی یکی از وظایف مهم نهادهای ناظر بر فرآیند نهادمند کردن امنیت، تلاش برای استقرار هدفمند آن، برخورد دقیق و نرمافزاری با مقوله کنترل امنیت پایدار و راههای مقابله با آسیبزایی و پیدایش بحرانهای رو به تزاید در بسترهای سیاسی و امنیتی است. بخشی از پیکره دولت که وظیفه تحلیل و شناسایی عوامل ایجاد بحران و راههای عامل و غیر عامل کنترل آن را بر عهده دارد، همواره باید در کمین یافتن راهها و طریق مناسب جهت شناسایی، کنترل و مهار آنها باشد. در این مجال کوتاه به برخی از این بایستهها اشارتی کوتاه خواهیم داشت.
1- سیاستگذاران و تصمیمسازان عرصه سیاست و امنیت در کشور همواره بایستی ما بین نیازها و مشکلات حقیقی و واقعی مردم و سوء استفاده بحرانسازان و فرصتطلبان تفاوت و تنافر قائل شوند. این یک واقعیت پذیرفته شده است که راه حل بحرانهای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی لزوماً برخورد از بستر و منظر پلیسی و امنیتی نیست. این روشها معمولاً باید پایانیترین راه حلها برای مقابله با آسیب باشد. بحرانهایی از جمله حملههای کور، انفجارهای محدود یا گسترده، تخریب و ... معمولاً در مناطقی بروز مییابد که عاملان داخلی و خارجی آن زمینههای اجتماعی و سیاسی تحقق این اقدامات کور را مناسب میپندارند.
همواره این گونه تنشها در محیطهایی بروز یافته که پیش از آن جامعه مورد مطالعه درگیر چالش اجتماعی و سیاسی بوده است، لذا خوزستان که به دلیل حساسیتهای قومی، سیاسی، امنیتی و اقتصادی همواره به عنوان یکی از استراتژیکترین مناطق کشور بوده، میتواند محیط مناسبی برای برخی اقدامات کور باشد. لذا متولیان سیاست و امنیت باید متوجه باشند در دامی که بدخواهان فراهم کردهاند، نغلتند و از هر گونه اقدام شتابزده و احساسی پرهیز نمایند.
2- طبق شواهد تاریخی و مستندات موجود تحرکات اعتراضات اجتماعی در استان زرخیز خوزستان در هر دهه تکرار شده است، یادمان باشد آثار مخرب جنگ تحمیلی هشت ساله و اثرات شوم پس از آن، در کنار عقبماندگیها و توسعهنیافتگیها همواره نیازمند توجه کارشناسی و دقیق دولتها بوده است. چه دولت آقای هاشمی و چه دولت اصلاحات در زمان سید محمد خاتمی موجد برکات فراوان در استان بودهاند، اما سطح انتظارات بالاتر از اقدامات انجام شده بوده است، لذا نباید صورت مساله را فراموش کرد.
3- استان خوزستان برخلاف برخی دیگر از مناطق مرزی کشور با همسایگانی همجوار است که از نظر اقتصادی و پیشرفت فاصله زیادی با کشور ما و خاصه خوزستان پیدا کردهاند.
4- همانگونه که امام خمینی (ره) فرمودند مردم ولی نعمت ما هستند، مردم خوزستان ثروت ملی ایران را تامین و در سالیان طولانی نقطه مزیت کشور بودهاند، لذا نباید خدمات و تلاشهای صادقانه ایرانیان عرب و فارس و لر و دیگر اقوام خوزستانی را به فراموشی سپرد و باید حساب مردم را از تروریستهای کور و افراطی جدا کرد. حق شناسی حکم میکند حریم و حرمت مردم شریف آن سامان را همواره محفوظ داریم.